Beste Maine Coon voer kopen en review – De ultieme gids

Het kiezen van het juiste voer voor uw Maine Coon kan een ontmoedigende taak zijn vanwege het grote aantal opties, maar wij hebben alles op een rijtje gezet wat u moet weten om de juiste beslissing te nemen.

In dit artikel zullen wij u begeleiden bij het kiezen tussen kittenvoer, droogvoer, rauw voer en natvoer. Dit betekent dat u niet alleen moet kijken naar de textuur van het voer, maar ook naar de voedingswaarde ervan. In het ideale geval hebben Maine Coons voedsel nodig dat rijk is aan eiwitten, arm aan koolhydraten, matig aan vetten, vol met echte voedingsstoffen, en zonder troep of “vulstoffen”.

Eerst leggen we u uit waar u op moet letten en daarna laten we u een paar voorbeelden zien van goede voeding die u voor uw Maine Coon zou moeten krijgen.

DE JUISTE SOORT KIEZEN: WAT MAAKT ZE ZO GEWELDIG?

Als u begint met het zoeken naar het juiste voer voor uw Maine Coon, is het belangrijk om te bedenken wat een voer geweldig maakt. Om dit te begrijpen, zijn er een paar belangrijke ingrediënten die aanwezig moeten zijn, en in de juiste hoeveelheden.

Dit is vooral belangrijk voor Maine Coons ten opzichte van andere rassen, vanwege hun grootte en relatief hoge energieniveaus. Een goed uitgebalanceerde voeding zal uw kat niet alleen vandaag gezonder maken, maar ook het risico op toekomstige gezondheidsproblemen verlagen.

Juiste Proteine

Zoals alle katten zijn Maine Coons vleesetende dieren. Dit betekent dat hun belangrijkste voedingsbron natuurlijk vlees is, dat rijk is aan proteïne. Maar hoe weet u hoeveel eiwitten uw kat nodig heeft?

We kunnen kijken naar wat katten in het wild eten als een goede indicator van wat uw huisdier ook zou moeten eten. Uit een onderzoek onder zwerfkatten bleek dat wanneer katten op jacht waren naar hun eigen voedsel, hun dieet voor meer dan 60% uit eiwitten bestond.

Gelukkig hebben andere studies aangetoond dat, hoewel perfect gezond voor uw kat, het eiwitgehalte niet zo hoog hoeft te zijn voor een optimale gezondheid.

Als algemene regel geldt dat opgroeiende kittens en jonge volwassen Maine Coons een dieet moeten krijgen met tussen de 30% en 45% eiwit. Als ze volgroeid zijn en niet meer groeien, kan dit verlaagd worden tot tussen de 26% en 40%.

Andere factoren om te overwegen zijn:

 • Regelmatig activiteitsniveau (binnen- vs. buitenkatten)
 • Zwangerschap
 • Specifieke gezondheidsproblemen

Praat altijd met uw dierenarts over wat een goed uitgebalanceerd dieet betekent voor de specifieke omstandigheden van uw Maine Coons.

RUSITG AAN MET DE KOOLHYDRATEN

Zoals je misschien al geraden hebt, zijn mensen niet de enigen die worstelen met problemen gerelateerd aan overmatige koolhydraatconsumptie. Uit dezelfde studie die we eerder noemden, bleek dat wilde katten minder dan 5% koolhydraten consumeerden in hun gemiddelde dieet.

Dit is niet verwonderlijk als je bedenkt dat katten eerder andere dieren eten dan de gebruikelijke koolhydraatrijke ingrediënten in veel voedsel (tarwe, rijst, maïs, etc.).

Hoewel een bepaald gehalte aan koolhydraten aanvaardbaar is, is het het beste om voeding met een lager gehalte aan koolhydraten te zoeken. In de natuur hebben katten weinig tot geen behoefte aan koolhydraten.

