De ultieme Maine Coon verzorgingsgids

Het verzorgen van een Maine Coon vereist toewijding, maar het zal de moeite waard blijken te zijn. Ontdek wat u moet weten over voeding, verzorging en het grootbrengen van een gezonde Maine Coon.

In essentie hebben Maine Coons voedzame voeding en regelmatige vachtverzorging nodig. Maine Coon eigenaren moeten hun kat gezond houden met voldoende beweging en spel. Artikelen die katteneigenaren nodig hebben voor hun Maine Coon katten zijn onder meer borstels om te verharen, krabpalen en grote kattenbakken.

Lees verder om de vele facetten van de zorg voor deze goedaardige katten te begrijpen.

Opmerking: Hoewel dit een zeer gedetailleerd artikel is, bevatten bijna alle van de 15 punten hieronder een aantal links naar “aanvullende informatie” die zeer waardevolle, zelfs meer, gedetailleerde informatie bevatten over dat specifieke punt. Wij raden u ten zeerste aan deze ook te lezen.

BASISVERZORGING

1. GEEF UW MAINE COON VOEDZAAM VOEDSEL

Gezien het grote lichaam en de actieve aard van een Maine Coon, is het belangrijk om de katachtige voldoende voedzaam voedsel te geven. Droogvoer (of brokjes) vormt meestal een integraal onderdeel van het dieet van een kat, en dit wordt aangevuld met natvoer.

Er is geen exacte formule voor wat en wanneer je een Maine Coon moet voeren. Sommige katteneigenaren geven hun kat onbeperkte toegang tot brokjes. Zij bieden slechts twee of drie keer per week natvoer aan.

Anderen geven de voorkeur aan uitsluitend natvoer, omdat dit meer vocht bevat en meer genot opwekt. U kunt uw kat een vaste etenstijd geven, bijvoorbeeld twee keer per dag ’s morgens en ’s avonds.

Het is ook prima om de maaltijden meerdere keren per dag op te breken tot kleinere porties, vooral als uw Maine Coon te snel eet of te veel eet.

Uiteindelijk is het echt aan u om te bepalen welke combinatie van voedsel en hoe vaak u uw Maine Coon wilt voeren, zolang het maar voldoet aan zijn dagelijkse behoefte aan calorieën. Als u het niet zeker weet, vraag dan de dierenarts om advies.

Belangrijker is dat het kattenvoer dat u kiest van hoge kwaliteit is.

Het ideale kattenvoer voor uw Maine Coon moet

 • hoog in eiwitten (ongeveer 52%),
 • matig in vetten (ongeveer 35%)
 • en laag in koolhydraten (ongeveer 12,5%).

Eiwitten in de vorm van kip, kalkoen of vis zijn essentieel, aangezien katten carnivoren zijn. Vermijd overmatig gebruik van koolhydraten, die de lever passeren en als vetten worden opgeslagen.

Hoewel graanvrije voeding niet helemaal noodzakelijk is, is het goed om granen (zoals tarwe, maïsglutenmeel en rijst) te vermijden, omdat ze geen deel uitmaken van het natuurlijke dieet van de kat. Vermijd ook voeding met laagwaardige vulstoffen zoals soja.

Lees onze Ultieme Gids over Maine Coon Voer hier!

2. GEEF UW MAIN COON EEN VOORRAAD SCHOON WATER

Dit hoeft nauwelijks gezegd te worden. Voorzie uw Maine Coon continu van water in een schone kom. Maine Coons staan erom bekend dat ze graag water drinken – ze kunnen zelfs proberen om uit de kraan te drinken!

3. MAAK EEN GROTE KATTENBAK OF TWEE KLAAR

U kunt rommelige ongelukjes voorkomen door de juiste kattenbakken te kiezen en ze op een geschikte plaats neer te zetten. Maine Coons hebben grote kattenbakken nodig die hun voldoende ruimte bieden om te poepen en te bewegen terwijl ze hun uitwerpselen begraven.

