Waarom verzorgen katten elkaar en vechten ze dan

Katten verzorgen elkaar als ze een band met elkaar hebben. Dit betekent dat ze zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap, dus je zult vaak zien dat de ene kat het gezicht en de oren van de andere likt. Het is een schok wanneer er iets gebeurt en de vacht begint te vliegen. Uw twee vriendelijke katten zijn nu aan het vechten.

Het komt zelden voor dat twee katten die een hekel aan elkaar hebben, sociaal met elkaar spelen voordat ze gaan vechten. Dit schijnbaar agressieve spel omvat schoppen, poten, rollen, en elkaar achtervolgen. Al dit ruwe spel is geen echt gevecht, maar gewoon speelsheid tussen twee katten.

We zullen de redenen onderzoeken waarom sociale verzorging belangrijk is voor twee katten om goed met elkaar te kunnen opschieten. Daarna onderzoeken we waarom sommige katten plotseling agressief worden en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen vechten en speelsheid.

Het doel van verzorging bij katten

Alvorens te bekijken waarom katten vechten, is het noodzakelijk om te bespreken waarom katten borstelen. Alle katten besteden een groot deel van de dag aan het doorspitten van hun vacht en het schoonmaken van alle bereikbare delen van hun lichaam.

Hoewel likken de belangrijkste bezigheid is bij het verzorgen van de vacht, bijten katten ook in klitten en graven diep om vlooien en verschillende soorten huidirritaties op te sporen. Als u ooit een kat hebt zien borstelen, zult u beseffen dat het een lange en gedetailleerde taak is om dit proces te voltooien.

De verzorging van katten gaat veel verder dan het eenvoudige schoonmaken met de tong. Zoals zo vaak in het dierenrijk, komt er op gedragsgebied vaak veel meer bij kijken dan men op het eerste gezicht zou denken. Katten verzorgen hun vacht om de volgende redenen:

  • Plezier en genot.
  • Wassen na inspanning of activiteit.
  • Verwijderen van vuil en afval van verwondingen, omdat katten een antiseptische tong hebben.
  • Opruimen na het eten.
  • Temperatuurregeling.
  • Ontspanning en verlichting van stress/angst.
  • Geur verwijderen zodat roofdieren hen niet opmerken.
  • Huid en vacht smeren.
  • Obsessief gedrag (zelf- kalmeren).

Katten weten ook dat als ze niets anders te doen hebben, ze altijd kunnen poetsen. Vaak is borstelen een vaste oefening waar katten op kunnen vertrouwen om zichzelf bezig te houden.

Het is niet ongewoon dat een kat het poetsen gebruikt om het verzoek van een eigenaar te negeren. Trimmen kan worden gebruikt als een daad van “bezig zijn” en een vertragingstactiek. Ja, katten zijn echt zo slim.

Overdreven vachtverzorging kan het gevolg zijn van een intense emotionele crisis. Het trekken aan en verwijderen van vacht kan optreden wanneer een kat moeite heeft zich aan te passen aan een verandering in de omgeving. Bijvoorbeeld, de introductie van een nieuw kitten in het huishouden kan stress veroorzaken bij een oudere kat.

Waarom kammen katten en gaan ze dan vechten?

De beste manier om het poetsen en vechten uit te leggen is het oude gezegde: “te veel van het goede”. Waarom likken katten elkaar en slaan ze elkaar dan? Het geduld is verloren gegaan, dus het goede is oud en vermoeiend geworden. Hoewel sociale verzorging een band schept, bereikt elke kat een punt waarop hij er genoeg van heeft. Zie het als een knuffel die te lang is blijven hangen.

Hoewel katten die elkaar verzorgen een stevige band hebben, kan er een vorm van spelgevecht ontstaan. Hoewel het zelden voorkomt, kan een beetje speelgevecht, als er op de verkeerde knoppen wordt gedrukt, naar het volgende niveau gaan. Sissen, piepen, slaan, enz. kunnen op dat moment ontketend worden. Dit is waar een eigenaar moet ingrijpen en vrede moet sluiten tussen de twee geagiteerde katachtigen.

Een gebrek aan geduld is het omslagpunt. Omdat katten van nature nieuwsgierige dieren zijn en ook graag op de maat van hun eigen trommel lopen, kan het te lang dwarszitten van een andere kat tot ergernis leiden. Als het lijkt alsof uw kat tegen uw andere kat zegt: “Ik ga eerst je nek schoonlikken voordat ik erin bijt,” zit u er waarschijnlijk niet ver naast.

