Hebben katten vitamine D nodig? Hoeveel & Door dierenarts goedgekeurde bronnen

Vitamine D, ook bekend als de “zonneschijnvitamine”, is essentieel voor mensen omdat het het lichaam helpt calcium vast te houden om sterkere botten op te bouwen, ontstekingen te verminderen en meer.1 Maar doet deze vitamine hetzelfde voor katachtigen? Hebben katten vitamine D nodig?

Het antwoord is ja, dat doen ze! Vitamine D is ook essentieel voor het welzijn van een kat. Maar omdat onze kattenvrienden het moeilijk hebben om deze vitamine te produceren na blootstelling aan de zon (in tegenstelling tot ons), moeten ze het op andere manieren krijgen.2 Dus, hoe kun je ervoor zorgen dat je kat genoeg vitamine D krijgt, en hoeveel heeft de kat eigenlijk nodig?

Dit is wat je moet weten!

3 katten gezichtsverdeler

Waarom katten vitamine D nodig hebben (en hoeveel ze moeten krijgen)

Net als bij mensen speelt vitamine D bij katten een rol bij het handhaven van calciumniveaus in het lichaam om te helpen bij botgroei. Vitamine D stelt het kattenlichaam in staat om te bepalen hoeveel calcium het uit de darm absorbeert en hoeveel calcium in en uit botten gaat. Dat is echter niet alles wat vitamine D doet voor onze katachtige metgezellen! Het helpt ook zenuwen en spieren goed te functioneren. En als katten niet genoeg vitamine D in hun dieet krijgen, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zoals botaandoeningen zoals osteomalacie, rachitis en hartaandoeningen.3

Dus, hoeveel vitamine D moeten onze katten krijgen om een tekort en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen? Zoals vermeld door de Association of American Feed Control Officials (AAFCO), is het minimum voor volwassen katten 280 IE, terwijl het maximum 30.000 IE is.4 Dat is een vrij groot bereik, maar het is beter om aan de onderkant te beginnen en indien nodig naar meer te werken.

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: catinrocket, Shutterstock

Hoe geef ik mijn kat vitamine D?

Idealiter zouden katten hun vitamine D via hun dieet moeten krijgen. Als er niet genoeg te vinden is in hun huidige kattenvoer, maar je wilt niet overschakelen naar een ander, kun je proberen eieren, vis of lever aan hun maaltijden toe te voegen, omdat deze voedingsmiddelen uitstekende bronnen van vitamine D zijn.

Als u echter denkt dat uw huisdier een tekort aan vitamine D heeft, zelfs met de juiste maaltijden, wilt u uw dierenarts bezoeken. Uw dierenarts kan bloedonderzoek doen om de minerale niveaus van uw kat te testen om erachter te komen of er een probleem is. Als er een probleem is en een gezond dieet niet de truc doet om de niveaus te verhogen, kan uw dierenarts een katspecifiek vitamine D-supplement aanbevelen. Geef uw huisdier geen menselijke supplementen tenzij de dierenarts u dat vertelt!

Maar voor de meeste katachtigen zou een kattenvoer van goede kwaliteit met vitamine D en misschien af en toe een vitamine D-rijk voedsel zoals eieren voldoende moeten zijn.

Te veel van het goede

Een ding om te weten is echter dat uw kat te veel vitamine D kan consumeren, wat resulteert in vitamine D-vergiftiging. In de meeste gevallen zou dit waarschijnlijk gebeuren als uw huisdier besloot om een heleboel vitamine D-supplementen te eten of, waarschijnlijker, rattengif kreeg. Er zijn echter gevallen van vitamine D-vergiftiging geweest als gevolg van dierenvoeding – in de winkel gekocht of zelfgemaakt – die niet goed waren geformuleerd.

Als je kat te veel vitamine D binnenkrijgt, zie je tekenen zoals:

  • Diarree
  • Braken
  • Gebrek aan eetlust
  • Maagpijn
  • Verhoogde dorst
  • Ademhalingsproblemen
  • Nierfalen

Vitamine D-vergiftiging kan worden behandeld, maar dit is zeker een situatie waarin hoe sneller het wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe beter. Wees dus voorzichtig met het voedsel dat je je kat geeft en probeer ze uit de buurt te houden van rattengif en supplementen.

zieke kat in dierenarts
Afbeelding Credit: SeagullNady, Pixabay

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Onze katachtige vrienden hebben absoluut vitamine D nodig in hun dieet, omdat het hun botten helpt groeien en sterk blijven. Vitamine D helpt ook spieren en zenuwen te werken zoals ze zouden moeten. En zonder vitamine D kan uw kat gezondheidsproblemen krijgen zoals rachitis. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw huisdier de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D krijgt, is door het kattenvoer van hoge kwaliteit te geven dat voldoet aan de vitamine D-richtlijnen van de AAFCO.

Wees voorzichtig met vitamine D, want het is mogelijk om een goede zaak te overdrijven, en vitamine D-vergiftiging is een mogelijkheid. In de meeste gevallen zou dit gebeuren wanneer je kat in iets terechtkomt dat het niet zou moeten doen, maar het is af en toe gebeurd als gevolg van onjuist geformuleerd voedsel. Als u vragen heeft over vitamine D-hoeveelheden, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts voor begeleiding.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock