Cat Quality Of Life Chart – Bepaal de gezondheid van de kat


Een grafiek over de kwaliteit van leven van de kat helpt u de kwaliteit van leven van uw huisdier aan het einde van het huisdier te bepalen. Wanneer het einde van de ziekte van uw kat komt, kunt u zich afvragen of u de hospicezorg moet voortzetten.

Dat hangt allemaal af van de toestand van het huisdier, maar met de hulp van uw dierenarts en deze kwaliteit van leven zult u geen problemen hebben.

Cat kwaliteit van leven grafiek (HHHHHMM schaal)

Katteneigenaren kunnen deze grafiek gebruiken om de gezondheid van hun kat te zien. Zorgverleners hebben het voordeel dat ze elk criterium beoordelen met een schaal van nul tot tien. Op deze manier weten ze welke kwaliteit van leven een zieke kat op een bepaald moment heeft.

Cat kwaliteit van leven grafiek (HHHHHMM schaal)

Bond, Tabel 10.1, januari 2007 en Quality of Life Scale Helpt Bij Het Laatste Oproep doen, Oncologie

Outlook, VPN, 09/2004

Hoe bepaal je de kwaliteit van leven van een kat?

Savannah kat zit op een voetstuk kussen

Hoe weet u wanneer de kwaliteit van leven van uw kat op een ondraaglijk niveau is als gevolg van escalerende symptomen en orgaanfalen? U bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van leven van uw kat en u moet uw kat helpen om het gezondheidsprobleem of de ouderdom zo gemakkelijk mogelijk onder ogen te zien.

Het is cruciaal om te beoordelen of de voorgestelde manier van handelen de kwaliteit van leven van uw kat zal verslechteren. Rechtvaardigt de potentiële winst de kosten voor uw huisdier? Op welk moment moet u stoppen met uw behandeling?

Een gerenommeerde veterinaire oncoloog genaamd Alice Villalobos richtte de dierenhospicedienst Pawspice op en heeft de afgelopen 20 jaar de standaard gezet voor de zorg aan het levenseinde van dieren.

Zij creëerde de Kwaliteit van leven van katten (QoL) Schaal in 2004 om dierenartsen en gezinnen te helpen bij het evalueren van de kwaliteit van leven van een huisdier en eigenaren van gezelschapsdieren te helpen bij het aanpakken van moeilijke problemen.

Het nemen van beslissingen over het levenseinde voor uw huisdier kan objectiever worden gedaan als u hun kwaliteit van leven maandelijks, wekelijks, dagelijks of per uur evalueert als dat nodig is.

Focussen op de kwaliteit van leven kan onnodige medische interventie, overbehandeling en terughoudende vroege euthanasie bij gezelschapsdieren met terminale ziekten helpen voorkomen, aldus de auteur.

De Quality of Life Scale kan u helpen bij het nemen van een van de moeilijkste beslissingen van uw leven, terwijl u ook het schuldgevoel verlicht dat gepaard gaat met de keuze om uw geliefde huisdier op humane wijze in slaap te brengen in plaats van haar te laten lijden.

Volgens Dr. Villalobos helpt “de QoL-schaal alle zorgverleners om te beoordelen of ze daadwerkelijk in staat zijn om hun zieke huisdier de nodige zorg te geven om hun QoL te behouden.”

Quality of Life Weegschaal

Korthaar kat met gele ogen die naar de camera kijkt

Zeven fundamentele factoren worden beoordeeld op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 de hoogst mogelijke score vertegenwoordigt: pijn, honger, hydratatie, hygiëne, geluk, mobiliteit en meer goede dagen dan slechte dagen.

De ideale score zou 70 zijn, en alles boven de 35 is vrijwel een goed teken dat je die hospicezorg of een bepaalde behandelingsoptie kunt en moet bijhouden.

Volgens Dr. Villalobos kunnen “moderne pijnbestrijding, hightech geneeskunde en goede verpleegkundige zorg QoL herstellen en behouden en de tijd tussen de diagnose van een terminale ziekte en de dood verlengen.”

