Abcessen bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Abcessen komen vaak voor bij katten. Dit artikel is bedoeld om alles over abcessen uit te leggen, inclusief de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van uw kat.

Snel overzicht: Abcessen bij katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Zwelling, pijn, afscheiding (pus, bloed, of beide), zwelling van de huid, koorts, mank lopen op een aangedane been
medische dossiers
Diagnose: Geschiedenisinformatie die consistent is met vechten of een bijtwond plus of min de aanwezigheid van koorts, of het vinden van bewijs van een beet of abces tijdens veterinair onderzoek. Bloedonderzoek en urineonderzoek om te zoeken naar systemische infectie. Monsters van huid- of wondafscheiding kunnen worden genomen voor onderzoek en cultuur.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Matig vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Meestal onder sedatie worden gesloten abcessen geprikkeld (opengesneden) om ze af te tappen en schoon te maken. Open abcessen worden gespoeld en schoongemaakt. Medicijnen omvatten antibiotica, ontstekingsremmers, pijnmedicatie.
thuis
Huismiddeltjes: Warme kompressen helpen abcessen afvoeren. Spoelen of reinigen met een steriele antiseptische oplossing geleverd door een dierenarts (gebruik geen alcohol).

Wat is een abces?

Een abces is een ingesloten infectie onder de huid waardoor uw kat zich erg onwel kan voelen.

Een abces is een ophoping van pus onder de huid, waardoor een met vocht gevulde zwelling ontstaat, soms aangeduid als een zak pus. De weefsels naast deze zwelling zijn vaak verkleurd, ontstoken en pijnlijk.

Wat veroorzaakt een abces?

De meest voorkomende oorzaken van abcessen bij katten is wanneer de huid wordt doorboord door de klauwen of tanden van een andere kat tijdens een kattengevecht.

Een abces ontwikkelt zich wanneer bacteriële infectie op de een of andere manier onder de huid wordt geïntroduceerd. De bacteriën vermenigvuldigen zich, waardoor het immuunsysteem van het dier reageert met ontsteking, en deze reactie genereert vloeibare pus, waardoor de zwelling van het abces zich ontwikkelt.

Pus is een stinkende, dikke, gele, groene, bruine of roodachtige ondoorzichtige vloeistof die bestaat uit witte bloedcellen en bacteriën vermengd met algemeen puin en vloeistof die binnensijpelt uit omliggende bloedvaten en andere lichaamsweefsels.

Bij katten wordt een abces meestal veroorzaakt door een kattengevecht. De tanden en klauwen van katten herbergen bacteriën en als de huid van een kat in een gevecht wordt doorboord, worden deze bacteriën onder het huidoppervlak geïnjecteerd. De afweer van het lichaam verzamelt zich om het lichaam te beschermen tegen de bacteriën, en het resultaat is de ophoping van pus die we “een abces” noemen.

Een andere minder vaak voorkomende oorzaak van abcessen zijn tandheelkundige abcessen, waarbij een tandwortelkanaal wordt blootgesteld, wat leidt tot een tandwortelabces.

Zelden kunnen abcessen ook in een lichaamsholte worden gezien, bijvoorbeeld na een operatie of na een of andere penetratiewond.

Lees ook: 10 beste probiotica voor katten

Wat zijn de tekenen van een abces?

Een abces kan eruit zien als een kleine bult of zwelling onder de huid.

Er zijn vijf belangrijke tekenen van een abces:

  1. Een zwelling op de huid, meestal van invloed op het hoofd, de nek, de ledemaat, de staart of de onderrug
  2. Verkleurde bovenliggende huid (bijv. vergeling, paarsachtig, rood)
  3. Een steekwond, of een kleine korst, op de huid in het gebied van het abces; pus kan hieruit sijpelen
  4. Het gebied rond de zwelling is meestal pijnlijk (de kat kan bijvoorbeeld mank lopen)
  5. De kat kan zich saai gedragen en inapparent; een hoge temperatuur (koorts) gaat vaak gepaard met een abces

Lees ook: Huidknobbels bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Hoe stelt een dierenarts een diagnose van een abces?

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal een gedetailleerde geschiedenis van de levensstijl en routine van uw kat nemen om te proberen te bepalen wat er aan de hand is.

