Kunnen katten slecht weer voelen?

Alle eigenaren van gezelschapsdieren zullen bekend zijn met verhalen over katten die slecht weer kunnen voorspellen, zelfs voordat de weerman dat kan. Maar zijn deze verhalen van wonderbaarlijke weersvoorspellingen slechts bijgeloof, of kunnen katten daadwerkelijk vertellen of er een dreigende storm is?

Onze huisdieren zijn goed aangepast om hun omgeving te lezen en katten voelen veel dingen nauwkeuriger dan wij mensen. Zoals bij alle dieren, kan het nuttig zijn om van tevoren te weten wanneer het weer verandert. Voordat we ons allemaal tot onze katachtigen wenden om de meteoroloog te vervangen, laten we eens kijken naar kattengedrag en hoe het verandert als reactie op subtiele signalen zoals veranderingen in atmosferische druk en hun superzintuigen.

Verhalen van weleer

Het gebruik van kattengedrag om het weer te volgen is een traditie doordrenkt van geschiedenis.

Het gebruik van kattengedrag om het weer te volgen is een traditie doordrenkt van geschiedenis. Eeuwenlang zijn er verhalen verteld over de bovennatuurlijke kracht van katachtigen om stormen te voorspellen. Katten zijn al sinds de oude Egyptenaren geregistreerd als zeegenoten!

Van katten werd gedacht dat ze stormen en ander slecht weer voorspelden. Veel voorkomende overtuigingen zijn dat als een kat niest, er regen op komst is en dat een dartel kat aangeeft dat er een storm nadert.

Meer moderne gedachten

Het bijgeloof van zeelieden is één ding, maar is er eigenlijk enig bewijs dat katten slecht weer kunnen voelen aankomen? Laten we eens kijken naar de echte redenen waarom deze overtuigingen mogelijk zijn geboren.

1. Luchtdruk

De binnenoren van een kat zijn veel gevoeliger voor de onze en zullen de kat waarschuwen voor veranderingen in de luchtdruk.

Atmosferische veranderingen voor noodweer zijn bekend: de barometerdruk daalt plotseling een paar uur voor een onweersbui. Het is aangetoond dat verschillende wezens, zoals motten en bladluizen,1 en zelfs vogels2 zijn gevoelig voor deze daling en veranderen hun gedrag als reactie op plotselinge barometrische drukveranderingen.

Dit wordt beschouwd als een beschermend instinct, een signaal aan deze kwetsbare wezens om beschutting te zoeken voordat een storm toeslaat.

Onze moderne huiskatten hebben deze bescherming niet per se nodig. Als katteneigenaren bieden we voldoende onderdak – binnenkatten zitten knus in hun goed gebouwde huizen, en zelfs een buitenkat kan meestal een veilige plek vinden om een regenbui af te wachten.

Hun voorouders van wilde katten werden echter waarschijnlijk meer beïnvloed door weersveranderingen, en dit ingebouwde natuurlijke instinct om onderdak te vinden, kan nog steeds sterk zijn bij onze huisdieren.

De binnenoren van een kat zijn veel gevoeliger voor de onze en zullen de kat waarschuwen voor veranderingen in de luchtdruk. Ze zullen hebben geleerd dat deze daling van de atmosfeer aangeeft dat slecht weer nadert, wat hen ertoe zou moeten aanzetten om onderdak te zoeken.

Dit kan verklaren waarom een meestal buitenminnende kat op de dag van een storm een gezellige knuffel in zijn warme bed kan hebben, zelfs voordat het slechte weer daadwerkelijk toeslaat.

Sommige katten lijken bijzonder gevoelig voor deze veranderingen en worden mierenachtig en angstig voor een storm. Dit kan zijn als ze het binnenkomende weer associëren met iets dat ze beangstigend vinden, zoals harde geluiden.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

2. Zintuigen

Als roofdieren van kleine prooien moeten katten hun omgeving nauwkeurig en snel kunnen lezen.

Katten zijn veel gevoeliger dan wij voor geluiden en geuren. Als roofdieren van kleine prooien moeten katten hun omgeving nauwkeurig en snel kunnen lezen. Een geritsel in de struiken, de geur van een muis van een afstandje… dit zijn noodzakelijke vaardigheden voor deze bekwame jagers.

Hun reukvermogen is fenomenaal, met zo’n veertig keer meer geurreceptoren dan mensen! Hun reuksysteem is zelfs tweeledig: naast regelmatige geuren kunnen ze ook feromonen (chemische boodschappen) oppikken die hen helpen communiceren.

Hun gehoor is ook geavanceerder dan het onze. De vorm van hun oren helpt om geluiden in de midden- en binnenoren te versterken, en het bereik van frequenties dat ze kunnen detecteren is veel breder dan het onze.

