Skip to Content

Welke geuren haten katten? Deze lijst zal u misschien verrassen

In tegenstelling tot mensen, die zeer visuele wezens zijn, ervaren katten de wereld door middel van geur.

Huiskatten gebruiken olfactorische en chemische informatie om de veiligheid en vertrouwdheid van hun omgeving te evalueren en te ontcijferen of mensen, objecten en voedsel veilig zijn.

Katachtigen zijn nieuwsgierig en instinctieve jagers kunnen geuren kilometers ver weg detecteren; weten welke geuren uw kat haat, kan zijn overleving helpen en u helpen uw kat op natuurlijke wijze af te schrikken van toegang tot ongewenste locaties.

Laten we decoderen welke geuren de meeste katten haten!

Biologie achter het reukvermogen van de kat

welke geuren haten katten

Katten hebben een acuut reukvermogen. Het geurgevoel van de kat is 9-16 keer sterker dan dat van mensen.

Katten hebben een acuut reukvermogen. Het geurgevoel van de kat is 9-16 keer sterker dan dat van mensen. Katten detecteren luchtgeuren met behulp van gespecialiseerde geurreceptoren op het olfactorische epitheel in de neusspleten in de neusgaten van de neus.

De voering van de neus van een kat is ongeveer 20 centimeter in het kwadraat, vergeleken met slechts 4 centimeter in het kwadraat van een mens. Huiskatten hebben ongeveer 200 miljoen reukreceptoren in vergelijking met slechts 5 miljoen mensen.

De kat heeft een toegevoegd geurorgaan op het dak van zijn mond, het Vomeronasal-orgaan, gewoonlijk het orgel van Jacobson genoemd. Dit orgaan helpt bij het detecteren van feromonen die door andere katten worden vrijgegeven.

Nu je weet hoe krachtig het reukvermogen van je kat is, laten we eens kijken welke aroma’s ze verafschuwen.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

Verschillende geuren die katten haten

De reactie van een kat op een specifieke geur die door de neus wordt gedetecteerd, is niet statisch; het belang ervan kan veranderen met nieuwe ervaringen. Katten kunnen verschillend reageren op dezelfde geur wanneer ze op verschillende tijdstippen worden blootgesteld, en verschillende katten kunnen omgekeerd reageren op dezelfde geur.

Hier zijn de meest populaire geuren waar de meeste katten hun neus voor ophalen.

1. Citrusvruchten

Instinctief vinden veel katachtigen de citrusgeur overweldigend en afschuwelijk, wat een voordeel is wanneer je katten uit de buurt van specifieke gebieden wilt houden.

Katten en honden hebben een sterke hekel aan citrusvruchten zoals sinaasappels, citroen, mandarijn, limoen en grapefruit. Instinctief vinden veel katachtigen de citrusgeur overweldigend en afschuwelijk, wat een voordeel is wanneer je katten uit de buurt van specifieke gebieden wilt houden. Inname van de vrucht, schil of olie kan braken, diarree en mogelijke dermatitis veroorzaken als gevolg van toxiciteit; vandaar dat de meeste katten leren om weg te blijven.

Lees ook: Kunnen katten sinaasappels eten?

2. Azijn

ruikt katten haten

De meeste mensen en katten houden niet van azijn vanwege de zure geur.

De meeste mensen en katten houden niet van azijn vanwege de zure geur. Azijn is niet giftig voor katten en heeft veel kook- en schoonmaakvoordelen. Hoewel het spuiten van azijn katten voor een korte periode uit de buurt van een bepaald substraat kan houden, zal uw kat, zodra de geur is verdwenen, hoogstwaarschijnlijk terugkeren naar dezelfde plek.

Lees ook: Welke geuren schrikken katten af van plassen?

3. Eucalyptus

ruikt katten haten

Eucalyptusgeur is een andere geur die katten instinctief verafschuwen.

Eucalyptusgeur is een andere geur die katten instinctief verafschuwen. Ik moet nog een kat vinden die van deze geur houdt. Inname kan speekselvloed, braken, diarree, depressie en zwakte veroorzaken.

4. Bananen

Negatieven voor het voeren van katten banaan

Hoogstwaarschijnlijk houden katten niet van de geur van de eigenlijke bananenschil, omdat deze chemicaliën bevat zoals water-aceton en ethylacetaatextracten die katten walgelijk vinden.

Bananen zijn niet giftig voor huisdieren. Bananen zijn lekker en zitten vol voedingsstoffen voor mensen, maar in tegenstelling tot ons lijken veel katten een hekel te hebben aan hun geur. Hoogstwaarschijnlijk houden katten niet van de geur van de eigenlijke bananenschil, omdat deze chemicaliën bevat zoals water-aceton en ethylacetaatextracten die katten walgelijk vinden. Plaats een paar bananenschillen om te voorkomen dat katten potplanten of tuinbedden graven.

Lees ook: Lijst met voedingsmiddelen die katten wel en niet kunnen eten

5. Tuinmunt en menthol

geuren die katten haten

De meeste katten vinden het inademen van Mentholgeur verontrustend en irriterend.

Verschillende katten houden niet van de geur van verse munt, ondanks het feit dat ze kattenkruid en kattenkruid lusten, die ook lid zijn van dezelfde Lamiaceae-familie. Garden Mint is giftig voor katten en kan braken en diarree veroorzaken als het wordt ingeslikt. Menthol is een ruwe chemische stof die voorkomt in pepermunt en verschillende muntplanten, die medicinaal wordt toegepast in hoestmedicijnen, neusinhalatoren en zalven.

De meeste katten vinden inhalatie van Menthol odor verontrustend en irritant. Omgekeerd voelen tijgers, leeuwen en andere grote katten zich aangetrokken tot menthol. Je zou verbaasd zijn om te weten dat Zookeepers pepermuntolie en verschillende geuren wrijven als onderdeel van een maandelijks verrijkingsprogramma.

Lees ook: Wat doet kattenkruid met katten & Waarom katten het leuk vinden?

6. Koffie

ruikt katten haten

Cafeïne is een onderdeel van de methylxanthine familie van verbindingen gevonden in koffiebonen, theebladeren en cacaobonen en is giftig voor huisdieren.

Je kunt je ochtend beginnen met een gezette kop koffie, maar veel katten zullen van nature niet van deze geur houden. Cafeïne is een onderdeel van de methylxanthine familie van verbindingen gevonden in koffiebonen, theebladeren en cacaobonen en is giftig voor huisdieren. Inname van cafeïne kan het maagdarmkanaal, het cardiovasculaire en het centrale zenuwstelsel beïnvloeden en kan fataal zijn als het niet wordt behandeld.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

7. Peper, mosterd en chili

ruikt katten haten

De meeste kruiden zijn behoorlijk intens voor het reukvermogen van je kat.

De meeste kruiden zijn behoorlijk intens voor het reukvermogen van je kat. Zwarte peper, mosterd en chilizaad sturen mijn katten met de snelheid van het licht uit de keuken rennen. Gelukkig kunnen ze het hoge zuurgehalte niet verdragen en zijn ze geschokt door het aroma, omdat hun instincten hen beschermen tegen toxiciteit.

8. Reinigingsproducten, ontsmettingsmiddelen, deodorants en zeep

ruikt katten haten

Schoonmaakmiddelen, ontsmettingsmiddelen, deodorants, luchtverfrissers en zeep zitten vol met chemicaliën en overweldigende geuren waar de meeste katten een hekel aan hebben.

Schoonmaakmiddelen, ontsmettingsmiddelen, deodorants, luchtverfrissers en zeep zitten vol met chemicaliën en overweldigende geuren waar de meeste katten een hekel aan hebben. Veel huishoudelijke producten kunnen giftig zijn voor katten door op behandelde oppervlakken te lopen, gevolgd door inname na verzorging. Bewaar producten veilig buiten het bereik van uw kat en houd de waskast veilig. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat een toxine heeft ingenomen.

Lees ook: Insecticide vergiftiging bij katten: symptomen, diagnose & behandeling

Waarom het reukvermogen van uw kat belangrijk voor u is

ruikt waar je kat een hekel aan heeft

Het reukvermogen van uw kat is belangrijk voor u, omdat hij het leuk vindt als het huis en het territorium hetzelfde ruiken.

Katten zijn zeer exploratieve dieren die hun reukvermogen in veel gedragingen gebruiken. Katachtigen zullen vaak hun voedsel snuiven voor consumptie om de versheid ervan te garanderen en de hand ruiken van een persoon die op het punt staat hen te aaien. Ze zullen geuren in hun omgeving inademen om na te gaan of de geur aangenaam of aversief is, van betekenis of niet.

Het reukvermogen van uw kat is belangrijk voor u, omdat hij het leuk vindt als het huis en het territorium hetzelfde ruiken. Interferentie met de zintuiglijke waarneming van hun vertrouwde omgeving, zoals het gebruik van geparfumeerd zwerfvuil en sterke huishoudelijke chemicaliën of meubelvervanging, kan uw kat ervan weerhouden de kattenbak te gebruiken en angst en angst en angst oproepen.

Weten welke geuren uw kat niet lekker vindt, kan ook nuttig zijn als u een kat wilt ontmoedigen om ongewenste locaties in huis en in de achtertuin te betreden door kleine restjes op relevante oppervlakken te strooien.

Uiteindelijk kan het begrijpen van welke geuren uw kat lekker vindt of verafschuwt, uw thuisomgeving verbeteren, helpen bij gedragsproblemen en hun welzijn verbeteren.

Lees ook: Hoe maskeer je de kattengeur in je huis

Wat u kunt doen aan het reukvermogen van uw kat

ruikt katten haten

Katachtigen gebruiken hun gevoel voor geur om hun begrip van veiligheid en welzijn in huis te vergroten.

Respecteer het reukvermogen van je kat. Vermijd het gebruik van krachtige geurstoffen zoals luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen, verf, parfums en olie- en rietverspreiders om verstoring van de geurkaart van uw kat thuis te minimaliseren.

Katachtigen gebruiken hun gevoel voor geur om hun begrip van veiligheid en welzijn in huis te vergroten. Breng geen geuren van buitenaf in huis. Laat buitenschoenen achter bij de voordeur om verstoring van het gevoel van veiligheid van uw kat thuis tot een minimum te beperken.

Introduceer nieuwe items met zorg. Spuit Feliway op nieuwe voorwerpen voordat je ze naar huis brengt om de nood te verminderen.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

Laatste gedachten

ruikt katten haten

Het reukvermogen van een kat beschermt hen en vergemakkelijkt het overleven, dus vertrouw op de snuffelkrachten van uw kat.

Katten zijn intrigerende wezens met een verhoogd reukvermogen. Ze kunnen evalueren of een situatie, stof, plant, voedsel of persoon veilig is door verschillende geuren en chemicaliën.ugh snuffelen en flehmen. Het reukvermogen van een kat beschermt hen en vergemakkelijkt het overleven, dus vertrouw op de snuffelkrachten van uw kat.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Veelgestelde vragen

Welke geuren haten katten het meest?

Elke kat is een individu met voorkeuren en antipathieën van bepaalde geuren. Over het algemeen hebben de meeste katten een hekel aan citrusvruchten, rot voedsel, pepermunt, koffie en azijn. Bepaalde katten kunnen ook een hekel hebben aan de geur van andere katten en sommige mensen.

Welke geuren haten katten om te voorkomen dat ze krabben?

Katten haten alle citrusgeuren. Als je een zelfgemaakte spray maakt, kun je een citrusnevel maken van citroenen en sinaasappelschillen. Leg de schillen in heet water en laat 20 minuten sudderen; zodra het is afgekoeld, zeef je en giet je het in een spuitfles.

Als alternatief, combineer gelijke delen water en appelciderazijn. Breng de spray aan op het levenloze oppervlak om te voorkomen dat uw kat krabt. Vermijd het gebruik van essentiële oliën die gevaarlijk kunnen zijn voor katten.

Welke geuren haten katten en zorgen ervoor dat ze stoppen met poepen in dat gebied?

Geuren waar katten een hekel aan hebben zijn peper, citroen, grapefruit of limoenschil en azijn. Witte azijn is de groenste remedie om katten ervan te weerhouden in een specifiek gebied te poepen, omdat het niet giftig, veilig en efficiënt is.

Helaas zal azijn alleen je kat niet stoppen met poepen in een bepaald gebied. Raadpleeg uw dierenarts of een kattengedragsdeskundige om de oorzaak van het gedrag te achterhalen en zorg ervoor dat u voldoende kattenbakken per kat heeft en dat uw kattenbak schoon is.

Bronnen weergeven

ASPCA. (2022). Lijst met giftige en niet-toxische planten – Katten. Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van ASPCA:

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen Module 2 Zintuigen en communicatie. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 13 oktober 2022

Sarah L H Ellis, I. R. (2013). AAFP en ISFM Feline Environmental Needs Guidelines. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 15, 219-230. Geraadpleegd op 12 oktober 2022