Diarree bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Een van de meest voorkomende redenen waarom katten worden gezien door een DVM is diarree en dunne ontlasting. Diarree kan plotseling optreden, of het kan gaan om chronisch abnormale stoelgang. Er zijn veel oorzaken van diarree en bijgevolg veel manieren om het te behandelen.

Diarree kan pijnlijk zijn en het kan wijzen op onderliggende problemen, zoals kanker, inflammatoire darmaandoeningen, darmparasieten of problemen met het dieet van uw kat. Gelukkig kunnen de meeste gevallen van diarree bij katten worden opgelost met de hulp van uw lokale dierenarts.

Snel overzicht: Diarree bij katten

klok
Urgentie: Matig tot hoog.
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek:Ja
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Infectie, ontsteking, darmparasieten, voedingsindiscretie, voedingsintolerantie / nieuw voedsel, stress, inflammatoire darmziekte, secundair aan metabole of endocriene ziekte, kanker.
pil
Vereist voortdurende medicatie: De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak, maar kan ontwormers, ontstekingsremmende medicatie, antibiotica, vezelsupplementen, probiotica, voorgeschreven diëten omvatten. Andere gelijktijdige ziekten die bijdragen aan diarree kunnen ook management nodig hebben.

Wat zijn de oorzaken diarree bij katten?

Diarree wordt veroorzaakt door een osmotisch probleem, een gastro-intestinaal motiliteitsprobleem, een permeabiliteitsprobleem of een secretoir probleem. Osmotische diarree treedt op wanneer iets ervoor zorgt dat het darmkanaal te veel water in de ontlasting absorbeert. Diarree geassocieerd met motiliteitsproblemen treedt op wanneer de darmen te veel of te weinig samentrekken.

GI-zweren of lekkend darmsyndroom, kunnen intestinale permeabiliteitsproblemen veroorzaken die resulteren in diarree. Secretoire diarree treedt op wanneer het maagdarmkanaal wordt blootgesteld aan toxines van bacteriële infecties. Soms heeft een kat meer dan één oorzaak van diarree tegelijkertijd.

Veel voorkomende oorzaken van diarree, alle soorten, kunnen zijn:

 • Dieetindiscretie (de kat at iets dat diarree veroorzaakte, zoals afval of bedorven voedsel)
 • Een nieuw voer aan uw kat voeren
 • Gevoeligheid van ingrediënten (meest voorkomende ingrediëntgevoeligheden bij katten zijn kip, rundvlees, eieren, zuivel en soja)
 • Inflammatoire darmziekte (ibd)
 • Stress
 • Gastro-intestinale kanker, zoals lymfoom
 • Metabole en hormonale ziekten, zoals de ziekte van Addison, hyperthyreoïdie bij oudere katten, leverziekte, nierziekte en pancreasziekte
 • Obstructie van het darmkanaal met voedsel of een vreemd lichaam
 • Virale infecties
 • Bacteriële infecties
 • Darmparasieten, zoals coccidia, giardia of rondwormen
 • Schimmelinfecties, veroorzaakt door het eten van oud voedsel dat besmet is met schimmelsporen
 • Drugs of gifstoffen

Diarree bij katten kan acuut zijn (omg het gebeurde ineens!), chronisch (al een tijdje aan de gang), of intermitterend (starts en stops). Diarree wordt verder ingedeeld in dikke darm of dunne darm diarree.

Dikke darm diarree, gezien bij katten met colitis, omvat overbelasting om te poepen en kleine hoeveelheden diarree die slijm of bloed kunnen hebben. Dunne darm diarree omvat grotere hoeveelheden uitwerpselen, geen overbelasting, kan teerachtig zijn, kan ervoor zorgen dat een kat gewicht verliest. Zowel dunne darm als dikke darm diarree kan verlies van eetlust veroorzaken.

Hoe beïnvloedt diarree de gezondheid van een kat?

kat die naast een kattenbak zit en omhoog kijkt

Diarree kan ervoor zorgen dat een kat zich onwel voelt en het kan ook ernstige problemen in het lichaam veroorzaken.

Naast het feit dat een kat zich ellendig en yucky voelt, veroorzaakt diarree veel problemen in veel lichaamssystemen naast het spijsverteringsstelsel. Ernstige diarree veroorzaakt uitdroging en elektrolytenonevenwichtigheden die een negatieve invloed kunnen hebben op het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem, het bewegingsapparaat en het algehele metabolisme van een kat.

Bovendien kunnen katten met chronische diarree ernstige gewichtsverlies en kattenbakproblemen ervaren, zoals poepen buiten de kattenbak. Hierdoor lopen katten het risico hun huis of zelfs hun leven te verliezen aan euthanasie in ernstige gevallen.

Hoe wordt de oorzaak van diarree gediagnosticeerd?

Katten met onopgeloste of bloederige diarree vereisen een volledig lichamelijk onderzoek, een mondelinge geschiedenis van de eigenaar en laboratoriumtests van een fecaal monster om de oorzaak van diarree te bepalen.

Het type tests dat wordt besteld, hangt af van de oorzaak van diarree die de dierenarts vermoedt en kan een fecale flotatie, andere fecale tests en bloed- en urineanalyse. Andere tests kunnen röntgenfoto’s, abdominale echografie, tests voor pancreatitis, fecale culturen en biopsie van de darmen omvatten als inflammatoire darmziekte of kanker wordt vermoed.

