Wat is het beste kittenvoer in 2023?

Een kitten heeft behoefte aan ander voer dan volwassen katten. De stofwisseling werkt anders, het dier ontwikkelt zich fysiek en mentaal in hoog tempo. Dit betekent dat je ook andere voeding moet geven in de periode na moedermelk en voordat de kitten volgroeid is. Dit geldt overigens ook voor senior katten waar speciaal kattenvoer voor te koop is. Als je een kitten in huis hebt dan moet je daar de voeding op afstemmen. Hier is de top vijf kittenvoer in 2021.

beste kittenvoer kopen overzicht

1. Populair: Royal Canin Mother & Baby Cat – 3 x 2 Kilo

Royal Canin Fhn Mother & Babycat

Bekijk de dagprijs

Voor kittens onder de vier maanden is Royal Canin Mother & Baby Cat een populaire optie. De brokken zijn klein van formaat en daarmee goed te kauwen, er zijn ingrediënten aanwezig die helpen het immuunsysteem van de kitten te versterken. Dit voer is naast kittens ook geschikt voor de zogende moeder.

 • Verpakking: 1 set van 3 zakken
 • Biologisch: Nee
 • Gewicht: 3 x 2 = 6 Kilo
 • Graanvrij: Nee
 • Leeftijd: Kittens tot 1 jaar, Moeders tussen 3 – 8 jaar

2. Best getest: Royal Canin Kitten – 10 Kilo

Royal Canin Kitten

Bekijk de dagprijs

Na de eerste vier maanden zal de ontwikkeling van je kitten in een nieuwe fase belanden. Hier kun je de voeding op afstemmen met Royal Canin Kitten, dit voer is ontwikkeld voor kittens in de leeftijd tussen 4 en 12 maanden. De bouwstoffen zorgen voor sterke spieren en botten, daarnaast wordt de weerstand ermee verhoogd. Deze verpakking van 10 Kilo is met name geschikt om meerdere kittens mee groot te brengen.

 • Verpakking: 1 zak
 • Biologisch: Nee
 • Gewicht: 10 Kilo
 • Graanvrij: Nee
 • Leeftijd: Kittens tot 1 jaar

3. Aanrader: Prins VitalCare Kitten Gevogelte – 5 Kilo

Prins VitalCare Kitten 5 kg

Bekijk de dagprijs

Deze brokjes zijn niet alleen bestemd voor de kittens maar ook de moeder mag eten van dit smakelijke voer. De kleintjes kun je de Prins VitalCare Kitten Gevogelte brokken voeren van 1 tot 12 maanden, de moeder mag er na het zogen mee stoppen. De samenstelling zorgt voor veel energie wat zowel de kittens als de moeder goed kunnen gebruiken in deze periode.

 • Verpakking: 1 zak
 • Biologisch: Nee
 • Gewicht: 5 kilo
 • Graanvrij: Nee
 • Leeftijd: Kittens tot 1 jaar

4. Royal Canin Kitten – 4 Kilo

Royal Canin Kitten - Kittenvoer - 4 kg

Bekijk de dagprijs

Na de eerste vier maanden kun je overstappen naar Royal Canin Kitten kattenbrokken. Dit voer is ontwikkeld voor kittens tussen 4 en 12 maanden. Als je meerdere kittens in huis hebt kun je ook voor de grotere zak van 10 Kilo gaan die wat voordeliger is.

 • Verpakking: 1 zak
 • Biologisch: Nee
 • Gewicht: 4 Kilo
 • Graanvrij: Nee
 • Leeftijd: Kittens tot 1 jaar

5. Royal Canin Kitten Instinctive – 12 x 85 Gram

Royal Canin Kitten Instinctive

Bekijk de dagprijs

Er is ook natvoer voor kittens. De kleine verpakking zorgt ervoor dat je altijd vers natvoer kunt voorschotelen. Het voer bevat niet alleen alle nodige voedingsstoffen, het smaakt ook nog eens heerlijk! Het helpt daarnaast bij kittens die een gevoelig darmstelsel hebben, het biedt alleen geen tandverzorging dus combineren met brokken is wel aan te bevelen. Het Royal Canin Kitten Instinctive natvoer is een ware traktatie voor iedere kitten.

