Waarom krabben katten meubels en tapijten?

Wanneer katten meubels of tapijten krabben, kan dit je relatie met hen echt beschadigen. Je houdt tenslotte van je kat, maar die bank was duur en je wilt je aanbetaling terug op je huur!

Het is dan ook misschien geen verrassing dat rond een kwart van de katteneigenaren willen dat hun kat stopt met krabben aan het meubilair, waardoor het een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten wordt. Lees verder om erachter te komen waarom katten krabben aan de bank, de tafel en andere meubels, of gaten scheuren in het behang of je beste tapijten.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

3 veelvoorkomende redenen waarom katten meubels en tapijten krassen

Begrijpen waarom katten het meubilair krabben is de eerste stap in het voorkomen van dit gedrag. Katten krabben om verschillende redenen, die elk een normaal biologisch gedrag zijn.

1. Communicatie

Kattenklauwen op meubels

De eerste, en dacht belangrijkste, reden te zijn dat katten krabben, is om signalen aan andere katten over te laten. Katten hebben geurklieren op hun voeten en tussen hun tenen, die feromoonberichten achterlaten die andere katten kunnen ‘lezen’.

Katten zijn van nature geen sociale wezens, dus op geur gebaseerde signalering is een manier waarop ze kunnen communiceren zonder met elkaar in contact te komen. In feite zeggen de feromonen die katten achterlaten wanneer ze krabben effectief “dit is mijn ruimte, blijf buiten” – het is een territoriummarkeringsgedrag.

De combinatie van het unieke feromoon en het visuele signaal van de krassen geeft andere katten het signaal dat ze een ander territorium moeten vinden. Je kat weet niet dat de bank geen goede plek is om dit gedrag uit te voeren.

2. Klauwverzorging

Kat krabben sisal krabpaal

Katten krabben ook om hun klauwen in topconditie te houden. Terwijl ze krabben, worden de buitenste lagen van de klauw eraf getrokken. Deze buitenste lagen zijn ruw en kunnen pijn of letsel opvangen en veroorzaken, dus het is belangrijk voor katten om hun klauwen in goede conditie te houden. Dit scherpt ook de klauwen, waardoor ze indien nodig kunnen ontsnappen of verdedigen.

3. Verveling

Je kat vernietigt geen meubels om je te straffen, of uit wrok, maar ze zullen misschien eerder krabben als ze zich vervelen. Het verband tussen verveling en stress is complex en verveling kan ook stress verhogen.

Waarom is mijn kat plotseling begonnen met krabben?

Katten hebben verschillende krabvoorkeuren. Sommigen geven de voorkeur aan horizontaal krabben in plaats van verticaal.

Als je kat in het verleden niet echt een krabber is geweest, zul je misschien verbaasd zijn als ze plotseling zijn begonnen met krabben. Wat zorgt ervoor dat een kat tapijten begint te krabben als ze nog nooit eerder last hebben gehad?

Een mogelijkheid is dat uw kat een verhoogde behoefte voelt om zijn territorium te communiceren. Dit gebeurt meestal wanneer er een nieuwe kat in de buurt arriveert, waardoor uw kat gestrest kan raken. Dit gaat vaak gepaard met ongepast toiletgedrag.

Een andere reden waarom een kat kan beginnen te krabben, is dat je per ongeluk zijn vorige krabpaal hebt verwijderd. Of je nu dacht dat ze hun krabpaal niet leuk vonden of je hebt het tuinhek verwijderd, je hebt misschien per ongeluk hun favoriete krabplek verwijderd, waardoor ze een nieuw gebied hebben gevonden.

Nieuwe meubels kunnen er ook voor zorgen dat er krabgedrag ontstaat. Of dit nu is omdat ze het nieuwe meubilair markeren of omdat ze de textuur ervan leuk vinden om op te krabben, het is gebruikelijk dat katten nieuwe meubels gaan krabben. Dit is jammer, want ongetwijfeld is dit een van de meest vervelende gedragingen voor een kat om te laten zien en een belangrijke reden voor katten om declawed of opgegeven voor adoptie.

Lees ook: De 10 beste krabpalen

Hoe voorkom je dat katten aan je meubels krabben?