De zeven fasen van de Quality of Life Scale kunnen als volgt worden geïnterpreteerd:

1. Pijn

Het vermogen van de kat om te ademen en adequate pijnbestrijding komt in de eerste plaats op de weegschaal. Mensen zijn zich er niet van bewust dat de meest pijnlijke ervaring in de menselijke geneeskunde het niet kunnen ademen is.

Volgens Dr. Villalobos is ademhalen de belangrijkste functie, want als je niet kunt ademen, is er niets anders van belang.

Mensen zeggen dat moeite met ademhalen meer pijn doet dan het breken van een bot. Let op de ademhaling van het dier voor tekenen van moeizame ademhaling, zodat u snel kunt handelen om verlichting te bieden, adviseert de expert.

Ademnood is een noodgeval dat moet meteen behandeld worden, anders is er geen kwaliteit van leven voor het dier en geen humane reden om ze in hospicezorg te houden.

Verhoogde vocalisaties, hijgen of ademhalen met open mond, frequent likken van één gebied, verbergen voor of vermijden van interacties met familieleden, prikkelbaarheid bij aanraking, onvermogen om naar favoriete plaatsen te springen, veranderde kattenbakgewoonten en constant spinnen. Katten hebben de neiging om meer te spinnen als ze sterven.

2. Honger

vermoeide zieke kat

Katten verbergen vaak gewichtsverlies onder hun vacht, dus het is cruciaal om het gewicht van uw zieke of oudere huisdier in de gaten te houden. Als uw kat niet uit eigen beweging eet, kan uw dierenarts aanbevelen eetlust stimulerende middelen zoals mirtazapine.

U kunt coax, handvoeding, dwangvoeding of zelfs een slokdarmvoedingssonde operatief laten implanteren onder nauwlettend toezicht van uw dierenarts.

3. Hydratatie

Elke zieke kat moet voldoende water drinken: twee theelepels, of 10 ml per pond, per dag. Door de huid tussen de schouderbladen op te tillen en te observeren hoe snel deze zich terugtrekt, kunt u bepalen of uw kat uitgedroogd is.

De huid van een gehydrateerd dier zal snel terugkeren naar zijn spier, terwijl de huid van een uitgedroogd dier er langer over doet om dit te doen. Kittens die uitgedroogd zijn, hebben tandvlees dat plakkerig aanvoelt en mogelijk ingevallen ogen heeft.

Het grootste deel van de tijd zal uw dierenarts u adviseren om toe te dienen onderhuidse vloeistoffen aan uw kat om zijn vochtinname aan te vullen. Het verstrekken van vloeistoffen thuis kan de kwaliteit van leven van uw kat aanzienlijk verbeteren en u helpen een hoop geld te besparen.

4. Hygiëne

De ene kat verzorgt een andere kat

Is je kat verzorgd en netjes? Heeft hij zijn vacht gematteerd? Liegt hij in zijn eigen eliminaties of kan hij de kattenbak gebruiken? Katten die hun afval niet kunnen achterlaten, worden bedpijn en pijn. Omdat katten met de mondziekte niet in staat zijn om zichzelf te verzorgen, verliezen ze snel de motivatie.

Door een spons te gebruiken die is bevochtigd met een sterk verdund mengsel van citroensap en waterstofperoxide, streel je zachtjes het gezicht, de poten en de benen van je kat op de manier waarop een moeder dat zou doen.

5. Geluk

We kunnen het er allemaal over eens zijn dat het geluk van een kat ook belangrijk is voor de katteneigenaar, niet alleen voor de kat. Volgens Dr. Villalobos moeten u en uw kat van elkaar kunnen genieten en tevreden met elkaar kunnen zijn, zelfs als ze het einde van hun leven naderen.

Je moet verrijking bieden die zoveel mogelijk bevordert amusement en intellectuele stimulatie zoals je kunt. Plan een leuke tijd.

Wordt zijn favoriete speeltje belaagd of genegeerd? Deelt hij je bed? Heeft hij er nog plezier in om op je schoot te knuffelen? Het is duidelijk dat onze huisdieren door hun ogen tot ons spreken. Reageert hij als je hem wat kattenkruid geeft?

Of lijkt hij neerslachtig, eenzaam, nerveus, verveeld of bang? Trekt hij zich terug van anderen?

