Skip to Content

Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

Het is geen geheim dat katten goed verzorgd zijn. Ze hebben een speciaal ontworpen tong om hun vacht schoon te maken en te ontwarren, en ze gebruiken het goed.

Snel overzicht

01

Katten zijn zorgvuldige schoonmakers en brengen een groot deel van hun dag door met het likken en verzorgen van zichzelf.

02

Als de verzorging overmatig wordt, kan uw kat een onderliggend probleem hebben, zoals stress, allergie, pijn of urinewegproblemen. Aan de andere kant stoppen sommige katten met verzorgen als ze ziek zijn of pijn hebben.

03

Zowel undergrooming als overgrooming en rechtvaardigen een controle bij uw dierenarts.

Likken gaat echter niet altijd alleen over netheid. Katten likken zichzelf om verschillende volkomen normale redenen, maar af en toe kan het likken een teken zijn van een probleem. Hier bekijken we de veelvoorkomende redenen waarom katten zichzelf likken en schoonmaken en wanneer je misschien hulp moet zoeken.

1. Netheid

De weerhaken op de tong van een kat werken als een kam en verwijderen vuil en los haar.

Katten kunnen elke dag een aanzienlijke hoeveelheid tijd besteden aan het verzorgen. Als je kat je ooit heeft gelikt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat zijn tong vrij ruw en schuurpapierachtig is.

In tegenstelling tot de natte, slobberige lik die je van een hond zou verwachten, is de lik van een kat veel droger en exfoliërend. Dit komt omdat ze weerhaken (ook wel papillen genoemd) op hun tong hebben, speciaal ontworpen voor het reinigen, ontwarren en vrijgeven van natuurlijke olie (talg) uit de basis van de haren.

Vuil en losse haren worden diep in de vacht verwijderd en talg smeert het, waardoor het glanzend en vrij van matten wordt. Deze reinigende werking helpt ook bij het verwijderen van parasieten zoals vlooien. Al met al is de ingebouwde haarborstel in de tong van je kat behoorlijk geniaal.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

2. Warmteregeling

Wanneer katten zichzelf likken, maken ze hun haar nat met speeksel, wat helpt af te koelen als het verdampt.

Wist je dat katten alleen zweetklieren in hun voetzolen hebben? Dit kan het afkoelen op warme dagen een beetje uitdagend maken. Als onderdeel van het verzorgingsproces verspreiden katten speeksel over hun vacht. Naarmate het speeksel verdampt, helpt het de lichaamstemperatuur van uw kat te verlagen. Wees dus niet verbaasd als je op warme zomerdagen wat krachtig likken opmerkt.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

3. Ontspanning

Katten zijn van nature schoon en genieten ervan om zichzelf dagelijks te likken en te verzorgen.

De meesten van ons hebben het ontspannende gevoel van een haarwassing en hoofdmassage bij de kappers ervaren. Katten kunnen hetzelfde zengevoel ervaren door zichzelf te likken en schoon te maken, waardoor hun zorgen effectief worden weggewassen. Een gelukkige kat is een schone kat!

Lees ook: Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

4. Socialisatie

katten die elkaar verzorgen

Katten likken elkaar (en mensen) als onderdeel van sociale binding.

Likken is een taal op zich. Katten likken elkaar en hun favoriete mensen als teken van genegenheid. Dit wordt ook wel allogrooming genoemd en komt vooral veel voor bij katten die samen opgroeien. Je zou dus kunnen zeggen dat likken soms meer een kattenkus is.

Lees ook: Waarom likt mijn kat me dan?

5. Na de paring

Vrouwelijke katten likken zichzelf meestal om op te ruimen na de paring.

Naast een stekelige tong heeft de kater ook een stekelige penis! Dit blijft niet onopgemerkt door het vrouwtje (de koningin), die na de paring vaak haar achterste zal likken omdat het een beetje ongemakkelijk is. Likken na de paring kan ook een rol spelen bij het wegwerken van de geur van de kater en helpen om meer partners aan te trekken.

Lees ook: Waarom schreeuwen katten bij het paren?

6. Geurverwijdering

bengaalse kattenverzorging

Naast het schoonmaken van het haar, verwijdert likken geuren die de kat aan roofdieren kunnen onthullen.

