Zijn Brits Korthaar katten goed met honden

Of je nu op zoek bent naar een eerste huisdier of naar een kat voor een huishouden met andere dieren, met een Brits Korthaar kan het eigenlijk niet mis gaan. Kalm en vriendelijk, Britse Kortharen zijn een van de makkelijkste katten om mee om te gaan.

Ze behoren tot de beste huiskatten die je maar kunt tegenkomen en vinden het niet erg om hun ruimte te delen met andere huisdieren.

Gaan Brits Korthaar katten goed om met honden? Ja, de geduldige en sociale aard van de Brits Korthaar maakt dat ze heel goed met honden kunnen opschieten.

Als u op deze pagina terecht bent gekomen, heeft u vragen over het plaatsen van een hond bij een Brits Korthaar of vice-versa. Misschien bent u een huidige hondeneigenaar maar wilt u een kat toevoegen aan uw huishouden; misschien heeft u momenteel een Brits Korthaar en bent u op zoek naar informatie voordat u die nieuwe puppy mee naar huis neemt.

  • Wat moet u weten voordat u een hond aan uw kat of een kat aan uw hond voorstelt?
  • Hoe kunt u uw Brits Korthaar kat helpen zich aan te passen aan een hond?
  • Met welke hondenrassen kan een kat het best overweg?
  • Hoe zit het met andere huisdieren?

Gelukkig bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben de antwoorden waar u naar op zoek bent – lees verder om alles te weten te komen wat u moet weten.

Katten en honden als vrienden?

Gaan Brits Korthaar katten goed samen met honden? Ik zou niet aarzelen om “ja” te antwoorden op die vraag. Natuurlijk zijn er wel kanttekeningen. Veel hangt af van de hond – sommige rassen en temperamenten zullen zeker makkelijker zijn voor uw Brits Korthaar kat om mee om te gaan dan andere. De Brits Korthaar staat er absoluut om bekend een vredelievend en onverstoorbaar karakter te hebben.

Hoewel ze niet aanhankelijk zijn, hebben katten veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde ras is, deze kat is liefdevol en sociaal, geniet van het gezelschap en raakt gemakkelijk gehecht aan mensen, andere katten en – jawel – honden. Een van de leuke dingen van de Brits Korthaar is haar meegaande aardñ ze zal niet onmiddellijk reageren met agressie als een ander huisdier haar irriteert, in plaats van zich op een veilige afstand te begeven en te wachten tot het wat rustiger wordt.

Gedrag dat normaal gesproken een hond een pijnlijke mep over de snuit oplevert, zal resulteren in niets erger dan een koude schouder van de stoïcijnse korthaar. (Dit lankmoedige temperament maakt de Britse korthaar ook een geweldige pasvorm voor huizen met kinderen). De Britse Korthaar is een intelligent dier dat van spelletjes houdt en vrolijk met een hond zal spelen. In feite kan de juiste hond heel gunstig zijn voor de Brits Korthaar. Het hebben van een enthousiast speelkameraadje helpt de kat alert te blijven en zich te vermaken. Het gezelschap van een hond kan ook helpen om de ongelukkige neiging van dit ras te voorkomen om een beetje een bankzitter te worden als ze ouder worden.

Ze hebben een goede invloed op dit nogal sedentaire ras. Het belangrijkste bij het vermijden van spanningen is de aard van de hond zelf. Een agressieve hond met een te sterke prooirespons zou over het algemeen niet samen met een kat mogen leven. Ook sommige vriendelijke honden met slechte grenzen kunnen uw kat het leven zuur maken, zelfs de kalme en zachtmoedige Brits Korthaar.

Later in dit artikel zullen we kijken naar de rassen en temperamenten die goed bij uw Brits Korthaar kat passen en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw huisdieren de beste kans hebben om met elkaar overweg te kunnen.

Wat voor soort hond past het beste bij een Brits Korthaar?

Het spreekt voor zich dat grote, agressieve honden die de neiging hebben om kleinere dieren aan te vallen, niet samen met uw Brits Korthaar mogen komen. Ze kunnen uw kat verwonden of zelfs doden. In het algemeen heeft u een ras nodig dat sociaal van aard is en weinig agressie vertoont.

