Waarom spelen katten met hun eten?

Ben je een katteneigenaar die gefrustreerd is over zijn kat omdat hij met zijn eten speelt? Het is vrij gebruikelijk dat katten hun voedsel met hun poten rondslaan of uit de kom halen voordat ze het eten. Ze kunnen er zelfs mee rondrennen of het ergens anders naartoe brengen om te kauwen.

Snel overzicht

01

Spelen met voedsel kan geworteld zijn in het instinctieve jachtgedrag van een kat of gewoon een leuke afleiding.

02

Meestal is een kat die met voedsel speelt niets om je zorgen over te maken, hoewel je misschien een puinhoop hebt om op te ruimen.

03

Als uw kat met zijn voedsel speelt en ook niet eet, gewicht verliest, voedsel uit zijn mond laat vallen, kwijlt of een slechte adem ervaart, plan dan een afspraak met uw dierenarts.

Als je merkt dat je je kat volgt met een dweil, of de tapijtreiniger regelmatig tevoorschijn haalt, voel je je misschien aan het einde van je touw. Laten we eens kijken waarom katten met hun voedsel spelen en wanneer dit gedrag op een probleem kan wijzen.

Waarom spelen katten met hun eten?

Spelen met voedsel kan wortels hebben in het instinctieve jachtgedrag van een kat.

Denk even na over hoe je huiskat zich zou kunnen gedragen als je er niet was om hem zijn eten in een kom te geven. Wat als ze zelf hun voedsel zouden moeten vinden, met behulp van hun instinctieve roofzuchtige gedrag? Als u nadenkt over het natuurlijke gedrag van uw kat en zelfs het gedrag van verwilderde katten of wilde katten, kan dit u enkele aanwijzingen geven over waarom ze soms met hun voedsel spelen.

Hier zijn enkele van de normale redenen waarom katten met hun voedsel kunnen spelen:

1. Het zijn Jagers

Katten spelen vaak met hun prooi voordat ze hem doden, iets dat deel uitmaakt van hun natuurlijke roofzuchtige gedrag.

Katten zijn jagers, wat betekent dat ze gewend zijn om te jagen, te stalken, te springen en zelfs met hun voedsel te spelen voordat ze het doden en opeten. Klinkt onaangenaam, maar het is volkomen normaal voor katten. Hoewel je kat kattenvoer uit een kom krijgt, kan zijn roofzuchtige instinct om een beetje plezier te hebben, wat honger op te bouwen en zijn jachtvaardigheden te gebruiken voor het avondeten blijven bestaan.

Lees ook: Hoe jagen katten?

2. Het is leuk

Sommige katten spelen met hun voedsel gewoon voor het vermaak.

Voor katten kan etenstijd ook speeltijd betekenen. In de mensenwereld wordt het afgekeurd om met je eten te spelen omdat het als onbeleefd wordt beschouwd. Katachtigen hebben echter niet dezelfde maatschappelijke regels als wij. Fundamenteel is spelen met voedsel leuk, vooral als je een kat bent met klauwen, poten en bliksemreflexen.

Lees ook: 22 leuke weetjes over kittens

3. Ze vervelen zich

Spelen met voedsel is een veel voorkomende uitkomst wanneer katten zich vervelen en onderstamëren.

Als je kat niet veel speelgoed of activiteiten heeft om hem in huis bezig te houden, of als hij lange tijd alleen wordt gelaten, kan hij zich een beetje vervelen. Als ze zich vervelen, zullen ze eerder op zoek gaan naar plezier waar ze het kunnen vinden, wat kan betekenen dat ze met hun lunch spelen.

Dit komt vooral vaak voor bij binnenkatten die niet de kans krijgen om hun jachtgedrag buiten te uiten.

Lees ook: Is je kat eenzaam? Deze 7 tekenen zullen u helpen erachter te komen

4. Er is concurrentie voor voedsel

Het voeren van meerdere katten uit dezelfde kom kan tot problemen leiden, waaronder het rondgooien van voedsel.

Als je meer dan één kat, een nieuwsgierige peuter, een katvriendelijke hond of andere huisdieren hebt, kan dit een gevoel van competitie om voedsel creëren. Hierdoor kan eten aanvoelen als een beetje een spel voor je kat. Aan de ene kant kunnen ze hun voedsel snel naar beneden schroeven, zodat niemand anders het kan stelen.

Als ze zich echter zelfverzekerd voelen, kunnen ze er een tijdje mee spelen om andere concurrenten te laten zien dat ze hebben ‘gewonnen’.

Lees ook: Worden katten jaloers op andere katten?

5. Ze houden niet van het eten

Als u onlangs van voedsel bent veranderd, kan het zijn dat uw kat de smaak of textuur van het nieuwe voedsel niet leuk vindt.

Als uw kat een beetje een fijnproever is en niet denkt dat uw kattenvoeraanbod in orde is, kan hij zijn neus opdraaien. Net zoals kinderen soms met hun voedsel spelen in plaats van het te eten als ze het niet lekker vinden, kunnen katten hetzelfde doen met hun brokjes.

Lees ook: Waarom krabben katten?

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel spelen met voedsel heel normaal kan zijn voor katten, kan het soms iets zijn om je zorgen over te maken. Dit is waar u op moet letten:

1. Ze eten niet

kat die weigert uit een kom te eten

Een veterinair onderzoek is nodig wanneer een kat niet eet.

Als ze geenHet kan gewoon betekenen dat ze het eten niet lekker vinden. Minder eten kan echter een teken zijn van veel verschillende gezondheidsproblemen, van infecties en maagklachten tot hormonale aandoeningen of orgaanfalen. Dus als de eetgewoonten van uw kat veranderen, is het altijd het beste om advies in te winnen bij een dierenarts.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

2. Ze verliezen gewicht

Gewichtsverlies is een ernstig waarschuwingssignaal dat door uw dierenarts moet worden onderzocht.

