5 redenen waarom mijn kat de muur krabt (met oplossingen)


Alle katten krabben en dit is hun normale, natuurlijke instinct. Sommigen van hen zullen vloeren of meubels krassen, terwijl anderen zich meer op uw muur zullen concentreren.

Als je overtollige muurkrabben bij je kat hebt opgemerkt, denk ik dat dit je moet frustreren. Dit kattengedrag is behoorlijk vervelend en je muren zien er niet goed meer uit!

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit ongewenste gedrag bij je kat te stoppen. Maar eerst moet je begrijpen dat er een wortel is van elk gedrag dat een kat vertoont.

Laten we nu eens kijken waarom je harige vriend misschien aan je muur krabt.

#1 Haar nagels zijn overwoekerd

De kat zit op het laminaat en krabt met zijn nagels aan de muur

Je kat heeft een perfect mooie krabpaal, maar ze lijkt toch je muur te verkiezen boven de plek die eigenlijk is gemaakt voor haar krabbehoeften?

Nou, misschien moet je kat nagels knippen en gebruikt ze een steviger oppervlak zoals een muur om dit te doen. Zoveel muren in je huis hebben haar aan het denken gezet – Hé, dit is een goede plek voor mij om mijn klauwen te slijpen!

Katten in het wild hielden hun nagels scherp en kort om altijd klaar te zijn om te jagen en hun prooi uit elkaar te scheuren.

Natuurlijk hebben huiskatten tegenwoordig verschillende levensstijlen, maar hun natuurlijke instincten zijn niet volledig verdwenen; Onze huiskatten houden hun nagels nog steeds graag geknipt!

#2 Om haar territorium te markeren

We weten allemaal hoe territoriaal katten kunnen zijn. Volgens Weronika Penar en Czesław Klocek [1], katten hebben een sterk verlangen om territorium te winnen en te behouden, en dit gedrag wordt steeds meer uitgesproken wanneer een ander dier naar hun huis komt.

Het is dus een prioriteit voor elke kat om haar eigen territorium te hebben. Door aan de muur te krabben, laat uw kat haar geur achter in een deel van uw huis dat ze als haar territorium wil markeren.

Kijk, de meeste katten genieten van eenzaamheid en voelen zich misschien niet op hun gemak bij de aanwezigheid van andere huisdieren, vooral in het begin.

Wanneer ze haar sporen achterlaat op een bepaalde plek (muur) in huis, verkleint ze de kans dat daar een ander huisdier komt.

#3 Om de stress te verlichten

De kat krabt op de muur

Krabben aan de muur kan de manier zijn van een kat om stress te verlichten.

Waar kan je kat gestrest over zijn? Volgens Marta Amat en haar medewerkers [2], Er zijn veel stresstriggers voor katachtigen, zoals veranderingen in de omgeving, een slechte relatie tussen mens en kat, conflicten tussen katten, enz.

Deze auteurs benadrukken hoe stress het risico kan verhogen dat katten territoriaal gedrag en agressief gedrag vertonen, en ook de voedselinname kan verminderen, wat mogelijk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Uw kat is onlangs begonnen met krabben aan de muur en heeft dit soort gedrag niet eerder vertoond? Overweeg of ze misschien gestrest is. Misschien is er onlangs een verandering in uw huishouden geweest; Zo ja, dan weet je de reden achter een plotseling destructief gedrag.

#4 Ze verveelt zich gewoon

Katten hebben een bepaald niveau van stimulatie nodig, zowel fysiek als mentaal, om zich gemotiveerd en gelukkig te voelen.

Als je kat dit mist, kan ze zich vervelen en zal ze dit laten zien in een aantal ongewenste gedragingen, zoals krabben aan je muur.

Dus als je kat een tijdje geen nieuwe activiteiten, speeltjes of socialisatie heeft, zal dit een negatieve invloed hebben op haar humeur.

Als dat het geval is, zal ze waarschijnlijk proberen je haar verdriet te laten zien en je aandacht te vragen door iets te doen wat ze normaal niet doet, zoals krabben aan de muur of zelfs door eraan te likken!

#5 Een muis in je muur

Je kat krabt aan een bepaalde muur in je huis en ziet eruit alsof ze wacht tot er iets verschijnt?

Ze heeft misschien een muis in de muur horen bewegen, en nu wacht ze gewoon tot hij weer beweegt!

Katten hebben een zeer goed gehoor. Zoals de FirstVet suggereert, mensen kunnen frequenties horen tot 20.000 Hz, terwijl katten tot 64.000 Hz kunnen horen!

