Houden katten van knuffels?

Hoe beter je de gedachten en gevoelens van je kat begrijpt, hoe beter je relatie zal zijn. Dit geldt vooral als het gaat om hoe je genegenheid toont. We weten allemaal dat katten in staat zijn om sterke banden met mensen te vormen en ze tonen ons op verschillende manieren liefde. Er kunnen echter problemen ontstaan in de manier waarop we die gevoelens teruggeven.

Knuffelen is meestal onze go-to manier om iemand te laten zien dat we om hem of haar geven. Het geeft ons een goed gevoel om iemand van wie we houden te knijpen, en we hopen dat het de andere persoon ook een goed gevoel geeft. Katten voelen zich echter aanzienlijk anders dan mensen.

Knuffelen is een twistpunt dat stress, ongemak en zelfs angst kan veroorzaken. Voordat je je katachtige vriend in een dikke knuffel schept, overweeg dan de volgende informatie.

Alle katten zijn anders

Voordat je te diep in de kattenmentaliteit duikt, is het belangrijk om erop te wijzen dat elke kat uniek is. Het zou oneerlijk zijn om te zeggen dat alle katten er niet van houden om door mensen geknuffeld te worden.

Er zijn zeker katten die genieten van fysieke aandacht van hun favoriete mensen en die perfect blij zijn om in een strakke omhelzing te worden rondgedragen. De truc is om ervoor te zorgen dat je kat je knuffels waardeert voordat je die liefdevolle knijp vastlegt.

Ras

Hoewel elke kat, zelfs katten van hetzelfde ras, anders zijn, is het waar dat bepaalde kattenrassen bekend staan als meer ontspannen, zacht en fysiek aanhankelijk. De Ragdoll is een perfect voorbeeld. Deze vriendelijke katachtigen staan in de kattenwereld bekend als “puppykatten” omdat ze meestal fysiek aanhankelijker zijn dan de gemiddelde katachtige. In feite krijgen ze hun naam omdat ze de neiging hebben om in je armen te smelten terwijl ze genieten van je knuffels en knuffels.

Andere kattenrassen die meer kans hebben om van knuffels te genieten, zijn de Birmese en Scottish Fold. Dit betekent echter niet dat je geen huiskat van gemengd ras kunt vinden in een asiel dat net zoveel van knuffels houdt.

Vroege socialisatie

Naast ras kan vroege socialisatie ook van invloed zijn op hoe een kat zich voelt over geknuffeld worden. Naarmate kittens zich ontwikkelen, gaan ze door een fase waarin socialisatie extra belangrijk is.

De lessen die ze tijdens dit tijdsvenster leren, zullen hen hun hele leven bijblijven. Voor de meeste kittens is dit raam alleen open vanaf 2-7 weken oud. Het kan echter soms verlengen totdat het kitten ongeveer 14 weken oud is.

Tijdens die weken zijn kittens vooral ontvankelijk voor nieuwe ervaringen. Als een kitten in deze tijd veel positieve fysieke genegenheid ontvangt, hebben ze een grotere kans om van diezelfde knuffels en knuffels te genieten als ze ouder zijn.

Een verwilderd kitten dat door deze fase gaat zonder contact van mensen, zal waarschijnlijk opgroeien tot angstig of zelfs agressief in de buurt van mensen.

Zoals met al het andere, is dit echter geen concrete regel. Het is mogelijk om katten buiten dit kittenraam te socialiseren. Het kan gewoon meer tijd en geduld kosten.

Hoe en wanneer je knuffelt

Een andere factor die van invloed kan zijn op hoe een kat zich voelt over knuffels, is hoe ze worden geknuffeld. Je hebt waarschijnlijk genoeg knuffelervaring om te weten dat niet alle knuffels hetzelfde zijn. Er zijn een paar belangrijke kenmerken van de perfecte knuffel, en dat geldt ook voor kattenknuffels.

Voor katten is een van de grootste factoren of de knuffel wordt verwacht of niet. Katten houden niet van verrassingen en ze schrikken gemakkelijk. Als je snel naar binnen duikt zonder enige vorm van waarschuwing, heb je meer kans om je kat te laten schrikken dan een bericht van genegenheid te sturen. Je wilt ook niet te strak of te lang knijpen.

Terwijl je de perfecte kattenknuffel oefent, moet je ook rekening houden met je timing. Niemand vindt het leuk om gestoord te worden terwijl ze dutten, eten of in het algemeen in een stemming zijn om aan zijn eigen bedrijf te denken. Als je de juiste momenten kiest, misschien wanneer je kat al aandacht zoekt, zal je kat je knuffel eerder waarderen.

