Hoe herken je de eerste symptonen van een drachtige / zwangere kat

Om ervoor te zorgen dat uw kat een veilige en gezonde zwangerschap heeft, is het van vitaal belang dat u weet hoe u de tekenen kunt herkennen. Deze zes tekenen van kattenzwangerschap helpen u te weten of u het gekwetter van kleine pootjes kunt verwachten.

Ochtendziekte

Een niet te missen teken dat uw kat zwanger is, is ochtendmisselijkheid. Net als bij zwangere mensen is het volkomen normaal dat zwangere poezen (zoals een niet-bespoten poes wordt genoemd) overgeven tijdens de zwangerschap – dus wees voorbereid op wat extra schoonmaakwerk. U hoeft zich geen zorgen te maken over een korte periode van braken, maar als het vaak voorkomt of als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, kunt u misschien beter medische hulp zoeken.

Verandering in eetlust

Aangezien uw kat nu niet alleen voor zichzelf zal eten, maar ook voor een nest kittens, kunt u een toegenomen eetlust verwachten naarmate de zwangerschap zich ontwikkelt. Het kan echter ook zijn dat u een zwangerschap eerder opmerkt, aangezien veel katten een verminderde eetlust hebben gedurende een korte periode na de bevruchting.

Veranderingen aan het lichaam

Zoals te verwachten, ondergaat het lichaam van een drachtige kat een aantal veranderingen tijdens de dracht. De tepels worden na ongeveer 3 weken groter en rozer, terwijl de buik na 5-6 weken merkbaar dikker wordt. Zorg ervoor dat u deze gebieden niet beweegt, want dat kan uw kat stress bezorgen en zelfs de gezondheid van de ongeboren foetussen in gevaar brengen.

Geslachtsgemeenschap

Als eigenaar van een ongesteriliseerde poes weet u ongetwijfeld hoe een krolse poes zich gedraagt: het luide miauwen, de ongewoon grote aanhankelijkheid, het likken van de geslachtsdelen en – als u pech hebt – het markeren van het territorium met urine. Als de krolsheid van uw poes abrupt stopt, kan dit een teken van zwangerschap zijn, maar omdat katten ook wel eens schijnzwanger kunnen worden, is dit geen garantie – een dierenarts kan helpen om duidelijkheid te krijgen.

Veranderingen in gedrag

Een drachtige kat zal meer tevreden zijn om binnenshuis te blijven, op zoek naar de aandacht van haar eigenaar in plaats van die van andere katers. Zwangere katten zullen minder speels lijken en misschien zelfs meer willen slapen dan normaal. Hoewel u zult merken dat uw kat meer ingetogen is, zult u ook af en toe een stemmingswisseling moeten verdragen!

Nestelen

Als uw kat begint te verdwijnen en alleen nog maar te vinden is in de stilste, meest besloten delen van het huis, kan het zijn dat uw kat in een vergevorderd stadium van zwangerschap is. Dit gedrag staat bekend als nestelen – uw kat probeert de beste plek te vinden om haar kittens ter wereld te brengen.

Heb je de tekenen gezien?

Als u denkt dat uw kat zwanger is, moet u een dierenarts bezoeken – zolang dit geen onnodige stress voor uw huisdier veroorzaakt – zodat die met zekerheid kan vaststellen of ze zwanger is en ervoor kan zorgen dat ze gezond is. Afhankelijk van hoe lang uw kat al drachtig is, kan uw dierenarts u misschien zelfs vertellen hoeveel kittens u kunt verwachten. Belangrijker is dat uw dierenarts u ook kan adviseren over de beste manier om uw kat tijdens de zwangerschap te verzorgen en ervoor te zorgen dat de bevalling zo comfortabel mogelijk verloopt.

Voorkom ongewenste zwangerschappen

Hoewel niemand kan ontkennen dat kittens tot de schattigste dingen op aarde behoren, is het trieste feit dat er ontelbare aantallen kittens en poezen zijn die wanhopig een thuis nodig hebben. Tenzij u er zeker van kunt zijn dat uw nestje kittens allemaal in goede huizen terecht zal komen, moet u sterk overwegen uw kat te laten steriliseren. Als u een kater heeft kunt u nog steeds uw steentje bijdragen door hem te laten castreren. Naast het voorkomen van ongewenste zwangerschappen kan het ook het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen of zelfs elimineren, het castreren van een kater maakt hem minder agressief en het steriliseren van een poes voorkomt de stress van de krolsheid.