Welke grootte van kattenbak voor Britse Korthaar

Een kattenbak kopen voor uw kat zou niet ingewikkeld moeten zijn, toch? Dit is toch een “one size fits all” situatie. Zelfs als uw kat tot een groter ras behoort, zoals de Brits Korthaar, hoeft u hooguit een van de grotere bakken uit de dierenwinkel te pakken. Toch? Niet dus. In feite kan uw Brits Korthaar iets nodig hebben dat aanzienlijk groter is dan wat verkrijgbaar is bij uw dierenwinkel op de hoek.

Welke maat kattenbak heeft uw Brits Korthaar nodig? De lengte van de kattenbak moet x 1,5 de lengte van uw kat zijn (exclusief de staart) en de bak moet net zo breed zijn als uw kat lang is. Als u in de winkel geen kattenbak met de juiste afmetingen kunt vinden, zult u er een uit een andere container moeten adopteren.
Waarom heeft uw Brits Korthaar in hemelsnaam zo’n grote bak nodig? Zijn er negatieve gevolgen voor het gebruik van een kleinere? Als katten echt een kattenbak nodig hebben die zo groot is, waarom gebruiken ze dan überhaupt kleinere bakken? Wat als u meer dan één kat heeft? Om meer te weten te komen, lees verder.

Het vinden van de juiste maat kattenbak.
Welke maat kattenbak is geschikt voor een Brits Korthaar? Om zich goed te voelen in de kattenbak, heeft een kat voldoende ruimte nodig. Uw Brits Korthaar moet zich comfortabel kunnen omdraaien in de kattenbak en heeft voldoende ruimte nodig om weg te stappen en alles te “begraven” als zijn behoefte gedaan is.

Een te kleine bak kan uw kat angstig maken of ongemakkelijk bij het gebruik ervan. Zoals eerder besproken, kunt u de juiste afmetingen voor de kattenbak van uw Brits Korthaar bepalen door uw kat te meten van neus tot achterhand, exclusief de staart. Dit geeft u de breedte van de bak bij benadering. Om de lengte te bepalen, neemt u de lengte van uw kat en vermenigvuldigt deze met 1,5. U kunt zich voorstellen dat dit een extra grote kattenbak is als u een volgroeide Britse Korthaar heeft.

Het vinden van een kattenbak die groot genoeg is, is geen probleem tijdens de kittenperiode, wanneer een standaard commerciële kattenbak prima voldoet, maar later in het leven van uw kat, zult u merken dat het correct dimensioneren van uw kattenbak wat meer vloeroppervlak vereist, en mogelijk wat creativiteit en ellebogenwerk. De meeste fabrikanten maken simpelweg geen kattenbak die groot genoeg is voor grote rassen zoals de Britse Korthaar. In feite zijn de meeste commerciële kattenbakken zelfs te klein voor een kleine katachtige.

Waarom dit zo is, kan ik niet echt zeggen. Mijn beste gok is dat mensen vaak geen grote delen van hun leefruimte willen opgeven voor een kattenbadkamer en dat de afmetingen van de kattenbakken eerder die terughoudendheid weerspiegelen dan de behoeften van uw kat. Dit betekent dat de meeste kattenbak-getrainde katten het eigenlijk met een te kleine bak moeten doen.

Als zorgzame huisdiereigenaar wilt u uw Brits Korthaar de juiste faciliteiten geven. Als u geen kattenbak kunt vinden die groot genoeg is, is het gemakkelijk en goedkoop om er zelf een te maken. Koop een grote plastic opbergdoos met ongeveer de juiste afmetingen (je vindt ze bij grotere supermarkten, discountwinkels en doe-het-zelfzaken) en zaag een van de zijkanten af tot de hoogte van een normale kattenbak. U kunt hiervoor een kleine ijzerzaag gebruiken. U kunt de afgezaagde randen eventueel schuren met een stuk schuurpapier om te voorkomen dat er haperingen en krassen ontstaan, want ze zullen waarschijnlijk wat ruw zijn. U hoeft maar één kant van de bak in te korten – laat de andere zoals ze zijn.

Uw kat zal gemakkelijk bij de bak kunnen via de ingekorte kant, terwijl de hogere zijkanten helpen om het morsen van kattenbakvulling te voorkomen en schuwere katten een zekere mate van privacy geven voor hun wasbeurten. Het bouwen van zo’n “meesterbadkamer” voor uw Brits Korthaar neemt slechts een paar minuten in beslag, maar kan een aantal voordelen hebben, zoals we in de volgende paragrafen zullen zien. Zelfs als uw Brits Korthaar geen duidelijke problemen heeft met het gebruik van haar huidige faciliteiten, kan het geven van een kattenbak van de juiste afmetingen haar een veel gelukkiger kat maken.

Waarom gebruikt mijn kat haar kleine kattenbak als een grote echt nodig is?
Heeft u wel eens een lange bus- of treinreis gemaakt? Hebt u ook wel eens uw benen gekruist en gewacht op het openbaar toilet op het station in plaats van de piepkleine WC in het voertuig te trotseren? Als het erop aankwam, zou u de voorzieningen in de trein gebruiken, maar het is niet uw favoriete optie. Dat is misschien min of meer hoe uw kat zich voelt. Het liefst zou ze een ruimere commode willen, maar ze gebruikt liever de mini-box dan helemaal niets.

