Waarom staart mijn kat naar de muur?

Katten zijn intelligent, onafhankelijk, speels en amusant. Soms zijn ze knuffelige metgezellen, soms gedragen ze zich meer als wezens uit het hiernamaals. Enkele nuttige tips over kattengedrag zijn katten aanmoedigen om actief te spelen. Katten moeten zichzelf vermaken door te springen, te stalken en achter dingen aan te jagen. Deze kattengewoonten zijn enigszins te verwachten. U ziet hetzelfde gedrag wanneer u naar leeuwenwelpjes in de dierentuin kijkt. Andere katachtige activiteiten lijken geen verklaring te hebben. Katten kunnen bijvoorbeeld verwoed door het huis rennen, net voordat ze gaan zitten om naar de muur te staren. U vraagt zich misschien af of staren naar de muur een normaal gedrag is voor katten. Kan een kat die naar de muur staart een teken zijn van een medisch probleem? Zou het een teken van het bovennatuurlijke kunnen zijn?

Katten hebben een scherp gezichtsvermogen

We weten niet zeker of katten geesten kunnen zien. Maar we weten wel dat katten een scherp gezichtsvermogen hebben. Ze zien dingen die mensen niet zien. Uw kat kan bijvoorbeeld zien dat de zon weerkaatst op een stofdeeltje of dat een klein spinnetje zich een weg baant door de spleet tussen het tapijt en de muur. Deze zintuiglijke ervaringen lijken misschien onbeduidend voor u, maar ze zijn heel belangrijk voor uw kat.

Katten kunnen zelfs de meest subtiele bewegingen waarnemen. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat katten sommige golflengten van licht kunnen zien die onzichtbaar zijn voor mensen, zoals ultraviolet licht. Kattenogen hebben meer lichtgevoelige staafjes dan mensen, dit geeft katten het vermogen om te zien, zelfs als het licht zwak is, wat betekent dat ze reflecties en glinsteringen van licht kunnen waarnemen die u niet kunt zien.

Katten kunnen dingen horen die u niet hoort

Soms inspecteert u het lege hoekje waarin uw kat zich vrijwillig heeft opgedrongen en ziet u niets bewegen. Wat lijkt alsof uw kat naar de muur staart, kan in werkelijkheid uw kat zijn die naar iets luistert dat u niet kunt horen. Veel mensen hebben knaagdieren ontdekt in hun muren of op hun zolders nadat hun katten op een specifieke plek gingen zitten en door het pleisterwerk heen leken te staren. Uw kat is echter niet per se een expert op het gebied van ongediertebestrijding. Katten kunnen het kraken van uw huis horen als het begint te kraken, of fluitende geluiden in uw luchtkanalen.

Katten hebben mysterieuze hersenen

Onderzoekers begrijpen het kattenbrein nog niet helemaal. Deskundigen weten dat katten zeer nieuwsgierige wezens zijn. Een zintuiglijke prikkel die ervoor zorgt dat een hond snuffelt en wegkijkt, kan de aandacht van een kat uren vasthouden. Dus als uw kat naar een muur staart, probeert hij misschien uit te vinden wat er aan de hand is met de beweging die hij ziet of het geluid dat hij hoort. Katten kunnen ook stil blijven zitten als ze het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn. Ze zullen weer in beweging komen als ze merken dat ze veilig zijn voor de bedreiging.

Katten zijn ook getraind om zich op een prooi te richten. Ook al is uw kat verre van wild, toch heeft hij aangeboren jachtinstincten. In het wild helpt het besluipen van een prooi een kat te overleven. Besluipen stelt katachtigen in staat hun doelwit te besluipen zonder opgemerkt te worden. Als uw kat naar de muur staart, besluipt hij misschien een potentieel slachtoffer dat u niet kunt horen of zien.

Wanneer het staren naar de muur een probleem is

Staart uw kat wel eens naar de muur tussen episodes van ogenschijnlijke manie door? Uw kat kan met zijn poot naar iets in de lucht grijpen en dan door de gang lopen, om een ogenblik later terug te keren en gillend aan uw voeten tot stilstand te komen, met een rimpelige huid en een staart die trilt. Dit kan gedrag zijn van een kat of kitten dat hyperesthesie wordt genoemd.

Enkele andere tekenen van dit syndroom zijn de volgende:

  • De kat valt agressief zijn eigen staart aan.
  • De pupillen van de kat zijn vergroot.
  • De kat miauwt of huilt luid.
  • De kat is gevoelig voor aanraking.
  • De kat borstelt zichzelf verwoed en concentreert zich op de basis van de staart.

Experts weten niet zeker wat de oorzaak is van hyperesthesie bij katten. Het zou veroorzaakt kunnen worden door stress, abnormale hersengolven, elektromagnetische signalen in de hersenen, toevallen, of letsels langs de ruggengraat. Het kan ook normaal kattengedrag zijn. Als dit gedrag samengaat met het staren naar de muur van uw kat en een probleem begint te worden, kunt u een dierenarts een volledig onderzoek laten uitvoeren. U kunt de stress ook verminderen door een regelmatige routine aan te houden, regelmatig met de kat te spelen en te oefenen, en eventuele agressie tussen uw kat en andere huisdieren aan te pakken.

Als uw kat gedurende langere tijd de bovenkant van zijn kop tegen de muur drukt zonder te bewegen, kan dit gedrag een teken zijn van een ernstige medische aandoening, het zogenaamde kopdrukken. Deze vreemde activiteit is niet hetzelfde als kopstoten. Een normale kat kan herhaaldelijk zijn kop tegen een muur, hoek, meubelstuk of persoon stoten. Bij kopduwen daarentegen wordt de bovenkant van de kop gedurende lange tijd stevig tegen een hard oppervlak gehouden. Als u zich zorgen maakt over het kopdrukken van uw kat, moet u een afspraak maken voor een gesprek met uw dierenarts.

Wat moet u doen als uw kat naar de muur staart

Sommige katteneigenaren zijn bezorgd dat ze hun huisdieren niet genoeg aandacht geven, waardoor ze gek worden en zich fixeren op dingen die niet echt bestaan. Als u dezelfde zorg heeft, bent u waarschijnlijk veel te goed op uw huisdier ingespeeld om stimulatie te onthouden. Katten die niet goed gestimuleerd worden, kunnen depressief of agressief worden. Verveelde katten kunnen zich overeten, zichzelf obsessief verzorgen, uw meubels aanvallen, of door het huis kniezen. Het staren naar muren is echter geen symptoom van slechte stimulatie.

Als u echt een band met uw kat wilt opbouwen, kunt u meedoen met het gedrag; wij zullen niet oordelen. Leg uw oor tegen de muur om uw kat te laten zien dat u ook luistert. U kunt een zaklantaarn tegen de muur zetten om uw kat iets anders te laten zien waar hij zich op kan richten. Een goede kattenverzorging houdt in dat u rekening houdt met de instinctieve behoefte van uw kat om te spelen. U zult uw kat geen kwaad doen door dit normale kattengedrag te laten voortduren. Soms is er gewoon geen verklaring voor kattengewoonten.