Uw dierenarts zal elk aspect van de levensstijl van uw kat bespreken en hun algehele gezondheid beoordelen. Veel factoren zijn belangrijk in deze geschiedenis. Oudere katten zijn bijvoorbeeld meer vatbaar voor bepaalde problemen dan jongere katten, katten die vrij rondlopen zijn, zijn meer vatbaar voor abcessen dan katten die alleen binnenshuis zijn, en katten waarvan bekend is dat ze met andere katten vechten, lopen meer risico.

Lees ook: De 7 beste gezonde kattenvoer voor binnenkatten

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal de vitale functies van uw kat nemen en over zijn hele lichaam voelen dubel het examen.

Elk onderzoek naar een probleem bij een kat begint met een zorgvuldig, grondig lichamelijk onderzoek van uw huisdier. Uw dierenarts zal het lichaam van uw kat overal zorgvuldig controleren, de kat overal voelen en controleren op eventuele afwijkingen.

Dit omvat normaal gesproken het opnemen van de temperatuur van de kat, luisteren naar hun borst met een stethoscoop en het wegen van de kat. Het gezwollen gebied wordt nauwkeurig geïnspecteerd en de bovenliggende vacht kan worden weggeknipt, zodat het oppervlak van de huid duidelijk te zien is.

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

3. Routinematige bloed- en urinetests

Bloedonderzoek en urineonderzoek worden vaak aanbevolen voor zieke katten.

Uw dierenarts kan al dan niet bloedonderzoek uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen (inclusief elektrolyten). Eenvoudige urineonderzoekstests kunnen ook worden aanbevolen.

Dit type work-up staat bekend als de minimale database en wordt uitgevoerd om de meeste zieke katten te beoordelen, ongeacht de tekenen van ziekte. Het geeft belangrijke achtergrondinformatie over de gezondheid van uw kat.

Specifieke bloedonderzoeken tegen feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV) kunnen worden voorgesteld, omdat deze virussen soms verband houden met een verhoogde incidentie van abcessen bij sommige katten.

4. Ander laboratoriumwerk

In zeldzame gevallen kan uw dierenarts aanbevelen om de pus in een abces te kweken om het beste antibioticum te vinden.

Een monster van pus kan worden verzameld en naar het laboratorium worden gestuurd voor bacteriekweek, inclusief het bepalen van gevoeligheden voor verschillende antibiotica. Dit wordt normaal gesproken niet uitgevoerd, maar er zijn omstandigheden waarin een dierenarts van mening kan zijn dat het gepast is.

Een van een groot aantal specifieke bacteriesoorten kan worden geïsoleerd, zoals fusobacterium, clostridium, bacteroides, corynebacterium, pseudomonas, mycoplasma, nocardia, actinomyces, pasteurella multocida, bartonella, escherichia coli, staphylococcus, Streptococcus of anderen.

Verschillende bacteriën kunnen verschillende behandelingsinstructies vereisen met behulp van specifieke antibiotica, indien van toepassing.

Lees ook: Amoxicilline voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

5. Aanvullende tests

Röntgenfoto’s worden soms aanbevolen voor gecompliceerde gevallen.

Andere tests zoals radiografie (röntgenfoto’s) en echografie-onderzoeken kunnen zelden worden aanbevolen om verschillende delen van het lichaam van uw kat te visualiseren als het abces op de een of andere manier gecompliceerd lijkt door betrokkenheid bij andere structuren.

Lees ook: Hoeveel kost een kattenfoto?

Hoeveel kost het om een kat met een abces te behandelen?

De kosten van de behandeling van een abces variëren sterk, afhankelijk van hoe ernstig het is.

De kosten van de behandeling van een abces zijn volledig afhankelijk van de locatie en ernst van het abces. Het kan minder dan $ 150 zijn als een kat een eenvoudig, gemakkelijk te behandelen abces heeft of meer dan $ 2.000 als een abces ongewoon ingewikkeld is.

Hoe worden abcessen behandeld?

Behandeling van abcessen omvat eerst knippen de vacht rond het abces om de ophoping van geïnfecteerde afscheidingen te voorkomen. Vervolgens is de dierenarts zal lance het abces, om de pus effectief te laten uitlekken. Dit vereist vaak sedatie of algemene anesthesie.