Als uw kat er wat beniger uit is gaan zien, of als u denkt dat hij misschien aan het afvallen is, moet u een afspraak maken met een dierenarts. Spelen met hun voedsel en minder eten wanneer hun lichaam meer calorieën nodig lijkt te hebben om hun gewicht te behouden, kan een probleem zijn.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer voor katten met overgewicht

3. Ze laten eten vallen

Katten met tandheelkundige problemen kunnen voedsel op de grond laten vallen, niet om te spelen, maar omdat hun mond pijn doet.

Spelen met voedsel is één ding, maar als je kat voedsel uit zijn mond laat vallen terwijl hij probeert te eten, kan er iets mis zijn met zijn mond. Tandaandoeningen, zweren of tumoren in de mond kunnen allemaal pijn veroorzaken die het eten moeilijker kan maken.

Dus als uw kat voedsel blijft laten vallen, aan één kant van zijn mond eet of schreeuwt wanneer hij eet, plan hem dan voor een mondeling onderzoek in uw plaatselijke dierenkliniek.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

4. Ze braken

Je kat kan proberen te eten, maar uiteindelijk het voedsel laten vallen vanwege misselijkheid.

Misselijkheid kan een grote invloed hebben op de eetlust. Dus als je kat geen zin heeft om veel te eten, kan hij zich ziek voelen. Als u merkt dat uw kat overgeeft of naar zijn voerbak gaat en er gewoon snuffelt of mee speelt, laat hem dan controleren door zijn dierenarts.

Lees ook: De 6 beste kattenvoer om braken te stoppen

5. Ze kwijlen

Kwijlen bij katten is vaak een teken van misselijkheid of een probleem in de mond.

Kwijlen bij katten kan een teken zijn van slechte tanden, mondinfecties, zweren of zelfs een wond of tumor in de mond. Dit kan betekenen dat je kat niet wil eten omdat het pijnlijk is. Ze kunnen nog steeds naar hun voedselbak gaan en ermee rommelen omdat ze honger hebben, maar ze zullen waarschijnlijk niet veel eten.

Lees ook: De 6 beste anti-braaksel kattenbakken

6. Hun adem ruikt

Is de adem van de kat normaal

Als uw kat met zijn voedsel speelt en niet eet, en u ruikt een slechte adem, bel dan uw dierenarts voor een afspraak.

Halitose is niet alleen onaangenaam, het is ook een teken van bepaalde gezondheidsproblemen bij katten. Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat de adem van je kat fantastisch zal ruiken, maar vieze geuren kunnen tand- en tandvleesaandoeningen, nierziekte of een abces betekenen.

Lees ook: Slechte adem bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Laatste gedachten

Hoewel spelen met voedsel meestal slechts een kleine ergernis is, kan het soms wijzen op een gezondheidsprobleem.

Het lijkt misschien geen geweldige manieren als je kat met zijn eten speelt. Het maakt echter deel uit van het natuurlijke instinct van een kat om met zijn voedsel te spelen voordat hij het eet. Hoewel er een paar waarschuwingssignalen zijn om op te letten, is spelen met voedsel voor het grootste deel slechts een deel van het zijn van een nieuwsgierige kat. Zorg ervoor dat je kat voldoende speelgoed heeft en goede voeding krijgt, probeer dan zijn grappige manieren te accepteren.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met spelen met zijn eten?

Spelen met voedsel is een natuurlijk gedrag voor katten, dus je kunt het misschien niet helemaal stoppen. Je kunt echter proberen ervoor te zorgen dat je kat voldoende mentale stimulatie heeft met speelgoed en puzzels, zodat ze zich niet vervelen. Het gebruik van een puzzelvoeder kan een ander soort spelen met voedsel aanmoedigen, dat maakt geen puinhoop! Je kunt ook proberen hun dieet te veranderen in een kattenvoer dat ze verkiezen, maar onthoud dat elke dieetverandering geleidelijk moet worden gedaan.

Ten slotte kan het oppakken van de voerbak van uw kat na twintig minuten en deze pas weer neerleggen tot de volgende maaltijd betekenen dat uw kat hongeriger is voor zijn volgende maaltijd. Maar je zult waarschijnlijk veel luid protest moeten verdragen!

Waarom spelen katten met hun prooi voordat ze hem doden?

Katten zullen met levende prooien spelen om hun jachtvaardigheden te oefenen of hun roofdierdrift te vervullen. Dit geldt vooral als ze niet erg hongerig zijn. Ervoor zorgen dat hun opgejaagde prooi uitgeput is van de achtervolging, zal ook helpen om ervoor te zorgen dat ze geen tepel krijgen wanneer ze naar binnen gaan voor de moord.

Waarom slaan katten hun voedsel?

Katten kunnen hun voedsel zwabberen als onderdeel van hun jachtinstinct, maar misschien willen ze het ook testen. Ze willen de textuur en temperatuur weten en misschien een klein beetje van hun poot proberen voordat ze zich ertoe verbinden de hele portie te eten. Ze kunnen ook hun poot gebruiken om het voedsel rond te slaan of het ergens anders naartoe te verplaatsen om later te eten. Immers, als je een kat bent, is spelen met je eten leuk!

Waarom speelt mijn kat met zijn voerbak?

Als je kat met zijn voerbak speelt, laat hij misschien een hint vallen dat hij honger heeft en dat hij wil dat je hem vult! Evenzo is het misschien tijd om een paar nieuwe kattenspeeltjes te kopen om ze bezig en tevreden te houden en te voorkomen dat de kattenbak er in vergelijking zo opwindend uitziet!