5 redenen waarom je Maine Coon zo klein is

Maakt u zich zorgen omdat uw Maine Coon een groeiachterstand lijkt te hebben, wat blijkt uit zijn kleine formaat? Ontdek de vele redenen die dit fenomeen kunnen verklaren.

Maine Coons staan bekend als een van de grootste kattenrassen ter wereld, dus het is logisch dat katteneigenaren met kleine Maine Coons zich zorgen maken over zijn grootte.

Uw Maine Coon kan klein zijn omdat hij nog in de groei is en nog niet zijn volle omvang heeft bereikt. Het kan ook een hybride zijn in plaats van een raszuivere Maine Coon. Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw Maine Coon klein is, zijn een gebrek aan voedingsstoffen, te weinig eten en ziektes.

Natuurlijk wilt u weten of uw Maine Coon goed gedijt en of er mogelijk een probleem is dat de groei van uw kat belemmert.

Om de precieze oorzaak van de kleine gestalte van uw kat te achterhalen, kunt u het beste elke waarschijnlijke reden doornemen en de juiste vaststellen. Merk op dat in bepaalde gevallen, de kleine gestalte van een Maine Coon aandacht van de eigenaar vereist.

HOE GROOT WORDEN MAINE COONS?

Het massieve Maine Coon ras heeft een mysterieuze oorsprong; één van de plausibele theorieën is dat Maine Coons zijn ontstaan door paringen tussen Amerikaanse huiskatten en enorme, langharige rassen die door zeelieden uit New England werden geïntroduceerd.

Een andere theorie is dat ze verwant zijn aan de Noorse Boskatten, een ander enorm ras, en in Amerika aankwamen met de Vikingen.

Hoe ze ook precies zijn ontstaan, Maine Coons staan bekend als zachtaardige reuzen met grote botten en zware spiermassa.

Gemiddeld wegen mannelijke Maine Coons tussen 6,8 en 11,3 kg, terwijl vrouwelijke Maine Coons tussen 4,5 en 6,8 kg wegen. Een doorsnee huiskat weegt daarentegen tussen de 3,6 en 4,5 kg.

Qua afmetingen worden mannelijke Maine Coons 25,4 tot 40,6 cm hoog en ongeveer 101,6 cm lang.

Vrouwelijke Maine Coons worden gemiddeld 20,3 tot 35,6 cm hoog, en ongeveer even lang als een mannelijke Maine Coon.

Het is een goed idee om uw katachtige te wegen en te meten, zodat u hem nauwkeurig kunt vergelijken met de bovenstaande cijfers.

Zoals u kunt zien, is een Maine Coon in zijn kleinste formaat meestal groter dan de gemiddelde huiskat. Merk echter op dat de aangegeven bereiken gemiddelden zijn – dit betekent dat uw Maine Coon iets groter of kleiner kan zijn, maar nog steeds volkomen normaal.

Er zijn zelfs Maine Coons die maar liefst 15 kg wegen, met een lengte van maar liefst 121,9 cm.

Natuurlijk bent u hier niet om meer te weten te komen over supergrote Maine Coons aan de rechterkant van het spectrum.

Laten we eens ingaan op de vijf redenen waarom uw Maine Coon aan de andere kant van de weegschaal lijkt te zitten.

1. UW MAINE COON IS NOG IN DE GROEI

Hoe oud is jouw Maine Coon?

De gemiddelde levensverwachting van een Maine Coon ligt tussen de 10 en 13 jaar, hoewel er Maine Coons zijn die tot wel 15 jaar oud zijn geworden.

Daarvan rijpt de kat in zijn lichamelijke ontwikkeling meestal rond de leeftijd van twee jaar. Sommige Maine Coons groeien echter nog verder door, tot de leeftijd van vier jaar!

Daarom, als uw Maine Coon jonger is dan vier jaar, moet u zich inhouden voordat u zich zorgen gaat maken. Je Maine Coon zou zomaar eens een groeispurt kunnen krijgen!

Als je in detail wilt leren hoe lang het duurt voordat de meeste Maine Coons volgroeid zijn, lees dan dit artikel.

2. UW MAINE COON IS EEN HYBRIDE

Als je Maine Coon al volwassen is in zijn volle omvang, maar nog steeds erg klein is, kan er een reden tot bezorgdheid zijn… tenzij je Maine Coon niet van zuiver ras is!

Het komt zelden voor dat een raszuivere Maine Coon onder de 3,6 kg weegt, maar hybride Maine Coons kunnen veel kleiner zijn.

Zelfs als uw kat sterke Maine Coon kenmerken heeft, kan hij één Maine Coon ouder hebben en een andere die van een kleiner ras is, zoals een Cornish Rex, Siamees, Oriëntaals of American Curl.

Het is zeer betreurenswaardig dat sommige fokkers Maine Coon hybriden verkopen zonder dat de koper hiervan op de hoogte is.

Als u er zeker van wilt zijn dat u een raszuivere Maine Coon krijgt, moet u deze altijd bij een gerenommeerde fokker halen.

