Hoeveel moet een Brits Korthaar kitten eten

Het krijgen van een nieuw Brits Korthaar kitten is een spannend moment. Uw nieuwe katachtige metgezel is waarschijnlijk speels en onstuimig, scharrelt door uw huis en haalt allerlei schattige kattenkwaad uit. In dit artikel bekijken we hoe u uw jonge Brits Korthaar het beste kunt voeden om haar de allerbeste start in het leven te geven.

Hoeveel moet een Brits Korthaar kitten eten? In het kort, zoveel als ze wil wanneer ze wil. U moet haar tussen de drie en vijf kleine maaltijden per dag geven (ongeveer een half zakje natvoer per maaltijd). Dit geeft haar de voeding en energie die ze nodig heeft voor al dat rondrennen, maar ook voor haar ontwikkeling tot een grote, gezonde volwassene later. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Brits Korthaar kittens in deze fase van hun leven zwaarlijvig worden, dus laat haar eten wanneer ze wil.

Je bent waarschijnlijk dolblij dat je je nieuwe Brits Korthaar kitten gevonden hebt, en misschien ook een beetje nerveus. Dat is normaal; deze pagina kan u helpen door antwoord te geven op veel voorkomende vragen die een nieuwe kitteneigenaar kan hebben over zijn huisdier. Hoeveel voedsel moet een kitten eten? Heeft een kitten een speciaal dieet nodig? Zijn sommige soorten voedsel onveilig? Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw kitten alle voeding krijgt die ze nodig heeft om een sterke, gezonde volwassene te worden? Lees verder om dit en nog veel meer te weten te komen.

Uw kitten voeden: wat, wanneer en hoeveel?

Hoeveel moet een Brits Korthaar kitten eten? Genoeg! Brits Korthaar katten staan bekend om hun gezonde eetlust. Het zijn goede eters, zelden kieskeurig en meestal bereid om alles te eten wat u ze voorzet.

Naarmate dit kattenras ouder wordt, kunnen ze gewichtsproblemen krijgen en moet u zorgvuldiger met hun voeding omgaan, maar het is vrijwel onmogelijk om een Brits Korthaar kitten te veel eten te geven. Het zijn meestal energieke kleine pluizenbollen, die met hun speelse capriolen graag de extra calorieën verbranden.

Tegen de tijd dat een Brits Korthaar kitten bij u komt, moet ze minstens 12 weken oud zijn en volledig in staat om dezelfde soorten voedsel te eten als een volwassen kat. Er zijn “speciaal samengestelde” kittenvoeders op de markt; hoewel deze uw Brits Korthaar kitten zeker geen kwaad zullen doen, ben ik van mening dat ze niet veel meer zijn dan een marketinggimmick.

Er is enige onenigheid onder kattenliefhebbers, maar voor zover ik kan zien zijn de ingrediënten niet echt anders dan die in standaard kattenvoer voor volwassen katten. Ze zijn gewoon opnieuw verpakt met een kitten op de voorkant om een hogere prijs te rechtvaardigen. In de natuur leeft een verwilderd katje van de melk van haar moeder tot het spenen en gaat dan direct over op een dieet van kleine dieren, vogels en af en toe een visje; “kittenvoer” komt daar niet aan te pas.

Wat echt van belang is, is de kwaliteit van haar voeding. U moet een goed kattenvoer kiezen met veel eiwitten en heel weinig koolhydraten. Zoek naar merken die vrij zijn van granen en aardappelzetmeel; deze leveren niets wat een kat nodig heeft en leveren alleen lege calorieën. Hoewel dit niet zo erg is voor een energiek kitten, wil je niet dat ze de smaak te pakken krijgt van wat neerkomt op katachtige junkfood. Mijn persoonlijke favoriet is de Royal Canin Urinary Pro – dit is niet alleen een kwaliteits natvoer, maar ook speciaal ontwikkeld voor katten met neigingen tot urineweginfecties (ideaal voor BSH).

Wanneer een Brits Korthaar het snelle, speelse kittenstadium ontgroeit en meer ontspannen wordt, kan ze gewichtsproblemen ontwikkelen die niet ideaal zijn voor haar gezondheid. Ook granen en aardappelen kunnen haar maag van streek maken en later spijsverteringsproblemen veroorzaken. Kies een merk dat transparant is over de ingrediënten, inclusief de naam van het vlees (“Zo en zo gearomatiseerd” telt niet – controleer het etiket en zorg ervoor dat je weet wat er in zit).

Persoonlijk heb ik een stevige houding ten opzichte van bijproducten van vlees, hoewel sommige Britse korthaarfans ze mijden als de pest. Vleesbijproducten omvatten orgaanvlees, dat veel voedingsstoffen bevat die goed zijn voor opgroeiende kittens. Gevogelte en konijn worden algemeen beschouwd als superieure keuzes voor de Britse Korthaar.

Zoek een merk dat taurine bevat (Royal Canin Pro), aangezien katten dit nodig hebben in hun dieet – een tekort aan taurine kan het gezichtsvermogen van een kat beschadigen. Geef uw kitten weinig en vaak te eten (ongeveer een half zakje natvoer, drie tot vijf keer per dag) en zorg ervoor dat u het bakje tussen de maaltijden door schoonmaakt. Ze zal u laten weten wanneer ze honger heeft, Britse Kortharen zijn heel duidelijk in deze kwestie en zullen niet aarzelen om u volledig op de hoogte te houden. Als ze groter wordt, kunt u haar minder vaak grotere maaltijden geven.

Zijn er voedingsmiddelen die mijn kitten niet mag eten?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die u beter niet aan uw Brits Korthaar kunt geven, zowel nu als wanneer ze volwassen is. Melk is de grootste no-no. Een kitten een schoteltje melk geven lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar het is heel slecht voor dit ras.