Het is waarschijnlijk dat katten in staat zijn om enkele geursignalen op te pikken dat een verandering van het weer nadert, zoals de geur van regen. Bliksem produceert ook een zeer karakteristieke metaalgeur, veroorzaakt door vrijgekomen ozongas.

Hun acute gehoor zal in staat zijn om het gerommel van de donder te detecteren ruim voordat we dat kunnen. Deze subtiele tekens zijn voldoende om je kat naar binnen te laten rennen om inkomende regen te voorkomen en een warme plek te vinden om te knuffelen en het slechte weer af te wachten.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Katten kalm en veilig houden

Als uw kat bijzonder gevoelig is voor stormen, koude weather, of regenachtige dagen, zijn er enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om ze kalm en ontspannen te houden.

Als uw kat bijzonder gevoelig is voor stormen, koud weer of regenachtige dagen, zijn er enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om hem kalm en ontspannen te houden. Een ongelukkige kat zal je zijn ongemak laten zien met zijn houding en lichaamstaal: een borstelige staart, een gespannen, gekrulde houding en brede ogen.

Hier zijn enkele tips om katten veilig en gelukkig te houden.

  • Blijf zelf rustig! Katten zijn erg afgestemd op onze lichaamstaal en stemmingen.
  • Houd ze binnen als er slecht weer aankomt. Als je kat er een hekel aan heeft om binnenshuis in bedwang gehouden te worden, zorg er dan voor dat hij een toegankelijke overdekte ruimte heeft waarin hij beschutting kan zoeken.
  • Laat je kat chippen, zodat als hij schrikt van de storm en verder zwerven dan verwacht, hij gemakkelijk met je kan worden herenigd.
  • Zorg voor een gezellige schuilplaats. Een afgesloten bed is ideaal, ergens donker en rustig. Katten voelen zich het veiligst als ze hoog zijn, dus een verhoogd bed zou het meest op prijs worden gesteld.
  • Blijf dicht bij hen, stoor ze niet als ze zich verstoppen, maar wees er als ze wat geruststelling, knuffels of zelfs een spelletje met hun speelgoed willen om hen af te leiden.
  • Zet de tv, radio of muziek aan terwijl een storm woedt om het geluid van buitenaf te doven.
  • Feromoonverspreiders kunnen uw kat helpen zich veilig en ontspannen te voelen.
  • Als uw kat erg van streek raakt door stormachtig weer, neem dan contact op met uw dierenarts, die mogelijk medicijnen kan voorschrijven of advies kan geven over kalmerende supplementen.

Lees ook: Hoe zorg je voor wilde katten: 4 tips voor gelukkige, gezonde verwilderde katten

Katten en het weer: samenvattend

Katten worden al duizenden jaren in verband gebracht met weersvoorspellingen en er zit misschien wel een kern van waarheid in deze oude verhalen.

Katten worden al duizenden jaren in verband gebracht met weersvoorspellingen en er zit misschien wel een kern van waarheid in deze oude verhalen. Katten zijn gevoelig voor veranderingen in de luchtdruk. Combineer dit met hun supernauwkeurige zintuigen van gehoor en geur, en het is zeer geloofwaardig dat katten veranderingen in het weer moeten kunnen waarnemen.

Het is ook volkomen logisch dat deze vroege waarschuwingssignalen gedragsveranderingen kunnen veroorzaken, als een beschermend instinct om onderdak en warmte te vinden. Sommige katten lijken meer gestoord door weersveranderingen dan anderen, en deze meer gevoelige katachtigen hebben misschien wat steun en geruststelling nodig door slecht weer.

Lees ook: Nieuw onderzoek suggereert dat katten genezende krachten bezitten

Veelgestelde vragen

Maakt slecht weer katten bang?

Sommige katten lijken meer gestoord door slecht weer dan anderen. De veranderingen in luchtdruk voor een storm, de plotselinge harde geluiden van donder en de geur van ozon veroorzaakt door bliksem kunnen allemaal leiden tot angst bij katten.

Weten katten wanneer het slecht weer is?

Katten zijn gevoelig voor luchtdruk, die de neiging heeft om te dalen voor een storm, dus ze kunnen misschien wel een storm voorspellen die eraan komt. Hun zintuigen van geur en gehoor zijn ook acuter en pikken donder, bliksem en regenbuien op voordat we dat doen.

Doen katten raar tijdens stormen?

Sommige katten zijn gevoelig voor de geuren en geluiden van stormen en de daling van de barometrische druk. Dit kan leiden tot gedragsveranderingen zoals rusteloosheid, vocalisatie, wegstoppen of zelfs agressie.

Heeft stormachtig weer invloed op katten?

Sommige katten lijken meer gestoord door slecht weer dan anderen. Katten zijn gevoeliger voor de daling van de luchtdruk voor een storm en sommigen houden niet van de zintuiglijke overbelasting van de geuren en geluiden van een storm. Dit kan leiden tot veranderingen in hun gedrag rond episodes van slecht weer.