Beste design kattenbak voor 2023 kopen en aanbiedingen

Katten zijn stijlvolle en elegante dieren. Tot het moment dat ze hun behoefte doen, die urine en drollen zijn aanzienlijk minder prettig om naar te kijken of te ruiken. Daarvoor koop je een kattenbak, maar de meeste modellen staan absoluut niet mooi in het interieur. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die wel aandacht besteden aan het ontwerp, je kunt namelijk ook een design kattenbak kopen. De modellen op deze pagina passen in ieder interieur en hebben soms ook nog eens zeer inventieve methoden om de bak te verschonen. Hier zijn de beste design kattenbakken die je in 2021 kunt kopen!

Beste design kattenbakken voor 2021

Hier is de top 5 voor 2021. Volg de links voor meer informatie over de producten, prijzen en klantervaringen.

1. Populair: Curver Kattenbak

Curver Kattenbak - Mokka

Bekijk de dagprijs

Het merk Curver ken je ongetwijfeld van hun huishoudelijke artikelen. Daarbij besteden ze naast aandacht voor functionaliteit ook tijd aan aantrekkelijk design. Dat is met deze Curver Kattenbak niet anders, zo hebben ze het populaire rattan motief als basis genomen voor deze mand. Dat geeft het geheel direct een vriendelijke en natuurlijke uitstraling die niet zal misstaan in huis. Daarnaast is er ook duidelijk nagedacht over het gebruik. Zo is er een uitschuifbaar plateau aanwezig waar de kat zijn of haar pootjes schoon kan vegen waarmee de kans op grit door de woning aanzienlijk kleiner zal zijn. Ook is een lade aanwezig die uitschuifbaar is, zo wordt verschonen een karweitje dat binnen een handomdraai geklaard is.

Kenmerken:

 • Kleur: Mokka
 • Materiaal: Kunststof rattan
 • Lade: Ja
 • Inhoud: 51 x 38,5 x 39,5 cm

2. Best getest: Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak

Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak

Bekijk de dagprijs

Als eerste is dit asymmetrische design behoorlijk opvallend, daarmee mag de Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak zeker betiteld worden als design kattenbak. Maar er is een reden dat het gat niet in het midden is geplaatst en dat is de ingenieuze wijze van schoonmaken. Je kunt de bak op zijn kant rollen, daarna zet je de bak weer rechtop. Dan zullen de vieze delen in de kattenbak in een speciaal compartiment blijven steken wat je eenvoudig kunt afvoeren. Je moet nog steeds een beetje werk verrichten maar het zal je wel behoorlijk wat moeite besparen.

Kenmerken:

 • Kleur: Bruin / Grijs
 • Materiaal: Kunststof
 • Lade: Ja
 • Inhoud: Groot formaat

3. Aanrader: Scoopfree Kattenbak Original Zelfreinigend

Scoopfree - Kattenbak Original Zelfreinigend

Bekijk de dagprijs

Een ‘zelfreinigende’ kattenbak vereist altijd nog een beetje werk door de eigenaar, een robot bak zoals er robot stofzuigers bestaan hebben we nog niet ontdekt. De Scoopfree Kattenbak Original Zelfreinigend ligt het dichtste bij een volautomatische bak voor katten. Wanneer je kat zijn of haar behoefte heeft gedaan treedt de hark automatisch in werking. De kristallen nemen daarnaast luchtjes op waardoor deze open bak toch nauwelijks geurtjes zal verspreiden. Daarnaast ligt de vochtabsorptie ook zeer hoog. Dat betekent minder vuil in de ruimte, minder luchtjes en een schone omgeving voor zowel de kat als eigenaar.

Kenmerken:

 • Kleur: Wit
 • Materiaal: Kunststof
 • Lade: Ja

4. Way Basics Duurzame Kattenbak Zwart

Way Basics Duurzame Kattenbak - Zwart

Bekijk de dagprijs

De kattenbak die niet op een kattenbak lijkt, dat is de Way Basics Duurzame Kattenbak Zwart. Dit design is uniek, het biedt een decoratief element in iedere woning dat ook nog eens praktisch is in gebruik. Het is een kast met daarin deurtjes die fungeren als de ingang naar de bak. Dankzij de geïntegreerde mat zullen de pootjes van de kat schoon blijven. Hoewel het lijkt op een meubel is het toch niet nodig om met spijkers en schroeven aan de slag te gaan. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van stevige plakstrips, een handleiding wordt meegeleverd voor eenvoudige assemblage.