 • Verpakking: 1 pak, 12 producten
 • Biologisch: Nee
 • Gewicht: 1 Kilo
 • Graanvrij: Nee
 • Leeftijd: Kittens tot 1 jaar

Dit moet je weten over kittenvoer

Normaal gesproken zal een kitten de eerste acht weken bij de moeder in het nest blijven. In die periode zal de kitten melk drinken van de moeder. Na de eerste maand zal de productie van moedermelk afnemen, dit is het moment dat je kittenvoer kunt gaan aanbieden. Na acht weken kun je helemaal stoppen met moedermelk en mag de kitten tot aan het eerste levensjaar kittenvoer eten. Daarna stap je over naar voer voor volwassen katten.

Kittenvoer is doorgaans ook geschikt voor een zogende poes die haar kittens moet voorzien van de nodige voedingsstoffen. Zowel de moeder als het kind heeft een stofwisseling en behoefte die anders is dan bij volwassen katten die niet zogen. Als de moeder niet langer melk geeft aan de kittens dan kan de volwassen kat weer normaal kattenvoer gaan eten. Het is dus niet de bedoeling dat de moeder ook een vol jaar kittenvoer consumeert. Na het zogen kun je dus direct weer overstappen op de normale voeding.

Voordelen van kittenvoer voor je kitten

Er zijn drie hoofdcategorieën bouwstoffen die van belang zijn voor zoogdieren. Dit zijn koolhydraten ofwel suikers, proteïnen ofwel eiwitten en vetten. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog vitamines en mineralen die het dier nodig heeft. Kittens zullen in het eerste jaar enorm snel groeien waardoor ze behoefte hebben aan energierijke voeding. Daarnaast zullen ze ook nog eens zeer actief zijn wat alleen mogelijk is met ingrediënten die snel verbrand worden in het lichaam. Ook de hersenen zullen veel geprikkeld worden en zich in hoog tempo ontwikkelen. Dit kost allemaal ontzettend veel energie.

Naast de energiebehoefte is er nog een heel praktisch voordeel bij kittenvoer; het formaat. Brokjes voor kittens zijn kleiner van formaat zodat het jonge dier de brokjes met dat kleine bekje goed kan doorbijten. Grote brokken passen niet goed in de bek en kunnen zelfs voor verstikking zorgen. Alleen al het afwijkende formaat is een goede reden om kittenvoer te kopen voor jouw kitten.

Hoe ga je van kittenvoer naar kattenvoer?

Als de eerste verjaardag nadert zal de jonge kat zo goed als volgroeid zijn, dit kan per kattenras verschillen maar het zal ongeveer één jaar zijn. Het is niet verstandig om dan van de ene op de andere dag over te stappen naar kattenvoer voor volwassenen katten. Begin met een beetje normaal voer te mengen met het kittenvoer en voeg iedere dag wat meer voer voor volwassen katten toe. Na een week of iets langer zal de kat gewend zijn aan het nieuwe type voer en kun je stoppen met kittenvoer. Iets langer of korter is niet zo belangrijk, je zult wel de overstap moeten maken. Anders bestaat de kans op overgewicht. Omdat kittenvoer veel energie levert dat niet meer verbrand wordt door het volwassen lichaam én omdat de brokjes kleiner van formaat zijn wat schrokken in de hand werkt.

Als je merkt dat jouw kat snel toeneemt in gewicht maar niet meer groter wordt dan wordt het hoog tijd om de stoppen met kittenvoer.

Aandachtspunten bij kittenvoer

Hier zijn acht zaken waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van kittenvoer:

 • Er wordt door sommige fabrikanten onderscheid gemaakt tussen jongere kittens en jong volwassen katten. Zo kun je de overgangsfase soepeler laten verlopen. Ook zijn er producten die voor de gehele kitten fase geschikt zijn maar dan in afwijkende portie grootte.
 • Voor sommige kattenrassen zijn specifieke soorten kittenvoer op de markt gebracht zoals voor de Maine Coon. Dit voer heeft een samenstelling die helemaal toegespitst is op het ras van de kat. Hoewel dit verschil kan maken is het geen must. Ieder type kittenvoer is geschikt voor opgroeiende kittens, let vooral op de hoeveelheid voer die je moet geven.
 • De prijzen kunnen uiteenlopen. Merkproducten zijn duurder dan huismerken, dit komt naast de kwaliteit wellicht ook door de diversiteit. Het is nou eenmaal minder kosteneffectief om een groot aantal soorten kattenvoer op de markt te brengen.
 • Als je reeds katten in huis hebt dan kun je voor een nieuwe kitten producten van hetzelfde merk kopen. Dit kan de overstap na het eerste jaar ook eenvoudiger maken omdat het smaakprofiel waarschijnlijk overeen zal komen.
 • In voer voor katten en honden zitten vaak granen verwerkt. Als jouw huisdier hier gevoelig voor is of als je liever graanvrij voer wilt geven dan zijn hier producten voor op de markt. Ook zijn er producten die speciaal ontwikkeld zijn voor katten met een voedsel intolerantie.
 • Natvoer is beter te verdragen dan droogvoer bij kittens of volwassen katten die een gevoelige maag hebben. Als jouw huisdier misselijk wordt van brokjes dan kan natvoer de oplossing bieden.
 • Als je zelf graag producten eet die onbespoten zijn vanuit biologische teelt of bio-vlees, dan koop je wellicht liever ook biologisch kittenvoer. Er zijn producten die hieraan voldoen, die zullen doorgaans wel wat duurder zijn in aanschaf.
 • Sommige producten worden aanbevolen voor zowel kittens als hun zogende moeders. Er zijn ook soorten kattenvoer die specifiek ontwikkeld zijn voor de moeder en de juiste bouwstoffen bevatten om een poes in deze fase de nodige energie te verschaffen.

Als je een kitten ophaalt bij de fokker of bij een dierenasiel dan kun je tips krijgen over het juiste voer voor kittens. Ze geven wellicht ook wat voer mee om de overstap voor het dier wat eenvoudiger te maken. Je bent niet verplicht om dit advies op te volgen maar je kunt de transitie er wel wat eenvoudiger mee maken.

Verschillen tussen natvoer en droogvoer voor kittens

Net zoals bij voer voor volwassen en senior katten kun je ook bij kittenvoer kiezen voor zowel droogvoer als natvoer. De selectie droogvoer is aanzienlijk groter dan natvoer. In de meeste gevallen is het gewoon praktisch om voor de brokjes te kiezen. Ze gaan langer mee en het is heel eenvoudig om porties af te wegen. Daarnaast stimuleren brokjes de kaken en zorgen ze voor sterke, schone tanden.

Je mag uiteraard ook droogvoer en natvoer naast elkaar geven, zo kun je ook werken aan de smaakontwikkeling. Als je meer smaken en vormen aanbiedt dan is de kans groter dat je kat in de toekomst minder kieskeurig is met kattenvoer. Als je altijd hetzelfde product geeft dan kan de transitie van kittenvoer naar voer voor volwassen katten moeizamer verlopen. Naast smaak kun je zo ook meerdere texturen laten ervaren.

Natvoer heeft dan weer als voordeel dat er meer vocht in zit. Kittens hebben namelijk veel vocht nodig. In het begin zijn ze gewend om alle voedingsstoffen via melk binnen te krijgen, door vaste voeding en water te splitsen kan het even wennen zijn. Met natvoer kun je de overstap wat soepeler laten verlopen. Let naast de lege voerbak dus ook altijd goed op hoeveel je kat drinkt.

Een gezonde kitten begint bij doordacht voeren

Als laatste nog wat praktische tips bij het voeren van je kitten:

Hoewel kittens veel energie nodig hebben is het maagje nog klein. Je zult in het begin vaker kleine porties geven, dit bouw je af met grotere porties maar dan minder frequent. Op de verpakking zullen aanbevolen porties vermeld staan, de fokker of de specialisten bij het dierenasiel kunnen je ook adviseren.

Niet alle kittens zijn even energiek en verbranden dezelfde hoeveelheid calorieën. Er zijn kattenrassen die al op jonge leeftijd aanleg hebben om te dik te worden. Je wilt een kitten die snel groeit en energie heeft, bij een kitten die snel dik en lusteloos wordt zul je wellicht kleinere porties moeten geven of je kunt overstappen naar voer waar het dier beter op presteert.

Met deze informatie geef je jouw kitten een goede start. Lees ook de pagina’s over kattenvoeding voor volwassen en senior katten voor een leven lang verantwoorde voeding.