Wat gebeurt er als je een kat te vroeg castreert? Vet Beoordeeld Feiten &FAQ

Er zijn meer dan 60 miljoen dakloze katten in de Verenigde Staten.1 Voor sommigen van hen is buiten leven alles wat ze hebben gekend, omdat ze zijn geboren uit verwilderde ouders. Voor anderen is deze manier van leven iets waar ze zich aan hebben moeten aanpassen nadat ze door hun eigenaren in de steek zijn gelaten of verdwaald zijn geraakt. Deze straatkatten sterven zelden van ouderdom, maar aan ziekten, verwondingen en infecties. Als verantwoordelijke katteneigenaar is het belangrijk om je kat te castreren.

Katten bereiken meestal geslachtsrijpheid en kunnen zich vanaf ongeveer 4 maanden oud beginnen voort te planten. Om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen, is het aan te raden om uw kat rond deze leeftijd te castreren.

3 katten gezichtsverdeler

Vroege castratie is een veel voorkomende procedure

Veel dierenasielen zullen hun kittens castreren vanaf de leeftijd van 6 weken, maar sommige staten vereisen dat ze wachten tot het kitten 2 maanden oud is en meer dan 2 pond in gewicht.

De reden dat de operatie niet eerder dan 6-8 weken oud plaatsvindt, is niet vanwege een risico op castratiecomplicaties, maar eerder om ervoor te zorgen dat ze volledig worden geïmmuniseerd voordat ze een operatie ondergaan in een dierenziekenhuis met andere huisdieren. Het is belangrijk dat uw kitten eerst wordt gevaccineerd voor zijn eigen bescherming en de bescherming van de andere huisdieren.

Een ander punt van zorg rond het castreren van uw kitten vóór de leeftijd van 6 weken is hoe hun kleine lichaampjes omgaan met de anesthesie en de factoren rond de operatie. Hoewel moderne anesthetica veilig zijn voor kittens, zijn er risico’s op hypoglykemie en onderkoeling.

Vóór de operatie kan uw kitten enkele uren niet eten, waardoor hij een risico kan lopen op hypoglykemie. Dit risico kan echter worden verminderd door het venster tussen de laatste maaltijd van het kitten en de operatie te minimaliseren.

Onderkoeling is een andere factor omdat het kleine lichaam van een kitten snel lichaamswarmte kan verliezen. Hun dierenarts kan echter hun lichaamstemperatuur handhaven door verwarmingsapparaten te gebruiken.

dierenarts castratie op de testikels van de kat
Afbeelding Credit: Jeanette Virginia Goh, Shutterstock

Mythes rond vroege castratie

Er zijn veel misvattingen over het te vroeg castreren van een kat en veel mensen hebben te horen gekregen dat katten het beter doen als ze worden gecastreerd na hun eerste nest kittens of na hun eerste loopsheid. Dit verhoogt echter alleen maar de kans op accidentele zwangerschap en draagt bij aan overbevolking bij katten.

Hieronder staan enkele van de mythes die je misschien hebt gehoord over vroege castratie. Er zijn echter recente aanwijzingen dat deze zorgen waarschijnlijk ongegrond zijn.

Mythes over vroege castratie

  • Het kan urinewegobstructie veroorzaken
  • Het kan orthopedische problemen veroorzaken
  • Het kan ongewenst gedrag veroorzaken

Hoewel meer onderzoek naar dit onderwerp nodig is, zijn veel dierenartsen comfortabel met het uitvoeren van deze operatie bij kittens die zo jong zijn als 8 weken oud. Er is ook een onderzoek uitgevoerd op groepen kittens die op verschillende leeftijden werden gecastreerd, en de resultaten toonden aan dat leeftijd geen effect had op het gedrag of de ontwikkeling van de kat. In feite werden er meer kleine complicaties ontdekt in de oudere gecastreerde leeftijdsgroep dan in de jongste.