Wat betreft de plaats van de kattenbak, ga er niet van uit dat uw Maine Coon privacy wil terwijl hij zijn behoefte doet. Sommigen willen dat natuurlijk wel, maar anderen hebben hem liever in de hoek van de keuken of de woonkamer.

Misschien moet u wat experimenteren om uit te vinden waar uw kat zijn kattenbak het liefst heeft. Zet hem alleen niet naast het eten of naast een lawaaiig apparaat zoals een wasmachine.

Veel katteneigenaren raden aan om twee kattenbakken te hebben, omdat hun katten niet graag op dezelfde plek plassen en poepen, hun kattenbak niet willen delen met hun harige vrienden, of een kattenbak niet willen gebruiken als deze al vol is.

Om welke reden uw Maine Coon ook besluit zijn eigenzinnige voorkeuren te laten gelden, het hebben van twee kattenbakken kan u het schoonmaken van het tapijt besparen.

De kattenbak is erg belangrijk, want de juiste kattenbak en het plaatsen ervan op de juiste plek is de sleutel tot het tevreden houden van uw Maine Coon en het schoonhouden van uw huis.

Aanvullende informatie

 • Dit artikel laat u zien wat de beste kattenbak voor Maine Coons is, waar u de kattenbak het beste kunt plaatsen en wat u kunt doen als uw kat de kattenbak niet goed gebruikt.

4. GEEF UW MAINE COON BEWEGING

De extra grote Maine Coons zijn doordrenkt met een hoog energieniveau. Zijn gespierde, atletische lichamen moeten al die overtollige energie kwijt door beweging. Coon katten staan bekend om hun crepusculaire aard en zijn meestal het meest actief tijdens zonsopgang en zonsondergang.

Om uw Maine Coon gezond te houden (en om te voorkomen dat hij ’s nachts wakker ligt), moet u hem de ruimte geven om overdag actief te zijn.

Hoewel Maine Coons geen speciale bewegingsbehoeften hebben waar u op moet letten, kunt u ze wel mogelijkheden bieden om actief te zijn. Maine Coons zijn erg bedreven in klimmen.

Als de jouwe geneigd is om dingen te beklimmen, installeer er dan een kattenboom of kattenkasteel voor.

Bepaal wel eerst het comfortniveau van uw kat als het op hoogte aankomt, voordat u iets bouwt dat het plafond raakt.

Sommige Maine Coons vinden het ook leuk om uitgelaten te worden, net als honden. Voor deze activiteit moet u langzaam beginnen – laat uw kat wennen aan het dragen van een tuigje en loop met hem rond het huis voordat u probeert om verder te gaan.

Aanvullende informatie

 • Dit artikel laat u zien hoe u uw Maine Coon kunt leren aan de lijn te lopen in 3 stappen!

5. SPEEL MET UW MAINE COON

Een andere geweldige vorm van lichaamsbeweging is door te spelen. Maine Coons zijn vol enthousiasme als het op spelen aankomt. Trek ten minste een kwartier van uw dag uit om uw Maine Coon bezig te houden met interactief speelgoed zoals laserpointers en toverstokken met kwastjes.

Hij kan ook dol zijn op apporteren, dus probeer dat eens.

Laat je Maine Coon naar hartelust rondrennen en springen. Voor de rest van de dag, als hij niet aan het snoezelen is, zal uw Maine Coon het op prijs stellen om met plastic balletjes of knuffeldieren te worden achtergelaten.

Weet u niet zeker wat voor speelgoed u aan de collectie van uw kat moet toevoegen? Aangezien een Maine Coon zijn jagersinstinct nooit verliest, kunt u speelgoed aanschaffen dat zijn drang om te jagen stimuleert, zoals een op batterijen werkende muis.

Observeer wat uw kat leuk vindt, en koop (of maak) het speelgoed dienovereenkomstig. Katten verliezen echter hun interesse in hun speelgoed als ze er niet meer aan wennen, dus het is goed om sommige speeltjes te verstoppen of ze slechts af en toe aan uw Maine Coon aan te bieden.