Honden die oorspronkelijk voor sport werden gefokt passen soms heel goed bij een Brits Korthaar kat. Rassen uit de speelgoedgroep zijn zelfs nog beter; ze zijn lichamelijk klein en niet bedreigend, en hebben een zeer aanhankelijk en zorgzaam karakter. Rassengroepen die niet zo goed passen zijn onder andere de honden die gefokt zijn om te hoeden. Intelligentie is goed, maar honden met een kudde-instinct kunnen katten mateloos irriteren – ze kunnen proberen uw Brits Korthaar rond te leiden, wat niet goed zal gaan. Honden die gefokt zijn om kleinere dieren te achtervolgen, zoals terriers, kunnen vaak een slechte match zijn. (Hoe dol ik ook ben op Jack Russells, bijvoorbeeld,

moet ik toegeven dat hun capriolen zeer verontrustend kunnen zijn voor een kat). Dit alles gezegd hebbende, moet ik toegeven dat het ras niet eens de belangrijkste factor is. Een hond van het “verkeerde” ras kan uitstekend overweg met een Brits Korthaar, mits die hond goed is opgevoed en goed gesocialiseerd.

De ideale hond is een hond die tijdens zijn puppytijd tijd heeft mogen doorbrengen met een kat en die getraind is om de kat met rust te laten als hem dat gevraagd wordt. Dit voorbehoud terzijde, laten we eens kijken naar enkele specifieke rassen die het bijzonder goed kunnen vinden met uw Brits Korthaar.

Welke specifieke rassen zijn de beste maatjes voor een Brits Korthaar?

  • De Beagle is een voorbeeld van een jachthond die het zeer goed kan vinden met katten en andere huisdieren. Omdat ze generaties lang zijn geselecteerd om goed te functioneren als onderdeel van een roedel jachthonden, zijn beagles sociaal en weten ze hoe ze met andere wezens moeten omgaan – zelfs als dat geen honden zijn.
  • Hoewel ze tot de kuddehonden behoren, kunnen border collies het soms goed vinden met Britse kortharen. Zolang de kudde-instincten van de hond kunnen worden weggeleid van de kat, kunnen de intelligentie, speelsheid en sociale aard van de collie een goede metgezel maken.
  • Labrador retrievers, hoewel een grotere hond, zijn zeer vriendelijk en liefdevol. Ze zijn beschermend en hun instinct is om voor kleinere wezens zoals katten te zorgen. De Labrador geniet niet alleen van spelletjes, maar knuffelt ook graag met katten als het tijd is voor een dutje.
  • De Bichon frisé is een populaire keuze voor katteneigenaars. Ze zijn aanhankelijk en zeer, zeer vriendelijk. Het enige probleem met deze pluizige kleine hondjes is dat ze een beetje te aanhankelijk kunnen zijn, wat af en toe op de zenuwen kan werken van de meer gereserveerde Brits Korthaar. Maar over het algemeen zijn ze een goede match.
  • De Papillion is een schattige pup met een heerlijk vriendelijk karakter. Deze speelgoedhond is slechts ongeveer zo groot als een grote kat, wat betekent dat agressie niet echt een probleem is. In elk geval is de Papillion wat je zou kunnen noemen een sociale vlinder – dit ras houdt er echt van om in een vol huishouden te zijn met veel andere dieren om mee te spelen.
  • De Maltezer is een kleinere hond en speciaal gefokt voor gezelschap. Ze zijn een heerlijk huisdier voor een huishouden dat een kat heeft. De Maltezer is beminnelijk, speels en aanhankelijk zonder al te volhardend te zijn – een goede match met de Brits Korthaar.

Ik wil een kat en een hond aan elkaar voorstellen. Hoe kan ik voor een positief resultaat zorgen?

U moet realistisch zijn over uw verwachtingen. Begrijp dat uw huisdieren misschien niet vanaf het begin met elkaar overweg kunnen en wees u ervan bewust dat sommige individuen uiteindelijk gewoon niet bij elkaar passen. Er zijn echter manieren om de kans op succes te vergroten. Het eerste wat u moet onthouden is dat het echt helpt als de hond vanaf zijn puppytijd gesocialiseerd is met katten. U kunt dit natuurlijk zelf doen door uw Brits Korthaar op te voeden en vervolgens een puppy te introduceren.

Als u een volwassen hond kiest, kunt u op zoek gaan naar een dier dat al een goede staat van dienst heeft in het omgaan met katten en andere dieren. Dwing de dieren niet om elkaar meteen te ontmoeten – houd ze apart zodat ze aan elkaars geuren en geluiden kunnen wennen.

