8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

Als je een katachtig familielid hebt, brengen ze waarschijnlijk veel vreugde in je leven. Knuffels, spinnen en liefdevolle kopstoten zijn slechts enkele van de manieren waarop je kat je dag kan opfleuren door je te laten weten dat ze om je geven. Maar dat betekent niet dat het leven met een kat allemaal rooskleurig is.

Soms kan het leven met een kat een beetje uitdagend zijn, vooral als ze voortdurend op je deurmat plassen, je meubels krabben of menselijk voedsel van het aanrecht eten.

Dus, als je een katteneigenaar bent en je kat heeft een slechte gewoonte of gedragsprobleem dat je verontrustend, onaangenaam of zelfs gevaarlijk vindt, hoe ga je dan te werk om ze te stoppen? Is het ooit een goed idee om je kat te straffen?

Wat telt als straf?

Natuurlijk moet u nooit enige vorm van fysieke straf gebruiken om te proberen het slechte gedrag van uw huisdier te ontmoedigen.

Natuurlijk moet u nooit enige vorm van fysieke straf gebruiken om te proberen het slechte gedrag van uw huisdier te ontmoedigen. Het opzettelijk verwonden of pijn veroorzaken van een dier is onder geen enkele omstandigheid acceptabel. Maar hoe zit het met minder extreme straffen?

Veel kattentrainingsmethoden zijn gebaseerd op afschrikmiddelen, waaronder schreeuwen, andere harde geluiden, spuiten van water, aluminiumfolie of trillende halsbanden.

Als je aan het einde van je latijn bent met de gedragsproblemen van je kat, ben je misschien wanhopig op zoek naar een antwoord en bereid om alles te proberen. Maar laten we eens kijken waarom het straffen van je kat een slecht idee is.

Lees ook: Kun je een kat disciplineren?

Waarom zou je je kat niet straffen?

Je kat straffen voor slecht gedrag zal de situatie waarschijnlijk niet helpen en het kan het zelfs verergeren. Dit is waarom:

#1 Het is niet effectief

Training die gebaseerd is op straf of angst wordt nu algemeen beschouwd als verouderd en ineffectief. Katten lijken het concept van iets ‘verkeerds’ doen niet te begrijpen.

Training die gebaseerd is op straf of angst wordt nu algemeen beschouwd als verouderd en ineffectief. Katten lijken het concept van iets ‘verkeerds’ doen niet te begrijpen.

Hoewel het in een menselijke geest misschien logisch lijkt dat de kat zijn ongewenste gedrag in de toekomst met de straf zal associëren en het in de toekomst zal vermijden, zullen ze in werkelijkheid waarschijnlijk gestrest en verward raken en geen verbetering in gedrag vertonen.

Lees ook: Hoe te zien of een kat boos is

#2 Er kan iets mis zijn

Het lijkt misschien alsof je kat stout is en zich graag misdraagt. Maar veel ongewenst gedrag bij katten is met een reden.

Het lijkt misschien alsof je kat stout is en zich graag misdraagt. Maar veel ongewenst gedrag bij katten is met een reden. Dit kan een medisch probleem zijn of zelfs een gedragsprobleem zoals verlatingsangst of stress. Het is dus het beste om ze te laten controleren door een dierenarts of met een veterinaire gedragsdeskundige te praten om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

#3 U kunt uw band beschadigen

Katten zijn erg gevoelig, en net zoals het tijd kan kosten om je mooie band te vormen, kan het ook heel snel beschadigd raken.

Katten zijn erg gevoelig, en net zoals het tijd kan kosten om je mooie band te vormen, kan het ook heel snel beschadigd raken. Als uw kat u begint te associëren met een ongemakkelijk of bang gevoel, kan hij u niet meer vertrouwen en kan zijn gedrag om u heen veranderen. Dit kan betekenen dat je minder gezellig op de bank knuffelt, of ze proberen je helemaal te vermijden.

Lees ook: Waarom negeert mijn kat mij?

#4 Je zou ze stress kunnen bezorgen

kat die weigert uit een kom te eten

Katten zijn erg gevoelig, en net zoals het tijd kan kosten om je mooie band te vormen, kan het ook heel snel beschadigd raken.

