Feline injectieplaats sarcomen: oorzaken, symptomen & behandeling

Feline injectieplaats sarcoom uitgelichte afbeelding

Feline injectieplaats sarcomen zijn moeilijk om over te praten. Ze zijn ook (gelukkig) vrij zeldzaam, met slechts één op de 1000 tot één op de 10 000 katten die met deze ziekte zijn getroffen.

Dit gezegd hebbende, zeldzaam zijn is geen troost als uw kat het verkeerde nummer in de statistiek is. De oorzaak van een injectieplaatssarcoom (voorheen bekend als een vaccin-geassocieerd sarcoom) is multifactorieel, maar we kunnen beginnen met vaccins.

Sommige vaccins werken door ontstekingen op de site te veroorzaken, wat het immuunsysteem zal stimuleren. Deze worden adjuvante vaccins genoemd. Het adjuvans dient een doel, maar bij sommige katten kan de ontsteking op de plaats ervoor zorgen dat de ontstekingscellen na verloop van tijd veranderen in kankercellen.

Deze cellen kunnen een tumor vormen die een fibrosarcoom wordt genoemd. Er zijn andere oorzaken van ontsteking die kunnen leiden tot een sarcoom. Het is waarschijnlijk dat katten die fibrosarcomen ontwikkelen op injectieplaatsen genetisch vatbaar zijn voor het ontwikkelen van kanker.

De kanker die zich ontwikkelt op injectieplaatsen wordt fibrosarcoom genoemd. Het is een extreem invasieve vorm van kanker. Deze tumor veroorzaakt de meeste problemen door lokaal agressief te zijn.

Er is de tumor die je kunt zien en voelen en daaromheen zijn er microscopische kankercellen die de omliggende weefsels binnendringen. Als alleen de massa wordt verwijderd zonder een brede marge van normale weefsels rond de massa te nemen, zal deze zeker terugkeren en vaak is de terugkerende tumor agressiever dan de oorspronkelijke tumor.

Deze tumor kan zich ook verspreiden of uitzaaien naar andere plaatsen, maar dit is meestal laat in het verloop van de ziekte, met een gemetastaseerd percentage van ~ 20%. De meest voorkomende behandeling voor dit type kanker is chirurgie en de momenteel aanbevolen marges van normaal weefsel om rond de tumor te nemen zijn 5 cm rond de massa en twee spierlagen onder de massa.

Dit is een zeer groot gebied en een grote operatie voor een patiënt ter grootte van een kat. Bij grote tumoren of plaatsen die niet vatbaar zijn voor chirurgie, zijn deze marges mogelijk niet mogelijk en kan een combinatie van chirurgie en bestraling worden aanbevolen.

Het verminderen van het risico, het plaatsen van vaccins, vroege detectie, diagnose en behandeling zijn de sleutels tot een goed resultaat als uw kat de pech heeft een sarcoom op de injectieplaats te ontwikkelen.

Risico’s verminderen

Het is belangrijk dat uw kat gevaccineerd is om hem en uw gezin gezond te houden. Hondsdolheid is een ernstig risico voor de gezondheid van mens en dier en het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw kat wordt gevaccineerd. Je kat niet vaccineren is dus geen goede optie.

U moet echter met uw dierenarts samenwerken om het vaccinprotocol aan te passen aan de risiconiveaus en levensstijl van uw kat. Er zijn niet-geadjuvaneerde vaccins voor hondsdolheid die het risico op het ontwikkelen van deze tumor kunnen verminderen (omdat ze de ontsteking rond de injectieplaats hebben verminderd).

Niet-geadjuvaneerde rabiësvaccins zijn duurder, maar zijn naar mijn mening de extra kosten waard om het risico op het ontwikkelen van een sarcoom te verlagen.

Plaatsing van vaccins

De huidige aanbevelingen voor vaccinlocaties bij katten worden uiteengezet in de Vaccine Guidelines van de American Association of Feline Practitioners. Ze bevelen aan dat vaccinaties moeten worden gegeven aan katten onder de elleboog of knie.

Dit zal er waarschijnlijk heel anders uitzien dan u gewend bent wanneer u uw kat meeneemt voor vaccinatie. De reden voor deze aanbeveling is dat als uw kat een sarcoom op de injectieplaats ontwikkelt, de meest succesvolle behandeling via amputatie van ledematen zal zijn.