Aanvullende informatie

 • Weet u welk speelgoed geweldig is voor Maine Coons en hoe u uw Coon kunt vermaken? Dit artikel laat je alles zien wat je moet weten!

6. HOUD UW MAINE COON BINNENSHUIS EN MISSCHIEN AF EN TOE BUITEN

Maine Coons kunnen perfect gelukkige binnenkatten zijn. Echter, als u vindt dat de omgeving buiten uw huis veilig is voor uw Maine Coon om rond te lopen, kunt u ze ook buiten laten.

Houd er wel rekening mee dat Maine Coons misschien niet in staat zijn om door de mens veroorzaakte gevaren zoals rattengif, te hard rijdende auto’s, en de verschrikkelijke katten-nappers te onderscheiden. Ze kunnen ook ziektes oplopen of territoriale gevechten aangaan met andere katten in de buurt.

Met zoveel gevaren, wat zijn dan de voordelen van het buiten laten van uw Maine Coon? Uw Maine Coon mag dan wel gedomesticeerd zijn, vergeet niet dat dit ras ooit onbevreesde katachtige jagers waren die vrij in het wild rondzwierven.

Sommige Maine Coons houden van avontuur en de mentale stimulatie die ze krijgen bij het ontdekken van nieuwe plaatsen. Ze vertrekken ’s morgens en komen ’s avonds weer thuis – als hun eigenaar dat toestaat, tenminste.

Dit is natuurlijk geheel aan u om te beslissen. De meeste Maine Coon eigenaren houden hun katten binnenshuis, weg van de gevaren van de buitenwereld.

In plaats daarvan proberen ze de kwaliteit van het leven van de Maine Coon binnen de grenzen van het huis te verbeteren door middel van speelsessies en het plaatsen van kattenbomen. Het contact van hun Maine Coon met de wereld zal door de ramen plaatsvinden.

Aanvullende informatie

 • Weet u niet zeker of u uw Maine Coon buiten moet laten? Lees dit artikel – het zal u helpen bij uw beslissing!

7. PLAATS KRABPALEN RONDOM HET HUIS

Zoals alle katten, hebben Maine Coons een natuurlijke drang om te krabben. Het vormt hun klauwen en is een vorm van lichaamsbeweging en een uitlaatklep voor stress. Als u hem geen krabpalen geeft, kan het zijn dat uw kat zijn neigingen in plaats daarvan op uw kostbare bekleding richt.

Daarom moet u een stevige krabpaal voor uw Maine Coon aanschaffen en deze vervangen zodra hij versleten is. Zorg ervoor dat de krabpaal een zware basis heeft of aan de muur kan worden bevestigd, zodat deze niet omvalt terwijl uw kat bezig is met krabben.

Aanvullende informatie

 • Als u vanaf het begin de juiste krabpaal kiest, bespaart u een hoop geld. Lees dit artikel om te leren welke u moet kopen en waar u op moet letten!

8. LAAT UW MAINE COON NIET EENZAAM WORDEN

Zorgen voor een Maine Coon is niet alleen zorgen voor zijn fysieke behoeften.

Maine Coons zijn sociale wezens die genegenheid zullen ontwikkelen voor de mensen met wie ze samenleven. Hoewel hij uw aandacht niet opeist, wil uw Maine Coon zeker niet eenzaam zijn.

Hij volgt graag aardige mensen in huis, en zijn nieuwsgierige aard zal hem ertoe brengen mee te doen of op zijn minst te kijken naar wat u aan het doen bent.

Om uw Maine Coon emotioneel gezond te houden, moet u hem wat liefde geven als hij zin heeft in een knuffel. Behandel hem altijd zachtjes en spreek tegen hem op een rustige toon. Negeer uw Maine Coon ook niet en laat hem niet voortdurend in isolement.

Zelfs als hij alleen gelaten moet worden, kunt u hem een kledingstuk van zijn favoriete persoon aanbieden, zodat een vertrouwde geur blijft hangen.

