Waarom eet mijn kat alleen natvoer? Vet Beoordeeld Feiten &suggesties

Je weet dat je een goede kattenouder bent wanneer je low-budget blikje soep minder kost dan Fluffy’s blik natvoer dat $ 3 per pop kost. Zodra je natvoer aan een kat introduceert, weigeren sommige katachtigen terug te keren naar het goedkopere droge spul. Onze reactie is, nou ja, ze weten meestal wat goed voor hen is. Dus waarom eten sommige katten alleen natvoer? Het eenvoudige antwoord is dat veel katten de voorkeur geven aan natvoer omdat het beter ruikt en smakelijker voor hen is dan droogvoer. Laten we meer verkennen in dit artikel.

garen ball divider

Waarom eet mijn kat alleen natvoer?

Natvoer wordt vergeleken met een pot zelfgemaakte soep, vergeleken met droge ontbijtgranen. Het reukvermogen van een kat is ongeveer 14 keer beter dan dat van ons. Kun je je de rijke geuren voorstellen die uit het blik komen, in tegenstelling tot overgekookte droge brokjes? Sommige katten eten gewoon natvoer omdat het beter ruikt en smakelijker is dan droogvoer.

Natuurlijk kunnen sommige katten gewoon de voorkeur geven aan natvoer naarmate ze ouder worden of als ze een gezondheidstoestand hebben waarbij natvoer gemakkelijker voor hen is om te eten en te verteren. Andere katten kunnen het hogere vochtgehalte nodig hebben dat wordt aangetroffen in natvoer. Katten zijn niet goed in het drinken van water omdat ze zijn geëvolueerd om hun hydratatie te verkrijgen van hun vochtrijke prooi.

Droogvoer is een handige optie die meestal goedkoper is dan nat of vers voedsel, en er zijn enkele recepten die uw kat voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. In feite zijn er veel katten die droogvoer prima eten. Maar als je kat een keuze heeft, zullen ze meestal het droogvoer willen gebruiken ten gunste van de jus of paté.

Kat die natvoer eet uit witte kom op houten vloer
Afbeelding Credit: IMG Stock Studio, Shutterstock

Is natvoer eigenlijk gezond voor katten?

Over het algemeen kan natvoer gezonder zijn dan droog voedsel omdat het ze gehydrateerd houdt. Katten zijn erg gevoelig voor urinewegproblemen. Nierziekte is eigenlijk de belangrijkste doodsoorzaak bij katachtigen. Katten kunnen zelfs katachtige idiopathische cystitis (FIC) ontwikkelen als gevolg van stress-geïnduceerde ontsteking die het slijmvlies van hun blaas irriteert. Om deze reden is het absoluut noodzakelijk dat uw kat altijd voldoende water in zijn systeem heeft. Droge brokjes drogen uitdrogen en de meeste katten drinken niet veel water, dus natvoer wordt over het algemeen aanbevolen om hun waterspiegels aan te vullen.

Natvoer bevat meestal ook meer vlees, wat goed is omdat katten obligate carnivoren zijn en minder verwerkt kunnen worden dan droogvoer. Deze factoren zijn echter uiteindelijk afhankelijk van de formule en het merk.

Zorg ervoor dat u kunstmatige ingrediënten en carrageen in nat voedsel vermijdt. Hoewel het is afgeleid van natuurlijk zeewier, is er beperkt bewijs dat carrageen kanker veroorzaakt. Helaas is het een veel voorkomend additief in veel nat kattenvoer dat wordt gebruikt om het mengsel te verdikken en textuur toe te voegen.

Natvoer bevat meer water en dus minder calorieën per ounce dan droogvoer, dus de metingen zijn niet vergelijkbaar. Meestal staat er een geschatte hoeveelheid op het blikje, maar uw dierenarts kan u advies geven dat past bij uw individuele kat. Wanneer u het dieet van uw kat evalueert, moet u altijd hun dierenarts om advies vragen over het vinden van het beste recept. Ze weten hoe ze de maaltijd van uw kat kunnen afstemmen op hun individuele activiteitsniveau, medische behoeften en levensfase, en geven u gouden klompjes over ingrediënten om naar te zoeken en die ze moeten vermijden.

katten eten
Afbeelding Credit: Elizabett, Shutterstock

Wat als natvoer geen optie is?

Misschien heb je een blik natvoer gekocht om je kat tijdelijk te bevredigen op vakantie, of terwijl hun normale droge formule niet op voorraad was. Je hebt er waarschijnlijk nooit van gedroomd om permanent over te schakelen op natvoer, maar hier ben je met je kat die miauwt voor meer.

Hier zijn enkele ideeën over hoe u uw kat er voorzichtig aan kunt herinneren dat het nieuwe recept slechts voor een beperkte tijd is:

  1. Schakel ze langzaam terug. Begin met het integreren van hun reguliere maaltijden met het natte voedsel. Geef ze geleidelijk een kleinere hoeveelheid natvoer en meer van het droge voedsel totdat het volledig is vervangen.
  2. Overweeg een compromis. Kun je natvoer blijven gebruiken als topper? Hoe zit het met ze aan het einde van de dag een hapje te laten eten als ze hun normale maaltijd al hebben gegeten?
  3. Schakel hun normale voeding over naar iets dat haalbaarder is. Als je begint te merken dat je kat echt niet gedijt op zijn normale maaltijden, praat dan met je dierenarts over het vinden van een maaltijdoplossing die past bij zijn behoeften en je budget.
  4. Krijg een tweede (of derde) baan. Je kat zal zijn verslaving waarschijnlijk niet vrijwillig opgeven. Als je geen sterke geest hebt, verzucht jet ook sussen hen. (Grapje!)
  5. Blijf bij je beslissingen. In alle ernst, je kat zal zichzelf niet uithongeren. Weersta de drang tot paniek als ze uit protest een paar uur vasthouden aan het eten van hun droge brokjes. Ze eten als ze honger hebben. Vergeet niet dat als je toegeeft en ze het natte voedsel geeft, je het hele proces helemaal opnieuw begint. Bovendien bevestig je dat hun rebelse acties hen krijgen wat ze willen, wat niet gezond is. Dat gezegd hebbende, moet je in gedachten houden dat katten elke dag moeten eten. Een kat die slechts 2 dagen niet eet of gedurende een paar dagen niet genoeg voedsel eet, loopt het risico op het ontwikkelen van hepatische lipidose, een gevaarlijke aandoening.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als je kat hunkert naar ingeblikt voedsel, wil je misschien het droge spul voorgoed weggooien, omdat het waarschijnlijk beter voor hem is. Als hun huidige recept van keuze niet binnen uw budget past of als u denkt dat het misschien niet de gezondste keuze is, praat dan met uw dierenarts over het vinden van een natte formule die het beste bij hun behoeften past. Over het algemeen heeft natvoer de voorkeur boven droogvoer voor katten omdat het helpt om ze gehydrateerd te houden en minder verwerkt en smakelijker kan zijn. U moet echter nog steeds actief het etiket en de ingrediëntenlijst scannen om potentieel schadelijke ingrediënten zoals carrageen te voorkomen. Uw kat kan terugschakelen naar droogvoer als dat nodig is, maar uw kat mag er niet vrijwillig voor gaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Veera, Shutterstock