Dit is niet iets waar we graag over nadenken, maar deze optie kan levensreddend zijn. In het verleden (en helaas het heden) kunnen vaccinlocaties het gebied tussen de schouders en het heup- of flankgebied omvatten. Deze plaatsen kunnen resulteren in een tumorlocatie die zeer moeilijk te beheren is, waarbij in sommige gevallen een onvermogen om de massa te verwijderen of een radicale operatie zoals een lichaamswand of hemipelvectomie (het verwijderen van een deel van het bekken en de ledemaat) nodig is voor een succesvolle verwijdering.

Er is één gepubliceerde studie over vaccinatie in de staart, die bij 95% van de katten een immuunrespons had. Ik heb mijn eigen kat in de staart gevaccineerd, maar het komt niet vaak voor. Als deze locatie wordt gekozen, moet de staart vaak worden geschoren en moet dit in de onderste helft van de staart worden gedaan, zodat verwijdering van de staart met marges van 5 cm haalbaar zou zijn indien nodig.

Vroege detectie

Dierenarts met grote tabby kat

Vroege detectie van sarcomen op de injectieplaats is de sleutel tot de succesvolle behandeling van deze aandoening.

Zoals veel kankers bij dieren en mensen, kan vroege detectie de sleutel zijn tot een succesvolle behandeling. Het is belangrijk om uw kat overal te controleren op huidmassa’s, maar om bijzondere aandacht te besteden aan de vaccinlocaties.

Het komt relatief vaak voor om in de weken na vaccinatie een klein knobbeltje op een vaccinatieplaats te hebben, dus raak niet in paniek als je dit voelt. Als de massa echter langer dan een maand aanhoudt, stevig of groeiend, is enige aandacht vereist.

Een sarcoom kan maanden tot jaren na vaccinatie groeien, dus eventuele massa’s op eerdere injectieplaatsen moeten worden onderzocht. Hoewel een fijn naaldaspiraat (een naald in de massa steken en een monster van de cellen nemen om naar het laboratorium te sturen voor cytologie) over het algemeen wordt aanbevolen als de eerste stap in het onderzoeken van een huidmassa, is dit tumortype anders.

De cytologietest kan in dit geval misleidend zijn, omdat het moeilijk kan zijn om onderscheid te maken tussen ontstekings- en tumorcellen. De beste test, als een sarcoom op de injectieplaats wordt vermoed, is een weefselbiopsie.

De biopsie is niet hetzelfde als het verwijderen van de massa. Een klein deel van de massa zal worden verwijderd, maar de massa zal op zijn plaats blijven totdat een diagnose is bereikt, zodat een definitieve operatie kan worden gepland.

Planning van de behandeling

Als een sarcoom op de injectieplaats wordt gediagnosticeerd met de biopsie, is de volgende stap het plannen van de behandeling. Dit kan bloedonderzoek omvatten om de algehele gezondheid van uw kat te evalueren en stadiëringstests om de tumor zorgvuldiger te evalueren en om te beoordelen of er aanwijzingen zijn voor verspreiding naar de longen.

Bij mijn patiënten wordt dit meestal gedaan met een CT-scan van de borstkas om de longen en van het getroffen gebied te evalueren. Als ik erg achterdochtig ben over een sarcoom op de injectieplaats, doe ik vaak de CT-scan en de biopsie op hetzelfde moment dat beide een zeer zware sedatie of een algemene verdoving vereisen.

Behandeling

Brits korthaar dat een onesie draagt met de handen van een persoon die het carress

Chirurgie is de meest effectieve behandeling voor sarcoom op de injectieplaats.

De meest effectieve behandeling voor sarcoom op de injectieplaats is chirurgie. Als de vaccinplaats zich onder de elleboog of de knie bevindt, zal amputatie van de ledematen in de meeste gevallen het beste resultaat opleveren en dit is de aanbevolen behandeling.

Deze operaties worden vaak beschouwd als verwijzingsoperaties en verwijzing naar een door de raad gecertificeerde dierenarts moet voorafgaand aan de behandeling worden besproken. Bij tumoren die te groot zijn om marges van 5 cm te bereiken of op plaatsen waar dit niet haalbaar is, kunnen we een combinatie van chirurgie en bestraling overwegen.

Soms wordt de bestraling vóór de operatie gegeven en soms wordt eerst een operatie uitgevoerd . Helaas is het resultaat met deze gecombineerde therapie over het algemeen niet zo goed als in gevallen waarin de gewenste marges kunnen worden bereikt.