Het consumeren van te veel koolhydraten over langere perioden kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen in de toekomst, waaronder obesitas en problemen met de spijsvertering.

Enkele tekenen dat uw Maine Coon te veel koolhydraten binnenkrijgt zijn:

 • Overmatige gassigheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Diarree

BALANS VAN VETTEN

Net als bij mensen is vet niet automatisch een slechte zaak in het dieet van uw kat. Sterker nog, de juiste hoeveelheid en het juiste type vet is een belangrijke bouwsteen voor de gezonde ontwikkeling van uw kat.

Volgens de genoemde studie zullen katten in een natuurlijke omgeving tussen 20% en 25% vet in hun voeding opnemen.

Vet speelt een belangrijke rol omdat het een bron van energie is voor het lichaam van uw Maine Coon en helpt bij de afbraak en opname van belangrijke vitaminen en voedingsstoffen.

Het is ook een bron van belangrijke Omega-3 en Omega-6 vetzuren en zorgt voor een smaak die uw kat vaak graag eet.

Ondanks deze voordelen moeten we erop letten dat de voeding van onze kat ook weer niet te vetrijk is. Net als bij mensen kan een te vetrijke voeding gemakkelijk leiden tot overgewicht of obesitas.

Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van uw Maine Coon, omdat katten met overgewicht veel meer kans hebben op de volgende gezondheidsproblemen:

 • Gewrichtspijn en ontstekingen
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Moeite met ademhalen
 • Aandoeningen aan de urinewegen
 • Constipatie

WAT MOET U VERMIJDEN?

We hebben gekeken naar wat u in het dieet van uw kat moet opnemen, maar hoe zit het met dingen die niet in hun dieet mogen zitten?

Dit kan een moeilijke vraag zijn, vooral in een wereld waar de ingrediënten op de achterkant van veel verpakkingen vaak moeilijk uit te spreken zijn en vrijwel onbekend zijn bij de gemiddelde persoon.

Veel van wat in commercieel verkocht kattenvoer zit, is er niet voor het welzijn van uw huisdier, maar eerder voor het gemak en de kosteneffectiviteit van producenten en eigenaars van gezelschapsdieren.

Hoewel niet al deze ingrediënten gegarandeerd schadelijk zijn voor uw Maine Coon, zijn er toch een paar die vermeden moeten worden om het risico op gezondheidsproblemen te verlagen.

CHEMISCHE BESTANDDELEN

Chemische conserveringsmiddelen zijn gebruikelijk in veel voedingsmiddelen als een manier om de houdbaarheid van diervoeding te verbeteren. Andere chemicaliën worden gebruikt als bevochtigingsmiddel om traktaties en voedsel een zachtere textuur te geven.

Veel van deze chemische cocktails zijn verboden voor gebruik in menselijke voeding en staan erom bekend kanker, nierproblemen en leverschade te veroorzaken. Hier is een lijst van enkele van de meest voorkomende boosdoeners om op te letten:

 • Ethoxyquin
 • Gebutyleerd hydroxytolueen (BHT)
 • Gebutyleerd hydroxyanisool (BHA)
 • Propyleen Glycol (PG)

“VULSTOF” INGREDIËNTEN

Een andere groep ingrediënten waar je voor moet oppassen zijn de ingrediënten die vaak bijdragen aan de hogere koolhydraatgehalten waar we het eerder over hadden.

Deze ingrediënten worden “vulstoffen” genoemd omdat ze een goedkopere optie zijn dan eiwitten en voedingsstoffen.

Door dit soort toegevoegde ingrediënten te gebruiken, kunnen zowel producenten als eigenaars kosten besparen en geld besparen op dierenvoeding.

Daar staat tegenover dat gezelschapsdieren die voeding met een hoge concentratie vulstoffen consumeren, vaak minder gezond zijn en een lagere levensverwachting hebben. Veel voorkomende vulstoffen zijn onder meer:

 • Maïs
 • Tarwe (gluten)
 • Vlees “bijproducten” (afvalproducten van het destructieproces, zoals beendermeel en vet)
 • Gesmolten vet

VERSCHILLENDE SOORTEN MAINE COON VOEDING

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten voer die u voor uw Maine Coon kunt krijgen!

