9 veel voorkomende tekenen dat uw kat getraumatiseerd is en hoe u kunt helpen

kat miauwen

Net zoals traumatische ervaringen langdurige effecten op mensen kunnen hebben, kunnen katten op een vergelijkbare manier worden beïnvloed. Als ze een of meer incidenten ervaren waarbij ze werden bedreigd of in gevaar waren, kunnen katten last hebben van angst, stress en angst die hun dagelijks leven kunnen beïnvloeden.

Snel overzicht

01

Tekenen van trauma bij een kat zijn veranderingen in hun temperament, interacties, activiteit en toiletbezoek.

02

Ondersteuning voor een getraumatiseerde kat is gebaseerd op omgevingsmanagement en gedragsverandering.

03

Het doel is om de stress en angst van de kat te beheersen en hun algehele welzijn te verbeteren.

Door de tekenen van trauma bij katten te herkennen, kunt u helpen de situatie te beheersen, zodat deze negatieve emoties kunnen worden geminimaliseerd.

Lees ook: Herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Veel voorkomende tekenen van een getraumatiseerde kat

#1 Agressie

agressieve rode kat

Agressie is gekoppeld aan de “vecht of vlucht” -reactie van een kat, die wordt geactiveerd als ze zich bedreigd voelen.

Wanneer een kat een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, kan dit hem meer vatbaar maken voor het vertonen van agressief gedrag. Wanneer katten zich bedreigd voelen, wordt hun “vecht of vlucht” reactie geactiveerd. Als ze niet in staat zijn om te ontsnappen omdat ze in bedwang worden gehouden, in het nauw worden gedreven of te dicht bij het vermeende gevaar staan, zullen ze hun toevlucht nemen tot agressie om zichzelf te beschermen.

Getraumatiseerde katten zullen ook een bepaald niveau van achtergrondstress hebben dat kan leiden tot een verhoogde staat van opwinding. Dit kan resulteren in overdreven reacties die niet in verhouding staan tot de dreiging die aanwezig is. Je kunt ze bijvoorbeeld benaderen om ze op het hoofd te aaien en dit kan genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de kat naar je uithaalt.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#2 Verhoogde genegenheid

kat heerlijk comfortabel slapen

Na een schokkende gebeurtenis worden sommige katten aanhankelijk en extra aanhankelijk als ze geruststelling van je zoeken.

Hoewel sommige katten agressie zullen gebruiken als een verdedigingsmechanisme, kunnen andere katten die emotionele stress doormaken de tegenovergestelde kant op gaan. Je merkt misschien dat je kat aanhankelijker en aanhankelijker wordt nadat hij iets verontrustends heeft ervaren. Ze kunnen je bedrijf opzoeken en het moeilijk vinden om alleen te zijn. Dit behoeftige gedrag is hun manier om enige geruststelling van je te vinden om je veiliger te voelen.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

#3 Veel tijd doorbrengen met verbergen

kat verstopt zich

Verstoppen is ook gekoppeld aan de “vecht of vlucht” -reactie van een kat – verborgen zijn zorgt ervoor dat ze zich veiliger voelen.

Een angstige en angstige kat zal waarschijnlijk veel tijd doorbrengen met zich te verstoppen, omdat het hem een veiliger en zekerder gevoel geeft. De drang om te vluchten en zich te verbergen maakt deel uit van hun “vlucht” -reactie om zichzelf te behoeden voor gevaar.

Verstoppen is normaal kattengedrag, maar het is zorgwekkend als het overdreven wordt. Als je kat het grootste deel van de dag in zijn schuilplaats doorbrengt en niet reageert op het feit dat hij zachtjes wordt overgehaald, gaat hij waarschijnlijk door veel emotioneel leed.

Lees ook: Waarom verstopt en slaapt mijn kat zich in de kast?

#4 Hypervigilantie

kat rust door de omgeving te controleren

Katten die een fysiek of emotioneel trauma hebben opgelopen, kunnen in een staat van constante hypervigilantie gaan leven.

Zoals eerder vermeld, kan emotionele stress leiden tot een verhoogde staat van opwinding bij uw kat. Naast het produceren van overdreven agressieve reacties, kunnen ze steeds waakzamer worden over hun omgeving om potentiële bedreigingen te vermijden.

Ze scannen voortdurend de omgeving op gevaar, zijn afgestemd op het detecteren van kleine bewegingen en geluiden en zoeken naar vluchtroutes. Wanneer katten erg alert zijn en op zo’n manier op scherp staan, kun je ook merken dat ze snel schrikken en schrikken.

Lees ook: Kunnen katten gevaar voelen?

#5 Verminderde interactie met mensen en andere huisdieren

teruggetrokken kat

Katten kunnen zich terugtrekken van andere huisdieren en mensen in het gezin na het ervaren van een trauma.

Een kat die een emotioneel trauma heeft meegemaakt, zal waarschijnlijk meer teruggetrokken raken en minder bereid zijn om met mensen of andere huisdieren in het gezin om te gaan. Proberen om ze te betrekken bij speeltijd levert misschien weinig resultaat op.

Lees ook: 7 redenen waarom je kat zich verstopt en hoe je kunt helpen

#6 Veranderd slaappatroon

Bengaalse kat probeert niet te slapen

Getraumatiseerde katten kunnen op zo’n hoog niveau van alertheid bestaanss ze kunnen niet in slaap vallen zoals normaal.

Slaapstoornissen kunnen worden gezien bij katten die lijden aan hoge niveaus van stress en angst. Ze verkeren in een staat van rusteloosheid en agitatie. Als gevolg hiervan kunnen ze niet genoeg ontspannen om zich te settelen. Je kunt ze ook ’s nachts heen en weer zien lopen.

Lees ook: 5 redenen waarom je kat pacing is en hoe je kunt helpen

#8 Verlies van eetlust en gewichtsverlies

Dierenarts zet kat op weegschaal op maat

Niet eten en afvallen zijn ernstige tekenen die veterinaire interventie vereisen.

Een getraumatiseerde kat is misschien minder geneigd om te eten. Als dit aanhoudt, zullen ze afvallen en last hebben van een slechte lichaamsconditie. Het is belangrijk dat katten niet te lang zonder eten gaan, omdat een paar dagen anorexia (weinig of geen eetlust) kan leiden tot leverlipidose (leververvetting), die fataal kan zijn als ze niet worden behandeld.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

#9 Ongepast toilet

Als uw kat zijn doos altijd regelmatig heeft gebruikt, maar ongelukken begint te krijgen, kan dit te wijten zijn aan stress of een medisch probleem.

Katten staan bekend als zeer schone dieren. Als je merkt dat je kat constant oneigenlijk urineert of poept buiten zijn kattenbak, dan is het tijd om te overwegen of hij een soort stress ondergaat. Het is belangrijk op te merken dat katten nooit toiletteren in ongepaste gebieden in huis uit “wrok”, maar het kan worden veroorzaakt door medische problemen en gedragsproblemen.

Lees ook: Waarom poepte mijn kat op mijn bed? Een dierenarts legt uit

Hoe een getraumatiseerde kat te helpen

1. Breng ze naar uw dierenarts voor een gezondheidscheck

De kat wordt onderzocht door de dierenarts

Wanneer uw kat zich op ongebruikelijke manieren gedraagt, is de eerste stap altijd een controle om de oorzaak te helpen identificeren, of deze nu medisch of gedragsmatig is.

De tekenen van een getraumatiseerde kat die angst, stress en angst ervaart, zijn vergelijkbaar met de tekenen die worden getoond wanneer een kat ziek is. Als u de hierboven besproken geschetste tekenen bij uw kat hebt opgemerkt, plan ze dan in voor een gezondheidscheck met uw dierenarts.

Het is belangrijk om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. Zodra dit is gebeurd en het probleem inderdaad gedragsmatig lijkt te zijn, kan uw dierenarts advies geven over hoe u uw kat het beste kunt ondersteunen. Ze kunnen een gedragstherapeut aanbevelen die nauw met u kan samenwerken om een gedragsmedicatieplan te bedenken.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

2. Zorg voor voldoende rustige schuilplaatsen

Katten voelen zich veiliger op afgesloten plaatsen, vooral als die plekken hoog zijn.

Als je kat zich veel verstopt, laat je dan niet verleiden om hem te dwingen, want dit kan zijn stressniveau verhogen. Zorg er in plaats daarvan voor dat er voldoende geschikte veilige ruimtes zijn die gemakkelijk toegankelijk zijn voor hen in het huis. Het is een goed idee om voldoende verticale ruimte te hebben. Door hoog te zijn, voelen katten zich vaak veiliger en kunnen ze hun omgeving gemakkelijker onderzoeken.

Lees ook: Checklist nieuwe katteneigenaar

3. Houd je zoveel mogelijk aan hun routine

Grijze korthaar kat slapend op bank

Katten vinden de voorspelbaarheid van een dagelijkse routine geruststellend en dit kan helpen stress te verminderen.

Katten zijn gewoontedieren en houden zich het liefst elke dag aan dezelfde routine. Kleine veranderingen in hun routine kunnen genoeg zijn om ze te ontregelen. Als je kat tekenen van trauma vertoont, is het het beste om te proberen de stress die hij voelt te minimaliseren.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

4. Contraconditionering en desensibilisatie

Een volbloedkat trainen voor een traktatie

Een dierengedragsdeskundige kan met u en uw kat werken met behulp van contraconditionerings- en desensibilisatietechnieken.