Prooiinstincten

Zelfs met de perfecte techniek en timing kun je er niet omheen dat katten prooiwezens zijn. Ja, ze zijn ook roofdieren en gebruiken hun klauwen en tanden om kleine dieren te doden, maar er is maar zoveel dat een bal pluis van 10 pond kan doen.

Hoe stoer je kat zich ook gedraagt, haar grootte maakt haar kwetsbaar. Het kattenbrein is bedraad om specifieke situaties te vermijden die hen mogelijk in de problemen kunnen brengen. Gevangen zitten in een knuffel is een van die situaties.

Wanneer je een kat knuffelt of in je armen draagt, beperk je hun beweging. Ze kunnen niet gemakkelijk vluchten als ze gevaar voelen. In hun gedachten kunnen die extra seconden die het kost om aan je armen te ontsnappen fataal zijn. Zelfs katten die hun mensen volledig vertrouwen, houden om deze reden niet van knuffels.

Hoe weet je of je kat van knuffels houdt

Met al die informatie over hoe katten voelen zich over knuffels, je kunt speculeren over de mening van je eigen kat. Als het een kat is met wie je al jaren samenwoont, zou het niet moeilijk moeten zijn om erachter te komen of ze van knuffels houden of niet. Zodra een kat zich op zijn gemak voelt bij een persoon, zal ze meestal fysieke genegenheid initiëren als dat haar stijl is.

Een kat die graag bij je op schoot zit of regelmatig huisdieren zoekt, kan knuffels leuk vinden. Aan de andere kant zal een kat die liever bij je in de buurt is, maar je niet aanraakt, eerder negatief reageren op een gedwongen knuffel.

Als je denkt dat je kat een snelle omhelzing misschien op prijs stelt, test dan je theorie door hem een lichte knuffel te geven de volgende keer dat hij je benadert.

Observeer hun lichaamstaal tijdens de knuffel om een idee te krijgen van wat ze denken. Als je kat ontspannen is, spint of half gesloten ogen heeft, zijn dat allemaal goede tekenen. U kunt ook op uw hoede zijn als uw kat stijf lijkt, overdreven alert of als zijn staart trilt.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Dat zijn signalen dat ze zich ongemakkelijk voelen. Laat op een extremer niveau onmiddellijk een kat los die kronkelt, klauwt of worstelt om weg te komen. Het vasthouden van een kat die niet vastgehouden wil worden is gevaarlijk en het zal je algehele band schaden.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Andere manieren om de genegenheid van uw kat te tonen

Maak je geen zorgen als blijkt dat je kat een van de velen is die niet van knuffels houdt. Er zijn verschillende andere manieren waarop u uw huisdier genegenheid kunt tonen; en in de ogen van een kat zijn ze sowieso een stuk beter dan knuffels.

  • Aai ze zoals ze willen. Sommige katten geven de voorkeur aan huisdieren achter de oren en anderen worden gek voor een goede kontkrab. Er zijn zelfs katten die dol zijn op buikwrijven. Zoek uit wat je kat lekker vindt en offer die speciale huisdieren vaak op.
  • Speel vaak. Niet elke kat is groot in het spel, maar voor degenen die dat wel zijn, is een vreugdevolle speelsessie een geweldige manier om ze te laten zien dat je om hen geeft. Vergeet niet om je telefoon weg te leggen en je kat 100% van je aandacht te geven.
  • Massage. Wie houdt er niet van een goede massage? Masseer uw kat zachtjes van neus tot staart (terwijl u gebieden vermijdt die ze niet graag aanraken) om hun bloeddruk te verlagen en hun hartslag te stabiliseren.
  • Knipper langzaam. Je voelt je misschien gek, maar studies hebben aangetoond dat het langzame knipperen kitty-taal is voor genegenheid en vertrouwen. Katten geven deze look aan mensen en je kunt de boodschap teruggeven door het zelf uit te proberen.
  • Behandelt. De weg naar het hart is altijd via de maag, het maakt de soort niet uit.

Lees ook: De 13 beste kattentraktaties

Elke kat is anders, maar de algemene consensus is dat knuffelen niet de beste manier is om een kat genegenheid te tonen. Veel katten voelen zich ongemakkelijk en gevangen door een beperkende omhelzing, en je boodschap van liefde kan verloren gaan in vertaling. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om je gevoelens te communiceren. En als je kat iemand is die van knuffels houdt, geniet dan in ieder geval van die donzige knuffels!