Beste automatische en zelfreinigende kattenbakken van 2023

Katachtigen zijn prachtige huisdieren – ze zijn speels, zacht, en relatief zelfvoorzienend. En toch, zoals u waarschijnlijk weet, is het opscheppen van kattenbakvulling een minder-dan-glamoureus onderdeel van het eigenaar zijn van een kat. Maar als u de kattenbak niet goed schoonhoudt, kan dat ongezond zijn voor zowel u als uw kat.

Gelukkig kunt u een zelfreinigende kattenbak kopen die het vuile werk voor u opknapt, omdat u de kattenbak niet meer handmatig hoeft te verschonen. Of u nu meerdere katten heeft of slechts één, wij hebben de beste kattenbakken voor uw katachtige vrienden onderzocht.

Hieronder vindt u de beste

Omega Paw

Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak

Bekijk de dagprijs

Niet met de zelfreinigende kattenbak roll ’n clean van Omega Paw. Door enkel eenmalig de kattenbak op zijn rechterkant te rollen en weer terug haal je de uitwerpselen en urine klonten uit het nog schone grit en komen deze in de opvanglade. De opvanglade kan nu eenvoudig worden leeggemaakt in de vuilnisbak. Dit is niet alleen makkelijk en snel, maar ook veel hygiënischer.

 • Afmeting kattenbak: L50 x B56 x H50 cm
 • Large, voor huishoudens met meerdere en/of grote katten
 • Kleur: Bruin / Taupe
 • Makkelijk schoon te maken, volledig demonteerbaar
 • Met behulp van een lade te legen
 • Geschikt voor fijn klontvormende en silicaat kattenbakvullingen
 • Besparend in het verbruik van kattenbakvulling
 • Gemaakt van duurzaam stevig kunststof

Voor het beste resultaat gebruik je bij deze kattenbak een STERK klontvormende kattenbakvulling met een hoog absorptie vermogen (bijvoorkeur minimaal 320%). Wij adviseren Golden Grey Master of de Golden Odour ook verkrijgbaar op BOL. Deze hebben het HOOGSTE absorberende vermogen van 380% en hierdoor is de klontvorming sterker, plakken deze niet aan de kattenbak en vallen klonten niet uit elkaar waardoor het overige grit schoon blijft en geen geur veroorzaakt. Door het hoge absorptie vermogen wordt er ook veel minder kattenbakvulling verbruikt dan bij vergelijkbare merken.

PeeWee Kattenbak EcoHus Startpakket – Antraciet

PeeWee Kattenbak EcoHus Startpakket - Antraciet

Bekijk de dagprijs

PeeWee EcoHûs gesloten kattenbak met koolstoffilter, kattenbakschep en 3kg PeeWee kattenbakkorrels.

Op zoek naar een lichtgewicht, milieuvriendelijk, hygiënisch en vooral stankvrije kattenbak? Het Peewee kattenbaksysteem is de oplossing! Een zak PeeWee korrels (14 liter/9 kilo) gaat ongeveer 4 maanden mee.

 • 100% gemaakt van hernieuwbare grondstoffen
 • 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar
 • 100% vervaardigd uit zaagsel van de Zweedse fijnspar
 • Ammoniakgeur wordt volledig geabsorbeerd
 • De poten van de kat blijven schoon en droog
 • Geen stof, het huis blijft opmerkelijk schoon en fris

TEBJEN

TEBJEN Kattenbak Mat + Kattenbak Schepje – Cat Litter mat – Katten Grit Opvanger – Dubbele Waterdichte Laag – Uitloopmat Kattenbak

Bekijk de dagprijs

Ken je dat..? Dat het hele huis onder het grit zit en je weer moet gaan stofzuigen na een drukke dag. TEBJEN heeft voor jou de ideale oplossing! Onze mat vangt maar liefst 98% van de kattenbakkorrels op! Hoe dat kan? De kattenbakmat werkt als een grit opvanger op het moment dat de kat uit zijn bak loopt. Door het honinggraat design vallen de korrels in de onderlaag van de mat en op die manier komt er geen grit op de grond. Vervolgens kun je het grit gemakkelijk terug schudden in de kattenbak of prullenbak.

De kattenbak mat is simpel te openen doormiddel van het klittenbandsysteem dat zich aan de zijkant bevindt. Daarnaast is de mat waterdicht en urine afstotend, hierdoor bescherm je de ondervloer. Je mag van ons Kwaliteit verwachten, zo is het matje heerlijk zacht voor de pootjes van je viervoeter. Ook goed te gebruiken als deurmat voor honden eigenaren!

Op welke manier schoon te maken?

 1. Spoel gemakkelijk het matje schoon onder de kraan of douche
 2. Kort met de stofzuiger eroverheen
 3. Strooi het opgevangen grit in de prullenbak of terug in de kattenbak

Eyzo

Eyzo Zelfreinigende Kattenbak - 50x50x46 cm - Toilet voor Katten

Bekijk de dagprijs

Deze handige zelfreinigende kattenbak is een must-have voor alle katteneigenaren die eens van die stinkende en lelijke kattenbak af willen. Niet alleen is de kattenbak stijlvol, hij is ook nog eens erg praktisch. Door het simpele draaisysteem ben je in een aantal seconden klaar met het reinigen van de hele kattenbak, zonder dat je het kattengrit iedere keer helemaal hoeft te vervangen.

Weg met die lelijke kattenbakken
Wanneer je een kat hebt is het noodzakelijk om een kattenbak te hebben. Helaas zijn bijna alle kattenbakken niet heel praktisch en ook nog eens niet heel stijlvol. Dat is nu over me de zelfreinigende design kattenbak. Bij deze kattenbak is er niet alleen aan het praktische aspect gedacht, maar ook aan een design dat niet storend is voor in huis.

Gemakkelijk in gebruik
Wanneer het tijd is om de kattenbak schoon te maken, til je de bak simpelweg langzaam omhoog. Het schone grint zal zich scheiden van het grint waar uitwerpselen aan zitten. Wanneer het schone grint weg is draai je de bak naar het hoogste punt waardoor de overgebleven resten onder in het verzamelbakje zullen uitkomen. Nu hoef je deze nog maar enkel te legen en je hebt weer een schone bak.

Geschikt voor alle katten
Het is fijn om vanaf de geboorte van je kat zoveel mogelijk in een keer kan kopen, zonder dat alles vervangen hoeft te worden omdat je kat groter en ouder wordt. Deze kattenbak is namelijk geschikt voor zowel jonge als oude katten. Heb je een kitten? Maak dan gebruik van de verlaagde stand om de kattenbak toegankelijk te maken.

Moderna Lift To Sift

Moderna Lift To Sift - Kattenbak Met Zeefsysteem - Grijs

Bekijk de dagprijs

Moderna Kattenbak Lift to Sift Grijs / Geel 50 cmDeze open kattenbak is voorzien van een handig systeem waarmee je makkelijk en snel de kattenbak kan verschonen. In deze kattenbak zit een dubbele bodem: de bak waar jouw kat zijn behoeftes opdoet is een zeef. Deze til je uit de kattenbak waarna het schone kattengrit in de onderste bak valt en de uitwerpselen in de zeef blijven liggen. Dit kun je makkelijk weggooien en schoonmaken. Materiaal: kunststofKleur: grijs / geelAfmeting: 50×38,5×24 cm

PeeweeEcoMinor zwart / antraciet

Peewee Kattenbak EcoMinor zwart - antraciet Startpakket

Bekijk de dagprijs

Een groot nadeel aan het hebben van katten, is de kattenbak. Kattenbakvulling bestaande uit klei, silica of bentoniet kan nog weleens nadelen met zich meebrengen. Denk aan witte kattenpootjes op het laminaat, het regelmatig moeten verschonen van de bak en een gigantische stank die in de woonkamer nog te ruiken is. Het PeeWee kattenbaksysteem lost al deze problemen voor je op.

Hoe werkt het PeeWee kattenbaksysteem?

 1. Vul de bovenbak met Peewee korrels tot het aangegeven niveau (ongeveer 2 cm.)
 2. Wanneer de kat plast, verdwijnt 90% daarvan via het rooster in de onderbak. De rest wordt geabsorbeerd door de Peewee korrels in de bovenbak. Die vallen uiteen tot zaagsel.
 3. Door het graven van de kat, valt het vuile zaagsel van de bovenbak door het rooster in de onderbak.
 4. Alleen het vervuilde zaagsel in de onderbak hoeft te worden weggegooid (ongeveer 1 keer per week).
 5. Wat er overblijft is een prettige dennengeur. De poten van de kat blijven schoon en fris.
 6. De klep aan de bovenzijde kan worden geopend, waardoor het scheppen van de uitwerpselen nog makkelijker gaat.

Catit

Catit Kattenbak - Incl. 4 Afvalzakken

Bekijk de dagprijs

Hagen Catit SmartSift kattenbak. Wat kan eenvoudiger en sneller dan het trekken van een hendel een keer per dag? Met de Hagen Catit SmartSift kattenbak neem je afscheid van het poepscheppen. Gewoon ontgrendelingshendel naar voren trekken en je begint met zeven. De schone kattenbakvulling valt door de zeef, terwijl de klonten worden gestort op de afvalbak daaronder. De schone kattenbakvulling kunt hergebruiken. Het is zeer eenvoudig. Trekken aan de hendel en klaar. Deze unieke kattentoilet is een veilige, rustige en eenvoudig systeem dat geen elektriciteit nodig heeft om te kunnen functioneren. Het is volledig handmatig! Geen dure electrische onderdelen dus die vervangen moeten worden. De Smart Sift heeft een geïntegreerde koolstoffilter die helpt bij het bestrijden van geuren. Met transparant deurtje. Deze kattenbak zorgt voor een optimaal gebruik van kattenbakstenen. Door het gesloten ontwerp betekent dit dat er ook geen rommel, geen geurtjes, geen stof in het huis terecht komen. De uittrekbare afvalbak onderin verzamelt de afval-klonten. Kattenbakzakken zijn verkrijgbaar om ervoor te zorgen om de boel gemakkelijk schoon te maken en te voorkomen dat klonten blijven kleven aan de katenbak (vervanging van de kattenbakzak-liners wordt apart verkocht). De ruime entree is voorzien van een klapdeur. Deze unieke kattenbak is geschikt voor katten van alle soorten en maten.

PeeWee EcoDome XXL

PeeWee EcoDome Kattenbak XXL- Zwart-Antraciet

Bekijk de dagprijs

De Peewee EcoDome is een stevige, dichte kattenbak (66.5 x 48.5 x 46.5cm) met koolstoffilter geschikt voor grote katten zoals bijv. de Maine Coon en de Noorse Boskat. Ook fijn bij huishoudens met meerdere katten. Kies het Ecohus model voor normale en kleinere katten. De Peewee kattenbak bestaat uit twee delen, een onderbak en een bovenbak waarvan de bovenbak een rooster is waardoor vuil en schoon kattenbakvulling gescheiden wordt.

Op zoek naar een lichtgewicht, milieuvriendelijk, hygiënisch en vooral stankvrije kattenbak? Het Peewee kattenbaksysteem is de oplossing! Een zak PeeWee korrels (14 liter/9 kilo) gaat ongeveer 4 maanden mee.

Stefanplast Furba

Stefanplast Furba Kattenbak - Met Zeefsysteem - Taupe

Bekijk de dagprijs

• bestaat uit 2 bakken (buiten en binnen), zeefbodem, frame en clips

Zelfreinigende Kattenbak L + Kattenbakmat

Zelfreinigende Kattenbak L + Kattenbakmat

Bekijk de dagprijs

Door enkel de kattenbak op zijn rechterkant te rollen en weer terug haal je de uitwerpselen en urine klonten uit het nog schone grit en komen deze in de opvanglade. De opvanglade kan nu eenvoudig worden leeggemaakt in de vuilnisbak. Dit is niet alleen makkelijk en snel, maar ook veel hygiënischer.

 • Afmeting kattenbak: L50 x B56 x H50 cm
 • Large, voor huishoudens met meerdere en/of grote katten
 • Kleur: Bruin / taupe
 • Makkelijk schoon te maken, volledig demonteerbaar
 • Met behulp van een lade te legen
 • Geschikt voor fijn klontvormende en silicaat kattenbakvullingen
 • Besparend in het verbruik van kattenbakvulling
 • Gemaakt van duurzaam stevig kunststof

Petsafe simply clean

Petsafe simply clean zelfreinigende kattenbak

Bekijk de dagprijs

Petsafe Simply Clean Zelfreinigende Kattenbak De Petsafe Simply Clean Zelfreinigende Kattenbak is een innovatieve, automatische kattenbak die er zelf voor zorgt dat de kattenbak gezeefd wordt. Hoe werkt het precies? De kattenbak heeft een geluidloos, langzaam bewegend draaisysteem dat een volledige rotatie maakt anderhalf uur. Het systeem zeeft de kattenbak elke dertig minuten en voert daarbij ontlasting af naar een afgesloten compartiment, zodat jij en je kat minder last hebben van de geur. Voor een nog beter en geurlozer resultaat is de kattenbak uitgevoerd met een koolfilter. Jouw kat heeft zo telkens een schone kattenbak tot zijn beschikking en zal minder de neiging hebben om zijn behoefte buiten de bak te doen. Wanneer je de kattenbak in zijn geheel kunt verschonen, kun je de inhoud van het afval-compratiment door zijn uitgekiende maat eenvoudig legen in een zak of de prullenbak, zonder dat je een schep nodig hebt. Kies voor gemak en hygiëne.

PeeWee EcoHus – Antraciet

PeeWee EcoHus Kattenbak - Antraciet

Bekijk de dagprijs

Een groot nadeel aan het hebben van katten, is de kattenbak. Kattenbakvulling bestaande uit klei, silica of bentoniet kan nog weleens nadelen met zich meebrengen. Denk aan witte kattenpootjes op het laminaat, het regelmatig moeten verschonen van de bak en een gigantische stank die in de woonkamer nog te ruiken is. Het PeeWee kattenbaksysteem lost al deze problemen voor je op.