Sommige katten zijn bijzonder gevoelig voor stress en kunnen worden beïnvloed door veranderingen in het huis of hun omgeving, zoals nieuwe mensen, nieuwe katten of nieuwe geuren.

Het is dus niet moeilijk om je voor te stellen dat een verandering in je gedrag wanneer je ze straft, evenals plotselinge harde geluiden, geschreeuw of andere afschrikmiddelen, er gemakkelijk voor kan zorgen dat ze zich gestrest voelen.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

#5 Ze kunnen cystitis ontwikkelen

Stress is niet alleen een onaangenaam gevoel, het kan leiden tot andere symptomen en gezondheidsproblemen.

Stress is niet alleen een onaangenaam gevoel, het kan leiden tot andere symptomen en gezondheidsproblemen. Een voorbeeld hiervan is cystitis. Stress-geïnduceerde cystitis komt redelijk vaak voor bij katten. Als uw kat wordt getroffen, kunt u merken dat hij zich inspant of schreeuwt als hij plast. Er kan ook bloed in hun urine zitten en af en toe hebben ze moeite om überhaupt te plassen.

Je should laat uw kat altijd controleren door een dierenarts als ze urinewegklachten hebben, maar het is vooral belangrijk als u een kater heeft die overbelasting heeft, omdat ze een geblokkeerde blaas kunnen hebben.

Lees ook: Urineweginfectie bij katten

#6 Het kan overgrooming veroorzaken

Wanneer ze gestrest zijn, zullen katten overgroom, vooral op hun buik, in hun lies en rond hun romp.

Een andere gezondheidstoestand veroorzaakt door stress is haaruitval en huidlaesies door overmatige verzorging. Wanneer ze gestrest zijn, zullen katten overgroom, vooral op hun buik, in hun lies en rond hun romp.

Uiteindelijk breken de haarschachten, waardoor een gebroken vacht achterblijft die borstelig en ruw aanvoelt. Na verloop van tijd verschijnen er kale plekken en als het likken doorgaat, wordt de huid rood, pijnlijk en geïnfecteerd.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

#7 Het kan destructief gedrag veroorzaken

Als je kat je gek maakt door te krabben, zorg er dan voor dat je voldoende krabpalen, krabmatten of kattenbomen hebt om zijn gedrag om te buigen.

Als je hebt geprobeerd je kat te straffen, hoopte je waarschijnlijk dat zijn gedrag snel zou verbeteren. Helaas is het echter niet zo eenvoudig als je kat ‘de boodschap begrijpen’ en leren voor de volgende keer. Als je kat zich angstig of gestrest voelt omdat hij een negatieve ervaring heeft gehad, zoals een verklikker, kan zijn gedrag erger worden.

Ze kunnen beginnen met het krabben van meubels en tapijten, zelfs als ze dat eerder niet deden. Dit komt omdat krabben feromonen vrijgeeft, die hun vertrouwde geur achterlaten en hen een veiliger en veiliger gevoel geven. Als je kat je gek maakt door te krabben, zorg er dan voor dat je voldoende krabpalen, krabmatten of kattenbomen hebt om zijn gedrag om te buigen.

Lees ook: De 10 beste krabpalen in 2022

#8 Het kan leiden tot ongepast toiletteren

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak

Net zoals uw kat uw bekleding kan beginnen te vernietigen, kan hij ook beginnen te plassen of poepen in huis.

Net zoals uw kat uw bekleding kan beginnen te vernietigen, kan hij ook beginnen te plassen of poepen in huis. Dit kan een andere poging zijn om te ruiken, maar het kan ook betekenen dat ze zich te angstig voelen om hun veilige ruimte te verlaten om hun kattenbak te gebruiken.

Lees ook: Hoe een kat te stoppen met plassen op het tapijt

Hoe kunt u het gedrag van uw kat effectief corrigeren zonder straf?

Nu weten we dat straf niet de weg vooruit is als het gaat om het corrigeren van het ongewenste gedrag van je kat. Maar dit is geen troost als het gedrag van je kat je zorgen of verdriet bezorgt. Dus, is er een manier om het gedrag van uw kat te verbeteren zonder hem te straffen? Hier is een beter recept voor succes:

1. Laat ze controleren door een dierenarts

Veel probleemgedrag bij katten is het gevolg van gezondheidsproblemen, waaronder pijn en stress.