Zodra het abces is geprikt en de pus is afgevoerd, wordt de holte van het abces vaak weggespoeld met steriele zoutoplossing. Het is belangrijk om voortdurende drainage van nieuw geproduceerde pus mogelijk te maken. Soms is alleen het abces voldoende, maar in andere gevallen kan een latex rubberen drain worden ingebracht en op zijn plaats worden gehouden door hechtingen. De afvoer blijft meestal twee tot vijf dagen op zijn plaats.

Regelmatige reiniging rond het gebied van de opening in het abces is noodzakelijk om de ophoping van pus en puin in het gebied te voorkomen. Geschikte antibiotica worden meestal voorgeschreven om de voortdurende vermenigvuldiging van bacteriën te voorkomen. Pijnverlichting moet altijd worden gegeven aan katten met abcessen, omdat deze erg pijnlijk kunnen zijn.

Uw dierenarts kan een Elizabethaanse halsband aanbevelen om te voorkomen dat uw kat het gebied traumatiseert door te likken of te kauwen, en om ervoor te zorgen dat ze geen afvoer verwijderen als deze op zijn plaats is geplaatst.

Afhankelijk van het gebied waar u woont, kan uw dierenarts de rabiësvaccinatiestatus van uw kat controleren, omdat hondsdolheid wordt overgedragen via beten.

Lees ook: Hondsdolheid bij katten: oorzaken, symptomen, prognose

Monitoring en prognose

Uw dierenarts zal uw kat willen zien voor hercontroleafspraken om er zeker van te zijn dat het abces geneest properly.

De mate van monitoring die nodig is, hangt af van het individuele geval, maar over het algemeen hebben katten met abcessen regelmatige follow-uphercontroles nodig (bijvoorbeeld om de twee tot drie dagen) door hun dierenarts om ervoor te zorgen dat genezing plaatsvindt, totdat ze volledig weer normaal zijn. Grondige hercontroles zorgen ervoor dat herhaling minder waarschijnlijk is.

De prognose voor abcessen is over het algemeen goed, maar uw eigen dierenarts kan u het beste antwoord op deze vraag geven.

Lees ook: Wat is een normale hartslag voor een kat?

In het kort

Hoewel abcessen ernstig kunnen zijn, reageren de meesten op een snelle en geschikte behandeling.

Abcessen komen vaak voor bij katten die tijd buitenshuis doorbrengen, meestal na kattengevechten en bijtwonden. Ze zijn een ernstig probleem, maar ze reageren meestal goed op een eenvoudige behandeling van uw dierenarts.

Lees ook: Haaruitval bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Veelgestelde vragen

Zal een kattenabces vanzelf genezen?

Een abces bij een kat kan uiteindelijk op natuurlijke wijze genezen, maar dit kan vele weken duren en uw kat zal tijdens deze periode lijden, met het risico op ernstige complicaties. Om deze reden moet de professionele hulp van een dierenarts altijd worden ingeroepen wanneer een kat een abces heeft.

Hoe behandel je een abces bij een kat?

Eerst zal de dierenarts de vacht rond het abces knippen. Ten tweede zullen ze het abces lanceren om de pus te laten weglopen. Ten derde zal uw dierenarts een voortdurende drainage van pus uit het abces tot stand brengen. Vervolgens zullen ze antibioticadekking bieden om verdere groei van bacteriën in het abces te voorkomen. Pijnverlichting is een ander belangrijk onderdeel van de behandeling van abcessen.

Kan een kat een abces overleven?

Abcessen zijn meestal niet levensbedreigend, maar een snelle behandeling is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet ingewikkelder worden dan normaal. Een onbehandeld abces heeft het potentieel om een aanzienlijke bedreiging te vormen voor het leven en welzijn van een kat.

Wat kan een abces bij een kat veroorzaken?

Kattenabcessen worden meestal veroorzaakt door kattenbeten of krabletsels na gevechten met andere katten of soms honden. Er zijn veel andere mogelijke oorzaken, van kleine vreemde voorwerpen (zoals graszaden) tot prikwonden uit de omgeving (bijvoorbeeld op een scherp voorwerp staan).