Omega Paw – Blauw

Omega Paw Zelfreinigende kattenbak M - Blauw

Bekijk de dagprijs

Let op afmeting! klein model en niet geschikt voor katers of grotere katten.

Geen zin meer om dagelijks drollen en urine klonten te scheppen met de zelfreinigende kattenbak hoeft dat niet meer. Door enkel de kattenbak te kantelen komen uitwerpselen en klonten in de lade terecht die eenvoudig kan worden geledigd in de afvalbak.

Het reinigen gaat hierdoor snel en is hygiënischer door beperkt contact met de kattenbak.

 • afmeting: L51xB43xH42cm
 • binnenmaat: L36xB31cm
 • instaphoogte: 14cm
 • Medium uitvoering voor kleine tot normale poezen
 • kleur: blauw / taupe
 • geschikt voor klontvormende kattenbakvullingen minimaal 300% absorptie vermogen of silicaat

Moderna Lift To Sift

Moderna Lift To Sift - Kattenbak Met Zeefsysteem

Bekijk de dagprijs

Moderna Kattenbak Lift to Sift Grijs / Geel 57 cm Deze kattenbak bespaart je een hoop tijd met het uitscheppen van de kattenbak. Door de dubbele bodem en de zeef kun je makkelijk de uitwerpselen van jouw kat scheiden van de vulling en de vulling hergebruiken. Schud de gehele inhoud van de kattenbak boven de zeef uit en vang de vulling op in de tweede bak. Gooi weg wat in de zeef blijft liggen. Door de hoge rand wordt het uitgooien van de vulling door jouw kat voorkomen. Ideaal voor vulling die samenklontert wanneer het vochtig wordt. Kleur: grijs / geel Afmeting: 57x43x27 cm

Scoopfree

Scoopfree - Kattenbak Original Zelfreinigend

Bekijk de dagprijs

De ScoopFree® is een kattenbak die zichzelf schoon houdt. Hij ruimt automatisch de ontlasting van jouw kat op wanneer hij/zij zijn behoefde heeft gedaan.

 • Niet nodig om te scheppen
 • Het harkje begint automatisch
 • Geen vieze luchtjes door silica kristallen
 • Snelle vocht absorberende kattenbakvulling
 • Geen stof
 • De wegwerp-lade kan in zijn geheel weggegooid worden

Scoopfree Ultra – Grijs

Scoopfree Ultra Zelfreinigende Kattenbak L - Grijs

Bekijk de dagprijs

De ScoopFree® is een kattenbak die zichzelf schoon houdt. Hij ruimt automatisch de ontlasting van jouw kat op wanneer hij/zij zijn behoefde heeft gedaan.

 • Niet nodig om te scheppen
 • Het harkje begint automatisch
 • Geen vieze luchtjes door silica kristallen
 • Snelle vocht absorberende kattenbakvulling
 • Geen stof
 • De wegwerp-lade kan in zijn geheel weggegooid worden

Peewee EcoGranda

Peewee EcoGranda Kattenbak Zwart-Antraciet

Bekijk de dagprijs

Een groot nadeel aan het hebben van katten, is de kattenbak. Kattenbakvulling bestaande uit klei, silica of bentoniet kan nog weleens nadelen met zich meebrengen. Denk aan witte kattenpootjes op het laminaat, het regelmatig moeten verschonen van de bak en een gigantische stank die in de woonkamer nog te ruiken is. Het PeeWee kattenbaksysteem lost al deze problemen voor je op.

Tips voor het gebruik

 • Leeg de afvalbak regelmatig, en reinig en onderhoud af en toe de hark en andere onderdelen van het reinigingsmechanisme, indien nodig.
 • Doe een kleine hoeveelheid uitwerpselen van uw kat uit de bestaande kattenbak in de nieuwe zelfreinigende kattenbak om uw kat te helpen deze bak te herkennen voor gebruik.
 • Laat de stroom van de nieuwe bak afgekoppeld en schep de kattenbakvulling handmatig gedurende een paar dagen totdat uw kat de bak regelmatig betreedt en gebruikt. Zodra uw kat zich op zijn gemak voelt, sluit u de stroom weer aan zodat het mechanisme de kattenbak automatisch reinigt.
 • Houd rekening met de grootte en het gewicht van uw kat om er zeker van te zijn dat de bak die u kiest geschikt is voor uw kat. Zelfreinigende kattenbakken zijn niet geschikt voor kittens, dus u kunt het beste wachten tot de eerste verjaardag van uw kitten voordat u er een koopt