Veel probleemgedrag bij katten is het gevolg van gezondheidsproblemen, waaronder pijn en stress. Dit geldt vooral als uw kat onlangs is begonnen met iets dat voorheen geen probleem was. Dus, voordat u begint met het trainen van uw kat of het aanmoedigen van beter gedrag, breng hem naar de dierenkliniek om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende oorzaak is die behandeling nodig heeft.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

2. Blijf positief

Katten pikken onze stemmingen en gedrag op.

Katten pikken onze stemmingen en gedrag op. Als je je gestrest of boos voelt over zijn gedrag, zal je kat de negatieve vibes opmerken en kan het het probleem verergeren. Hoe moeilijk het ook is, probeer kalm te blijven en onthoud dat het niet de schuld van je kat is.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

3. Negeer slecht gedrag

Sommige katten zullen leren dat ze een reactie krijgen als ze zich zo gedragen, en ze zullen het eerder opnieuw doen.

Op dezelfde manier, als je negatief reageert op het slechte gedrag van je kat, geef je hem nog steeds aandacht. Sommige katten zullen leren dat ze een reactie krijgen als ze zich zo gedragen, en ze zullen het eerder opnieuw doen. Om ervoor te zorgen dat aandachtzoekend gedrag niet doorgaat, is het het beste om slecht gedrag helemaal te negeren en grote reacties te reserveren voor goed gedrag.

Lees ook: Hoe train je je kat in 5 eenvoudige stappen

4. Geef beloningen

Traktaties zijn je vriend als het gaat om positieve bekrachtiging.

Traktaties zijn je vriend als het gaat om positieve bekrachtiging. Door iets te gebruiken wat je kat leuk vindt, zoals speelgoed, voedsel of menselijke liefde, kun je hem belonen als zijn gedrag goed is. Het is belangrijk om zelfs kleine stappen in de juiste richting aan te moedigenrection.

Dus, als je kat is gestopt met het gebruik van de kattenbak en je probeert hem te trainen om hem opnieuw te gebruiken, begin dan met hem te belonen voor het kijken ernaar of het benaderen voor een snuifje.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor training

5. Beheer uw verwachtingen

Kattengedrag verandert niet van de ene op de andere dag en helaas is er geen snelle oplossing. Als u echter consistent bent, zult u waarschijnlijk gestage vooruitgang zien.

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij naar de badkamer?

Samenvatting

Als je kat iets blijft doen wat je niet leuk vindt, kan het moeilijk zijn om je hoofd koel te houden.

Als je kat iets blijft doen wat je niet leuk vindt, kan het moeilijk zijn om je hoofd koel te houden. Maar op de lange termijn, door je geduld te verliezen of ze te straffen, zul je het uiteindelijk erger maken en er zelfs voor zorgen dat je kat onwel wordt.

Door het bovenstaande advies op te volgen, zou u in staat moeten zijn om enkele positieve stappen te zetten in de richting van het veranderen van het gedrag van uw kat. Als het echter niet goed gaat, neem dan contact op met uw dierenarts of een gekwalificeerde veterinaire gedragsdeskundige voor wat ondersteuning.

Lees ook: 10 schattige tekenen die je kat op je heeft gedrukt

Veelgestelde vragen

Waarom zou je een kat nooit straffen?

Katten reageren veel beter op positieve bekrachtiging dan op straf. Het straffen van uw kat kan ertoe leiden dat zijn gedrag erger wordt en hij kan stress of andere gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Vinden katten het leuk om gestraft te worden?

Katten zullen een straf een negatieve ervaring vinden en dit kan hen angst veroorzaken. Het is echter onwaarschijnlijk dat het straffen van hen een gunstig effect op hun gedrag zal hebben, dus het is het beste om vast te houden aan positieve trainingsmethoden.

Worden katten verdrietig als je ze straft?

Katten kunnen bang, angstig of gestrest worden als je ze straft en na verloop van tijd kan dit de band die je deelt beschadigen. Je zult merken dat ze zich gedragen alsof ze verdrietig zijn, door zich te verstoppen en zich terug te trekken, maar dit is meestal een teken van stress.