Zijn Brits Korthaar katten hypoallergeen?

Voor de liefhebber van katten met een allergie is het leven een aaneenschakeling van compromissen. Als je je hart hebt verpand aan een lieve, pluizige katachtige metgezel zoals een Brits Korthaar, kan het erg ontmoedigend zijn als alleen al de aanwezigheid van een kat in de buurt je in een niesbui doet belanden. Sommige mensen proberen het probleem te omzeilen met allergie shots, anderen door op zoek te gaan naar zogenaamd hypoallergene katten; Ik ben niet honderd procent zeker hoe dit is gebeurd, maar de Britse Korthaar heeft op een of andere manier de reputatie gekregen zo’n hypoallergeen kattenras te zijn. Helaas kan ik u uit persoonlijke ervaring vertellen dat als u allergisch bent voor katten, u allergisch zult zijn voor een Brits Korthaar.

Zijn Brits Korthaar katten hypoallergeen? Helaas niet. Hun vacht is kort maar erg dik en – zoals elke eigenaar van een Brits Korthaar kan beamen – heeft de neiging om overal in te kruipen, zelfs als ze wekelijks geborsteld worden. Ze produceren allergenen in dezelfde hoeveelheden als elke andere kat en zullen dezelfde reacties uitlokken. Het haar zelf is niet het probleem, maar de huidschilfers en het speeksel dat eraan vastzit, doen u hoesten en niezen.

Als u op deze pagina terecht bent gekomen als wanhopige kattenliefhebber met een kattenallergieprobleem, dan hebt u vast een heleboel vragen. Zal een Brits Korthaar je allergieën triggeren? Hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt als je een kat bezit en allergisch bent? Welke maatregelen kun je nemen om het probleem te verminderen? Is er een manier waarop je veilig een kat kunt bezitten? Lees verder om enkele antwoorden te vinden, en hopelijk een werkbare oplossing voor je probleem. Er zijn manieren waarop je je allergiesituatie aanzienlijk kunt verbeteren, zelfs als je je kattenallergieproblemen niet volledig kunt kwijtraken.

Kattenallergieën en de Britse korthaar

Zijn Brits Korthaar katten hypoallergeen? Excuseer me terwijl ik naar een zakdoekje grijp voor ik die vraag beantwoord. Nee, helaas, ze zijn helemaal geen hypoallergeen ras! Ik kan u dit uit de eerste hand vertellen. Ik ben een van die obsessieve kattenliefhebbers die er niet van af te brengen is een huis te delen met een katachtige vriend, tot wanhoop van mijn huisarts.

Ik zeg het u niet graag, maar mijn geliefde Britse Kortharen hebben mij altijd net zo erg opgewonden als een pluizige Perzische of weelderige Maine Coon. Zoals ik al zei, ik ben er niet helemaal zeker van hoe de reputatie van allergie-arme katten zich aan de Brits Korthaar heeft kunnen hechten.

Deze katten hebben veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Vergeet niet, dit is hetzelfde ras heeft vele, vele prachtige kwaliteiten, maar hypoallergeen zijn is zeker niet een van hen. Deze misvatting is deels te wijten aan het feit dat ze korter haar hebben, waarvan mensen aannemen dat het op de een of andere manier minder allergeen is dan lang haar.

Mijn persoonlijke theorie is dat mensen de nieuwsberichten hebben gelezen over de zogenaamd hypoallergene kat die een paar jaar geleden genetisch werd gemanipuleerd, en zich vergist hebben. De katten werden gemaakt door een bedrijf dat het DNA van de dieren zo aanpaste dat ze minder van een bepaald eiwit, Fel d 1, in hun speeksel zouden produceren. Het idee was dat het verminderde eiwitgehalte zou voorkomen dat de katten een reactie zouden veroorzaken bij gevoelige personen.

Het laatste wat ik ervan hoorde, was dat het verantwoordelijke bedrijf van plan was de kittens te verkopen voor ongeveer drie en een half duizend dollar, nogal veel, zelfs voor een raskat. Dit bedrijf gebruikte Britse Kortharen als hun oorspronkelijke fokdieren, wat mensen het idee schijnt te hebben gegeven dat Britse Kortharen van nature allergie-arme katachtigen moeten zijn. In feite werd het ras niet gekozen voor magische hypoallergene eigenschappen; het bedrijf koos voor de Britse Korthaar omdat deze katten gemakkelijk zijn om mee om te gaan.

Ethische bedenkingen daargelaten, kan ik hun oordeel niet ontkennen. De Brits Korthaar is om vele redenen een uitstekende keuze – vriendelijk, sociaal maar onafhankelijk, niet-destructief, gemakkelijk te verzorgen. Wat ze niet zijn is vrij van allergenen, of zelfs lager in allergenen. Ze produceren Fel d 1 en andere eiwitten die gemakkelijk allergische reacties uitlokken bij gevoelige personen:

 • hoesten
 • niezen
 • gezwollen ogen
 • huiduitslag
 • astma.

Deze eiwitten zijn aanwezig in het speeksel en de huidschilfers van de dieren. Wanneer uw kat zich wast, brengt ze deze eiwitten over op haar vacht. Deze verhaart en de eiwitten komen overal terecht, op uw meubels, in uw tapijten, in de lucht.

De eiwitten zijn zeer stabiel en worden niet gemakkelijk afgebroken. Dit is de reden waarom sommige kattenallergiepatiënten nog steeds een reactie vertonen, zelfs wanneer de kat uit hun woonruimte is verwijderd: de schuldige eiwitten blijven nog steeds in de omgeving hangen en veroorzaken onheil. Het is ook de reden waarom kortharige rassen bij veel lijders net zo’n reactie veroorzaken als langharige.