De Maine Coon is een ras dat met iedereen overweg kan – niet alleen met mensen, maar ook met honden en andere katten. Als u het gevoel heeft dat uw Maine Coon eenzaam is, kunt u overwegen om een vriendelijke harige vriend voor uw Maine Coon te adopteren.

Introduceer ze langzaam in een gecontroleerde omgeving om ervoor te zorgen dat ze aan elkaar wennen voordat u ze zonder toezicht tijd samen laat doorbrengen.

Aanvullende informatie

 • Het houden van Maine Coons samen met honden is eigenlijk een geweldig idee (meestal). Lees hier waarom!

9. BRENG UW MAINE COON NAAR DE DIERENARTS

Maine Coons zijn vatbaar voor ziektes zoals heupdysplasie, hypertrofische cardiomyopathie, polycysteuze nierziekte en spinale spieratrofie – allemaal termen die vreemd klinken voor de leek, maar bekend zijn bij deskundige dierenartsen.

Wat elke katteneigenaar moet weten is wanneer hij hulp van een dierenarts moet zoeken. Dit zijn enkele van de alarmerende tekenen dat uw Maine Coon medische hulp nodig heeft:

 • Moeilijke ademhaling
 • Overmatig kwijlen
 • Overmatige vachtverzorging
 • Overmatige vocalisaties
 • Verstoppen
 • Immobiliteit
 • Gebrek aan eetlust
 • Overvloedig braken
 • Een loopneus of veelvuldig niezen
 • Stuiptrekkingen

Deze lijst is zeker niet volledig. Als vuistregel geldt: wanneer u merkt dat uw Maine Coon zich vreemd gedraagt, breng dan onmiddellijk een bezoek aan de dierenarts.

Zelfs als u geen van deze symptomen opmerkt, moet u uw Maine Coon om de zes maanden tot een jaar naar de dierenarts brengen om een diagnose te krijgen van zijn gezondheidstoestand.

VERZORGINGSNODIGHEDEN
10. BORSTEL DE VACHT VAN UW MAINE COON

De luxueuze vacht van de Maine Coon bestaat uit drie lagen: de ondervacht, de tussenvacht, en de bovenvacht.

De zachte ondervacht ligt het dichtst bij de huid en is ontworpen om de kat warm te houden. De tussenvacht bestaat uit borstelige haren die ook een isolerende functie hebben.

Tenslotte beschermt de dikke en lange bovenvacht de Maine Coon tegen de elementen.

De vacht van een Maine Coon voelt vrij zijdeachtig aan, maar kan gaan klitten als hij niet regelmatig wordt verzorgd. Dit is vooral het geval bij de ondervacht.

Er is sprake van vervilting wanneer de vacht van de kat in de war raakt of in de knoop raakt. Voorkomen is beter dan genezen voor dit probleem, omdat de vervilting na verloop van tijd erger kan worden, waardoor het lastiger te verwijderen is.

Daarom moeten Maine Coon eigenaren zeker investeren in stevige borstels die tot diep in de vacht van de Maine Coon kunnen reiken.

De borstels moeten de vacht ontklitten en ontklitten – in wezen het verwijderen van losse, dode haren en het verzachten of wegknippen van de knopen.

Gezien het grote formaat en de dikke vacht van een Maine Coon, zouden slickerborstels en verharingsborstels veel effectiever zijn dan borstelhandschoenen of rubberen borstels.

De beste borstels voor een Maine Coon zouden een grote kop moeten hebben, simpelweg voor de efficiëntie bij het verzorgen van de grote kat.

De borstel moet ook in staat zijn om grote hoeveelheden haar te verzamelen en bij voorkeur gemakkelijk schoon te maken zijn. De borstelsessie moet niet alleen comfortabel zijn voor de kat, maar ook voor de eigenaar, dus let op borstels met een ergonomisch handvat.

Hoe vaak moet u uw Maine Coon borstelen? Er is geen vast antwoord, maar als richtlijn geldt dat tweewekelijkse borstelsessies van ongeveer tien minuten voldoende zouden moeten zijn.