Koopgids

Een zelfreinigende kattenbak is een prachtig gadget om te hebben als u een binnenkat heeft of als u in een huishouden met meerdere katten leeft. Deze toestellen scheppen en reinigen uit zichzelf, met minimale inspanning van uw kant. Dit vereenvoudigt het beheer van de uitwerpselen van uw kat aanzienlijk en is een perfecte keuze voor superdrukke huisdierouders en mensen met een slechte beweeglijkheid. Maar met zoveel verschillende zelfreinigende kattenbakken op de markt – volautomatisch, halfautomatisch, zelfreinigend, niet-doorspoelend, enz. hoe begint men zelfs maar aan het selectieproces? Als het grote aantal elektrische kattenbakmodellen online u verward en overweldigd heeft, maakt u zich dan geen zorgen. Deze koopgids kan u helpen het winkelen voor zelfreinigende kattenbakken eenvoudiger te maken door u alleen te richten op de dingen die er echt toe doen. Lees verder voor beter geïnformeerde aankoopbeslissingen.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Om de juiste automatische kattenbak te kopen voor uw budget en de behoeften van uw kat, moet u de volgende zaken in overweging nemen bij het evalueren van de opties.

Tijd tot scheppen

De meeste zelfreinigende kattenbakken zijn uitgerust met een “schep”-sensor die wordt geactiveerd enkele minuten nadat de kat de bak heeft verlaten. Als u tevreden bent met een eenvoudig mechanisme dat dit op eigen voorwaarden doet, hoeft u niet extra te betalen – voorgeprogrammeerde toestellen zijn eenvoudig maar doen hun werk goed. Als u wilt dat uw bak vrijwel onmiddellijk uitschept nadat uw kat zijn behoefte heeft gedaan, hebt u een bak met een instelbare timer nodig.

Afvalbak

Sommige modellen spoelen het afval zelf door, andere doen het in een afvalbak die u later moet legen. Er is geen beter of slechter hier, alleen wat beter werkt voor u specifiek. Als u een niet-doorspoelbaar model wilt, kies dan een model met een grote afvalbak, zodat u die niet elke dag hoeft te legen.

Gemak van schoonmaken

Zelfs zelfreinigende kattenbakken moeten van tijd tot tijd worden schoongemaakt. Zoek naar modellen die gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen zijn, want die zijn gemakkelijker schoon te maken. Het is goed om te weten dat de eenvoudigere modellen meestal gemakkelijker schoon te maken zijn dan de meer geavanceerde modellen.

Type kattenbakvulling

Sommige kattenbakken hebben speciale kattenbakvulling nodig om te kunnen werken. Het is belangrijk om te controleren of de doos die u van plan bent te kopen de kattenbakvulling gebruikt die uw kat lekker vindt, want als dat niet het geval is, zal uw kat hem misschien niet willen gebruiken. Dit is echter niet altijd het geval – meestal heeft een kat alleen maar tijd nodig om aan de nieuwe kattenbakvulling te wennen.

Prijs

Zelfreinigende kattenbakken, volautomatisch of halfautomatisch, variëren sterk in prijs. Volautomatische kattenbakken, met mooie sensoren en functies, kosten tot wel $500, terwijl de eenvoudigere modellen te vinden zijn voor ongeveer $40. Als alles wat u nodig heeft een eenvoudige zelfscheppende kattenbak is, is er geen noodzaak om veel geld te betalen.

Voordelen van zelfreinigende kattenbakken

Een van de beste dingen aan een automatische kattenbak is dat het een ding minder zorgen te maken over. Of u het nu superdruk hebt met werk/school, vaak van huis bent of gewoon een hekel hebt aan dagelijks scheppen, een zelfreinigende kattenbak kan uw leven en dat van uw kat netter en prettiger maken zonder extra moeite.

 • Nooit meer dagelijks scheppen: laten we eerlijk zijn, hoeveel we ook van onze katten houden, we zullen het nooit leuk vinden om hun samengeklonterde urine en uitwerpselen op te scheppen. Een zelfreinigende kattenbak schept elke keer als uw kat de bak verlaat, waardoor u minder afval hoeft te verwerken.
 • Minder contact met kattenpoep: kattenpoep is niet alleen vervelend om mee om te gaan, het kan ook gevaarlijk zijn. Als kattenpoep zich ophoopt in de kattenbak, ontstaan ammoniakdampen, die giftig zijn en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Sommige bacteriële en parasitaire infecties/overdrachten zijn ook heel goed mogelijk, dus hoe minder direct contact met kattenpoep u heeft, hoe beter.
 • Minder stank in huis: door regelmatig zelf te scheppen, vermindert een zelfreinigende kattenbak ook de stank die van kattenpoep uitgaat. Dit is goed nieuws voor de kamer waarin de kattenbak staat, uw kat, uzelf, en zelfs uw gasten.
 • Altijd een schone kattenbak voor uw kat: met een klein beetje inspanning van uw kant (af en toe de unit schoonmaken), heeft uw kat een schone en opgeruimde kattenbak, elke keer als hij hem nodig heeft. Als de kattenbak niet schoon is, proberen katten de kattenbak in te houden, wat kan leiden tot verschillende aandoeningen van de urinewegen. Een schone kattenbak staat gelijk aan een gezonde kat en een tevreden baasje.