Contraconditionering en desensibilisatie zijn gedragsmodificatietechnieken die vaak in combinatie worden gebruikt. Desensibilisatie houdt in dat de blootstelling van een kat aan een bepaalde stressor geleidelijk toeneemt, zodat ze leren dat er geen enge of negatieve effecten zijn en minder angstig kunnen worden.

Contraconditionering is bedoeld om een angstige reactie te vervangen door een positieve. Deze vergen veel tijd en geduld. Het kan het beste worden uitgevoerd onder begeleiding van een behaviorist, omdat tekenen kunnen verergeren als het niet goed wordt uitgevoerd.

Lees ook: Verlatingsangst voor katten: oorzaken, symptomen en behandeling

5. Feromoontherapie

Gelukkige kat is blij met handaaien

Feromonen zijn chemicaliën die katten een gevoel van veiligheid en rust geven.

Feromoontherapie, zoals Feliway, kan helpen stress en angst bij katten te verminderen. Feromonen komen in een diffuservorm die door het hele huis kan worden aangesloten. Ze kunnen ook worden gekocht als een spray en worden gebruikt op verschillende oppervlakken, zoals dekens en kattenbomen.

Lees ook: Beste kattenbomen, torens en appartementen voor grote katten

6. Gedragsmedicatie

Hoe u uw kat een pil kunt geven die is gecomprimeerd

In ernstige gevallen kan uw dierenarts of dierengedragsdeskundige voorgeschreven medicijnen aanbevelen om te helpen met de angst van uw kat.

Gedragsmedicatie wordt meestal niet meteen bereikt. Maar voor gevallen waarin milieubeheer en gedragsverandering alleen niet genoeg zijn, kan een dierenarts ervoor kiezen om medicatie voor te schrijven om deze inspanningen te vergemakkelijken.

Geneesmiddelen die worden gebruikt voor het beheer van stress en angst omvatten fluoxetine, clomipramine, en amitryptiline. Het kan een paar weken duren om hiermee een effect te zien. Als u zich afvraagt of uw kat misschien een geschikte kandidaat is voor medicatie, raadpleeg dan uw dierenarts die u kan adviseren over uw situatie.

Lees ook: 13 veel voorkomende kattenangstmedicijnen: wat u moet weten

Laatste gedachten

meisje speelt met haar Britse korthaar kat in haar slaapkamer

Het is mogelijk om getraumatiseerde katten te helpen hun stress en angst te beheersen, zodat ze zich veiliger en minder bezorgd kunnen voelen.

Een kat die getraumatiseerd is, zal veranderingen vertonen in zijn temperament, interacties, activiteit en dagelijkse routine. Door op deze tekenen te letten, kunt u eventuele problemen eerder detecteren, zodat een managementplan kan worden opgesteld om de angst, stress en angst die ze voelen te verlichten. Het ondersteunen van een getraumatiseerde kat kost tijd, zorg en geduld. Maar met deze toewijding kun je hopen hun algehele welzijn te verbeteren.

Lees ook: Hoe je je kat nog meer van je kunt laten houden [8 Ways]

Veelgestelde vragen

Heeft mijn kat PTSS?

Als uw kat lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, zullen ze verschillende gedragsveranderingen vertonen. Deze omvatten verhoogde agressie, hypervigilantie, verminderde interactie met het gezin en een neiging om zich te verbergen.

Hun slaappatroon kan worden beïnvloed en ze kunnen heen en weer lopen terwijl ze overmatig miauwen. Ze kunnen hun eetlust verliezen en ongepast toiletgedrag vertonen.

Kan een getraumatiseerde kat behandeld worden?

Ja, een getraumatiseerde kan behandeld worden. Ze zijn misschien nooit helemaal “opgelost”, maar er kunnen dingen worden gedaan om hun angst, stress en angst te beheersen. Dit is meestal gebaseerd op omgevings- en gedragsverandering. Het gebruik van kalmerende hulpmiddelen ernaast, zoals feromoontherapie, kan nuttig zijn. Sommige katten hebben gedragsmedicatie nodig die is voorgeschreven door een dierenarts.

Hoe lang duurt het voordat een kat over een trauma heen is?

Hoe lang het duurt om emotioneel trauma te verwerken, hangt af van elke individuele kat. Het ondersteunen van een getraumatiseerde kat kost tijd, zorg en geduld. Het kan niet worden overhaast en moet worden gedaan op een manier die hen niet overweldigt en de vooruitgang blokkeert. Als u zich zorgen maakt over hoe uw kat ermee omgaat, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Bekijk bronnen

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International