Kan luide muziek een kat schaden? Alles wat u moet weten!

Oren hebben helaas niet de handige mogelijkheid om te sluiten. Als je graag naar luide muziek luistert, dwing je je katten om het ook te verdragen. Als je je huis deelt met een kat, ben je je er misschien al van bewust dat harde geluiden zoals de stofzuiger ervoor kunnen zorgen dat ze ergens anders rustig hun toevlucht zoeken.

Maar kan harde muziek schadelijk zijn? Het korte antwoord is ja. Katten zijn geluidsgevoeliger dan mensen, wat betekent dat geluiden voor hen luider klinken dan voor ons. Katten hebben ook een uitgebreider gehoorbereik en kunnen geluiden horen op lagere en aanzienlijk hogere tonen dan mensen. Laten we dus eens kijken hoe de oren van katten precies verschillen van de onze en wat dat betekent voor je toekomst van rocken op luide muziek.

kattenpootverdeler

Katten & Hun gehoor

Het gehoor van een kat is erg gevoelig, zelfs beter dan dat van een hond1. Het gehoorbereik is ongeveer 45 hertz (Hz) tot 64 kilohertz (kHz), terwijl honden een bereik hebben van 67Hz tot 45kHz. Het oor van een kat heeft dezelfde structuur als andere zoogdieren: het buiten-, midden- en binnenoor. Katten hebben het beste gehoor onder huisdieren. Het horen van dit brede scala aan geluiden helpt hen prooien te detecteren en stelt hen in staat om roofdieren te horen en te vermijden.

kattenoor close-up
Afbeelding Credit: Pixabay

Het buitenoor

De pinna vormt het buitenoor (dit is de externe driehoekige vouw aan de bovenkant van hun hoofd), samen met de gehoorgang. De pinna verzamelt en trechtert geluidsgolven door de gehoorgang naar het middenoor. Ze draaien en bewegen zelfstandig zonder dat katten hun hoofd hoeven te bewegen. Katten gebruiken hun oren bijna als radar. Hun oren kunnen naar de bron van een geluid draaien, waardoor hun gevoeligheid voor geluid met 15% tot 20% toeneemt.

Het middenoor

Het trommelvlies en de kleine botten, bekend als gehoorbeentjes, bevinden zich in het middenoor. De gehoorbeentjes trillen bij het detecteren van geluidsgolven en geven de trillingen door aan het binnenoor.

Het binnenoor

Sensorische cellen in het binnenoor reageren op de trillingen door te buigen en te bewegen. Dit stuurt elektrische signalen via de gehoorzenuw naar de hersenen om verwerkt te worden. Het vestibulaire systeem bevindt zich ook in het binnenoor en geeft een gevoel van ruimtelijke oriëntatie en evenwicht.

kattengezichtsverdeler 2

Kan luide muziek een kat schaden?

Grijze kat zittend op oude muziekplaten
Afbeelding Credit: hrypov, Pixabay

Langdurige blootstelling aan geluidsniveaus boven ongeveer 95 decibel (dB) kan gehoorverlies of schade veroorzaken. Niet alleen dat, maar overmatig lawaai kan ook de bloeddruk van uw kat verhogen1 (hypertensie). Dit wordt veroorzaakt doordat uw kat in een verhoogde staat van stress leeft.

De onderstaande tabel van de Centers for Disease Control and Prevention1 (CDC) geeft aan hoe hard alledaagse geluiden kunnen zijn. Dit relativeert hoe hard muziek kan zijn.

Alledaagse geluiden en geluiden Gemiddeld geluidsniveau gemeten in decibel (dB)
Tikkend horloge 20
Zacht gefluister 30
Koelkast Brom 40
Normaal gesprek 60
Wasmachine/Vaatwasser 70
Maximaal volume voor radio/stereo/tv 105 – 110

Het is duidelijk dat het oor van een kat is ontworpen om meer geluid vast te leggen dan mensen of zelfs honden, wat hen in het wild helpt. Maar deze vaardigheid vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs goed in het huiselijke leven, waar een kat geen controle heeft over de geluiden waarmee hij gedwongen wordt te leven. In een huis is er geen manier om te ontsnappen als uw kat het nodig heeft, wat uw kat kan stress bezorgen.

Katten zullen over het algemeen weggaan van geluiden die te hard zijn, maar ze kunnen dit alleen doen als er ergens voor hen is om naartoe te gaan. Als ze de kamer niet kunnen verlaten, kunnen ze zich verstoppen. De lichaamstaal van een kat kan subtiel zijn, dus het is aan jou om te noteren wat normaal is voor je kat, zodat je een goed idee hebt als hij overstuur of gestrest is. Niet alleen zal een kat zich gestrest voelen omdat hij wordt opgesloten in een kamer die te luid is, maar het kan ook schade toebrengen aan zijn gehoorgezondheid.

Wat moet je doen?

Man die naar muziek luistert op zijn koptelefoon

We zeggen niet dat je nooit meer naar luide muziek kunt luisteren alleen omdat je een kat hebt, maar je moet rekening houden met de kat voordat je dat doet. Zorg ervoor dat je kat een ontsnappingsroute heeft, of moedig hem zelfs aan om naar een andere kamer te gaan voordat je luide muziek gaat spelen. Zorg ervoor dat alles wat ze nodig hebben, is waar ze het kunnen bereiken, zoals de kattenbak, krabpaal, voedsel- en waterbakken en speelgoed.

kattenpootverdeler

Conclusie

Luide muziek kan uw kat schaden. Langdurige blootstelling kan uw kat stress bezorgen en leiden tot hypertensie, en het kan ook leiden tot gehoorverlies. Als je graag naar luide muziek luistert, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je kat niet in de kamer is en dat hij ergens naartoe kan. We zeggen niet dat je extra stil moet blijven voor je kat, maar als het gaat om die donderende geluiden, onthoud dan dat je een familielid hebt met een supergevoelig gehoor!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Anfesamo, Pixabay