Waarom knuffelt mijn kat niet met me?

Katten zijn zeer zeker hun eigen baas en het naar de zin maken van hun huisdier staat niet hoog op hun agenda. Het is soms makkelijk om dit te verwarren met een gebrek aan affiniteit met hun menselijke familie, maar dit is gewoon niet waar.

kat wil niet kuffelen

Snel overzicht

  1. Sommige individuele katten en bepaalde kattenrassen zijn aanhaliger dan andere.
  2. Katten die niet van knuffelen houden, vinden dit misschien bedreigend of ongemakkelijk, vooral als ze als kitten niet voldoende gesocialiseerd zijn.
  3. Door meer positieve interacties met je kat te hebben en hun voorkeuren en afkeuren te respecteren, zullen ze misschien eerder naar je toe komen om te knuffelen en zal jullie band hechter worden.

Als hoogfunctionerende wezens hebben we de neiging om te antropomorfiseren, waarbij we misleidend menselijke gedachten en gevoelens gebruiken om het gedrag van onze kat te verklaren. Maar katten verschillen van honden en van ons.

Katten kunnen hun genegenheid op een andere manier tonen dan wij verwachten. Eerdere studies van katten met mensen hebben aangetoond dat katten meer miauwen in de aanwezigheid van mensen dan andere katten. En we weten allemaal dat onze katten onze aandacht zoeken als ze eten, een warm bed of gewoon een kriebel onder de kin willen. Soms vervult de drang naar interactie een basisbehoefte; soms willen ze gewoon een beetje van onze liefde!

Als je een kat hebt die niet graag geknuffeld wordt, wat betekent dit dan?

Is het iets dat je verkeerd doet, of is er iets dat je kunt doen om je kat gewilliger in je armen te sluiten? Het geheim is om te begrijpen waarom je kat zich zo gedraagt en zijn grenzen te respecteren. Als je kat een knuffel wil, zal hij zich zo ontspannen mogelijk voelen om er een te zoeken.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom je kat niet met je wil knuffelen.

1. Knuffelen zorgt ervoor dat je kat zich opgesloten voelt

Katten hebben nog steeds instincten die ze geërfd hebben van hun wilde voorouders. Katten vasthouden en in bedwang houden kan worden gezien als een bedreiging die hen in de vecht- of vluchtmodus kan brengen. Ofwel vechten ze en verdedigen ze zichzelf tegen de aanvaller, ofwel vluchten ze zo snel mogelijk.

Als vluchten geen optie is, kan een kat agressief worden of deze angst internaliseren en verstijven als een standbeeld. Dit is de reden waarom gedragstherapeuten altijd aanraden om waar mogelijk sociaal met onze katten om te gaan.

Als je kat je actief opzoekt en op je schoot klimt voor een knuffel, bingo! Jij bent een van de gelukkigen met een kat die van een menselijke knuffel houdt. Vergeet alleen niet om altijd hun beslissing te respecteren als de knuffeltijd voorbij is.

2. Je aait ze verkeerd

Het is makkelijk om te vergeten hoe we onze katten benaderen. Katten houden ervan om hoog te zitten, uitkijkend over hun koninkrijk, en daar is een goede reden voor. Voor territoriale wezens is dit instinct een integraal onderdeel van hun overleving. Vanaf hun hoge uitkijkpunt kunnen ze elke bedreiging goed in de gaten houden en als de kust veilig is, kunnen ze zich volledig ontspannen. Als ze zich op een lager niveau bevinden, kan elke nadering van bovenaf zeer intimiderend voor ze zijn.

Katten aaien is over het algemeen geen optie. In feite is het benaderen van katten op een zelfverzekerde en fysieke manier erg verontrustend voor ze. Je zult merken dat de meeste katten wegvluchten zodra er kinderen in hun buurt komen.

Een betere benadering is om je langzaam op hun niveau te laten zakken, zodat ze eerst naar je toe kunnen komen en dan zachtjes over hun gezicht, slapen en oren kunnen wrijven. Deze techniek blijkt voor veel katten plezierig te zijn. Oogcontact kan ook verontrustend zijn, dus vermijd dit indien mogelijk. En als je kat boven op de keukenkastjes hangt, respecteer dit dan; ze hebben hun ruimte nodig!