Ervoor zorgen dat je kat stopt met krabben aan het meubilair is natuurlijk een enorme prioriteit voor iedereen wiens katachtigen de bank of tapijten vernietigen. Dus hoe train je een kat om niet te krabben?

Ten eerste, begrijp dat dit een volkomen normaal gedrag is voor uw kat. Dat betekent dat het erg moeilijk is om helemaal te stoppen, en je zult veel meer succes hebben als je het probeert om te leiden.

Het volgende om te begrijpen is dat krabben kan worden aangedreven door stress en angst. Dit betekent dat het zinloos is om ze te straffen of af te zeggen, omdat je de zaken misschien erger maakt.

1. Zoek uit waar je kat krabt.

Noteer de gebieden waar je kat krabt. Is het in de buurt van een favoriete slaapplek? Of misschien is het dicht bij een raam dat uitkijkt op de tuin? Is het op een verticaal of horizontaal oppervlak?

2. Kijk naar de krabpaalsituatie

Heb je have genoeg kattenkrabpalen voor je katten? Je moet minimaal één per kat en één reserve hebben, dus misschien moet je een andere krabpaal kopen. Er wordt geschat dat ongeveer tweederde van de kattenhuishoudens niet genoeg middelen biedt voor alle katten in het gezin, met een derde van de katten geen toegang hebben tot een krabpaal.

Voor jongere katten is touw of sisal het favoriete kraboppervlak, terwijl oudere katten vaak de voorkeur geven aan tapijtmaterialen. De meeste katten geven de voorkeur aan een verticaal oppervlak, maar als uw kat vaak aan het tapijt krabt, probeer dan in plaats daarvan een horizontale krabber.

Een krabpaal moet hoog genoeg zijn voor uw kat om zich volledig uit te strekken – ongeveer 3 voet lang – en stevig genoeg dat hij niet omvalt als uw kat krabt.

3. Verplaats je palen naar de plek waar je kat al krabt

zwart-wit kitten met oranje kitten bij krabpaal

Als uw kat een favoriet krabgebied heeft, verplaats dan een krabpaal naar het gebied. Dit is waar je kat zijn territorium wil markeren, dus laat hem – alleen niet op het meubilair! Je kunt de krabpaal (langzaam!) van het gebied verwijderen zodra ze hem betrouwbaar gebruiken, maar voor nu moet je ermee doorgaan.

Als je andere berichten in huis hebt die ongebruikt blijven, overweeg dan om ze te verplaatsen om te zien of dit je kat geïnteresseerd maakt. Katten krabben vaak na het ontwaken, dus probeer ze dicht bij een slaapplek te plaatsen.

4. Maak het meubilair of tapijt minder verleidelijk

U kunt uw kat ook ontmoedigen om aan het meubilair te krabben door de krassporen tijdelijk af te dekken. De visuele krassporen fungeren als een signaal aan de kat om te beginnen met krabben, dus het bedekken ervan kan uw kat helpen zijn krabplek van uw beste bekleding te veranderen.

Sommige mensen raden aan om dubbelzijdige plakband of andere afschrikmiddelen te gebruiken, maar het is het beste om contact op te nemen met een gedragstherapeut voordat u deze gebruikt, omdat dit de dingen erger kan maken.

5. Verhoog de speeltijd van uw kat

Om de verveling te verlichten, verhoogt u de speeltijd van uw kat door wat meer kattenspeelgoed toe te voegen. Maak een missie om dagelijks met ze te spelen, of gebruik een voedselpuzzelspeeltje om ze op hun voedsel te laten “jagen”, waardoor ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen en hun hersenen kunnen gebruiken.

Dit kan uw kat mentaal vermoeien, en hem een veel tevredener gevoel geven en minder snel tijd besteden aan het zich zorgen maken over het territorium.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

6. Probeer andere methoden om angst te verlichten

Als uw kat nerveus is vanwege een nieuwe kat in de buurt of veranderingen in het huishouden, wilt u misschien andere manieren proberen om zijn angst te verlichten en destructief krabben te voorkomen. Probeer te zorgen voor voldoende schuilplaatsen, extra kattenbakken en een Feliway-diffuser om hen te helpen zich zelfverzekerd te voelen in hun territorium.