Kenmerken:

 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Hout
 • Lade: Nee
 • Inhoud: Bouwpakket met plakstrips

5. Savic Nestor Jumbo

Savic Nestor Jumbo - Grijs - Kattenbak

Bekijk de dagprijs

Het ontwerp van deze design kattenbak lijkt nog het meeste op een conventionele bak met als voornaamste verschil dat de kattenbak een flinke omvang heeft. Zo is deze bak ook geschikt voor grotere katten. De onderzijde is extra hoog waarmee het risico op overvloeien nihil is. Dankzij de actieve koolstoffilter zal de geurontwikkeling minimaal zijn waarmee je deze bak overal in huis kunt plaatsen zonder stankoverlast. De klep van de Savic Nestor Jumbo kan in geopende toestand blijven staan, zo kan een kat die een open bak gewend is snel wennen aan dit gesloten model.

Kenmerken:

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Kunststof
 • Lade: Nee

Dit moet je weten bij een design kattenbak kopen

Je hebt lang nagedacht over het perfecte interieur. De wand- en vloerbekleding, de kleuren sluiten perfect op elkaar aan en de meubels vormen samen een perfecte balans waarbij comfort en esthetische kwaliteiten samengaan. En dan staat er ergens tegen de muur een lelijke kattenbak. Een kat moet uiteraard zijn of haar behoefte kunnen doen maar moet een kattenbak er echt zo lelijk uitzien? Vorm en functie gaan samen in een design kattenbak. Jouw kat zal het weinig interesseren wat de vormgeving van de kattenbak is zolang het maar een schone omgeving is waar het dier goed in kan bewegen. De eigenaar zal wel graag een bak plaatsen die past binnen het interieur. Daarom zijn er design kattenbakken ontworpen die niet alleen prettig zijn om de dagelijkse behoefte in te doen, ze zien er ook nog eens aantrekkelijk uit. Opvallend als accent in het interieur of juist understated zodat de bak niet zo opvalt. Naast het design wordt er bij deze premium opties vaak ook meer aandacht besteed aan hoogwaardige materialen en duurzame productie. Laat je kat zien hoeveel je geeft om je huisdier, koop een design kattenbak.

Design kattenbak voordelen

Maakt het eigenlijk uit of er is nagedacht over het design van een kattenbak? In de vrije natuur poepen en plassen katten waar het uitkomt, daar hoeft geen ervaren ontwerper aan te pas te komen. Toch zijn er wel degelijk voordelen van design kattenbakken.

Het eerste voordeel is niet zozeer voor de kat maar voor de eigenaar. Een design kattenbak mag gezien worden. Je kunt het ontwerp perfect laten aansluiten op de rest van de inrichting. Het maakt niet uit of je hebt gekozen voor een modern of klassiek interieur want er zijn uiteenlopende soorten designer kattenbakken die alle stijlen vertegenwoordigen. Je zult niet direct een kattenbak aanschaffen als decoratief element maar als je een bak in huis moet plaatsen dan mag het wel wat klasse uitstralen.

Naast klasse zal een design kattenbak vaak ook gemaakt zijn van meer hoogwaardige materialen dan bij goedkope kattenbakken het geval is. Betere materialen en productiemethoden vertaalt zich naar een meer duurzaam product dat langer meegaat. Je hoeft dus niet vaak een nieuwe kattenbak te kopen omdat je kwaliteit in huis haalt. In plaats van dun plastic waar de kat snel doorheen is zal het meer duurzaam kunststof of een ander materiaal zijn.

Ook aan de kat is gedacht, uiteindelijk moet de functie als toilet voor katten uiteraard ook goed zijn. Naast aandacht voor het aanzicht zal de ontwerper ook meer tijd kunnen besteden aan de functionaliteit van het product. Dit betekent onderdelen die netjes in elkaar passen, bakken die uitneembaar zijn en minder kattenbakvulling om de bak heen en door de kamer verspreid. Daarbij moet vermeld worden dat er enkele producten zijn waarbij vorm boven functie is geplaatst. Bedenk bij het kiezen voor een design kattenbak ook zeker aan het gebruiksgemak voor je kat. Anders heb je wellicht een mooi pronkstuk in huis maar de behoefte wordt elders in huis gedaan…

Soorten design kattenbak

Net zoals je meubilair of raamdecoratie in allerlei soorten en maten kunt kopen geldt dit ook voor een designer kattenbak. Naast de kwaliteit van materialen en constructie is er ook een onderverdeling te maken in functioneel gebruik. Zo is er onderscheid te maken tussen een open of een gesloten bak.

Een open kattenbak heeft geen kap om de bak af te sluiten. De rand is hoog om ervoor te zorgen dat de kattenbakvulling niet snel over de rand zal vallen. De kat kan eenvoudig over de rand instappen en na de behoefte weer uitstappen. Dit maakt het een product dat eenvoudig is in gebruik en waar je kat snel aan zal wennen. Je ziet als eigenaar ook direct wanneer je kat een kleine of grote boodschap heeft gedaan zodat je het vervuilde deel van de vulling kunt weggooien. Dit kan wel betekenen dat er onooglijke drollen of gele kattenbakvulling zichtbaar is. Ook is er meer kans op nare luchtjes in huis.