Grooming gevolgd door vechten kan het gevolg zijn van een ziekte of het ontdekken van een ziekte. Hoewel zeldzaam, kunnen sommige katten stuiten op een vleeswond of infectie bij de kat die ze aan het verzorgen zijn. Zodra een zorgwekkende plek (of geur) is gevonden, kan deze het borstelen stoppen en een meer strenge en “afstandelijke” aanpak aannemen.

Wat is het verschil tussen spelen en vechten bij katten?

Speelgevechten bestaan uit rondrollen, grijpen, schoppen met de achterpoten (konijnentrappen), en snel opstaan en elkaar achterna zitten in huis of op het speelterrein.

Meestal zijn er geen geluiden van ongemak of boosheid. Het is ook gebruikelijk dat het schoppen en grijpen plotseling stopt, en dat beide katten volledig ontspannen zijn en samen uitrusten.

Echt vechten, aan de andere kant, is heel anders. Een woordenwisseling is veel agressiever, opzettelijk, snel ontwikkelend, en bijna onmogelijk op te breken. De katten zullen elkaar achtervolgen, tackelen, en de agressie hervatten. Gillen en krijsen zijn vaak de vocale bijproducten.

Hoe langer u uw katten bezit, hoe gemakkelijker het zal zijn om een gevecht te stoppen. Hoewel sommige speelse gevechten een beetje te ruig kunnen worden, is er toch een groot verschil tussen de twee soorten gedrag.

Hoewel het mogelijk is, zullen twee katten die het op elkaar gemunt hebben, zich zelden bezighouden met sociale omgang. Als twee katten het met elkaar aan de stok hebben, is het laatste wat u wilt, aangeraakt worden door de andere kat.

Als uw katten aan het poetsen zijn en dan beginnen te “vechten”, kunt u er zeker van zijn dat ze bezig zijn met leuk en agressief spel. Als twee van uw katten aan het vechten zijn (tijdens het spelen of anderszins), loop dan nooit weg terwijl het aan de gang is.

Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom katten elkaar verzorgen?

Het sociaal verzorgen van katten kan verschillende redenen hebben. Deze zijn als volgt:

Bindingsoefening tussen twee katten

Groepsvoering is een vorm van hechting. Dit is de reden waarom katten die het leuk vinden om elkaar te verzorgen zelden een echt gevecht zullen aangaan. Als uw katten elkaar borstelen, betekent dit dat er veel liefde en vertrouwen is ontwikkeld.

De twee katten zien elkaar als familie. Het verzorgen van de vacht is op zichzelf al een oefening in vertrouwen. Waarom likken katten elkaars oren? Dit heeft te maken met vertrouwen in de groepsdynamiek. Bovendien is likken aan het gezicht de favoriete plek van een kat om affectie te tonen.

Beide katten komen uit hetzelfde nest

Sociale verzorging verstevigt de band binnen het gezin. Heeft u jonge katten uit hetzelfde nest en een oudere kat? Het likken van een oudere kat door een kitten betekent dat de oudere kat in de familie is opgenomen.

Gedeelde genegenheid tussen twee katten

Sociaal likken is een vitale band tussen kittens en volwassen katten, met name de moeder. Dit is een uiting van genegenheid, maar ook van dominantie en territoriale markering.

Het dient als een waarschuwing aan anderen dat “kitten X” deel uitmaakt van een specifieke familie. De geur die gepaard gaat met het likken is zo sterk dat een moeder haar eigen geur kan afstoten als die van het kitten niet voldoende is veranderd.

Dit houdt in dat de band tussen moeder en kind verbroken kan worden als de juiste territoriummarkeringen niet zijn aangebracht.

Aanvaarding van een tweede kat

Sociale verzorging is ook een vorm van acceptatie als er een nieuwe kat in uw huishouden is gekomen.

Als uw katten belangstelling hebben voor de nieuwkomer en aan hem beginnen te ruiken en te likken, dan is dat een goed teken van acceptatie en bescherming. Door de nieuwe kat te likken en te verzorgen, is de “familiegeur” overgedragen.

Poetsen katten andere dieren sociaal?

Waarom verzorgt mijn kat mijn hond? Uw hond maakt deel uit van de familie van uw kat. Hoewel dat vreemd kan lijken, accepteren vertrouwende katten bijna iedereen. Daarom zie je op televisie vaak shows over hoe katten en fretten beste vrienden zijn of hoe een oudere kat beste vrienden is met een baardagaam.

Als het vertrouwen en de sociale band er zijn, zullen katten andere dieren likken en verzorgen. Twee katten die elkaar verzorgen en dan vechten is slechts een deel van de complexe relatie die katachtigen met elkaar hebben.