Een fokker met een goede reputatie doet pas afstand van een kitten als het 12 weken of ouder is. Op deze leeftijd is uw kitten al gespeend, dat betekent dat ze het enzym kwijt is dat haar in staat stelt lactose te verteren. Melk zal haar maag van streek maken en kan haar ziek maken.

In het algemeen, vermijd het geven van “mensen voedsel” aan uw Britse Korthaar, omdat veel gangbare voedingsmiddelen zeer slecht zijn voor katten; als u haar van uw bord voert, zult u haar ook de gewoonte geven om te bedelen om restjes, wat een probleem kan zijn als ze later te dik wordt. Zoals eerder gezegd, geef haar geen kattenvoer dat graan of aardappel bevat. Geef haar ook niet te veel rund- of visvoer; rundvlees kan bij katten allergieën opwekken, terwijl vis veel kwik kan bevatten. Rauwe vis kan de thiamine in het systeem van het kitten vernietigen.

Laat haar geen kattenvoer eten dat langer dan een paar uur heeft uitgestaan. Ranzig kattenvoer is gevaarlijk voor haar immuunsysteem in ontwikkeling, dus was het bakje na de maaltijd en gooi het niet opgegeten voer weg en geef haar de volgende keer een kleinere portie. Bied alleen kleine hoeveelheden droogvoer aan, als dat er al is, te weinig vocht in de voeding van een kat kan leiden tot uitdroging en nierproblemen, wat dubbel geldt voor kittens.

Zorg ervoor dat ze te allen tijde gemakkelijk toegang heeft tot vers, schoon water. Geef eten en drinken in een keramisch schaaltje, niet in plastic – plastic krast en bevat ziektekiemen. Als ze groot genoeg is om er een te gebruiken, geef haar dan een waterfontein om drinken aan te moedigen.

Wanneer moet ik het eten van mijn kat aan banden leggen?

Als uw kitten wat groter is geworden, kunt u haar voedingsschema gerust aanpassen. Met vijf of zes maanden moet het mogelijk zijn om van vijf naar drie of vier voedingen te gaan. Met zeven of acht maanden kunt u haar twee tot drie keer per dag voeden. Als ze de leeftijd van een jaar gepasseerd is, zouden twee maaltijden voldoende moeten zijn. Denk eraan dat dit slechts een ruwe richtlijn is, sommige katten zullen meer willen, andere minder.

Bedenk ook dat de Brits Korthaar een langzaam groeiende kat is die veel aandacht van de mens nodig heeft om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit hetzelfde ras is; uw kitten zal niet haar volledige volwassen grootte bereiken tot ze ongeveer drie jaar oud is. Tot die tijd hoeft u zich waarschijnlijk niet al te veel zorgen te maken over haar gewicht. Geef haar gewoon te eten wanneer ze aangeeft dat ze honger heeft en zorg ervoor dat ze genoeg water heeft.

Brits Kortharen zijn berucht om overeten en hees worden, maar dit is zelden een probleem bij zeer jonge katten. Wat ze niet verbranden door gewoon te groeien, verbranden ze door in huis rond te rennen en dingen om te gooien. Ik heb veel zeer vette Britse Kortharen gezien, maar geen enkele onder de leeftijd van vijf of zes jaar. Jongere modellen hebben het gewoon te druk met spelen en het najagen van denkbeeldige muizen om aan te komen. Houd de ontwikkeling van uw kat in de gaten, maar maak u niet te veel zorgen tot ze oud en lui begint te worden.

Mijn Brits Korthaar kitten wil niet eten! Wat moet ik doen?

Kittens hebben veel voeding nodig. Als uw jonge Britse Korthaar langer dan een dag niet eet, moet u een arts raadplegen, vooral als ze ook niet drinkt. Als uw kitten maar een klein beetje van haar eten opeet, kan het zijn dat dat alles is waar ze genoeg ruimte voor heeft. Pas haar porties aan en geef haar vaker te eten om te compenseren.

Hoewel dit ras zelden kieskeurig is wat eten betreft (integendeel), kan het ook zijn dat ze het merk dat u haar geeft niet smakelijk vindt. Probeer een ander merk of een andere smaak. Mijn ervaring is dat Britse Kortharen dol zijn op gevogeltesmaken, dus u zou kip of eend kunnen proberen als ze geen konijn wil eten.

De fokker waar u haar gekocht heeft, zal u waarschijnlijk graag advies geven; zoek uit wat ze at voordat ze bij u kwam. Je hebt misschien het gevoel dat je haar verwent, iets wat ik normaal afraad, maar in dit stadium van haar groei is voeding van cruciaal belang. Het is niet de tijd voor een wilsstrijd over haar favoriete kattenvoer.

Zoals ik al eerder zei, moet je er altijd voor zorgen dat haar voerbakje schoon is; je moet ook de vloer schoonvegen en alles waar het bakje op staat verschonen. Ranzige geuren van vorige voedingen kunnen haar van haar voer afhouden. Als er andere huisdieren in huis zijn met uw kitten, zorg er dan voor dat zij zich niet opdringen en haar wegjagen van het voer. Het omgekeerde is ook mogelijk; sommige kittens zijn brutaal genoeg om voedsel te stelen, hetzij voedsel van andere huisdieren, hetzij mensenvoer dat is achtergelaten waar ze bij kunnen, en vervolgens hun neus op te halen voor hun eigen kattenvoer. Houd uw Britse korthaar in de gaten om te zien of ze niet stiekem de vuilnisbak of de voerbak van de hond plundert.