Hoe werken zelfreinigende kattenbakken

Automatische kattenbakken werken op basis van een stroombron om de uitwerpselen van uw kat door te harken en in een afvalbak te deponeren op basis van een ingesteld tijdprogramma. U kunt de timer zo instellen dat hij tussen 5-20 minuten schept nadat uw kat de bak heeft verlaten (afhankelijk van het model), wat erg handig is. Semi-automatische bakken scheppen op hun eigen voorwaarden, wat betekent dat het instellen van de timer niet mogelijk is. Niet-automatische of handmatige zelfreinigende kattenbakken scheppen weliswaar vanzelf, maar u moet ze wel rollen of zeven om het afval uit de bak te verwijderen.

Wat voor soort automatische kattenbak moet ik aanschaffen?

Zoals u misschien al uit de voorgaande discussie hebt opgemaakt, zijn er twee fundamentele soorten zelfreinigende kattenbakken: automatische en handmatige. Welk soort automatische kattenbak u moet aanschaffen is technisch gezien een kwestie van voorkeur, hoewel de volgende tips u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste kattenbak voor uw katachtige vriend.

Spijker uw kennis bij over de verschillende soorten kattenbakken.

Naast de zelfreinigende kattenbakken zijn er ook andere soorten kattenbakken die speciaal ontworpen zijn voor onze katachtige vrienden. Deze kunnen bestaan uit de meer traditionele open top, het meer discrete overdekte type, de onopvallende verborgen variant en een kattenbak met zeef.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een open top rommel krat geleverd als een gewone doos die vier wanden en een bodem vloer heeft, maar geen dakbedekking of deksel. Het is zeer goedkoop en je kunt eigenlijk maken een voor uw huisdier met een eenvoudige kartonnen doos. Het is ook heel gemakkelijk schoon te maken omdat u onbeperkte toegang heeft tot de materialen in de kist. Sommige in de handel verkrijgbare open-top producten worden geleverd met een rand die dient als anker voor een voering. De voering dient als beschermlaag voor de binnenkant van de krat en voorkomt lekken naar de buitenkant. Helaas is er geen manier om te voorkomen dat de geur door de hele kamer doordringt, dus regelmatig schoonmaken is noodzakelijk.

Een overdekte kattenbak is net als een open bak, maar dan met een dak of deksel, uiteraard. Er is een opening aan de voorkant, die dient als ingang en uitgang voor uw huisdier. Het biedt uw kat een zekere ‘privacy’ die hij nodig heeft om zijn behoefte te doen. Dit type heeft de voorkeur omdat het overdekt is, zodat de geur binnen de binnenmuren van de doos blijft. Er is echter één probleem. Het schoonmaken kan nogal omslachtig zijn omdat u niet direct toegang heeft tot de kattenbakvulling; tenzij u natuurlijk een apparaat heeft met een bovenkant die gemakkelijk kan worden geopend.

We willen kijken naar verborgen kattenbakken als een noviteit, omdat deze meestal niet voldoen aan het conventionele idee van het object. Deze kunnen de vorm hebben van een plantenbak of zelfs van andere meubelstukken in uw huis die u nauwelijks als kattenbak zou beschouwen. Het voordeel van deze types is dat ze gemakkelijk bijna overal in en rond uw huis kunnen worden geplaatst. Ze zijn niet storend voor het oog en kunnen een geweldige manier zijn om bepaalde esthetiek aan uw interieur toe te voegen. Deze kunnen al dan niet gemakkelijk worden schoongemaakt, afhankelijk van het ontwerp, of ze open of gesloten zijn.

De zeefbak is eigenlijk een dubbel-krat waarvan er één als zeef dient voor het apparaat. Het enige wat u hoeft te doen is het zeefcompartiment op te tillen en alle samengeklonterde kattenbakvulling en uitwerpselen worden effectief verwijderd. Wat overblijft in de krat is schone kattenbakvulling. U kunt het zien als een zelfreinigende kattenbak, maar dan meer van het handmatige type.

Een echt automatische kattenbak is iets dat het reinigen en verwijderen van uitwerpselen voor u doet. De enige keer dat u het ooit hoeft te hanteren is wanneer u het verzamelde afval gaat weggooien. Helaas is dit type kattenbak vrij duur.

Houd rekening met de juiste afmetingen van de krat die uw kat nodig heeft.

Het kiezen van de juiste afvalbox voor uw kat is afhankelijk van de grootte van uw huisdier. Fabrikanten bieden verschillende maten van elk van hun producten, zodat u de juiste kunt kiezen voor uw harige vriend.