Toch ben ik het levende, niesende bewijs dat je allergisch kunt zijn voor katten en toch kunt genieten van het gezelschap van je Britse korthaar. Ik zal u vertellen hoe ik met mijn situatie omga.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn Brits Korthaar mijn allergieën uitlokt?

Het korte antwoord is dat je dat niet kunt, althans niet helemaal. Zolang je met een kat leeft, welke kat dan ook, zul je in meer of mindere mate symptomen ervaren. Wat je wel kunt doen is die symptomen verminderen tot het punt waarop je er geen last meer van hebt.

Mijn persoonlijke ervaring is dat een kattenallergie na verloop van tijd kan afnemen naarmate je lichaam gewend raakt aan Fel d 1 en de andere eiwitten die betrokken zijn bij het veroorzaken van de allergie; sommige mensen melden echter het tegenovergestelde effect, waarbij hun symptomen erger worden.

Er zijn stappen die u kunt ondernemen om uw problemen tot een minimum te beperken, te beginnen met het verminderen van het aantal allergenen in uw leefruimte.

 • Investeer in een goede stofzuiger, eentje met een HEPA-filter dat voorkomt dat allergenen weer naar buiten komen als je schoonmaakt.
 • Stof regelmatig af en veeg oppervlakken af met een vochtige doek. Ik merk dat het dragen van een gezichtsmasker tijdens het afstoffen veel helpt.
 • Probeer te voorkomen dat uw Britse korthaar en eventuele andere katten in uw slaapkamer komen; vooral deze ruimte moet zo allergeenvrij mogelijk worden gehouden. Het is nuttig om uw lichaam een pauze te geven en uw slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Gebruik ’s nachts een luchtzuiveraar in uw slaapkamer en overweeg er ook elders in huis een aan te houden.
 • Of je nu een kattenallergie hebt of niet, je zou ook je Britse korthaar één keer per week moeten borstelen (hun dichte vacht is een beetje vatbaar voor klitten). Ik doe dit tweemaal per week terwijl ik een stofmasker draag en iets dat ik in de wasmachine kan gooien wanneer ik klaar ben.
 • Het gebruikelijke advies voor mensen met een allergie is om je kat ook elke week in bad te doen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Één van mijn Britse Korthaarjongens geniet actief van baden maar de meesten zijn uiterst terughoudend om in de kuip te krijgen. De vermindering van de symptomen kan de strijd niet waard zijn.

Ik heb mijn huis schoongemaakt en mijn Britse korthaar geborsteld maar ik nies nog steeds! Wat kan ik doen?

Als uw symptomen uw dagelijks leven in de weg staan, kan medicatie helpen. Er zijn veel effectieve vrij verkrijgbare middelen die u kunt gebruiken. Ik neem liever niet voortdurend antihistaminica, maar ik slik wel ongeveer drie keer per week een allergie-pil die niet slaperig is, afwisselend met loratadine en cetirizine. Voor huidreacties, was je handen na het aaien van de kat en gebruik een waterige crème om de jeuk te behandelen.

Van tijd tot tijd gebruik ik een neusspray, een decongestivum of een steroïde zoals beclometasone, en af en toe oogdruppels. Ik neem ook al mijn astmamedicijnen heel zorgvuldig in, zoals voorgeschreven. U moet natuurlijk uw arts raadplegen voordat u aan een medicijnkuur begint.

Ik vind het ook enorm nuttig om met mijn plaatselijke apotheker te praten – zij zijn vaak een onaangeboorde bron van informatie over allergieën en aandoeningen zoals astma. Zij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je de allergiemedicijnen veilig en correct gebruikt. Als de over-the-counter producten niet helpen, praat met uw arts over het krijgen van iets een beetje sterker op voorschrift.

Uw arts kan u ook adviseren over het verkrijgen van immunotherapie (“allergie-injecties”) voor uw kattenallergie. Als je symptomen erg ernstig zijn, vooral als er astma in het spel is, moet je echt overwegen om je kat te laten adopteren. Het is erg triest, maar hoe schattig Britse Kortharen ook zijn, ze zijn het niet waard om een ernstig gezondheidsprobleem voor te ontwikkelen.

Over die genetisch gemanipuleerde hypoallergene Britse Kortharen…?

Ik moet bekennen dat ik geen expert ben in de wonderen van genetische modificatie, maar ik moet zeggen dat ik een beetje sceptisch ben. Nu, het is waar dat Fel d 1 een belangrijk allergeen is voor ons kat-allergische mensen; het is logisch dat vermindering van de geproduceerde hoeveelheid de symptomen sterk zou verminderen.

Toch ben ik er niet zeker van dat dit project zou werken zoals geadverteerd. Minder van iets is niet hetzelfde als helemaal niets en er is slechts een minieme hoeveelheid van een allergeen nodig om een reactie te veroorzaken. Als de kat bij u woont, lijkt het onvermijdelijk dat de hoeveelheid Fel d 1 zich zou opstapelen tot de drempel waarop een allergie wordt uitgelokt.

Hetzelfde geldt voor zogenaamd hypoallergene rassen zoals Rex katten en Sphinxen. Het zijn mooie, elegante wezens op zich, maar niet noodzakelijk de oplossing voor uw problemen. De Devon Rex van mijn vriend is een echt karakter en ik ben dol op hem – maar ik moet nog steeds niezen van hem. Het gebrek aan kattenhaar maakt het misschien makkelijker om allergenen onder controle te houden, maar ik geloof niet dat een kale kat een antwoord is op je gebeden. Sorry.