Worden katten eenzaam als je op vakantie gaat? Alles wat u moet weten!

Het kan gemakkelijk zijn om het idee te geloven dat katten asociale, afstandelijke wezens zijn. De meeste katten brengen immers een groot deel van hun tijd alleen door, of het nu onder je bed, in een kast of op een andere schuilplaats is.

Als je je voorbereidt om op vakantie te gaan, denk je misschien dat je kat niet eens zal merken dat je weg bent. Maar is dat wel zo? Zijn katten zo afstandelijk en afstandelijk als ze lijken? Om meer te weten te komen over eenzaamheid bij katten en hoe u uw kat het beste kunt voorbereiden op een langere tijd uit elkaar, lees hieronder verder.

kattenpootverdeler

Worden katten eenzaam als je op vakantie gaat?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten geen asociale wezens1. Sterker nog, onder de juiste omstandigheden kunnen ze ongelooflijk sociaal zijn. Het misverstand komt meestal voort uit hoe katten socialiseren.

Katten geven er de voorkeur aan om genegenheid te tonen op hun eigen katachtige manier, zoals af en toe tegen je aan wrijven of naast je op de bank zitten. Hoewel sommige katten aanhankelijker zijn op manieren die mensen het gemakkelijkst herkennen, zoals knuffelen, socialiseren veel katten met een beetje afstand. Als je kat de neiging heeft om gewoon in dezelfde kamer als jij te zitten, is dat zijn manier van socialiseren!

Terwijl katten genieten van alleen tijd, zullen ze snel eenzaam worden als ze langdurig geïsoleerd zijn. Dat betekent dat terwijl je op vakantie bent, je kat je vrijwel zeker mist, en hij is zeker eenzaam.

Tekenen dat uw kat eenzaam kan zijn

mannelijke domesetische kat krabben meubels met voorklauwen
Afbeelding Credit: Melissa Sue, Shutterstock

Het kan moeilijk zijn om de tekenen te herkennen dat uw kat eenzaam is geweest, maar er zijn een paar aanwijzingen die duidelijk zijn. Gedragsproblemen zijn een opmerkelijk teken en kunnen destructief zijn, zoals scheuren aan meubels of dingen omver gooien. Soms kan het iets subtieler zijn, zoals dat je kat plotseling teruggetrokken wordt als je terugkomt. Andere keren kunnen de tekenen veel rommeliger zijn, zoals dat je kat zijn kattenbak lijkt te negeren en in plaats daarvan op je bed gaat liggen.

Al deze situaties zijn zeker dingen die je zou willen vermijden. Om te proberen de gevoelens van eenzaamheid en isolatie van uw kat te minimaliseren, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om hem te helpen.

garen ball divider

Hoe een eenzame kat te helpen

Voordat u op vakantie gaat, wilt u ervoor zorgen dat de omgeving van uw kat geschikt is. Dit betekent dat hij toegang nodig heeft tot alle dingen waar hij normaal toegang toe zou hebben, zodat zijn routine niet wordt verstoord.

Je zult hem ook veel entertainment willen bieden. Je kunt zijn speelgoed voor hem achterlaten om mee te spelen, zodat hij zich niet verveelt. Als je er de ruimte voor hebt, overweeg dan om een krabpaal aan te schaffen, zodat je kat het materiaal kan verkennen en krabben.

Het zal ook nuttig zijn om uw kat ontspannen te houden. Je kunt de radio of televisie voor hem op het toegestane volume laten draaien, zodat hij menselijke stemmen kan horen terwijl je weg bent. Het achterlaten van een van je ongewassen shirts op je bed kan je kat ook troosten, omdat het shirt je geur erop zal hebben.

Als je weg bent, zorg er dan voor dat je een kattenoppas inhuurt. Het is het beste als u iemand inhuurt die uw kat niet alleen voedsel geeft, het strooisel schoonmaakt en vervolgens opraakt. Je kat heeft mensen in de buurt nodig voor socialisatie en speeltijd.

Niets van dit alles zal voorkomen dat je kat helemaal eenzaam is, omdat de wortel van zijn eenzaamheid is dat hij je mist. Het zal hem echter helpen afleiden van zijn eenzaamheid en hem vermaken totdat je terugkeert.

Wat te overwegen voordat u op vakantie vertrekt

kat geniet van knuffelen
Afbeelding Credit: Pixabay

Voordat je je koffers pakt en in de auto springt, neem even de tijd om na te denken over hoe de ervaring van je kat alleen zal zijn. Hoewel het waarschijnlijk onvermijdelijk is dat hij je zal missen, kun je nog steeds je best doen om zijn ervaring zo aangenaam mogelijk te maken.

Vermijd instapfaciliteiten indien mogelijk

Hoewel een pension misschien klinkt als een handige manier om ervoor te zorgen dat uw kat aan zijn behoeften voldoet terwijl u weg bent, kunnen ze extreem stressvol zijn voor katten. Denk erover na vanuit het perspectief van je kat; ze zijn uit hun huis verwijderd, op een onbekende locatie geplaatst, omringd door vreemde mensen en dieren, en hun favoriete persoon in de wereld is er niet om hen te troosten. Als je er zo over nadenkt, is het internaat niet ideaal.

Het is het beste als je in plaats daarvan een oppas kunt krijgen. Hoewel uw kat zich misschien nog steeds ongemakkelijk voelt bij een vreemde in huis, zal hij zich tenminste in een vertrouwde en comfortabele ruimte bevinden. Het zal nog beter zijn als de oppas die je vindt iemand met wie je kat al vriendelijk is.

Neem maatregelen om de angst van uw kat te kalmeren

cbd olie en kat op achtergrond
Afbeelding Credit: Lightcube, Shutterstock

Uw afwezigheid zal zeker wat stress veroorzaken bij uw kat. Het achterlaten van je ongewassen shirt kan helpen om je kat te kalmeren, maar als je kat een beetje extra rust nodig heeft, zijn er enkele manieren waarop je kunt helpen. Feromoonplug-ins kunnen bijvoorbeeld kalmerende feromonen afgeven die de angst van uw kat verlichten.

Een andere geweldige manier om de angst van uw kat te verminderen, is ervoor te zorgen dat zijn routine niet wordt verstoord. Vertel uw oppas op welke tijden uw kat zijn voedsel verwacht, zodat hij kan proberen het schema van uw kat te handhaven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het misschien moeilijk te zeggen is, missen onze katten ons echt terwijl we weg zijn. Je kunt enkele stappen ondernemen om de eenzaamheid en isolatie die je kat voelt te minimaliseren, maar uiteindelijk zal je kat niet meer gelukkig zijn totdat je terugkomt. Het kan een beetje duren voordat je kat zich weer voor je openstelt na een lange tijd uit elkaar te zijn geweest, maar als hij dat eenmaal doet, zorg er dan voor dat je hem overlaadt met tonnen genegenheid en aandacht.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jumpstory