Die Maine Coons zijn misschien duurder, maar er zijn verschillende redenen waarom je blij zou moeten zijn met die prijzen. Meer daarover hier.

HOE WEET JE DAT JE MAINE COON EEN MIX IS?

De beste manier is om het uiterlijk van uw kat onder de loep te nemen. Maine Coons hebben meestal een rechthoekig lichaam, grote poten die bedekt zijn met vacht, en oren met haar aan de randen.

Ze zijn ook gehuld in een zijdeachtige, ruige vacht met halflang tot lang haar.

De staart van Maine Coons is over het algemeen lang en royaal bedekt met vacht, terwijl hun ogen over het algemeen groot zijn, met een zweem van intelligentie.

Echter, de meeste van deze kenmerken kunnen ook worden toegeschreven aan hybride Maine Coons, waardoor het moeilijk is om met zekerheid te weten of uw Maine Coon een raszuivere is.

Daar komt nog bij dat de verschillen tussen een hybride en een raszuivere Maine Coon heel subtiel kunnen zijn.

Zelfs de kleuren en patronen op uw kat zullen niet helpen; Maine Coons zijn niet synoniem met een wasbeer-bruine vacht – het kan ook crème, schildpad, cameo, smoke en meer zijn.

Waar u wel op kunt letten, is het kenmerk van raszuivere Coons: de haarkragen rond de nek, die in de winter voor extra warmte zorgen.

En natuurlijk, het meest herkenbare teken van een raszuivere Coon is zijn grote omvang, maar dat hebben we al van de lijst geschrapt.

Als u echt wilt weten of uw kat een Maine Coon is, raden wij u aan ons artikel over Maine Coon identificatie hier te lezen: Heb jij een Maine Coon? De Ultieme Test!

U kunt echter ook opmerken dat Maine Coons tot vier jaar oud kunnen blijven groeien, maar dat de meeste hybriden meestal hun volle omvang bereiken als ze twee tot drie jaar oud zijn.

3. UW MAINE COON HEEFT EEN TEKORT AAN VOEDINGSSTOFFEN

Als je hebt vastgesteld dat je volwassen Maine Coon van een zuiver ras is dat toevallig klein van formaat is, is het tijd om te kijken naar het voedsel dat je kat heeft geconsumeerd.

Net als alle andere rassen hebben Maine Coons een hoogwaardige voeding nodig die gericht is op een gezonde groei, waarbij rekening wordt gehouden met de gewrichten, botten, huid, vacht en hartfuncties.

Het ideale kattenvoer moet:

  • laag in koolhydraten (ongeveer 12,5%)
  • matig in vetten (ongeveer 35%)
  • hoog in eiwitten (ongeveer 52%)

Een eiwitrijke voeding is vooral belangrijk omdat uw Maine Coon een obligate carnivoor is.

Vermijd vulmiddelen zoals maïs, tarwe en zetmeel, en zorg ervoor dat de voeding vol zit met echt vlees zoals kip, kalkoen of vis, met inbegrip van de organen.

Vetten leveren energie en helpen bij de afbraak van voedsel om vitaminen vrij te maken. Koolhydraten moeten in minimale hoeveelheden worden gegeven, omdat het spijsverteringsstelsel van de kat niet geschikt is voor zetmeel.

U kunt uw kat waterrijk natuurlijk voedsel geven, zoals fruit en groenten, maar let op dat bepaalde voedingsmiddelen zoals druiven, rozijnen en avocado giftig zijn voor katten.

Een goed uitgebalanceerd dieet zit boordevol voedingsstoffen, maar het is de moeite waard om te benadrukken dat katten een grote verscheidenheid aan aminozuren, vitaminen en vetzuren nodig hebben.

Kijk uit naar kattenvoer met vitamine A, vitamine D, taurine, arginine en arachidonzuur, omdat katten op deze gebieden voedingssupplementen nodig hebben.

Taurine is onder andere nodig voor hartfuncties en galvorming, terwijl arginine een essentieel aminozuur is voor de stofwisseling.

Arachidonzuur is een vetzuur dat nodig is voor het goed functioneren van het voortplantings- en het maagdarmstelsel van de kat.

Ga niet altijd voor de goedkopere optie in de dierenwinkel – kies die van hogere kwaliteit. Als u uw Maine Coon zelfgemaakt kattenvoer geeft, weet dan dat wat ideaal is voor een menselijke voeding, niet overeenkomt met een gezonde voeding voor een kat.

Katten mogen ook nooit vegetarisch worden gevoerd. Evenmin mogen ze hondenvoer krijgen, omdat katten en honden verschillende voedingsbehoeften hebben die voortkomen uit verschillen in de lever en spijsverteringsenzymen.

De juiste voeding voor uw Maine Coon is van cruciaal belang voor de gezondheid en groei. Wij raden u aan onze Maine Coon voedingsgids hier te lezen – vooral als u zich zorgen maakt over de groei van uw Coon.

4. UW MAINE COON EET NIET GENOEG

Behalve goed eten, moet uw kat ook genoeg eten. Een binnenkat van 4,5 kg (10 lbs) heeft ongeveer 280 calorieën per dag nodig, als richtlijn.