3. Uw kat is minder goed gesocialiseerd als kitten

Sommige katten zijn al van jongs af aan in de buurt van mensen, vooral als ze zijn opgegroeid in een huis met kinderen of meerdere volwassenen. Hierdoor kunnen ze er zeker van zijn dat sociale interacties met mensen positief zijn en dat ze gewend zijn aan een mix van activiteiten, geluiden en geuren in huis.

Opgepakt worden kan iets zijn waar ze aan gewend zijn geraakt of misschien zelfs leuk vinden als het leidt tot een positief resultaat, zoals eten of knuffels. Als je kat als kitten met de hand is grootgebracht, heeft hij misschien wel het volste vertrouwen in mensen. Dit vertrouwen kan zich echter uiten in aai-agressie tijdens overijverig spel of als je kat zich bedreigd voelt.

Katten die niet gesocialiseerd zijn toen ze jong waren, kunnen timide zijn, vooral bij vreemden. Dit is vooral het geval bij katten die herplaatst zijn en niet gewend zijn om bij gezinnen te leven.

Dit gedrag kan worden ingesleten, en hoewel je je kat kunt steunen tijdens een langzame periode van integratie in het gezin, zou het oneerlijk zijn om te verwachten dat ze het middelpunt van het feest zijn als al je vrienden op bezoek komen. Sommige verwilderde katten die op straat of op boerderijen leven, zullen er begrijpelijkerwijs nooit in slagen om de overgang naar een gezinshuis te maken.

4. Mogelijk eerder trauma

Eerder trauma hoeft niet altijd zo dramatisch te zijn als het klinkt. Elke menselijke interactie die je kat als negatief ervaart, zal zijn toekomstige interacties met mensen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een 10 minuten durende strijd in een kattenmand of een pijnlijke injectie in de dierenkliniek kan genoeg zijn voor je kat om negatieve associaties met mensen te creëren.
Veel reddingskatten hebben meerdere negatieve ervaringen gehad; plotselinge veranderingen in huisvesting en familie kunnen traumatisch zijn. Katten die ruw zijn behandeld of getuige zijn geweest van menselijke agressie kunnen het meest beïnvloed zijn.

Stel dat je denkt dat je kat eerder trauma’s heeft opgelopen. In dat geval is het essentieel dat je hun beperkingen respecteert en ze niet in situaties dwingt waarin ze zich erg gestrest voelen.

Als bezoekjes aan de dierenarts problematisch worden, praat dan met je dierenarts over hoe je de angst van je kat voor en tijdens de afspraak kunt verminderen.

5. Je kat voelt zich niet goed of heeft pijn

Sommige katten die normaal heel aanhankelijk zijn, veranderen abrupt van persoonlijkheid als ze ziek zijn of pijn hebben. Als ik eigenaren adviseer over hoe ze pijn bij hun katten kunnen ontdekken, noem ik altijd het wegstoppen of tekenen van angst bij het aanraken. Dit gedrag kan subtiel zijn en mag nooit worden genegeerd.

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze ook artritis ontwikkelen. En wat ooit een aantrekkelijke schoot leek om op te kruipen, kan meer aanvoelen als een bobbelige en oncomfortabele oude matras.

Omgekeerd neigen sommige oudere katten ernaar om meer tijd thuis door te brengen en te knuffelen met hun baasje, wat hen veel troost geeft. Als je vermoedt dat je kat pijn heeft, is een bezoekje aan de dierenarts altijd aan te raden.

5. Iets veroorzaakt stress bij je kat

Katten zijn bijzonder gevoelig voor stress en veranderingen in huis. De komst van een nieuwe baby, een andere kat of een puppy zijn veelvoorkomende redenen waarom je kat minder geneigd kan zijn om je op te zoeken voor knuffels. Waarom zouden ze zichzelf in gevaar brengen als ze ergens veel veiliger kunnen liggen slapen?