6. Mobiliteit

Gember kitten in kattenbak met vulmiddel

Kan uw kat zich verplaatsen en zelfstandig genoeg opstaan om aan de normale behoeften te voldoen? Struikelt hij of heeft hij epileptische aanvallen? Heeft hij hulp nodig bij het betreden van de kattenbak om zichzelf te ontlasten?

7. Meer goede dagen dan slechte

Op slechte dagen kan uw kat te maken krijgen met epileptische aanvallen, misselijkheid, prikkelbaarheid, diarree of omvallen. De kwaliteit van leven van het huisdier wordt beïnvloed wanneer er te veel slechte dagen op rij (of als het dier zijn interesse in het leven lijkt te hebben verloren), volgens Dr. Villalobos.

Een van de moeilijkste beslissingen die je ooit zult moeten nemen, is of je je geliefde kat moet laten inslapen door middel van euthanasie.

Welke gezondheidsproblemen kunnen de gezondheid van uw kat beïnvloeden?

Een zieke kat ligt op de bank

De meeste oudere huisdieren krijgen een of meer ziekten die meestal erger worden met de tijd. Voorbeelden van medische aandoeningen die oudere katten vaak treffen, zijn:

Blindheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder cataract, glaucoom en retinale degeneratie.

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die pijn en stijfheid bij katten kan veroorzaken, vooral als ze ouder worden.

Kanker is een ernstige aandoening die verschillende delen van het lichaam van een kat kan beïnvloeden, zoals de lymfeklieren, huid en inwendige organen.

Doofheid kan aangeboren of verworven zijn en kan in één of beide oren voorkomen.

Overgewicht en obesitas kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen bij katten, zoals diabetes, hartaandoeningen en gewrichtsproblemen.

Chronische nierziekte, ook bekend als chronische nierziekte, is een veel voorkomende aandoening bij oudere katten die optreedt wanneer de nieren niet goed kunnen functioneren

Katten kunnen unieke gezondheidsproblemen presenterenems als ze ouder worden omdat ze al heel goed zijn in het verbergen van ziektes. Zelfs voor eigenaren die zijn afgestemd op de behoeften en het regelmatige gedrag van hun kat, kunnen de symptomen van chronische degeneratieve aandoeningen vrij subtiel zijn.

Laatste gedachten

twee verschillende katten die buiten naast elkaar staan

Euthanasie is het meest medelevende wat we kunnen doen voor dieren met pijn, maar elke eigenaar van een huisdier wil er zeker van zijn dat ze het op het juiste moment uitvoeren. Het is nog uitdagender om het niveau van pijn en comfort van een kat te bepalen, omdat katten erom bekend staan hun ongemak te verbergen.

Om katteneigenaren te helpen de beste beslissingen te nemen voor hun katachtige familieleden, is deze Quality of Life Scale speciaal ontwikkeld om hen door het uitdagende proces van zorg aan het levenseinde te leiden.

Dr. Alice Villalobos, DVM, die Pawspice oprichtte, een kwaliteit van leven voor terminale huisdieren, ontwikkelde deze tool, oorspronkelijk bekend als de HHHHHMM Weegschaal, om ouders van gezelschapsdieren te helpen bij het ontdekken van zinvolle manieren om het leven en welzijn van hun kat te volgen.

U kunt de kwaliteit van leven van uw kat nauwkeuriger meten door haar eetlust, mobiliteit, niveau van pijn en energie en algemene houding te scoren. Als u wilt dat uw dierenarts elke sectie beoordeelt en beoordeelt, drukt u dit formulier af en neemt u het mee.

Beslissingen nemen aan het einde van het leven is een grote uitdaging. Je rouwt om het verlies van een familielid, wat nooit eenvoudig is. U kunt uzelf door de procedure leiden en ervoor zorgen dat u de best mogelijke zorg voor uw kat biedt door gebruik te maken van de grafiek voor de kwaliteit van leven van de kat.

Gerelateerde inhoud

Nierziekte bij katten – Wanneer te euthanaseren?

Mijn kat gaat dood – hoe lang duurt het voordat een kat sterft?

Waarom spinnen katten als ze sterven – de waarheid