Er is een kans dat je niet eens iets hoort of ziet, maar je kleine jager is er om je te helpen indringers zoals muizen op te merken.

Hoe te voorkomen dat de kat aan de muur krabt?

Er zijn dus meerdere oorzaken van dit vervelende gedrag bij uw kitten.

Er zijn ook enkele dingen die je kunt doen om te stoppen en om kattenmuurkrabben te voorkomen, afhankelijk natuurlijk van de oorzaak van deze gewoonte.

Dit is wat ze zijn:

Trim de Nai van je katls Regelmatig

Het knippen van de nagels van je kat is net zo belangrijk voor jou als voor haar! We weten allemaal hoe kattenkrabben vervelend zijn en zelfs pijnlijk kunnen zijn, vooral als haar nagels lang zijn.

Door dit te doen, hoeft u zich ook minder zorgen te maken dat uw kat uw meubels, vloeren en muur vernietigt met haar te lange nagels.

Toch zullen veel katten er gewoon een hekel aan hebben om hun nagels te laten knippen. Als dit proces een nachtmerrie is voor zowel jou als je kat, bekijk dan de onderstaande video.

Dit is een boze kat, maar haar baasje heeft het werk voor elkaar gekregen!

Als de nagels van je kat niet overwoekerd zijn, is de kans groot dat ze minder zin heeft om aan je muur te krabben.

De kracht van stimulatie

Je kat je tijd, aandacht en wat nieuwe activiteiten geven kan wonderen doen met haar gedrag.

Als verveling krabben bij uw kat veroorzaakt, kunt u het probleem snel en gemakkelijk oplossen.

Geef uw kitten gewoon wat nieuw speelgoed, laat haar naar buiten voor een speelsessie of geef haar wat jachttijd!

Zorg er altijd voor dat je kat geprikkeld wordt. We zien katachtigen allemaal als onafhankelijk en afstandelijk, waardoor we soms vergeten dat ze onze aanwezigheid en aanmoediging nog steeds nodig hebben om gezond en tevreden te blijven.

Dus, wat zou je kat op dit moment het beste kunnen vermaken? Misschien een gloednieuwe krabpaal die eruit ziet als een echte boom!

Probeer het slechte gedrag om te leiden

Je ziet dat je poes op het punt staat om aan de muur te krabben, zeg je Nee, stop daarmee! met ferme stem en ze loopt weg.

Dit is geen waarschijnlijk scenario!

Zelfs als het gebeurt, betekent dit niet dat je dit ongewenste gedrag hebt uitgeroeid.

Maar er is iets dat u kunt doen dat waarschijnlijk een langdurig effect zal hebben: Het gedrag van je kat ombuigen.

Dus, vlak voordat ze op het punt staat de muur aan te vallen, kun je een fluitje gebruiken of in je handen klappen om haar aandacht te trekken.

Zoals ik al zei, katten hebben een zeer goed gehoor en zijn gevoelig voor harde geluiden. De kans is groot dat een plotseling geluid je kat afleidt van haar oorspronkelijke bedoeling.

Gebruik dubbelzijdige tape

Een ander ding dat je zou kunnen proberen, is om een dubbelzijdige plakband te gebruiken op de muur die je kat krabt. Katten zullen het gevoel van deze plakband op hun poten niet leuk vinden!

Toch is dit misschien niet de meest praktische oplossing, omdat ze die misschien opgeeft, maar er zijn genoeg andere muren in je huis, toch?

Er is echter nog steeds een kans dat dit bij je kat werkt, dus het is het proberen waard!

Wat te doen als niets lijkt te helpen?

Het niet in staat zijn om dit probleem alleen op te lossen, kan frustrerend zijn. Maar Een ding dat je niet moet doen, is je kat straffen. Zoals de VCA Dierenziekenhuizen suggereert, Straf is het minst wenselijke middel om gedrag te veranderen.

Als u geen resultaten ziet van uw pogingen om het ongewenste krabben te stoppen, moet u uw dierenarts raadplegen.

Misschien is er een onderliggend gezondheidsprobleem bij uw kat en kan haar krabben aan de muur een schreeuw om hulp zijn.

Verwijzingen:

[1] Penar, W, Klocek, C: Agressief gedrag bij huiskatten (Felis catus). Januari 2018, Annals of Warsaw University of Life Sciences – SGGW Land Reclamation 52 (2): 143-150. DOI, geraadpleegd op 05 april 2023.
[2] Amat, M, Kampen, T, Manteca, X: Stress bij eigen katten: gedragsveranderingen en welzijnsimplicaties. Journal of Feline Medicine and Surgery, American Association of Feline Practitioners. DOI, geraadpleegd op 05 april 2023.