VOOR KITTENS EN JONGE KATTEN

Wanneer uw Maine Coon nog een kitten is, zal hij andere voedingsbehoeften hebben dan wanneer hij volwassen is. Tijdens de eerste fasen van groei en ontwikkeling moet uw kitten voeding krijgen met de volgende extra voordelen:

 1. Ondersteuning van een gezonde groei
 2. Ondersteuning van het immuunsysteem
 3. Ondersteuning van de spijsvertering

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is de voedselinname van uw kitten het hoogst als hij nog geen vier maanden oud is.

Terwijl ze nog in de groei zijn, adviseren de meeste deskundigen een “vrij voer”-dieet, waarbij u uw kitten zoveel voedsel blijft geven als hij opeet.

Dit zorgt ervoor dat hun groei niet wordt belemmerd door een gebrek aan voedingsstoffen. Dit kan worden afgeremd als ze ouder worden, maar is meestal geen probleem als kitten vanwege het hogere energieniveau en de snelle ontwikkeling.

Royal Canin Kitten – Kittenvoer

Royal Canin Kitten - Kittenvoer - 4 kg

Bekijk de dagprijs

Royal Canin Kitten Droogvoer voor Katten bereikt dit door hun speciale mix van vitaminen en antioxidanten die speciaal zijn afgestemd op de gezondheid van kittens tussen de leeftijd van 4 maanden en 12 maanden.

Het bevat een super verteerbare combo van vezels, eiwitten, prebiotica, vitaminen en mineralen.

Deze zijn van cruciaal belang voor de gezonde ontwikkeling van het immuunsysteem van uw Maine Coon, met name tijdens de periode van 4-12 weken, wanneer ze bepaalde voedingsstoffen niet meer van hun moeder krijgen, maar nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Bovendien zijn kittenbrokjes klein en hebben ze een gemakkelijk te kauwen textuur die precies goed is voor het doorkomen van de tandjes bij uw kitten.

Als ze overgaan van het spenen van hun moedermelk naar het eten van vast voedsel, zijn deze brokjes zacht voor zowel hun spijsverteringsstelsel als hun mond.

Dit is belangrijk, want sommige kittens weigeren vast voedsel te eten als ze de textuur niet lekker vinden of als het kauwen pijn doet aan hun tanden.

 • Het definitieve gebit wordt gevormd. Door de tanden al vanaf deze periode te beschermen, voorkomt men het vroegtijdig ontstaan van mond- en gebitsaandoeningen.
 • De verteringscapaciteit van een kitten verandert: hij neemt bepaalde voedingsstoffen, zoals zetmeel, steeds beter op uit de voeding.
 • Een kitten groeit tot de leeftijd van 1 jaar in een steeds langzamer tempo. Zijn skelet wordt geleidelijk sterker en steeds meer spiermassa wordt ontwikkeld. De energiebehoefte neemt langzaam af, maar blijft wel erg hoog.

Hill’S – prescription diet feline

Hill'S - prescription diet feline

Bekijk de dagprijs

De Hill’s Science Diet mix brengt de hoogwaardige ingrediënten die uw kitten nodig heeft om de gezonde ontwikkeling van hun immuunsysteem en spijsverteringsstelsel te ondersteunen, maar met een extra extraatje.

Natvoer voegt meer vocht toe aan het dieet van uw Maine Coon op een manier die voor hem natuurlijk aanvoelt. In het wild krijgen katten het grootste deel van hun vocht binnen via de consumptie van rauw vlees.

Veel katten die alleen droogvoer eten drinken niet genoeg water en hebben een tekort aan vocht in hun dagelijkse voeding.

