Vitamine C voor katten: 5 door dierenarts goedgekeurde voedselbronnen

Je kunt vitamine C bijna overal vinden, van je ochtend-OJ tot je lentesalades. Bij mensen is een vitamine C-tekort een ernstig probleem, maar is het hetzelfde met katten? Het zal je misschien verbazen dat de meeste katten geen extra vitamine C in hun dieet nodig hebben.

In tegenstelling tot mensen kunnen katten hun eigen vitamine C maken uit de glucose die ze binnenkrijgen. Sterker nog, te veel kan schadelijk zijn voor katten! Maar een kleine hoeveelheid toegevoegde vitamine C kan het risico op bepaalde aandoeningen behandelen of verminderen. Als uw dierenarts heeft aanbevolen deze vitamine aan het dieet van uw kat toe te voegen, zijn hier een paar geweldige vitamine C-zware voedingsmiddelen die veilig zijn voor katten om te eten.

kattengezichtsverdeler 2

De 5 door dierenarts goedgekeurde voedselbronnen van vitamine C voor katten

1. Aardbeien

aardbei
Afbeelding Credit: Engin_Akyurt, Pixabay

Aardbeien zijn veilige en gezonde traktaties voor katten en bevatten veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C. Er zit 58 mg vitamine C in elke 100 gram aardbeien. Katten kunnen aardbeien rauw eten, hoewel je ze waarschijnlijk moet hakken. Zoals bij alle vruchten, houd de portie klein.

thematische pauze

2. Meloen

Meloen
Afbeelding Credit: colibri5, Pixabay

Cantaloupe is een andere geweldige bron van vitamine C, met 36 mg per 100 gram. Als je deze heerlijke vrucht zelf graag eet, kun je kijken of je kat ook een paar happen wil. Katten houden vaak van meloen op warme dagen vanwege het hoge watergehalte. Het kan een koele en verfrissende zomertraktatie zijn!

thematische pauze

3. Broccoli

gestoomde broccoli in een kom
Afbeelding Credit: Oliver Hoffmann, Shutterstock

Broccoli is een gezond, antioxidantrijk voedsel voor katten dat gestoomd en ongekruid moet worden geserveerd. Het is ongelooflijk vitaminerijk, met een volledige 89 mg vitamine C per 100 gram. Hoewel veel katten niet van broccoli houden, kun je soms een of twee roosjes fijn hakken in een maaltijd zonder dat je kat het merkt.

thematische pauze

4. Spinazie

gestoomde spinazie in een kom
Afbeelding credit: Nicola_K, Shutterstock

Spinazie is een van de gezondste kattengroenten wanneer het in kleine hoeveelheden wordt gegeven. In feite is het een veel voorkomend ingrediënt in natuurlijk kattenvoer omdat het zoveel vitamines bevat, waaronder 28 milligram vitamine C per 100 gram. Net als broccoli is het over het algemeen het beste om het gestoomd en gehakt te serveren. Spinazie bevat echter calciumoxalaat, wat urinewegkristallen erger kan maken, dus neem contact op met uw dierenarts voordat u dit aan uw kat voert.

thematische pauze

5. Spruitjes

gestoomde spruitjes
Afbeelding Credit: Brent Hofacker, Shutterstock

Spruitjes zijn nauwe verwanten van broccoli, dus het is niet verwonderlijk dat ze ook een grote hoeveelheid vitamine C bevatten! Deze groenten hebben 85 mg vitamine C voor elke 100 gram. Net als andere groenten moeten spruitjes gestoomd en fijngehakt worden geserveerd.

3 katten gezichtsverdeler

Dus, waarom (of waarom niet) vitamine C?

Er wordt veel gesproken over de vraag of vitamine C goed is voor katten. Om te beginnen is het een krachtige antioxidant, iets dat kanker, hartaandoeningen en vele andere gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen. Maar de conventionele wijsheid zegt dat katten het niet nodig hebben omdat ze hun eigen producten produceren. Ook kan een te grote dosis het tegenovergestelde effect hebben.

Dat gezegd hebbende, andere effecten van vitamine C kunnen nuttig zijn. Een van de grootste potentiële effecten van grote hoeveelheden vitamine C in het dieet is op de zuurgraad van de urine. Vitamine C beïnvloedt mogelijk de pH van kattenurine, waardoor het zuurder wordt, wat mogelijke medische implicaties kan hebben. Sommige dierenartsen raden ook kleine hoeveelheden vitamine C aan om zieke of gestreste katten te behandelen, hoewel er niet genoeg onderzoek naar is om de volledige voordelen ervan te bepalen.

3 kattenverdeler

Conclusie

Vitamine C is van vitaal belang voor een goede gezondheid bij katten, maar ze hebben over het algemeen geen toevoegingen aan hun dieet nodig. Er zijn echter een paar redenen waarom een kleine hoeveelheid vitamine C gunstig kan zijn. Als u uw huisdier een gezonde dosis vitamine C wilt geven, probeer hem dan te voorzien van voedingsmiddelen zoals aardbeien, meloen en broccoli.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Guajillo studio, Shutterstock