Natuurlijk verschilt de caloriebehoefte, afhankelijk van leeftijd, levensstijl, activiteitenniveau, lichaamstype, genetica en gezondheidsproblemen van uw Maine Coon.

De kans is groot dat uw kleine kat niet te veel eet. In dat geval kunt u overwegen uw kat vrij te laten eten of de maaltijden over meerdere keren per dag te verdelen in plaats van slechts één of twee keer per dag te voeren.

Free feeding is het verstrekken van onbeperkte toegang tot voedsel, met name droogvoer (brokjes) omdat dit langer vers blijft in de buitenlucht dan natvoer.

Natvoer is een goede aanvulling op het dieet van uw Maine Coon.

Uw kat kan ook genieten van de vochtigheid en de verandering in de consistentie van het voedsel dat natvoer biedt. Veel dierenartsen bevelen zelfs een dieet aan dat voornamelijk (of uitsluitend) uit natvoer bestaat, wat u kunt overwegen, vooral als uw kat de voorkeur heeft gegeven aan natvoer boven droogvoer.

Hoe u ook besluit uw Maine Coon te voeren, zorg ervoor dat aan zijn dagelijkse calorische behoeften wordt voldaan.

WAT ZIJN ANDERE MOGELIJKE REDENEN DAT UW MAINE COON NIET GENOEG EET?

Bijvoorbeeld, de plaats van de voerbak kan uw Maine Coon intimideren – bijvoorbeeld, als het in de buurt van de stofzuiger is of binnen het gebruikelijke territorium van een andere kat.

Het kan ook zijn dat de bak te dicht bij de kattenbakvulling staat, en dat uw kat er een hekel aan heeft te eten waar hij poept.

Misschien staat de voerbak te diep, waardoor de gevoelige snorharen van de kat tijdens het eten de randen van de bak raken. Dit zou oncomfortabel zijn voor uw kat.

Wat u kunt doen om deze problemen op te lossen, is de etensbak ergens anders neerzetten, en de bak omruilen voor een bord.

De Lorde Cat Bowls bijvoorbeeld zien er geweldig uit, zijn niet te diep, en kunnen worden gebruikt voor katten met gevoelige snorharen.

Als uw kat een kieskeurige eter is, probeer dan over te schakelen op andere merken kattenvoer totdat u weet wat uw kat lekker vindt. Om het voer smakelijker te maken, kunt u er vleesbrokjes of voedingsadditieven overheen strooien. (“>Hier is het voer dat wij aanbevelen voor Maine Coons)

Zorg er ook voor dat het voer dat uw kat krijgt, vooral natvoer dat in de koelkast is bewaard, niet te koud is. U kunt dit opwarmen of er een beetje kokend water over gieten voordat u het serveert.

Vergeet ten slotte niet om uw kat steeds toegang te geven tot vers water.

5. UW MAINE COON HEEFT MEDISCHE HULP NODIG

Hoewel dit zeker niet is wat u wilt lezen, is het toch belangrijk om op te nemen.

Als uw Maine Coon klein is door gewichtsverlies, moeten uw alarmbellen gaan rinkelen. Hetzelfde geldt als hij zo mager is dat zijn ruggengraat en ribben prominent aanwezig zijn.

Let op de volgende symptomen:

  • lethargie
  • braken
  • hoesten
  • frequent urineren

Een Maine Coon met ondergewicht kan te kampen hebben met een ziekte zoals nierziekte of suikerziekte.

Maine Coons zijn bijzonder vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie, een aandoening waarbij de hartspier verdikt, en polycysteuze nierziekten, waarbij cysten in de nieren worden gevormd.

In beide gevallen kan de eetlust van de aangetaste kat worden aangetast. Hoewel dit angstaanjagend klinkende gezondheidsproblemen zijn, moet u zich niet onnodig zorgen maken voordat u een professionele diagnose heeft laten stellen.

Het is ook mogelijk dat uw Maine Coon gebitsproblemen heeft waardoor eten pijnlijk is, of spijsverteringsproblemen als gevolg van een vreemd voorwerp dat vastzit in het spijsverteringskanaal. Uw kat kan ook gestrest zijn als gevolg van veranderingen in routine of omgeving.

Er zijn vele gezondheidsproblemen waardoor een kat ondergewicht kan hebben.

Hij kan bijvoorbeeld zelfs zijn reukzin verloren hebben, waardoor het moeilijk is om te detecteren wat hij eet!

Zelfs als u alleen maar vermoedt dat uw Maine Coon ziek is, is het goed om hem naar de dierenarts te brengen.

Dat is immers de beste plaats om antwoorden te krijgen over waarom je Maine Coon zo klein is. Uw dierenarts kan u ook adviseren over de voedingsbehoeften van uw Maine Coon.

MOGE UW MAINE COON UITGROEIEN TOT EEN REUS

Als je eenmaal de oorzaak hebt geïsoleerd en aan een oplossing (als die er is) hebt gewerkt, is je Maine Coon op weg om uit te groeien tot het “reusachtige” deel van de term “gentle giants”.