Knipperen katten met hun ogen zoals mensen dat doen? Eye Morphology Feiten & FAQ

Katten zijn fascinerende wezens om te observeren. We konden ze eindeloos bekijken en nadenken over hun verschillende duidelijk katachtige gedragingen. Hun fantastische reeks oogbewegingen is enorm expressief en veel van deze uitdrukkingen laten ons zeker weten wat ze communiceren – aan jou of aan een andere kat of dier.

De ogen van katten lijken op de onze en er kan worden aangenomen dat ze dezelfde functie vervullen. Maar is dit wel zo? Is hun oogmorfologie en functie zoals de onze? Nou, als je er nog nooit eerder veel over had nagedacht, zul je geïnteresseerd zijn in het antwoord. Ja, er zijn enkele overeenkomsten. Katten knipperen in feite met hun ogen. Maar een kattenoog verschilt in veel opzichten aanzienlijk van het onze, afgezien van de karakteristieke pupilvorm.

Lees verder voor meer informatie.

divider-catclaw1

Knipperen katten eigenlijk met hun ogen?

Katten knipperen zeker met hun ogen. Hun oogmorfologie en knippermechanisme zijn echter complexer dan die van een mens. Terwijl mensen slechts twee oogleden hebben, hebben katten er drie.

Net als een mens hebben katten bovenste en onderste oogleden. Ze hebben ook een derde binnenooglid dat het nictitating-membraan wordt genoemd. Wanneer een kat knippert, bewegen hun bovenste en onderste oogleden naar elkaar toe, maar ontmoeten elkaar zelden echt. Integendeel, je kat kan eruit zien alsof hij scheel kijkt, net zoals wij dat doen in fel zonlicht.

Het nictitating-membraan bevindt zich in de bovenste en onderste oogleden, in de binnenste ooghoek, en beweegt diagonaal over de oogbol. Alle drie de oogleden hebben een beschermende functie, waarbij het binnenste ooglid ook betrokken is bij oogbevochtiging.

kat met sterk groene ogen
Afbeelding credit: M_Light, Shutterstock

Heeft een cat blink dezelfde functie als een menselijke knipper?

Ja, de knipper van een kat en de knipper van een mens hebben dezelfde functies. Maar de hogere milieu-eisen die aan een kat worden gesteld, resulteren erin dat hun knipperen meer functionaliteit heeft dan het knipperen van een mens.

Zoals gezegd zorgt knipperen voor een beschermende functie voor het oog. Het nictitating membraan is ook betrokken bij de smering van het oog. Katten hebben een uniek geformuleerde traanoplossing die langzaam verdampt. Dit betekent dat er niet veel van deze oplossing hoeft te worden geproduceerd om langdurige smering te bieden, en er is nooit overdaad dat moet worden weggeknipperd.

Het nictitating membraan zorgt voor een unieke beschermende functie wanneer de kat door lang gras of kreupelhout beweegt. Het kan zich ook over het oog uitstrekken wanneer er een kras of ontsteking aanwezig is om het te helpen beschermen en genezen

Bij zowel mensen als katten heeft knipperen ook een communicatieve functie. De manier, frequentie en timing van de knipperingen van je kat geven informatie over wat er voor hen aan de hand is. Het begrijpen van hun verschillende ooguitdrukkingen kan nuttig zijn.

Hoeveel “soorten” knipperen hebben ze?

We hebben hieronder enkele van de belangrijkste soorten knipperingen samengevat die u uw kat kunt zien presteren.

Langzaam knipperend

Je hebt misschien al geraden dat wanneer je kat langzaam knippert, hij ontspannen en gelukkig is. Maar deze langzame knipperingen zijn meer dan alleen een teken van tevredenheid. Ze lijken meer op kitty-kusjes. Als je kat langzaam in jouw richting knippert, vertellen ze je ondubbelzinnig dat ze van je houden en je accepteren als een van henzelf.

amberkleurige kat die naar de camera staart
Afbeelding credit: Unsplash

Halfopen ogen

Langzaam knipperen gaat vaak gepaard met luie, halfopen ogen. Wanneer de ogen van een kat half open zijn, in combinatie met ontspannen lichaamstaal, geven ze aan dat ze zich veilig en geborgen voelen met de situatie of omgeving.

Half knipperend

Half knipperen kan gepaard gaan met zowel langzaam knipperende als halfopen ogen. Het is gewoon een actievere uitdrukking van de genegenheid van de kat voor jou of een andere partij. Zie dit zoals je de wenkbrauwbewegingen van een mens zou doen. Als je een praatgrage katachtige hebt, zal het half knipperen vaak gepaard gaan met spinnen, chirruping of kreunen.

kat die langzaam knippert
Afbeelding Credit: Oldiefan, Pixabay

Snel knipperen

Snel knipperen signaleert een meer alerte toestand. Het kan betekenen dat de kat iemand heeft gezien, gehoord of geroken die zijn volledige aandacht vereist. Dit kan iets zijn dat de moeite waard is om op te jagen of iets waardoor ze bang zijn geworden, meestal het laatste. Naarmate deze toestand vordert, zal staren vaak volgen. Dit wordt verderop besproken.

Het kan ook een reactie zijn op een soort oogirritatie of aandoening. De lichaamstaal van de kat stelt u in staat om onderscheid te maken tussen de twee scenario’s.

Brede ogen, geen knipperen

Katten hoeven niet zo vaak met hun ogen te knipperen als mensen, dus niet knipperen betekent niet per se iets. Als hun ogen wijd open en niet-open zijn, is dit hoogstwaarschijnlijk gewoon een standaard semi-alerte staat van normaliteit. Niet te verwarren met staren, dat we hierna zullen bespreken.

kattengezichtsverdeler 2

Wat betekent het als mijn kat naar me staart?

Er zijn een paar redenen waarom je kat naar je kan staren. Om de blik correct te interpreteren, moet u rekening houden met de omstandigheden en de lichaamstaal van uw kat.

Als hun houding neutraal is, staart naar beneden en anderszins gecomponeerd terwijl ze naar je staren, betekent dit waarschijnlijk gewoon dat ze op je zijn afgestemd. Je kat wacht op je volgende zet en het is beter om zijn voerbak te vullen! Als je kat af en toe langzaam knippert terwijl hij naar je staart, betekent dit dat hij ook heel ontspannen en gelukkig is.

Als een kat je aanstaart met verwijde pupillen, een stijve houding, oren opzij (of erger nog, afgeplat) en een zwiepende staart, zit je in de problemen. Je bent een slecht mens geweest en je kunt de situatie maar beter snel verhelpen. Meestal kun je niet veel meer doen dan je kat wat ruimte geven om tot rust te komen. Je kunt ook proberen ze te betrekken bij wat ruw spel, zodat ze hun woede uit hun systeem kunnen halen. Probeer niet terug te staren naar een kat als ze in dit soort stemming zijn, je zult ze alleen maar woedend maken.

Als je kat naar je staart in combinatie met een gehurkte positie met zijn staart erin, en misschien zelfs probeert zich te verstoppen, voelt hij zich waarschijnlijk bang. Probeer eerst uit te zoeken wat je kat bang heeft gemaakt – misschien het vacuüm of de luidruchtige kinderen – en verwijder de oorzaak. Daarna kun je langzaam je bange kat benaderen en hem geruststellen met strelingen en traktaties.

Chinchilla Perzische Kat
Image Credit: Image Credit: IceEye, Pixabay

Begrijpen katten wanneer we met hun ogen knipperen?

We hebben vastgesteld dat de katachtige soort een prachtige reeks verschillende knipperingen heeft. We weten dat ze niet alleen communicatieve knipperingen reserveren voor hun eigen soort. Maar hoe zit het als een andere soort knippert bij hen? In het bijzonder, begrijpen ze het als mensen naar hen knipperen?

Het antwoord is: absoluut! Ze begrijpen dat jullie een andere soort zijn met unieke menselijke manieren van communiceren. In de meeste liefdevolle kat-mens relaties leert elke soort de signalen van de ander. Je bent echter hard-wired om voornamelijk mensen te “spreken”, terwijl katten hard-wired zijn om op een katachtige manier te communiceren. Deze harde bedrading is in die mate dat katten zelfs zullen reageren op mensen die katachtige communicatiemethoden aannemen, waaronder bepaalde katachtige knipperingen.

Ga je gang en neem deel aan wat langzaam knipperen of zelfs staren als de situatie daarom vraagt. Je kat krijgt de hint.

Wat is abnormaal knipperen en wat moet ik eraan doen?

Als uw kat overmatig knippert en/of zijn oog dichtknijpt bij elke knippering, kan dat een indicatie zijn dat er iets mis is. Andere symptomen van oognood zijn de onvolledige terugtrekking van het nictitating-membraan, loensen en terughoudendheid of onvermogen om het oog te openen. Dit kan gepaard gaan met overmatige traanproductie of een etterende afscheiding. Als het ongemak ernstig genoeg is, kan uw kat ook aan zijn oog poten of proberen het de hele tijd schoon te maken.

Soms kan de boosdoener een vreemd lichaam zijn dat zich in het oog bevindt. Je kunt dit misschien thuis verwijderen op vrijwel dezelfde manier als je voor jezelf of een andere persoon zou doen. Dat is als je kat je dat toestaat! Als u ervoor kiest om dit zelf te proberen, zorg er dan voor dat u dit heel zorgvuldig doet met schone handen en steriele apparatuur.

Als u niet zeker bent van de oorzaak van het ongemak, dan is het altijd verstandig om onmiddellijk veterinaire hulp te zoeken. Oogaandoeningen moeten, begrijpelijkerwijs, serieus worden genomen. Meer ernstige gevallen van oogtrauma zijn scheuren, ulceratie, uveïtis, glaucoom, gezichtszenuwverlamming en gezwellen.

divider-catclaw1

Tot slot

Als je nog meer bewijs nodig hebt dat katten inderdaad superieur zijn aan mensen, dan is dit het! Grappen terzijde, of je je kat nu als het toppunt van intelligentie beschouwt of niet, hun oogstructuur en functie zijn fascinerend.

We hopen dat je in dit artikel een aantal interessante stukjes informatie hebt gevonden. Als er niets anders is, kan het hebben geholpen om uw katachtige communicatierepertoire te vergroten met de opname van oculaire signalen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Adina Voicu, Pixabay