Hoe wordt diarree behandeld?

kat die op schoot zit en naar een pil kijkt

Zodra u hebt vastgesteld dat uw kat diarree heeft, kan de juiste behandeling helpen om zowel de diarree als de onderliggende oorzaak te stoppen.

De meeste katten met acute diarree hebben meestal maar één episode van diarree, zijn daarna in orde en hebben geen behandeling nodig. Als je kat buiten nummer 2 doet, merk je misschien niet eens dat je kat diarree had!

Anders hangt de behandeling van diarree af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van diarree en hoe ernstig de diarree is. Katten met milde diarree kunnen worden behandeld met alleen het voeren van een vetbeperkt, licht verteerbaar voedsel, ofwel zelfgemaakte kip en rijst of een therapeutisch dieet totdat normale ontlasting wordt gezien.

Als dit het probleem niet binnen een dag oplost, kan uw dierenarts probiotica voorschrijven die kunnen worden gemengd in het voedsel van uw kat en antidiarrheal medicijnen.

Anders wordt diarree beheerd door de diarree te stoppen en de onderliggende oorzaak aan te pakken. Als uw dierenarts vermoedt dat de diarree van uw kat te wijten is aan darmparasieten, wordt een ontwormer voorgeschreven. Als uw kat diarree heeft als gevolg van IBD, zal uw dierenarts met u praten over steroïden en voedingsbeheer.

Als uw kat een bacteriële infectie heeft, worden antibiotica voorgeschreven. Als uw dierenarts vermoedt dat de diarree te wijten is aan een voedselintolerantie of voedselallergie, dan zal ze u waarschijnlijk vragen om uw kat over te schakelen naar een hypoallergeen dieet of een nieuw eiwitdieet voor een voedselproef, enzovoort, enzovoort.

Als uw kat ernstig uitgedroogd is, hemorragische diarree heeft of anderszins erg ziek is, moet uw kat mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen om diarree te behandelen. Als dit gebeurt, zal uw kat waarschijnlijk een intraveneuze katheter laten plaatsen, vloeistoffen en medicijnen intraveneus ontvangen en continu worden gecontroleerd door ziekenhuispersoneel.

Hoe kan ik diarree bij mijn kat voorkomen?

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw kat geen diarree ontwikkelt, is door de toegang van uw kat tot afval of voedsel anders dan hun normale dieet te beperken en probeer het voedsel van uw kat niet te veranderen. Probeer in plaats daarvan consistent te zijn en geef uw kat één merk kattenvoer van hoge kwaliteit.

Laat uw kitten op de juiste manier ontwormen en vaccineren en breng uw volwassen katten en verse fecale monsters jaarlijks naar de dierenarts voor onderzoek om te controleren op algehele welzijn en darmparasieten.

De meeste gevallen van diarree bij katten verdwijnen spontaan zonder behandeling, maar als uw kat darmproblemen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw lokale dierenarts – zij is er om te helpen.

Veelgestelde vragen

Wat kun je een kat geven voor diarree?

De meeste katten met acute diarree hebben meestal maar één episode van diarree, zijn daarna in orde en hebben geen behandeling nodig. Katten met milde diarree kunnen worden behandeld met alleen het voeren van een vetbeperkt, licht verteerbaar voedsel, ofwel zelfgemaakte kip en rijst of een therapeutisch dieet totdat normale ontlasting wordt gezien.

Als dit het probleem niet binnen een dag oplost, kan uw dierenarts probiotica voorschrijven die kunnen worden gemengd in het voedsel van uw kat en antidiarrheal medicijnen.

Waarom heeft mijn binnenkat diarree?

De meest voorkomende redenen dat binnenkatten diarree hebben, zijn indiscretie in de voeding, d.w.z. de kat at iets dat diarree veroorzaakte, zoals afval of bedorven voedsel, uw kat een nieuw voedsel voeren, ingrediëntgevoeligheden voor kip, rundvlees, eieren, zuivel of soja, inflammatoire darmziekte, stress, metabole of hormonale aandoeningen, obstructie van het darmkanaal met een vreemd lichaam, medicijnen of toxines, of kanker van het darmkanaal.

Welk huismiddeltje kan ik mijn kat geven tegen diarree?

De meeste katten met acute diarree hebben meestal maar één episode van diarree, zijn daarna in orde en hebben geen behandeling nodig. Katten met milde diarree kunnen worden behandeld met alleen het voeren van een vetbeperkt, licht verteerbaar voedsel zoals zelfgekookte kip en rijst. U kunt ook uw blik probiotica geven die over de toonbank kunnen worden gekocht. Als dit niet werkt of als uw kat ziek is, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenarts.

Wanneer moet ik me zorgen maken over de diarree van mijn kat?

De meeste katten met acute diarree hebben meestal maar één episode van diarree, zijn daarna in orde en hebben geen behandeling nodig. Oorzaken van bezorgdheid zijn chronische diarree die niet verdwijnt met behandeling, bloederige diarree, wormen in de ontlasting, gewichtsverlies, verlies van eetlust gedurende meer dan een dag, of als uw kat lusteloos is of er verlegen uitzietbeoordeeld (ingevallen ogen, droge mond, verhoogde hartslag, verminderde elasticiteit van de huid).