Hill’s Science Wet Kitten Food voorziet niet alleen in deze belangrijke behoefte aan vocht, maar doet dit ook met alleen de beste ingrediënten.

Dit komt omdat het gemaakt is van echte zalm, kip en lam proteïne. Het bevat ook klinisch bewezen heilzame antioxidanten, vitaminen, mineralen en aminozuren.

In tegenstelling tot vele andere opties die er zijn, maakt Hill’s Science Diet geen gebruik van kunstmatige conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen en kippenbijproductenmeel.

Dit zorgt voor een zachte en soepele voeding die uw kitten graag zal eten, terwijl het tegelijkertijd de vitale ingrediënten levert die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling.

 • Hoogwaardige, volledig natuurlijke ingrediënten (geen vulstoffen)
 • Verhoogd eiwit voor opgroeiende kittens
 • Ondersteunt het immuunsysteem en de spijsvertering
 • Biedt een hoog vochtgehalte voor een betere hydratatie

NATVOER & RAUW VOER

Nadat uw Maine Coon minstens één jaar oud is, kunt u overstappen van voer dat speciaal voor kittens is ontwikkeld, naar voer dat voor ontwikkelde volwassen katten is gemaakt.

Als algemene regel geldt dat natvoer van hoge kwaliteit de hoogste concentraties natuurlijke ingrediënten bevat die rijk zijn aan voedingsstoffen.

Het bevat ook niet de vulstoffen die in veel droogvoeropties worden aangetroffen (de meeste droogvoeropties bevatten een soort vulstof om de droge en knapperige textuur te helpen bereiken).

Net als natvoer zorgt rauwe kattenvoeding voor het broodnodige vocht in de voeding van uw kat, dat soms verwaarloosd wordt als hij alleen droogvoer eet. Wat natuurlijke ingrediënten betreft, is rauwe voeding meestal de meest natuurlijke.

Dit komt omdat het gemaakt is van ingrediënten die het dichtst bij de natuurlijke, wilde voeding van een kat staan. De meeste van deze producten zijn gevriesdroogd en worden diepgevroren bewaard om ze te helpen bewaren, omdat ze geen conserveringsmiddelen bevatten die in ander kattenvoer wel voorkomen.

Ziwi Peak Kattenvoeding Air-Dried Veniso

Ziwi Peak Kattenvoeding Air-Dried Venison

Bekijk de dagprijs

Bestaande uit echt vlees, organen en botten als belangrijkste ingrediënt, zal uw Maine Coon dol zijn op het Ziwi Peak Venison Recipe. De heerlijke hertenvlees smaak wordt vergezeld door goed smakende en heilzame groene mosselen.

Samen vormen ze 93% van dit recept voor een goed afgeronde formule. De grove, broodachtige textuur zal zelfs de aandacht trekken van de meest kieskeurige eters.

 • 100% enkelvoudig, grasgevoerd, ethisch gefokt hertenvlees uit Nieuw-Zeeland
 • Geen antibiotica, groeibevorderaars of toegevoegde hormonen
 • Geen guar, agar, of carrageen gommen
 • Geen tarwe, rijst, aardappelen, maïs of soja vulstoffen
 • Groene Mossel, een natuurlijke bron van chondroïtine en glucosamine voor gezonde gewrichten
 • Vrij van TSPP, BPA, suikers, glycerine en conserveringsmiddelen

DROOGVOEDING

Zoals de meesten van ons wel weten, is droogvoer over het algemeen het meest gegeven voer voor gezelschapsdieren dat op de markt verkrijgbaar is. Dit is grotendeels te wijten aan het gemak waarmee het kan worden bewaard en gevoerd, alsook aan de relatief lage prijs.

Hoewel veel droogvoer vol zit met minder gunstige ingrediënten voor uw Maine Coon, zijn er gezondere opties beschikbaar.