Likken is ook een effectieve manier om voedsel of geuren te verwijderen die roofdieren kunnen aantrekken. Dit instinctieve kattengedrag is vooral merkbaar na de bevalling wanneer de koningin bloed en afscheiding weglikt die ongewenste bezoekers kunnen aantrekken.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

7. Verzorging van de moeder

Kattenverzorging buik

Moederkatten likken hun kittens om ze te stimuleren naar de wc te gaan en ook om ze schoon te houden.

Moederinstinct is een belangrijke, normale reden om te likken. Koninginnen likken hun jongen onmiddellijk na de geboorte om de vruchtzak van hun gezicht en lichaam te verwijderen en om de ademhaling te stimuleren. De navelstreng en placenta moeten ook worden verwijderd, dus koninginnen zullen de neiging hebben om door te kauwen deze.

Tijdens de eerste paar weken van het leven zal de koningin regelmatig haar kittens likken, vooral op de buik en rond de achterkant. Deze likkende werking helpt de kittens om urine en uitwerpselen te elimineren en leert de jongeren geleidelijk hoe ze zichzelf moeten verzorgen.

Lees ook: Top 11 Beste Kattenurineverwijderaars

8. Verplaatsingsgedrag

Katten likken zichzelf soms herhaaldelijk in een poging zichzelf te kalmeren.

Zoals we al hebben besproken, kan verzorging comfort bieden. Het is dus misschien niet verwonderlijk dat katten zichzelf likken en schoonmaken als een copingmechanisme in stressvolle situaties, zoals wanneer ze zich geïntimideerd voelen door een ander dier. Dit is een normaal, kortstondig gedrag, maar het kan soms obsessief worden.

Lees ook: Waarom vindt mijn kat mijn man leuker dan ik?

Wanneer is likken een probleem?

We hebben gekeken naar enkele veel voorkomende, normale redenen om te likken, maar je vraagt je misschien af wanneer likken een teken is van een probleem. Het is niet altijd duidelijk, maar hier zijn enkele oorzaken van abnormaal likken en enkele specifieke tekenen om op te letten.

1. Wonden

Als u merkt dat uw kat een gebied likt, zoek dan naar tekenen van letsel.

Het is niet ongebruikelijk dat katten gewond raken, vooral als ze naar buiten gaan. Likken is de manier van uw kat om irritatie te verzachten, de wond schoon te maken en de bloedtoevoer naar het gebied te verhogen om genezing te bevorderen.

Bijtwonden of abcessen komen vaak voor, dus probeer te onderzoeken of u merkt dat uw kat zich op een specifiek gebied concentreert. Het kan zo simpel zijn als iets dat vastzit in hun vacht, maar het kan ook iets ernstigers zijn, zoals een geïnfecteerde wond die moet worden behandeld. Als uw kat ook een beetje onder de weersomstandigheden lijkt, kan dit een teken van infectie zijn en is het zeker de moeite waard om snel bij uw dierenarts te controleren.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

2. Lippen likken

Katten likken vaak hun lippen als ze misselijk zijn.

Als je kat zijn lippen likt of slaat, kan hij zich misselijk voelen. Sommige katten zullen kort na het likken van hun lippen braken. Vraag uw dierenarts om uw kat te controleren of dit gedrag regelmatig voorkomt of dat hij andere tekenen van onwel zijn vertoont, zoals frequent braken, lethargie of slechte eetlust.

3. Genitaliën likken

Wat te doen met katten die haar uittrekken

Als uw kat een overvloedige hoeveelheid tijd besteedt aan het verzorgen rond zijn achterste, kan hij een urinewegprobleem hebben.

Katten verzorgen normaal gesproken hun onderbuik, maar dit kan ook overmatig worden en wijzen op een urinewegprobleem zoals een verstopping of infectie. Als uw kat overmatig aan zijn geslachtsdelen likt, zoek dan naar andere tekenen van een probleem, zoals frequente bezoeken aan de kattenbak, miauwen wanneer hij naar het toilet gaat, bloed in zijn urine of geen urine ondanks veel uitstapjes naar de kattenbak.

Dit kan een noodgeval zijn, vooral bij mannelijke katten, omdat ze levensbedreigende blokkades kunnen krijgen. Als uw kat een van deze tekenen vertoont, moet u ze onmiddellijk naar een dierenarts brengen.

Lees ook: De 8 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

4. Pijn

Katten kunnen pijnlijke gebieden op hun lichaam likken, zelfs plekken zonder zichtbare wonden.