Stop met borstelen wanneer er geen dode haren meer tevoorschijn komen. Lees de instructies op de borstel die u gebruikt om te begrijpen hoe u hem het beste kunt gebruiken.

Meestal moet u grote knopen verwijderen met de ontklitter voordat u verder gaat met het borstelen van de buik, poten, kin en buik van de kat met lange en zachte streken.

Aanvullende informatie

 • Met zo veel opties op de markt, kan het nog steeds moeilijk zijn om de opties te beperken op basis van de hierboven vermelde vereisten. Daarom hebben we een volledige gids gemaakt over hoe je de juiste borstel kunt vinden, en we laten je ook onze 3 top aanbevelingen zien! Lees het hier!
 • Als u wilt weten of Maine Coons veel verharen – lees dan dit artikel!

11. TRIM UW MAINE COON IN DE ZOMERMAANDEN

Ook al verharen Maine Coons meer tijdens de warmere maanden, hun dichte vacht kan ze nog steeds laten zwellen. Dat is de reden waarom sommige Maine Coon eigenaren hun kat naar de kapper sturen als onderdeel van hun verzorgingsroutine.

U kunt kiezen uit verschillende soorten knipbeurten, afhankelijk van wat de kattentrimsalon aanbiedt. Een knipbeurt die niet snel terug groeit, is natuurlijk voordeliger.

Als u overweegt om uw Maine Coon te laten knippen, wat in feite het scheren van de hele kat is, met uitzondering van zijn hoofd, nek, staart en voeten, raadpleeg dan eerst de dierenarts.

12. BAAD UW MAINE COON NAAR BEHOEFTE

In het algemeen hoeven katten niet met water gewassen te worden, omdat ze zichzelf regelmatig verzorgen.

Toch kan het nuttig zijn om uw Maine Coon een keer per maand (of om de paar maanden) in bad te doen als u merkt dat zijn vacht vettig of draderig wordt.

Aangezien Maine Coons bekend staan om hun liefde voor water – in die mate zelfs dat sommige ervan genieten om in een badkuip te zwemmen – zou het niet al te moeilijk moeten zijn om ze een bad te geven. Vul het bad met lauw water, smeer de kat in met shampoo en spoel hem grondig af, waarbij u erop let dat u geen water op het gezicht van uw kat spettert.

Een nat washandje kan worden gebruikt om het gezicht van de Maine Coon schoon te maken, maar pas op dat er geen zeep in de ogen en oren komt.

De vacht van een Maine Coon is waterafstotend, dus hij zal niet doorweekt raken zoals bij andere katten wel het geval is. U moet uw kat wel zo goed mogelijk afdrogen met een handdoek om het overtollige water te verwijderen voordat u hem weer vrijlaat.

Aanvullende informatie

 • Dit artikel laat u zien hoeveel Maine Coons van water houden en hoe u uw Maine Coon kunt baden en dat kunt combineren met speeltijd!

13. DE KLAUWEN VAN UW MAINE COON TRIMMEN

De klauwen van een Maine Coon, die lang, gebogen en gehaakt zijn, zijn bedoeld voor de jacht in het wild. In huis kunnen ze echter lastig zijn als ze vast komen te zitten in kleding, tapijten, gordijnen of bekleding.

Om beschadigingen aan uw bezittingen te voorkomen en om ongelukken met krabben tijdens het spelen met uw Maine Coon te vermijden, is het verstandig om de klauwen van uw Maine Coon te knippen met een tondeuse die bedoeld is voor katten.

Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van een manicure schaar, pincet, of nagel guillotine; alles is goed zolang u en uw Maine Coon zich er prettig bij voelen.

Wanneer u de klauwen van uw Maine Coon knipt, zorg er dan voor dat de katachtige ontspannen is, zodat u niet per ongeluk het vlees van de poot afknipt. Vraag hulp als u iemand nodig heeft om de Maine Coon vast te houden.

Houd de klauw tussen uw vingers en zoom in op het gebied dat u gaat afknippen voordat u de daad daadwerkelijk uitvoert. Het is fantastisch als je Maine Coon ermee instemt dat je zijn poten vasthoudt.