Hoe een kat zijn krabpaal te laten gebruiken

Wanneer u een nieuwe krabpaal introduceert, probeer deze dan te besprenkelen met een beetje kattenkruid om de interesse van uw kat te wekken.

Dus nu je katten genoeg palen hebben en ze zich in de juiste positie bevinden, moet je je katten aanmoedigen om ze te gebruiken. Kattenkruid is een manier waarop je dit zou kunnen doen – de geur van kattenkruid zorgt ervoor dat sommige katten krabben, dus probeer het op de krabpaal aan te brengen en kijk of het hun aandacht trekt.

Er zijn ook feromoonproducten ontworpen om katten aan te moedigen hun palen te krabben. Deze komen meestal in de vorm van vloeistoffen die je op de post aanbrengt. Omdat de paal dan ruikt naar de interdigitale feromonen (krabbende feromonen) wordt je kat vervolgens aangemoedigd om het te gebruiken.

Ten slotte kan een basistraining ook helpen. Wanneer uw kat de paal gebruikt, geef hem dan lof en een traktatie. Je kunt zelfs een clicker gebruiken om het juiste gedrag te “markeren” (met behulp van de post), omdat katten net als honden clickergetraind kunnen zijn!

Conclusie

Als je eenmaal weet waarom katten meubels en tapijten krabben, wordt het gemakkelijker om dit gedrag te voorkomen. Het verstrekken van veel krabpalen met het juiste type en de juiste grootte is een van de beste manieren om uw kat te helpen krabben op een geschikte plaats en uw favoriete bank niet te vernietigen.

Als uw kat echter meubels blijft krabben, kunt u overwegen een kattengedragsdeskundige te bellen voor hulp.

Veelgestelde vragen

Krabben katten om hun klauwen te slijpen?

Ja, katten krabben om hun klauwen te slijpen, maar ze krabben ook om te communiceren of als een manier om verveling te verlichten.

Krabben alle kattenrassen meubels?

Alle kattenrassen voelen de behoefte om te communiceren en hun territorium te markeren, en voor veel katten betekent dit krabben aan meubels. Er zijn geen kattenrassen die gegarandeerd geen meubels krabben.

Sommige rassen zoals tDe Ragdoll zijn gemakkelijker in de omgang, dus het is mogelijk dat een lager percentage van deze katten zal krabben. Helaas heeft niemand dit in detail bestudeerd.

Stopt het trimmen van kattenklauwen met krabben?

Klauw trimmen kan uw kat helpen minder te krabben, maar het is onwaarschijnlijk dat het helemaal stopt met krabben. Katten krabben om vele redenen, en klauwverzorging is er slechts één van.

Het is echter de moeite waard om de nagels van uw kat regelmatig te knippen, omdat dit hun krabben kan verminderen en het is een goede manier om de gezondheid van de poten van uw kat in de gaten te houden.

Is het OK om een binnenkat te declameren?

Declawing is een operatie waarbij de uiteinden van elke teen en de bevestigde nagels worden geamputeerd. Dit betekent dat een kat geen klauwen heeft. Het werd vroeger gebruikt als een manier om vernietiging van meubels te voorkomen, maar wordt nu niet aanbevolen, zelfs niet voor binnenkatten.

Declawing zorgt ervoor dat het gewicht van een kat anders wordt gedragen, waardoor artritis met vroege aanvang ontstaat. Het is ook een pijnlijke procedure die geen voordeel oplevert voor de kat, dus het is niet in hun belang.

Wat zijn alternatieven voor het declameren van een kat?

Declawing wordt over het algemeen niet meer aanbevolen en het is beter om alternatieven te vinden, zoals het trainen van uw kat, het bieden van geschikte uitlaatkleppen voor hun gedragsbehoefte om te krabben, of zelfs het gebruik van klauwhoezen of nagelkappen op korte termijn.

Wat is de beste kattenkrabber?

Elke kat is anders, dus er is geen beste kattenkrabber. De meeste katten geven echter de voorkeur aan een sisaltouw verticale krabpaal.