Nazorg

is kattenverzekering echt de moeite waard

De meeste katten zullen het heel goed doen na amputatie van ledematen als ze in goede lichaamsconditie zijn. Na de operatie worden de verwijderde weefsels naar het laboratorium gestuurd om de diagnose te bevestigen en de marges van excisie te beoordelen.

Zo kunnen we beoordelen of alle tumorcellen zijn verwijderd. De patholoog zal langs de snijranden van de verwijderde weefsels kijken en rapporteren. Als er geen kankercellen microscopisch worden gezien binnen 5 mm van de marges of snijranden, wordt de tumor geacht volledig te zijn verwijderd (schone marges).

Over het algemeen, als de marges van excisie schoon zijn, wordt geen verdere behandeling aanbevolen. Chemotherapie wordt meestal niet aanbevolen voor deze ziekte, omdat de snelheid van verspreiding naar de longen relatief laag is (20%), maar er kunnen uitzonderingen hierop zijn.

Radiotherapie wordt meestal aanbevolen in gevallen waarin er aanwijzingen zijn voor onvolledige marges. Voortgezette vaccinatie van katten die deze ziekte hebben gehad, wordt over het algemeen niet aanbevolen.

Conclusies

Met een vaccinprotocol dat is afgestemd op uw huisdier, geschikte plaatsing op de vaccinlocatie, vroege detectie en geschikte chirurgische marges, zijn succesvolle resultaten mogelijk met deze zeer agressieve vorm van kanker.

Veelgestelde vragen

Hoe lang leven katten met sarcoom op de injectieplaats?

Dit zal bijna volledig afhangen van het succes van de chirurgische behandeling. De mediane overlevingstijd voor katten die een operatie hebben ondergaan met de beschreven brede marges is 901 dagen, waarbij een groot verschil wordt waargenomen tussen katten met volledige marges (1461 dagen) versus onvolledige marges (499 dagen). De grootte en locatie van de tumor zullen het vermogen om schone marges te bereiken dicteren, dus vroege detectie en plaatsing van vaccins op de onderste ledemaat hebben het potentieel om een grote impact te hebben op de overleving bij deze katten.

Hoe vaak komt sarcoom op de injectieplaats voor bij katten?

Deze ziekte komt voor bij 1 op de 1000 tot 1 op de 10 000 katten

Wat is sarcoom op de injectieplaats bij katten?

Dit is een kanker die zich vormt op injectieplaatsen die meestal worden geassocieerd met vaccinatie. Het wordt geassocieerd met een transformatie van ontstekingscellen in kankercellen.

Kunnen vaccins knobbels veroorzaken?

Veel vaccins kunnen een knobbel of massa veroorzaken op de plaats van vaccinatie. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, tenzij het persistent of groeiend is. Als u een knobbel opmerkt op een eerdere vaccinatieplaats, neem dan contact op met uw dierenarts.

Bronnen weergeven

Stone AE, Brummet GO, Carozza EM, Kass PH, Petersen EP, Sykes J, Westman ME. 2020 AAHA / AAFP Feline Vaccinatie Richtlijnen. J Feline Med Surg. 2020 Sep;22(9):813-830. DOI: 10.1177/1098612X20941784. PMID: 32845224.

Phelps HA, Kuntz CA, Milner RJ, Krachten BE, Bacon NJ. Radicale excisie met marges van vijf centimeter voor de behandeling van sarcomen op de injectieplaats van katten: 91 gevallen (1998-2002). J Am Vet Med Assoc. 2011 Jul 1;239(1):97-106. DOI: 10.2460/javma.239.1.97. PMID: 21718202.

Kirpensteijn J. Feline injectieplaats-geassocieerd sarcoom: Is het een reden om ons vaccinatiebeleid kritisch te evalueren? Dierenarts Microbiol. 2006 okt 5;117(1):59-65. DOI: 10.1016/j.vetmic.2006.04.010. PMID: 16769184.

Hartmann K, Dag MJ, Thiry E, Lloret A, Frymus T, Addie D, Boucraut-Baralon C, Egberink H, Gruffydd-Jones T, Horzinek MC, Hosie MJ, Lutz H, Marsilio F, Pennisi MG, Radford AD, Truyen U, Möstl K; Europees adviescomité voor kattenziekten. Feline injectieplaats sarcoom: ABCD-richtlijnen voor preventie en beheer. J Feline Med Surg. 2015 Jul;17(7):606-13. DOI: 10.1177/1098612X15588451. PMID: 26101312.