5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Stress is iets waar we dagelijks mee te maken hebben en de meeste mensen kennen de negatieve impact van langdurige periodes van stress op ons leven, maar realiseerde je je dat je kat op dezelfde manier door stress kan worden getroffen?

Laten we bespreken wat kattenstress in de moderne wereld kan veroorzaken en waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan subtiele gedrags- en fysieke veranderingen bij het overwegen van het welzijn van onze kat.

Wat zijn stress en stress

Stress is een brede term die ingewikkelde cognitieve, emotionele en fysiologische reacties van een dier op de verschillende stimuli (aangenaam en aversief) beschrijft, terwijl distress een negatieve mentale belasting is als gevolg van onaangename of te veeleisende omstandigheden die op individuele basis worden ervaren (Sparkes, 2016).

Acute versus chronische nood

Net als menselijke katten kunnen zowel acute als chronische angst ervaren.

 • Acute nood – kortstondige stressoren die leed zullen veroorzaken, herstelt het individu meestal snel zonder blijvende schade.
 • Chronische nood – frequente, herhaalde blootstelling aan stressoren die gedurende een langere periode tot ernstig leed zal leiden.

Tekenen van stress bij katten

Katten variëren in hoe ze tekenen van nood vertonen; sommigen zullen gedragsveranderingen vertonen, terwijl anderen variaties in hun fysieke welzijn zullen vertonen, dus het is van vitaal belang om subtiele tekenen op te merken.

Let op de volgende lichamelijke en gedragssymptomen:

Fysieke tekenen

 • Gastro-intestinale symptomen – diarree, obstipatie en/of braken
 • Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) indicaties – frequent of pijnlijk urineren met bloed dat mogelijk wordt veroorzaakt door feline idiopathische cystitis (FIC)
 • Dermatologische symptomen – door repetitieve verzorging of overgrooming van een specifiek deel van het lichaam
 • Ademhalingssymptomen – loopneus, oogafscheiding en hijgen
 • Cardiovasculaire afwijkingen – verhoging van de hartslag en bloeddruk
 • Gecompromitteerde immuunfunctie met aanleg voor infecties

Gedragssignalen

 • Ongepast urineren of poepen
 • Consumptie van niet-eetbare producten (Pica)
 • Verminderde speelactiviteit en verkennend gedrag
 • Urine sproeien binnenshuis
 • Remming van verzorging, voeding, urineren en ontlasting of polyfagie (overeten)
 • Omgeleide agressie naar mensen of andere huisdieren
 • Verhoogde gezichtsmarkering en krassen op oppervlakken
 • Inactiviteit en verhoogde slaap
 • Hypervigilantie samen met een geïntensiveerde schrikreactie
 • Constant verstoppen
 • Overmatige vocalisatie
 • Aanhankelijkheid van de eigenaar of sociale afstand van mensen en andere katten
 • Veranderingen in normaal gedrag zoals niet naar buiten gaan, ongeacht het weer.

Oorzaken van stress bij katten

gestreste kat verstopt zich in een papieren zak

Elke kat reageert anders op een specifieke persoon, een ander dier, gebeurtenis of item, maar sommige situaties hebben meer kans om stress bij uw kat te veroorzaken dan andere.

Katten zijn gevoelige gevoeligen die gevoelig zijn voor angst, frustratie, pijn en angst door situaties, gebeurtenissen en andere mensen die ze in hun leven ontmoeten.

De 5 meest voorkomende stressoren voor een kat als huisdier komen voort uit:

#1 Verplaatsing van gebieden

Katten vechten in de sneeuw

Verhuizen naar huis, stad doorkruisen of landen verplaatsen die in een nieuw land moeten worden opgesloten en / of in quarantaine moeten worden geplaatst, is een typisch voorbeeld van onvermijdelijke verplaatsing van grondgebied.

Een reis naar de dierenkliniek zal tijdelijke stress veroorzaken, terwijl nachtelijke opsluiting in de kliniek dankzij ziekte of instappen in een cattery langdurig leed zal veroorzaken.

Opmerkelijk is dat een verwilderde kat beter uitgerust is dan een huiskat om te gaan met verplaatsing naar een onbekende omgeving, hoewel hij zal worden verontrust door een interventie van een vreemdeling vanwege een gebrek aan vroege socialisatie.

#2 Inter-Cat Conflict in Multi-Cat Huizen

Grote hoeveelheden stress die onze katten ervaren, hebben betrekking op het leven met hun eigen soort, inclusief de introductie van een gloednieuwe kat.

Hoewel katten aanpasbare sociale systemen hebben, kunnen niet-aangesloten en / of incompatibele huiskatten die door mensen met onvoldoende middelen en goede introducties bij elkaar worden geplaatst, elkaar al dan niet tolereren met weinig gelegenheid om afstand te nemen, in constante conflicten en angst leven.