Als u kittens of zelfs kleine rassen van katachtigen, een kleine krat werkt het beste. Zorg er echter wel voor dat de zijkanten hoog genoeg zijn om er gemakkelijk in te kunnen klimmen. Als uw kat moeite heeft om in de bench te klimmen, zal hij deze misschien helemaal niet gebruiken.

Kratten van gemiddelde grootte zijn perfect voor kittens van standaard grootte, terwijl grote katten echt baat kunnen hebben bij een grotere krat. Als je een ras hebt dat gigantisch of te groot kan zijn, dan zou een extra grote moeten helpen.

Als algemene regel geldt dat de binnenmaat van de bench even breed moet zijn als de lengte van uw kat. Bovendien moet de binnenlengte niet minder dan 1,5 keer de lengte van uw kat zijn. Uitgaande van deze ‘regels’, als je een kat hebt die ongeveer 12 centimeter lang is, dan moet je kattenbak ten minste 18 centimeter lang en 12 centimeter breed zijn. Dat is misschien wat groot, maar het geeft uw kat wel voldoende ruimte om te krabben, te begraven en zijn uitwerpselen te bedekken.

Evalueer het bedieningsgemak van het product.

U moet begrijpen dat de meerderheid van deze gadgets, vooral de volledig geautomatiseerde, worden geleverd met state-of-the-art systemen die een super handige bediening mogelijk maken. Als u er niet van houdt om voortdurend de kooi te moeten controleren op samengeklonterde urine en uitwerpselen, dan kunt u beter iets nemen dat volledig automatisch werkt. Zoals we al voorstelden, hoeft u de inhoud alleen maar te legen in daarvoor bestemde afvalzakken.

Er zijn ook handmatige zeefapparaten die gemakkelijk te bedienen zijn. Maar in plaats van een volautomatisch harksysteem bent u degene die de uitwerpselen handmatig ‘zeeft’ zonder ze ooit aan te raken.

Technisch gezien hangt het allemaal af van hoeveel budget u hebt uitgetrokken voor een dergelijk apparaat, want geautomatiseerde apparaten zullen u zeker meer kosten dan handmatige varianten.

Beoordeel het apparaat gemak van reiniging en onderhoud.

Een andere belangrijke overweging is het gemak van de gadget van onderhoud en reiniging. Hier is een tip: hoe complexer het ontwerp van de gadget is, des te groter is de onderhoudsbehoefte. Terwijl u dit altijd in gedachten kunt houden, weet ook, dat de technologie van vandaag voortdurend in ontwikkeling is. Er zijn tal van producten die worden geleverd met onderhoudsvrije oplossingen, zodat u kunt genieten van alle voordelen van de gadget zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het onderhoud ervan. Dat gezegd zijnde, kunt u net zo goed zoeken naar apparaten die ingebouwde functies hebben voor het vereenvoudigen, zo niet volledig elimineren, van het reinigings- en onderhoudsproces.

Luister naar wat anderen zeggen.

Je zou ook willen luisteren naar wat anderen zeggen als het gaat om het kiezen van de juiste gadget voor uw huisdier. Er zijn veel zelfreinigende kattenbak reviews die een duidelijk beeld geven van wat je koopt. Houd er wel rekening mee dat de negatieve commentaren nogal subjectief kunnen zijn, dus je zult echt dieper moeten graven in deze zaken.

Waar in huis moet ik de kattenbak plaatsen?

Weten waar je de kattenbak neerzet is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste kattenbak voor je harige kleine vriend. U wilt de kattenbak zoveel mogelijk in een ruimte zetten die vrij is van obstakels of zelfs rommel. Er mag ook geen afleiding zijn zoals harde geluiden of andere vormen van overlast. Net als u wil uw kat zijn behoefte doen, en wel in alle rust en privacy.

Het is ook belangrijk om het zo ver mogelijk weg te plaatsen van het voerbakje en de drinkwaterbron van uw katachtige. Katten zijn kieskeurige wezens en ze hebben graag dat hun spullen schoon en netjes zijn. Als het een plaats is waar ze eten of drinken, willen ze niet dat er ergens in de buurt gepoept of geplast wordt.

Hoe train ik mijn kat in het gebruik van de kattenbak?

Wat is het nut van een automatische kattenbak als u niet van plan bent uw kat te trainen hoe deze te gebruiken? U kunt de meest geavanceerde, meest geavanceerde, meest verfijnde, meest luxueuze en duurste gadget in de wereld hebben, maar als uw kat het gewoon niet kent of zelfs niet wil gebruiken, bent u gewoon geld aan het verspillen. U moet ook extra moeite doen om uw kat te leren de kattenbak te gebruiken. Hier zijn enkele tips.

Begrijp de unieke routine van uw katachtige vriend.