Als dit niet het geval is, maak er dan een gewoonte van om dit in de toekomst te doen als u spelletjes speelt met uw Maine Coon. Het knippen van de nagels van uw kat kan in het begin meer dan één sessie in beslag nemen, maar dit zou na verloop van tijd moeten verbeteren.

Aanvullende informatie

 • Knip de klauwen van uw kat alleen als dat nodig is. Als u een goede krabpaal heeft – zoals deze – en een goede krabpaal, is knippen niet nodig.
 • Ontklauw uw Maine Coon of een andere kat NOOIT. Katten horen klauwen te hebben. Ze hebben ze nodig om te spelen, klimmen, eten, jagen en vechten.

14. POETS DE TANDEN VAN UW MAINE COON

Veel katteneigenaren verwaarlozen de tandverzorging van hun geliefde katachtige, simpelweg omdat ze het belang ervan niet beseffen. Ja, er bestaat zoiets als een gezond gebit voor katachtigen!

Om uw Maine Coon vrij te houden van parodontitis, tandbederf, of eigenlijk alle problemen met zijn tandvlees en tanden, moet u leren hoe u de tanden van een Maine Coon moet poetsen. Begin thuis een routine met een vaste tijd en plaats voor deze activiteit.

Laad de tandenborstel met kattentandpasta, leg uw kat op zijn zij en laat hem aan de tandenborstel snuffelen en likken. Pas als uw kat zich vertrouwd voelt met de routine en de tandenborstel, kunt u proberen aan zijn lip te trekken en zijn tanden te poetsen.

Eindig de sessie met een beloning als vorm van positieve bekrachtiging.

Als u eenmaal succes heeft, kunt u de tanden van uw Maine Coon het beste dagelijks, om de dag of ten minste eenmaal per week poetsen.

Aanvullende informatie

 • Vooral als uw Maine Coon overmatig kwijlt, is dit erg belangrijk. Lees hier wat het betekent als uw Maine Coon veel kwijlt.

15. MAAK DE OREN VAN UW MAINE COON SCHOON

De oren van een Maine Coon zijn gevoelig voor vuil en wasachtig worden – de perfecte omstandigheden voor het kweken van een infectie. Terugkerende oorontstekingen komen vaak voor bij katten, ook bij Maine Coons. Als katteneigenaar moet u weten hoe u de oren van een Maine Coon goed schoonmaakt om dergelijke infecties te voorkomen.

Als uw Maine Coon lichte ooruitvloeiing heeft, is het voldoende om een q-tip in een oorreinigingsoplossing te dopen en de oren van de Coon één keer per week of twee weken schoon te vegen. (Let op dat u nooit een droog wattenstaafje in het oor van een kat steekt, het kan zich vastzetten in het oorsmeer dat de gehoorgang bekleedt).

Als uw Maine Coon veel oorsmeer heeft, ligt het probleem dieper achter de ooropening.

Een q-tip komt niet diep in de gehoorgang – u hebt een reiniger nodig met een applicator om de oplossing direct naar binnen te laten vallen. Dan moet u de bovenwangen van de kat masseren, dat is het gebied onder de ooropening, om het oorsmeer en vuil los te maken.

Laat uw kat na een paar seconden los. Hij zal waarschijnlijk met zijn kop schudden, waardoor het vuil uit zijn oren vrijkomt. Vanaf dat moment hoeft u alleen het buitenoor van de kat schoon te maken met een watje.

Als de uitvloeiing van het oor van uw Maine Coon een paar dagen na het schoonmaken nog steeds hevig is, of als de uitvloeiing een geur heeft, breng uw kat dan naar de dierenarts om te controleren op infectie. Geïnfecteerde oren hebben een speciale antibiotische zalf nodig.

Aanvullende informatie

 • Hoewel het bij sommige Maine Coons nodig kan zijn om de oren schoon te maken, kunnen de meesten dat prima zelf. (Onze Maine Coon, Maze, heeft onze hulp niet nodig bij het schoonmaken van haar oren).