Geconcentreerd likken kan wijzen op een pijnlijk gebied in het lichaam. Katten kunnen bijvoorbeeld hun buik likken als ze pijn of irritatie in hun blaas hebben, of de vacht likken over een pijnlijk gewricht. Overmatig likken in een specifiek gebied of over grote delen van het lichaam leidt vaak tot kale plekken, huidirritatie en haarballen in de maag van uw kat die ze kunnen overgeven.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

5. Parasieten en allergieën

Overmatig likken is soms een teken van een vlooienplaag.

Parasieten zijn een andere veel voorkomende oorzaak van overmatige verzorging. Vlooien zijn vervelende beesten en sommige katten zijn allergisch voor hen, waardoor ze nog erger worden. Dit is een zeer jeukende aandoening die vlooienallergiedermatitis wordt genoemd. Katten kunnen ook allergisch zijn voor voedsel en andere dingen in hun omgeving.

Allergische katten krijgen jeuk en overgroom, waardoor er stukjes stoppels achterblijven waar ze door hun haren hebben gekauwd. Uw dierenarts kan uw kat controleren en behandelen op vlooien en een dieetproef of allergietest bespreken.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandeling voor katten: vlooien uitschakelen met deze veilige behandelingen

6. Stress

Sommige katten reageren op stress door zichzelf overmatig te verzorgen, wat kan resulteren in kale plekken.

Verplaatsingsgedrag kan ook buitensporig worden. Dit is meestal stress gerelateerd en wordt psychogene alopecia genoemd. Katten met deze aandoening hebben de neiging om ze te likkenelfen kaal op de buik. Praat met uw dierenarts, want zij kunnen u helpen erachter te komen wat de stress veroorzaakt en andere problemen zoals pijn en parasieten uitsluiten.

Als uw kat gestrest is, kan hij baat hebben bij kalmerende hulpmiddelen zoals feromonen of zelfs angstmedicatie, en waar mogelijk de stressor vermijden. Vraag uw dierenarts naar de beste opties voor uw kat.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

7. Niet likken

Een kat die plotseling stopt met zichzelf te verzorgen, kan ziek zijn of pijn hebben.

Ja, niet likken kan ook een teken zijn van een medisch probleem! Katten die zich onwel voelen, hebben de neiging om zichzelf niet zo goed of zo vaak te verzorgen als normaal. Wees op je hoede voor elke verandering in verzorgingsgedrag, gematteerd haar en roos, omdat deze een controle bij uw dierenarts rechtvaardigen.

Lees ook: Roos van de kat: oorzaken, symptomen, behandeling en remedies

In het kort

hoe katten haakwormen krijgen

Raadpleeg uw dierenarts wanneer u een verandering in het verzorgingsgedrag van uw kat opmerkt.

Katten zijn trots op hun uiterlijk. Likken en schoonmaken is een normaal gedrag bij katten dat een behoorlijk deel van hun tijd in beslag kan nemen. Af en toe kan de verzorging overmatig worden en wijzen op een onderliggend probleem zoals stress, allergie, pijn of urinewegproblemen. Tekenen dat uw kat te veel likt, zijn onder meer gericht likken, haaruitval en gebroken stekelige haren (stoppels). Overgrooming rechtvaardigt een controle bij uw dierenarts.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

Veelgestelde vragen

Worden katten echt schoon als ze zichzelf likken?

Ja, dat doen ze. De tong van je kat is als een mini-haarborstel met spikes die helpen om los haar, vuil en parasieten te verwijderen. Het helpt ook om olie vrij te maken uit talgklieren aan de basis van de haren, wat helpt om de vacht te beschermen en te laten glanzen.

Is het normaal dat katten zichzelf likken?

Absoluut. Katten zijn zorgvuldige schoonmakers en zullen elke dag veel tijd besteden aan het likken van zichzelf. Likken kan echter soms overmatig zijn en wijzen op een probleem zoals stress, allergie, pijn of urinewegproblemen.

Zijn katten schoner dan honden?

Ja, katten nemen persoonlijke hygiëne serieuzer dan honden en besteden veel tijd aan het schoonmaken van zichzelf. Katten hebben het voordeel ten opzichte van honden van een prikkeldraadtong voor effectieve reiniging en ongelooflijke flexibiliteit voor die moeilijk bereikbare gebieden.

Is het oké om een kat je gezicht te laten likken?

Likken is een teken van genegenheid, maar idealiter moet je je kat niet je gezicht laten likken. Katten dragen bacteriën in hun mond, dus hoewel het ongebruikelijk is, is er een klein risico dat je ziek wordt van een kattenkus.