Wees echter niet ontmoedigd. Als je zorgt voor voldoende veilige plekken voor je kat om zich in te verstoppen en voor delen van het huis die “veilige zones” zijn, zou deze stress geminimaliseerd moeten worden. Na verloop van tijd kan je kat leren wanneer er een veilig venster is wanneer de dreiging is weggenomen en de bank roept. Spinnen kan een goede indicator zijn dat je kat ontspannen is, maar het is mogelijk dat spinnen ook angst uitdrukt, dus wees je ervan bewust!

6. Andere factoren

Er zijn aanwijzingen dat de levensstijl en de thuisomgeving van je kat invloed kunnen hebben op hoe knuffelig ze zijn. Er wordt verondersteld dat buitenkatten minder knuffelig zijn. Dit zou kunnen komen doordat binnenkatten meer stimulatie van baasjes nodig hebben, of misschien zijn sommige katten van nature gewoon onafhankelijker en worden ze daarom eerder naar buiten gelaten.

Ook het aantal mensen, hun geslacht en hun persoonlijkheidstype kunnen allemaal van invloed zijn op een kat. Er wordt gesuggereerd dat katten de voorkeur geven aan kalmere vrouwelijke eigenaren die op zoek zijn naar genegenheid. Daarentegen profiteren angstigere vrouwelijke eigenaren het meest van de interacties met katten. Het is onduidelijk waarom dit zo is. Het is mogelijk dat vrouwelijke eigenaren vaker bij hun katten zijn of ze regelmatiger voeren.

Katten als gezelschap

Het lijdt geen twijfel dat katten, ondanks hun vrijgevochten aard, een geweldige aanvulling zijn op een gezin. Als je erover denkt om een kat in huis te nemen, raad ik je aan om na te denken over welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn en om je onderzoek te doen. Je moet proberen de kat te vinden die het beste bij je past, en niet te vergeten een thuis te bieden dat het meest geschikt is voor je speciale nieuwe gezinslid.

Lees ook: Kunnen katten emotionele hulpdieren zijn?

Vaak gestelde vragen

Welke rassen zijn het knuffeligst?

Zoals je weet is elke kat een individu en zijn er geen harde en snelle regels. Maar in de volksmond komen er wel patronen van persoonlijkheidstrekken voor binnen verschillende kattenrassen. Praktizijns die met therapiekatten werken, kiezen er vaak voor om met Siamezen, Ragdoll katten of Noorse Boskatten te werken. Siamese katten hebben een hondachtige benadering in hun interacties met mensen; Ragdolls en Noorse Boskatten worden als rustiger ervaren.

Er zijn ongetwijfeld aanwijzingen dat persoonlijkheid een genetische basis heeft, dus het is de moeite waard om tijd door te brengen met een of beide ouders van de kat om een gevoel te krijgen voor hun karakter. De kans is groter dat je een volgzaam, aanhankelijk kitten krijgt als ze van ouders komen die hetzelfde karakter hebben.

Hoe kan ik mijn kat aanmoedigen om aanhaliger te zijn?

Door meer positieve interacties met je kat te hebben, zullen ze eerder naar je toe komen om te knuffelen en zal jullie band hechter worden. Als jij normaal gesproken niet degene bent die je kat voert en met hem speelt, maak dit dan deel van je dagelijkse routine. Het is aangetoond dat zachtjes praten tegen je kat leidt tot positievere ontmoetingen, en je zult waarschijnlijk merken dat je kat tegen je kletst!

Moedig je kat aan om naar je toe te komen in plaats van hem te benaderen, en beloon hem met speeltjes en lekkers om zijn vertrouwen op te bouwen. Zoek uit waar je kat graag gekriebeld en gewreven wordt – de meeste katten houden er niet van om langs hun rug geaaid te worden, hoewel sommige katten dit heerlijk vinden!

Benader je kat tot slot niet van bovenaf en haal hem of haar niet uit een hoge schuilplaats. Dit kan worden opgevat als bedreigend gedrag en zal je zeker niet vertederen. Vergeet niet dat knuffelen voor jullie allebei plezierig moet zijn.