#3 Verandering in routine

Katten gedijen in bekende gebieden en routine, meestal het vermijden van gevaar als een zelfredzame soort, daarom kunnen alle situaties binnen het huishouden die een opmerkelijke verandering zijn, zoals de aanschaf van hedendaagse meubels, huisrenovaties of uitbreidingen, angst, angst en angst veroorzaken, vooral als de kat beperkt is tot een specifiek deel van het huis.

De toevoeging van een nieuw familielid, de komst van een gloednieuwe baby plus bezoekers die lang blijven, zullen de dynamiek van de huishoudelijke routine veranderen en potentieel leed veroorzaken.

#4 Onvoorspelbare en slechte relatie tussen mens en kat

Katten geven er de voorkeur aan om de controle te hebben. Onvoorspelbare omgang, overbezorgdheid, je kat stevig vasthouden met constante focus op hem zijn vaak stressvol, vooral als ze niet in staat zijn om te vluchten.

Straf door te slaan of te slaan als reactie op agressie, huisvuil of krabben van meubels zal zeer verontrustend zijn, alleen leren om bang te zijn voor je aanpak.

#5 Ontoereikende of afwezigheid van middelen

Ontoereikendheid of afwezigheid van middelen is een frequente bron van potentieel leed voor een kat als huisdier.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Afwezigheid van zwerfvuilvoorzieningen in huis – ervan uitgaande dat een kat die buiten toegang heeft, liever buiten dan binnen zal elimineren, kan een vergelijkbare ontoereikende hoeveelheid kattenbakken in een huishouden met meerdere katten ook leed veroorzaken.
 • Onjuiste plaatsing van resources – voedsel en/of water naast de kattenbak of plaatsing van een kattenbak in een kleine kast die moeilijk toegankelijk is.
 • Afwezigheid van schuilplaatsen en gebrek aan vluchtroutes.
 • Onvoldoende aantal middelen in huizen met meerdere katten.
 • Onregelmatige toegang buitenshuis.
 • Gebrek aan of onvoldoende beschikbaarheid van hoge plaatsen wanneer een kat zich bedreigd en in gevaar voelt.

Ten slotte speelt de omgeving een belangrijke rol in het aandeel stress, met name voor katten binnenshuis, om potentiële stressoren in de omgeving van uw kat te beoordelen, ga je gang en voltooi je een diepgaande kattenstressaudit.

Hoe stress bij katten te behandelen

kat die bij een zonnig raam zit

Het helpen van uw kat om stress los te laten, kan multimodale omgevingsverandering, het vaststellen van routine en harmonie, speltherapie, het gebruik van feromonen en massages omvatten.

Succesvolle behandelingsstrategieën moeten preventie en/of vermindering van stimulus omvatten.

Multimodale milieumodificatie (MEMO) en milieuverrijking (EE)

Het doel van MEMO en EE is om geleidelijke veranderingen in het huis te introduceren door nieuwheid, verkenning te vergroten zonder angst of angst op te roepen.

Bevoorrad vluchtroutes en veilige paden door het huis door rekken, meubels te maken of muren aan te passen om een binnendeur van katten op te nemen om katten te laten ontsnappen aan andere huisdieren, en creëer ook veilige havens waar de kat zich comfortabel voelt met al zijn middelen, ver van potentiële stressoren.

Creëer veilige plaatsen met behulp van kartonnen dozen, tunnels en kattendragers, samen met hoge uitkijkpunten met boekenkasten, kattenspeeltuinen en observatieplatforms om de controle van uw kat over zijn omgeving te versterken.

Voor katten die uitsluitend binnen worden gehouden, introduceert u voedseldoseerpuzzelvoeders om de jacht te stimuleren, samen met foerageergedrag terwijl ze op de achtergrond kalmerende muziek spelen.

Ten slotte bieden huishoudens met meerdere katten de juiste verdeling van middelen zoals voedsel plus waterbakken, kattenbakken en rustplaatsen om geschillen te voorkomen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#1 Speltherapie

waarom houden katten van cru

Onderschat nooit de kracht van constant, gestructureerd, interactief spel dat ‘speltherapie’ wordt genoemd, wat een veel voorkomende oplossing is voor verschillende kattengedragsproblemen in de moderne tijd. De sleutel tot spelen is het bieden van een dagelijkse routine die consistent is met de energiepatronen van uw kat. Vroeg in de ochtend plus late avonden met behulp van interactief speelgoed dat roofzuchtig jachtgedrag nabootst, is het beste.