Welk droogvoer u ook kiest om uw katachtige te voeren, experts raden een combinatie van zowel nat- als droogvoer aan om beter aan de behoeften van uw huisdier te voldoen.

Royal Canin Maine Coon Adult – Kattenvoer

Royal Canin Maine Coon Adult - Kattenvoer

Bekijk de dagprijs

Dit rasspecifieke kattenvoer is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van Maine Coons van ten minste 15 maanden oud en ouder.

Het bevat met name de juiste hoeveelheid omega-3- en omega-6-vetzuren die van vitaal belang zijn voor een gezonde bot- en gewrichtsstructuur. Deze zijn vooral belangrijk voor Maine Coons vanwege hun grote omvang en relatief hoge energieniveau.

Het bevat ook taurine, EPA en DHA die belangrijk zijn voor een gezond hart. De grotere, kubusvormige brokjes zijn voor Maine Coons gemakkelijk te eten en bevorderen de mondgezondheid.

Zoals bij alle droogvoeropties is het sterk aan te raden om het dieet van uw kat aan te vullen met een combinatie van nat- en droogvoer voor een optimaal uitgebalanceerd dieet.

 • Speciaal ontwikkeld voor Maine Coons
 • Helpt een gezond gewicht te bevorderen
 • Ondersteunt een glanzende en dichte vacht en een gezonde huid

WAAROM JE HET MOET MENGEN

Op basis van alles wat we tot nu toe hebben geleerd, zou je kunnen denken dat het beste wat je voor je Maine Coon kunt doen een dieet van uitsluitend natvoer of rauw voer is.

Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval. Door uw kat wat natvoer of rauw voer te geven voorkomt u een tekort aan vocht in de voeding, omdat katten die uitsluitend droogvoer eten soms problemen met de urinewegen krijgen als gevolg van te weinig vocht.

Wat de gezondste combinatie van ingrediënten betreft, is het waar dat de meeste nat- en rauwvoeders beter zijn dan droogvoeders. Er komt echter meer bij kijken dan alleen dat.

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste combinatie van voedersoorten voor het dieet van uw kat.

Het eerste waar je rekening mee moet houden zijn de kosten. Voor mensen met een krap budget kan een volledig nat- en rauwvoerdieet een grote onderneming zijn. Gezondere ingrediënten die geen vulstoffen bevatten zijn natuurlijk duurder.

Je zult blij zijn te horen dat er ook praktische redenen zijn om een dieet met een mix van nat-, rauw- en droogvoer te rechtvaardigen.

Geloof het of niet, maar uit experimenten is gebleken dat de meeste katten het juist prettig vinden om af te wisselen. Bovendien is het handhaven van droogvoer in het dieet van uw Maine Coon bevorderlijk voor hun gebit.

De knapperige textuur van droogvoer fungeert als een natuurlijke tandenborstel om tandsteen af te schrapen en de opbouw van tandplak te voorkomen.

Hoewel de meeste katten goed zullen gedijen op dit soort gemengde voeding, is het belangrijk te vermelden dat sommige katten moeite hebben met dit concept. Katten met een gevoelig spijsverteringskanaal, of die kieskeurig zijn bij veranderingen in hun dieet, zullen beter in de gaten gehouden moeten worden.

Soms kunt u hun strijd helpen verlichten door geleidelijk over te schakelen van het ene soort voedsel naar het andere, door ze te mengen in de schaal die uw kat gebruikt.

Misschien kunt u beginnen met een mengsel van 80/20, dan 50/50, en dan 20/80 voordat u volledig overschakelt.

CONCLUSIE

Met de ongelofelijke hoeveelheid producten die er zijn, is het belangrijkste wat u voor uw Maine Coon kunt doen, om goed op de hoogte te blijven van wat u koopt.

Zoek altijd naar de gezondste en meest uitgebalanceerde opties die u zich kunt veroorloven, zodat u en uw Maine Coon kunnen genieten van een zo gelukkig, gezond en lang mogelijk leven.