Een gesloten kattenbak is uitgevoerd met een deksel dat los op de basis te plaatsen is. Het voornaamste voordeel van dit type bak is het elimineren van luchtjes in huis. Je zult nog steeds ontlasting regelmatig moeten verwijderen want katten houden er niet van om langs hun eigen drollen te moeten manoeuvreren, daarnaast kunnen ze hierdoor vieze pootjes krijgen wat kan zorgen voor bacteriën in de gehele woning.

De instap van een gesloten design kattenbak is even wennen maar veel katten houden juist van een beschut plekje waar ze niet bekeken worden. Het formaat moet dan wel afgestemd zijn op je kat, er moet wat bewegingsvrijheid zijn. Om luchtjes verder te elimineren zijn er gesloten kattenbakken met een filter die nare luchtjes tegenhoudt. Met name in een klein appartement met relatief weinig ruimte kan dit ideaal zijn, anders ruikt je woning op den duur naar een grote kattenbak.

Welk type design kattenbak kopen?

Naast open en gesloten bakken is de wijze waarop een design kattenbak wordt gereinigd ook niet altijd hetzelfde. Een standaard kattenbak heeft geen toeters en bellen, je kunt dan met een schepje uitwerpselen uit de bak scheppen en afvoeren. Er zijn daarnaast modellen die voorzien zijn van een speciale lade of opvangbak. Hiermee worden de uitwerpselen gescheiden van de kleinere delen. De wijze waarop deze design kattenbakken werken kan verschillen per merk en type. Zo zijn er zeef modellen waarbij de drollen op de zeef blijven liggen terwijl de rest naar beneden valt. Ook zijn er rolsystemen bedacht waarbij je de kattenbak draait waardoor de drollen in een opvang compartiment belanden. Er zijn tevens zelfreinigende kattenbakken met een knop en slim mechanisme. Maar uiteindelijk zul je altijd de kattenbakvulling na verloop van tijd zelf moeten vervangen.

Als plas en poep wordt gescheiden zal de vulling minder snel vervuild raken. Daarmee voorkom je niet alleen nare geurtjes, je kunt ook langer doen met een zak kattenbakvulling. Een design kattenbak met een slim opvangsysteem zal bij aanschaf wellicht wat duurder zijn maar het kan op den duur toch gunstig uitvallen omdat je minder vaak de vulling hoeft te verschonen. Dat is overigens ook praktisch voor de eigenaar.

In conclusie zijn er heel wat opties, zowel op het gebied van design als functionaliteit. Voor sommige systemen wordt een specifiek soort kattenbakvulling aanbevolen, zo is er onderscheid te maken tussen klonterende vulling of niet-klonterende vulling. Bij modellen met zeef kan dit van belang zijn.

Tips bij design kattenbakken kopen

Als laatste zijn hier nog enkele tips die van pas kunnen komen bij een design kattenbak kopen:

Er zijn fabrikanten die naast de bakken ook hun eigen kattenbakvulling leveren. Soms is dit optioneel maar soms moet je echt dit type vulling gebruiken voor optimale functionaliteit. Dit kan van invloed zijn op de keuze en prijs. Zo kun je niet in iedere dierenwinkel alle merken vinden. Je kunt naast de bak ook kattenbakvulling online bestellen, dat maakt de keuze al wat eenvoudiger.

Naast de informatie die de fabrikant geeft doe je er ook goed aan om voor aanschaf enkele klantervaringen te lezen. Dit zijn de katteneigenaars die ondervonden hebben of het design echt zo goed werkt in de praktijk. Uiteraard is niet iedere kat of eigenaar hetzelfde, wat in één situatie werkt hoeft niet altijd bij iedereen praktisch te zijn. Kijk daarom niet alleen naar het aantal sterren maar lees ook de toelichting bij de waardering om een goed beeld te krijgen van het product.

Zorg ervoor dat je een design kattenbak koopt met het juiste formaat. Misschien vind jij een bepaalde bak prachtig maar als de afmetingen te krap zijn dan zal je kat er niet op of in kruipen. Of ze doen hun behoefte niet in de bak maar over de rand. Soms staat er een XL aanduiding bij als de bak voor grotere katten geschikt is, let ook op de afmetingen in centimeters. Zeker als je een grotere kat heb dien je rekening te houden met de juiste afmetingen.

Met deze informatie mag het geen probleem zijn om de juiste keuze te maken voor een goede design kattenbak.