Er zijn een paar voordelen aan het vroegtijdig castreren van kittens in tegenstelling tot wachten tot de standaardleeftijd. Jongere kittens hebben de neiging om sneller te herstellen van de anesthesie en minder trauma te ervaren, en de operatie is vaak sneller omdat kittens kleiner zijn en minder vet hebben, waardoor ze gemakkelijker te opereren zijn.

castratie van de kat op de operatietafel van een dierenarts
Afbeelding credit: Simon Kadula, Shutterstock

Waarom mensen hun katten op verschillende leeftijden castreren

Hoewel het relatief veilig is om uw kitten al vanaf de leeftijd van 8 weken te castreren, is het niet altijd nodig en de meeste dierenartsen moedigen katten aan om tussen de 4-5 maanden te worden gecastreerd.

Dierenasielen laten hun kittens vaak vroeg castreren, zodat ze geschikt zijn voor adoptie terwijl ze nog jong zijn, omdat de meeste mensen liever kittens adopteren dan oudere katten. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om het zo vroeg mogelijk te doen, omdat verschillende katten op verschillende leeftijden geslachtsrijp worden en ze niet het risico willen lopen dat hun kitten zwanger wordt.

De meeste katten bereiken dit stadium echter rond de leeftijd van 4 maanden, dus zolang je ze rond deze leeftijd laat castreren, is het onwaarschijnlijk dat ze zwanger worden. Sommige dierenartsen zijn meer voorstander van wachten tot deze leeftijd, omdat de meeste kittens hun laatste vaccinatie krijgen rond 16 weken en volledig worden ingeënt. Deze kittens wegen ook meer en hebben een lager risico op het ontwikkelen van hypoglykemie of onderkoeling.

De uiteindelijke beslissing is waanzinnige tussen u en uw dierenarts. Uw dierenarts zal zijn professionele oordeel gebruiken op basis van de gezondheid en het ras van uw kitten, evenals zijn kennis, om te bepalen wat het beste moment is voor uw kitten om de procedure te ondergaan.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Zijn er andere voordelen aan het castreren van mijn kat?

Afgezien van het toevoegen aan het aantal ongewenste kittens in de Verenigde Staten, zal het castreren van uw kat waarschijnlijk hun levensduur verlengen. Dit is waarom:

Het voorkomt bepaalde vormen van kanker en ziekten

Castratie en sterilisatie kunnen het risico op teelbalkanker verminderen. Het vermindert ook de kans op prostaat- en baarmoederinfecties. Deze ziekten kunnen levensbedreigend zijn voor uw kat.

Het kan helpen bij het elimineren van slecht gedrag

Mannelijke katten spuiten rond uw huis om hun territorium te markeren. Ze voelen de drang om dit te doen vanwege hun hormonen. Loopse vrouwelijke katten kunnen ook lastig zijn omdat ze erg vocaal worden. Ze huilen om de aandacht van een partner te krijgen en kunnen zelfs rond je huis spuiten om mannetjes te laten weten waar ze ze kunnen vinden. Het castreren van je kat terwijl hij nog jong is, zal echter voorkomen dat hij dit gedrag ontwikkelt.

Perzische kat liggend op de bank
Afbeelding Credit: Another77, Shutterstock

Het kan blessures verminderen

Ongewijzigde vrouwelijke en mannelijke katten hebben de neiging om rond te zwerven in een poging om een partner te vinden. Dit kan ervoor zorgen dat ze verdwalen en hen in gevaar brengen. Uw huiskat weet misschien niet hoe hij door de wereld buiten zijn huis moet navigeren en kan worden aangereden door een auto, aangevallen door een hond, gewond raken door een val, enz.

Ongewijzigde mannetjes hebben ook de neiging om andere katten over hun territorium te vechten, waardoor ze het risico lopen op ernstige verwondingen en infecties. Hoewel het castreren van je kat deze driften misschien niet elimineert, zal het ze wel verminderen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel er een paar risico’s zijn rond de operatie, is het vroegtijdig castreren van uw kitten niet schadelijk voor hem of haar. In plaats daarvan kan het uw kat beschermen tegen zwervende neigingen, ziekten, kanker, gevaar en probleemgedrag. Er zijn veel misvattingen over vroege castratie, en hoewel er meer onderzoek nodig is, is er tot nu toe weinig bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

In plaats daarvan hebben studies aangetoond dat er weinig verschil is in de gezondheid van een kat op de lange termijn als je ze castreert op 8 weken of wacht tot je 4 maanden oud bent.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Andrii Medvednikov, Shutterstock