Als uw Brits Korthaar het niet prettig vindt om haar kattenbak te gebruiken, kan dat een aantal nadelige gevolgen hebben. Ten eerste is ze geneigd zich in te houden in plaats van te gaan wanneer dat nodig is. Dit kan leiden tot problemen zoals constipatie en de gevreesde urineweginfecties.

Een ander effect kan zijn dat uw kat besluit te protesteren, door buiten haar kattenbak te plassen of te poepen. Als u geluk heeft, is dit op de vloer naast de bak. Als dat niet zo is… nou ja, katten zijn slim en Britse Kortharen zijn slimmer. Ze weten waar ze hun behoefte moeten doen als ze niet willen dat u de troep onmiddellijk vindt, of als ze u zo veel mogelijk willen lastigvallen. De hele nacht “Hunt the Distressing Smell” spelen of voortdurend uw beddengoed wassen zijn slechts twee van de mogelijke uitkomsten van een onaanvaardbare situatie met de kattenbak.

Wat als ik meer dan één kat heb? Heb ik dan een dubbele kattenbak nodig?
Nee, u hoeft niet uw hele leefruimte om te toveren tot Kattenbakcentrale om uw katten het naar de zin te maken. Katten gebruiken de kattenbak meestal niet tegelijkertijd, dus ze hoeven er niet allemaal in te kunnen! Zorg er gewoon voor dat hij groot genoeg is voor uw grootste kat. Eén grote kattenbak zou voldoende moeten zijn voor zelfs de meest onrustige kattenfamilie.

Als er ruzie is, kan het plaatsen van een kleinere kattenbak in een andere kamer een manier zijn om de situatie op te lossen. Katten gebruiken hun uitwerpselen als een manier om hun territorium af te bakenen en kunnen een beetje kribbig worden als een andere kat te snel in “hun” kattenbakvulling springt. Zie het als het creëren van een garderobe elders in huis om de wachtrij voor de hoofdbadkamer te versoepelen. Net zoals het toevoegen van een garderobe aan uw huis die ochtendruzies over de douche kan verzachten, kan het toevoegen van een extra kattenbak de wrijving tussen uw huisdieren helpen verminderen.

Net als een garderobe hoeft deze niet zo groot te zijn als de grote badkamer. Maar als de dominante kat echt niet ophoudt met de grotere bak in te pikken, kunt u de garderobe misschien uitbreiden om uw schuwere huisdier de ruimte te geven die het nodig heeft. Dit is gewoon een van die kleine eigenaardigheden die Britse korthaar eigenaren moeten leren tolereren.

Ik heb mijn Brits Korthaar een grotere box gegeven maar hij bevuilt nog steeds. Wat moet ik doen?
Allereerst, zorg ervoor dat uw katten verse kattenbakvulling hebben. Zoals alle katten is de Brits Korthaar nogal kieskeurig en kieskeurig over dat soort dingen. U moet dagelijks de vaste afvalstoffen verwijderen en om de paar dagen de kattenbakvulling verschonen. Als de kattenbak niet wordt geleegd, kunnen katten gaan aarzelen om hem te gebruiken.

U zou ook een ander merk kattenbakvulling kunnen overwegen, omdat sommige katten bezwaar hebben tegen de geur of de textuur van hun huidige kattenbakvulling.

Een ander probleem kan territoriumdrift zijn. Als u een ongesteriliseerde kater heeft, kan hij territoriale geurmarkering toepassen. Dit houdt in dat hij sproeit en plast op zijn territorium… waaronder helaas ook uw huis en alles wat zich daar bevindt. Een grotere kattenbak zal echt niet veel helpen, omdat dit een ander probleem is. Een castratie kan helpen, net als het belonen van het gebruik van de kattenbak en het bestraffen van geurmarkering met een beetje koud water. Katten kunnen ook vervuilen als ze boos op je zijn over iets; wat ze precies dwars zit kan een beetje speurwerk vergen.

Een andere mogelijkheid is een ziekte, vooral een infectie van het spijsverteringskanaal of de urinewegen. Als uw kat voorheen goed getraind was in het gebruik van haar kattenbak, is dit zeer waarschijnlijk. Het oplossen van de infectie kan het bevuilen stoppen. Helaas kunnen oudere katten zichzelf beginnen te vergeten en kleine ongelukjes in huis hebben. Mijn advies hier (na uw huisdier te hebben laten controleren op infecties of andere problemen) is te investeren in een voorraad wasbare of wegwerpkatten en dan te proberen het beste van de situatie te maken, want u hebt misschien niet lang meer met uw vriend.

Een andere, meer hoopvolle mogelijkheid is dat het aan de voeding van uw huisdier ligt. Het kan zijn dat ze iets eet wat niet goed voor haar is. Geef uw Brits Korthaar geen “mensenvoer” en schakel over op een graanvrij recept. Dit kan het probleem oplossen. Het kan ook zijn dat uw kat zich ongemakkelijk voelt bij de huidige plaats van de doos. Katten zijn vaak nogal excentriek over hun kattenbak en de plaatsing ervan; sommige kunnen verlegen zijn en de voorkeur geven aan een bak die uit het zicht staat, terwijl andere lijken te willen dat u de wacht houdt. Probeer de bak te verplaatsen.