Laat de dieren geleidelijk aan elkaar kennismaken, te beginnen met korte bezoekjes waarbij de hond stevig aangelijnd is. Straf de hond niet voor een ongepaste reactie – uw hond begrijpt niet wat er gebeurt en kan zich vijandig gaan gedragen tegenover uw Brits Korthaar als het zien van de kat betekent dat hij gewond raakt. Prijs en beloon gepast gedrag en haal de dieren uit elkaar als ze agressief worden of als de interactie voor beiden stressvol wordt.

Zorg ervoor dat de kat een veilige plek heeft om zich terug te trekken als de interactie te veel voor hem wordt – ergens waar de hond niet bij kan. Het is van vitaal belang dat u het potentiële risico dat een hond, zelfs een kleine en vriendelijke hond, kan vormen voor uw kat, niet negeert. Katten slaan en bijten, maar verwonden honden zelden ernstig. Als de hond nog niet is gesocialiseerd om katten als metgezellen te beschouwen, kan uw geliefde Britse korthaar worden aangevallen en zelfs gedood.

Mijn Britse korthaar en mijn hond kunnen niet goed met elkaar opschieten. Wat kan ik daaraan doen?

Dit is de reden waarom het van vitaal belang is om voor te bereiden en vooruit te plannen voordat u een kat in een hondeneigen huishouden brengt of een hond neemt als u al een Brits Korthaar heeft. Negeer de situatie niet gewoon – het is erg stressvol voor beide huisdieren.

De Brits Korthaar leeft in een staat van constante angst en ongerustheid omdat hij wordt lastiggevallen door de hond, gedwongen om zich onder meubels of bovenop de kast te verstoppen telkens als de hond de kamer binnenkomt. Voor de hond moet het een voortdurende bron van frustratie zijn om opgesloten te zitten met een schepsel waar hij op wil jagen maar niet bij kan.

Een voorzichtig, langzaam introductieprogramma waarbij de hond is opgesloten of aangelijnd en de kat gemakkelijk toegang heeft tot een ontsnappingsroute kan helpen om het evenwicht tussen deze twee dieren te herstellen. Scheid de dieren van elkaar, bij voorkeur door ze in aparte kamers onder te brengen.

Herintroduceer ze langzaam via meer gecontroleerde interacties: bijvoorbeeld door een babyhekje. Gedraag u liefdevol en positief tegenover beide dieren – de hond moet zien dat u geniet van het gezelschap van uw kat en vice versa om het vertrouwen te bevorderen. Gebruik beloningen om positieve interacties aan te moedigen; als uw hond naar de kat kijkt maar er niet achteraan gaat, prijs uw hond dan en geef hem traktaties.

Doe hetzelfde als hij de kat negeert en haar de ruimte geeft. Als de hond probeert om de kat te achtervolgen, straf hem dan niet. Leid de hond in plaats daarvan af met een speeltje of een leuke activiteit zoals een wandeling. Sta niet toe dat de dieren zonder toezicht met elkaar omgaan. Zorg ervoor dat ze veilig gescheiden zijn als u het huis uit bent, als u vermoedt dat de hond de kat kwaad zou kunnen doen.

Zijn er voordelen voor de Brits Korthaar van een hond in huis?

Ondanks de mogelijke problemen, kan de juiste hond een uitstekende metgezel zijn voor een Brits Korthaar. Dit ras is vrij rustig, maar geniet echt van spelletjes en speeltjes als ze worden aangemoedigd om te spelen. Een goed gedisciplineerde, katvriendelijke hond is een geweldige speelkameraad.

Dit is belangrijk als uw Brits Korthaar ouder wordt – dit ras heeft de neiging om in de loop der jaren veel langzamer te worden en kan erg onfit worden. Het hebben van een speelkameraadje om haar actief te houden kan echt helpen voor haar gezondheid, en zorgt ook voor mentale stimulatie. Het omgekeerde is ook waar: de kat kan zeer heilzaam zijn voor de hond. Als u er zeker van bent dat uw hond niet agressief wordt tegen uw Brits Korthaar, kan de kat helpen de hond te ondersteunen als u ze alleen in huis laat.