De meeste kittens leren van hun moeder en hun nestgenootjes waar ze moeten poepen en plassen. Als je echter een tabby hebt die dit gedrag nog niet heeft aangeleerd, zul je jouw deel moeten doen om hem dit te leren.

Het allereerste wat je moet doen is de eliminatieroutine van je tabby vaststellen. De meeste katachtigen poepen graag direct na de maaltijd, terwijl sommige juist na een dutje poepen. Er zijn ook katachtigen die hun behoefte doen na het spelen of na een fysieke activiteit. Het punt is dat je moet weten wanneer je katachtige het meest waarschijnlijk zichzelf gaat ontlasten. Op deze manier kunt u hem gemakkelijk naar de kattenbak leiden.

In de eerste paar dagen van de zindelijkheidstraining voor katten, kunt u een lijst bijhouden van de omstandigheden of ‘signalen’ die uw huisdier vertoont vlak voordat hij gaat poepen. U kunt ook de tijdstippen noteren waarop dit gebeurt, zodat u een idee heeft wanneer u uw kat in de buurt van zijn bench moet zetten. Probeer een patroon vast te stellen, zodat u pro-actiever kunt zijn bij het zindelijk maken van uw kat.

Wees er wanneer het ’tijd’ is.

Als je eenmaal een routine of een patroon voor het uitpoepen van je kat hebt vastgesteld, kun je jezelf gemakkelijk beschikbaar maken om toezicht te houden op je kat. U hoeft uw kat niet direct naar de kattenbak te scheppen. U kunt beginnen met het apparaat aan uw katachtige vriend te introduceren totdat hij gewend is aan de aanwezigheid ervan.

Op de momenten dat u verwacht dat uw kat zichzelf gaat ontlasten, moet u hem naar de kattenbak leiden. Speel er een tijdje mee. Haal een paar van zijn favoriete speeltjes in huis. Vroeg of laat zal de verhoogde fysieke activiteit hem stimuleren om te poepen. Zodra de drang er is, kun je je katje naar de kattenbak leiden of hem voorzichtig opscheppen als hij nog niet geleerd heeft om in de bench te gaan.

Leer je kat wat hij moet doen.

Er zijn drie belangrijke dingen die je je tabby moet leren met betrekking tot het gebruik van zijn potje. Ten eerste moet hij leren hoe hij uit zichzelf naar binnen kan gaan als hij voelt dat hij moet gaan. Ten tweede moet uw tabby leren om in zijn nest te graven. Ten derde moet hij leren begrijpen dat hij zijn uitwerpselen ook moet begraven. Dit is echter ingewikkelder dan het lijkt.

Het belangrijkste is dat u uw kat in de gaten houdt als hij in de kattenbak zit. U zult hem moeten laten zien hoe hij moet graven en hoe hij zijn uitwerpselen moet begraven. U zult ook geduldig moeten zijn, want het kan zijn dat uw tabby de eerste of tweede keer niet begrijpt wat u hem probeert te leren. In de meeste gevallen geven veel huisdiereigenaren het te gemakkelijk op. Hopelijk vind je het doorzettingsvermogen om door te zetten met de kijk-en-leer methode.

Een belangrijke tip: als u uw kat gaat laten zien hoe hij moet graven, zorg er dan voor dat u zijn pootjes niet gebruikt. Dit heeft de neiging hem af te schrikken en heel angstig te maken. Gebruik in plaats daarvan je vingers.

Nogmaals, de truc is geduld.

Schreeuw nooit.

Wat u ook doet, schreeuw niet en raak niet overmatig gefrustreerd op uw kat omdat hij de eerste paar keer niet kan doen wat u van hem verlangt. Kunt u zich de eerste keer dat u fietste nog herinneren? Kon je de eerste keer echt goed fietsen? Hoe zou jij je gevoeld hebben als je vader tegen je zou schreeuwen omdat je de eerste paar pogingen niet lukte?

Dat is precies wat je katachtige vriend zal voelen. Hij zal het misschien niet kunnen laten merken, maar hij zal zeker in de war zijn over waarom u schreeuwt. Nogmaals, wees heel geduldig. Het kost tijd voordat uw kat het doorheeft – dat wat u wilt dat hij leert.

Het aanpakken van de uitwerpselen van uw kat vereist een goed begrip van hun unieke gedrag met betrekking tot uitwerpselen. Even belangrijk is het om te begrijpen hoe een automatische kattenbak werkt en hoe u de kattenbak kiest die het beste bij uw huisdier past. Het is ook belangrijk om te leren waar u deze ingenieuze gadgets moet plaatsen en hoe u uw kat moet trainen om ze te gebruiken. Hopelijk helpt dit artikel over de 9 beste zelfreinigende kattenbakken u zich zekerder te voelen over het beheer van de uitwerpselen van uw huisdier.

Lees ook: