Vitamine B12 voor katten: 7 door dierenartsen goedgekeurde voedselbronnen

Vitamine B12, of cobalamine, is een essentiële voedingsstof voor katten en speelt een rol in meerdere belangrijke lichaamsfuncties en -processen. Katten kunnen geen B12 produceren en moeten het in plaats daarvan uit hun voedsel halen. Blijf lezen om meer te weten te komen over zeven geweldige voedselbronnen van vitamine B12 voor katten. We laten u ook weten wat de tekenen zijn dat uw kat niet genoeg vitamine B12 krijgt en wat u eraan kunt doen.

kattengezichtsverdeler 2

De 7 door dierenarts goedgekeurde voedselbronnen van vitamine B12 voor katten

1. Orgaanvlees

gekookte runderlever
Afbeelding Credit: nadi555, Shutterstock

De lever en nieren zijn twee orgaansoorten vlees die geweldige voedselbronnen van vitamine B12 voor katten zijn. Orgaanvlees wordt over het algemeen als voedzamer beschouwd dan spiervlees en wilde kattensoorten eten routinematig deze delen van hun prooi. Runder-, lams- en kalfslever en nieren zijn het hoogst in B12.  Probeer biologisch of schoon gekweekt orgaanvlees te kopen omdat gifstoffen zich kunnen ophopen in de lever en nieren vanwege hun functie in het lichaam; serveer alleen gekookte lever en nieren.

thematische pauze

2. Kokkels

mossel in zijn eigen sap
Afbeelding Credit: BearFotos, Shutterstock

Gekookte of ingeblikte mosselen zijn een andere geweldige voedselbron van vitamine B12 voor katten. Ze bevatten ook veel eiwitten, ijzer en antioxidanten. Hoewel je je kat nooit rauwe mosselen moet aanbieden, vermijd het voeren van schaaldieren gebakken of gekruid met zout, kruiden of uien en knoflook. Als uw kat geen kokkels eet, is clam bouillon of sap ook rijk aan B12. Het is ook een uitstekende manier om de vloeistofinname van uw kat te verhogen als ze niet genoeg water drinken.

thematische pauze

3. Sardines

gekookte sardines op een wit bord
Afbeelding Credit: syogo tatetsu, Shutterstock

Naast het feit dat het een geweldige voedselbron van vitamine B12 voor katten is, zijn sardines ook rijk aan vetzuren en zijn ze gewoon een algehele voedzame vis. Het is gemakkelijk om sardientjes aan je kat te voeren omdat ze in blik verkrijgbaar zijn. Sardines verpakt in olie kunnen veel vet bevatten en moeten met voorzichtigheid worden gevoerd of volledig worden vermeden.

Zoek in plaats daarvan naar sardines verpakt in water. Als je verse sardines wilt voeren, zorg er dan voor dat je ze eerst grondig kookt. Rauwe vis mag nooit aan katten worden gevoerd omdat het gevaarlijke bacteriën kan bevatten. Het heeft ook een verbinding die een andere B-vitamine vernietigt, thiamine. Thiamine-tekort kan gevaarlijke neurologische problemen veroorzaken.

thematische pauze

4. Rundvlees

geroosterde runderen
Afbeelding Credit: Shutterbug75, Pixabay

Katten zijn echte carnivoren, wat betekent dat ze alleen voedingsstoffen uit dierlijke voedselbronnen kunnen verwerken. Gekookt, mager vlees is een van de beste menselijke voedselsnacks die je ze kunt geven. Als u op zoek bent naar een geweldige vleesvoedselbron van vitamine B12, is rundvlees een uitstekende optie. Magere stukken rundvlees zijn sowieso het hoogst in B12 en de gezondste keuze voor uw kat. Rundvlees bevat ook verschillende andere B-vitamines en andere vitale voedingsstoffen zoals zink. Om de niveaus van B12 tijdens het kookproces te behouden, probeer het rundvlees te grillen of te roosteren zonder oliën of kruiden te gebruiken.

thematische pauze

5. Zalm

gegrilde zalm
Afbeelding Credit: gowithstock, Shutterstock

Als een veel voorkomende viseiwitbron in commercieel kattenvoer, is zalm een geweldige bron van vitamine B12 voor uw kat. Zalm wordt over het algemeen beschouwd als laag in kwik, wat veiliger is voor uw kat om te eten. Deze vis is ook een goede bron van eiwitten en omega-3 vetzuren. Bied zalm met mate aan je kat aan, omdat ze er misschien zo dol op zijn dat ze proberen te voorkomen dat ze hun eigenlijke dieet eten.

thematische pauze

6. Eieren

hardgekookte eieren
Afbeelding Credit: bluedog studio, Shutterstock

Gekookte eieren zijn een andere uitstekende bron van vitamine B12 voor katten. Eieren bevatten veel eiwitten en bevatten vitamine D en vitamine B2. De dooier bevat meer B12 dan het eiwit, dus bied je kat het hele ei aan voor volledige voedingsvoordelen. Rauwe eieren kunnen gevaarlijke bacteriën bevatten en mogen niet worden gevoerd. Zelfs als uw kat niet ziek wordt van bacteriën zoals Salmonella, ze kunnen drager zijn en het doorgeven aan kwetsbare mensen, zoals kinderen of ouderen.

thematische pauze

7. Een uitgebalanceerd kattenvoer

kattenvoer in voerbak
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

De eenvoudigste voedselbron van vitamine B12 voor uw kat is een uitgebalanceerd, commercieel bereid kattenvoer. In de Verenigde Staten moet al het kattenvoer voldoen aan de minimale basisvoedingsnormen, inclusief voldoende niveaus van B12. Dat omvat premium en supermarktbehands.

Zelfgemaakte kattendiëten zijn niet automatisch in balans, zelfs als ze sommige voedingsmiddelen bevatten met een hoog B12-gehalte dat we al hebben vermeld. Als u voor uw kat wilt koken, vraag dan uw dierenarts om u te helpen bij het formuleren van maaltijdrecepten die alle voedingsstoffen bevatten die uw kat nodig heeft, inclusief B12.

3 katten gezichtsverdeler

Tekenen dat uw kat niet genoeg vitamine B12 krijgt

Hoewel kattendiëten genoeg vitamine B12 bevatten voor een gezonde kat, zijn er momenten waarop het eten van deze voedingsstof gewoon niet genoeg is.

Veel voorkomende tekenen dat uw kat een laag vitamine B12-gehalte heeft, kunnen zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Lethargie
  • Braken
  • Diarree

Interessant is dat de meest voorkomende oorzaak van vitamine B12-tekort een darmziekte is die van invloed is op het vermogen van de kat om voedingsstoffen uit hun voedsel te absorberen.

Als u deze tekenen opmerkt, laat uw kat dan door een dierenarts zien. Er is een bloedtest die de B12-niveaus van uw kat kan controleren. Als uw kat lage niveaus van B12 heeft, kan uw dierenarts voorstellen om de normale B12-inname van uw kat aan te vullen met hun dieet.

3 kattenverdeler

Conclusie

Voordat u uw kat nieuw voer geeft, zelfs een op onze lijst die vitale voedingsstoffen zoals B12 biedt, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Veilig, niet-toxisch voedsel kan de maag van uw kat van streek maken, dus begin met het aanbieden van een kleine hoeveelheid en het controleren van de reactie van uw kat. Zorg ervoor dat de meeste dagelijkse calorieën van uw kat afkomstig zijn van een uitgebalanceerd dieet om alle voeding te krijgen die ze nodig hebben, niet alleen vitamine B12.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Okssi, Shutterstock