#2 Routine en harmonie

Routine en unisono bieden geruststelling aan een kat als huisdier, omdat katachtigen altijd op zoek zijn naar de aanwezigheid van dreiging en gevaar op nieuwe plekken of sociale interacties, daarom kan consistente dagelijkse oefening met zo min mogelijk verstoring een prachtige stressbuster zijn voor een moggie.

#3 Juiste behandeling en positieve relatie tussen mens en kat

Vergeet niet dat geen twee katten hetzelfde zijn, sommigen houden ervan om langdurig te worden gehanteerd en geaaid, zweepslagenAnderen vinden het schrijnend en ongemakkelijk. Een kat die de vrije keuze krijgt om interacties op zijn eigen voorwaarden te starten en te vertrekken zodra hij of zij dat wil, zal het lijden aan stress verminderen.

#4 Therapeutische massage en lichaamswerken

Massage- en lichaamswerktechnieken bieden gezondheidsvoordelen voor mensen en ook voor huisdieren. Tellington Touch, Acupressuur en Acupunctuur blijken stress te verlichten, de bloedsomloop te verbeteren, de immuunfunctie te verbeteren, genezing te bevorderen en bovendien het lichaam te helpen endorfines vrij te maken. Het is ook een mooie manier om een huisdierouder te helpen ontstressen na een hectische dag op het werk.

#5 Feromoontherapie

Synthetische analogen van kattenferomonen genaamd Feliway kunnen preventief of therapeutisch worden toegepast en helpen bij het beheer van nood, verhuizingen naar huis en gewenning aan nieuwe omgevingen door angst te verminderen en tegelijkertijd het gevoel van geluk te bevorderen.

#6 Voedingssupplementen

Er zijn verschillende supplementen beschikbaar bij dierenartsen en over de toonbank die voorlopers van neurotransmitters bevatten die anti-angst effecten kunnen hebben.

Er zijn aanwijzingen dat L-tryptofaan, alfa-casozepine en L-theanine effectiever zijn in het verminderen van angst bij een aantal soorten, waaronder de huiskat. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor de introductie van een suppletie.

Conclusie

De beste manier om langdurige stress te voorkomen of te verminderen, is door uw kat als individu te respecteren en gekwalificeerd veterinair advies in te winnen wanneer u een verschil met regelmatige gedragspatronen opmerkt, omdat stress zeer schadelijk is voor het welzijn van een kat.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de tekenen van stress bij een kat?

In tegenstelling tot andere soorten zijn katten subtiel en kunnen ze zich terugtrekken of stil worden wanneer ze angstig, pijnlijk of verdrietig zijn, waardoor het voor eigenaren moeilijk is om te interpreteren welke emoties de kat zou kunnen ervaren. Stress manifesteert zich in fysieke en/of gedragsvariaties die een veterinaire controle vereisen.

Hoe kan ik de stress van mijn katten verlichten?

Omgevingsverrijking, voorspelbaarheid en een gevoel van controle kunnen allemaal helpen de frequentie van stressgerelateerde symptomen en ziekten te verlichten. Spelen is bovendien gerelateerd aan goed welzijn en emotionele stabiliteit.

Wat zijn vijf manieren om te zien of een kat gestrest is?

Top vijf tekenen om op te letten zijn urineren of poepen buiten de kattenbak, overmatige verzorging, onaangepastheid, intens krabben aan meubels en agressief gedrag gericht op u of andere huisdieren.

Wat gebeurt er als een kat te gestrest raakt?

Ernstige of meedogenloze stress kan leiden tot gecompromitteerd welzijn, stressgerelateerde ziekten zoals FIC, gecompromitteerde immuniteit, gastro-intestinale aandoeningen, huidaandoeningen, gedragsproblemen en zelfs obesitas, daarom is het van vitaal belang om oorzaken van nood te verminderen zodra het wordt gedetecteerd.

Bronnen weergeven

CA Tony Buffington, J. L. (2006). Klinische evaluatie van multimodale omgevingsmodificatie (MEMO) bij de behandeling van katten met idiopathische cystitis. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 8, 261-268. Geraadpleegd op 27 september 2021, van doi:10.1016/j.jfms.2006.02.002

Care, I. C. (2020, 15 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen, Module 5 Een katvriendelijk huis creëren Deel 2. (ISFM, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 20 september 2021

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 23 september 2021

Marta Amat, T. C. (2016). Stress bij eigen katten: gedragsveranderingen en welzijnsimplicaties. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 18, 577-586. Geraadpleegd op 25 september 2021, van DOI: 10.1177/1098612X15590867

Sparkes, D. S. (2016). ISFM-gids voor kattenstress en gezondheid; Het beheren van negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Tisbury, Wiltshire, VERENIGD KONINKRIJK: International Cat Care. Geraadpleegd op 21 september 2021