Honden hebben de neiging om aanhankelijk te zijn en kunnen echt overstuur raken als hun baasjes weg zijn; een andere dierenvriend in huis helpt om nerveuze honden gerust te stellen en voorkomt dat ze onrustig en angstig worden. De geduldige, gezellige Britse korthaar is ideaal voor deze rol. Als u van plan bent om uw kat en hond samen alleen te laten, zorg er dan voor dat ze een goede band met elkaar hebben en dat de kat een veilige plek heeft om zich terug te trekken als het ongemakkelijk wordt.

Zelfs als uw Brits Korthaar geen fysiek gevaar loopt, is het goed om een rustig plekje te hebben om zich op te krullen als de energieke hond een beetje te veel wordt.

Zijn er nog andere dingen die ik moet doen om mijn huisdieren veilig en gezond te houden?

Een ding waar u voor moet oppassen is de neiging van honden en katten om elkaars eten te pakken. Ten eerste kan dit wrijving tussen de dieren veroorzaken als er ruzie over voedsel is. Ten tweede kan het minder dominante dier uiteindelijk onvoldoende voedsel krijgen als het meer dominante dier alles opeet.

Een andere overweging is dat het geschikte dieet voor een hond niet het geschikte dieet is voor uw Britse Korthaar. Katten- en hondenvoer zijn speciaal voor die dieren samengesteld en het is eigenlijk niet gezond om het verkeerde voer aan de verkeerde dieren te geven. In het bijzonder zou de kat niet het voer van de hond moeten eten. Hondenvoer bevat vaak plantaardige vulstoffen, vooral granen. Dit is niet zo erg voor honden, maar wel voor katten – vooral een oudere Britse korthaar die steeds meer zittend wordt gehouden.

Deze katten krijgen niet genoeg voedingsstoffen binnen en krijgen uiteindelijk te veel lege calorieën binnen – slecht nieuws wanneer ze al de neiging hebben om een beetje dik te worden. Voer uw huisdieren apart en laat geen van beiden de voerbak van de ander leegroven. Een andere delicate kwestie die we moeten bespreken is de kattenbak van uw kat, die ergens moet staan waar de hond er niet bij kan. Een kattenbak met een deksel en een klep zal voorkomen dat de meeste honden iets onaangenaams met de inhoud kunnen doen.

Honden en katten kunnen elkaar besmetten met ziekten of parasieten, dus zorg ervoor dat iedereen up-to-date is wat betreft inentingen, medicijnen en vlooienbehandelingen. Dit is vooral belangrijk als de hond buiten mag rondlopen, omdat hij dan waarschijnlijk dingen mee naar huis neemt.

Welke andere kattenrassen gaan goed samen met honden?

Britse Kortharen zijn een van de beste rassen om in de buurt van een hond te hebben: sociaal, intelligent en loyaal, ze hechten zich bijna net zo gemakkelijk aan goedgehumeurde honden als aan mensen.

Ze zijn echter lang niet de enige kat die kan genieten van een beetje hondse vriendschap. Andere rassen die goed bij uw pup zouden kunnen passen zijn de grote, beminnelijke Maine Coons. Deze ruige New England karakters zijn erg vriendelijk en zelf ook erg hond-achtig. Ze houden van apporteren, zwemmen en andere “hondachtige” activiteiten. Een andere langhaar, de Noorse Boskat, heeft een vergelijkbaar temperament en is een uitstekende match – deze extra grote bal energie is meer dan in staat om zich staande te houden rond een levendige nieuwe pup en lijkt te genieten van het spelen met honden.

Abessijnen zijn geweldige vrienden voor honden; deze Einsteins van de katachtige wereld zijn erg speels en houden gewoon van interactie met andere huisdieren, inclusief honden (hoewel u misschien regelmatig de speeltjes van uw hond moet terughalen van waar “grijpgrage Abbie” ze heeft verstopt). De grote, knuffelige Ragdoll kan het met vrijwel iedereen goed vinden en sluit graag vriendschap met de hond – zelfs honden die niet zo vriendelijk zijn, kunnen de charmes van de gezellige Ragdoll maar moeilijk weerstaan.

Andere populaire kattenrassen voor hondenliefhebbers zijn de schattige Tonkinezen met blauwe ogen, de dicht behaarde Siberen en de levendige Japanse Bobtail. De laatste laat zich goed uitlaten aan de lijn, dus u kunt haar zelfs met uw honden uitlaten.