Hoe uw kat te stoppen met plassen buiten de kattenbak in huis

Urine problemen komen vaak voor bij katten, en ongepast urineren kan zo frustrerend zijn voor katteneigenaren dat sommigen overwegen hun kat te herplaatsen. Voordat u deze weg inslaat, moet u weten dat er hoop is voor uw kat. Niet alleen kunt u leren hoe u het beste om kunt gaan met plasproblemen bij uw kat, maar u kunt ook ontdekken hoe u sommige plasproblemen kunt voorkomen.

Waarom plassen katten buiten de kattenbak in huis?

Voordat u kunt beginnen met het verhelpen van een kattenbakprobleem, is het belangrijk om te begrijpen waarom uw kat ongewenst plast. Een kat plast buiten de kattenbak om een van de twee algemene redenen: een medisch probleem of een gedragsprobleem.

Medische problemen

Als uw kat ongepast plast, is de eerste stap een bezoek aan uw dierenarts. De dierenarts zal uw kat lichamelijk onderzoeken en een urinemonster nemen. Op basis van de resultaten zal uw dierenarts een behandeling aanbevelen. Er zijn een aantal veel voorkomende urinewegproblemen bij katten:

 • Blaasstenen: Sommige katten ontwikkelen echte stenen in de blaas die irritatie en zelfs verstopping kunnen veroorzaken.1
 • Kristallen kunnen blaasstenen vergezellen of een voorbode zijn van de vorming van stenen. Als uw dierenarts blaasstenen vermoedt, zijn röntgenfoto’s nodig om de grootte en de hoeveelheid van de stenen vast te stellen. Kleinere blaasstenen kunnen worden opgelost met een speciaal dieet, maar grotere stenen moeten mogelijk operatief worden verwijderd (cystotomie). Het komt vaak voor dat een kat met blaasstenen ook een UTI heeft. In dat geval is een behandeling met antibiotica noodzakelijk.
 • Idiopathische blaasontsteking: De term cystitis betekent ontsteking van de blaas. Idiopathisch betekent dat de oorzaak onbekend is. Katten met blaasontsteking hebben vaak hematurie (bloed in de urine).2 Het testen van een urinemonster is essentieel omdat het bloed alleen microscopisch kan worden opgespoord. Als uw dierenarts vaststelt dat de urine van uw kat bloed bevat, maar er geen kristallen, bacteriën of stenen aanwezig zijn, zal de waarschijnlijke diagnose idiopathische blaasontsteking zijn. Idiopathische blaasontsteking wordt meestal behandeld met een combinatie van dieetverandering en omgevingsverrijking. Pijn- en angststillende medicijnen kunnen ook worden gebruikt.
 • Metabole ziekte: Symptomen van een chronische nierziekte kunnen zijn dat uw kat meer plast.3 Andere stofwisselingsziekten die de hoeveelheid urine die uw kat produceert kunnen doen toenemen, zijn leveraandoeningen, diabetes en schildklierproblemen. Als uw kat meer drinkt, of als u merkt dat u de kattenbak vaker moet schoonmaken, kan uw dierenarts bloedonderzoek doen om op deze problemen te controleren.
 • Urineweginfectie of UTI: Urineweginfecties komen zelden voor bij jonge katten, maar kunnen een veel voorkomende oorzaak zijn van plasproblemen bij oudere katten, hetzij op zichzelf, hetzij in combinatie met andere aandoeningen van het urinewegstelsel.2 Bacteriën in de urine kunnen een ontstekingsreactie in de urinewegen veroorzaken. Antibiotica worden gebruikt om een infectie van de urinewegen te behandelen. Uw dierenarts zal waarschijnlijk een vervolgonderzoek aanraden nadat de antibiotica zijn uitgewerkt om er zeker van te zijn dat de infectie is verdwenen.

Wanneer een of meer urinewegproblemen chronisch zijn, wordt de aandoening meestal feline lower urinary tract disease, of FLUTD genoemd. Als FLUTD bij uw kat wordt vastgesteld, kan uw dierenarts een speciaal dieet voor de urinewegen en/of supplementen ter ondersteuning van de urinewegen aanbevelen.

Problemen met de urinewegen kunnen leiden tot een ernstige verstopping van de urinewegen, vooral bij katers. Als uw kat problemen heeft met zijn urinewegen, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de dierenarts. Als uw kat aandrang heeft om te plassen en er komt weinig of geen urine uit, dan kan het zijn dat uw kat een verstopping of gedeeltelijke obstructie heeft. In dit geval moet u uw kat onmiddellijk naar een dierenarts brengen, want deze aandoening kan snel levensbedreigend worden.

In sommige gevallen komt ongewenst plassen voor wanneer een kat een niet-urinair gezondheidsprobleem heeft. Het kan zijn dat uw kat buiten de bak plast vanwege pijn of ongemak elders in het lichaam. Het is een goed idee om uw dierenarts uitgebreid laboratoriumonderzoek te laten doen om te kijken of er een gezondheidsprobleem is als er tijdens het eerste onderzoek of urineonderzoek niets is gevonden. Laboratoriumonderzoek kan ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes of nierziekte aan het licht brengen, zodat uw dierenarts onmiddellijk met de behandeling kan beginnen.

Gedragsredenen

Als er geen medische oorzaak wordt gevonden voor het onaangepaste plassen van uw kat, dan is het belangrijk om te bepalen welke factoren ervoor zorgen dat uw kat zich zo gedraagt.

Vuile kattenbak

Katten zijn kieskeurig als het om hun toilet gaat. De kattenbak kan simpelweg te vies zijn voor uw kat. Of hij kan perfect schoon zijn, maar verder oncomfortabel om te gebruiken. De kattenbak kan bijvoorbeeld te klein zijn voor uw kat om comfortabel te gebruiken. Of hij kan op een plek staan die uw kat niet prettig vindt5 . Als de bak bedekt is, kan uw kat daar last van hebben. Misschien heeft de kattenbakvulling een sterke geur of voelt het vervelend aan de pootjes van uw kat. Katten houden van keuze, dus te weinig kattenbakken kan ook een probleem zijn.

Stress

Het kan zijn dat uw kat u probeert te vertellen dat hij thuis stress heeft. Hij kan ongelukkig zijn met een ander dier in huis en zijn territorium afbakenen om een boodschap te sturen naar het andere dier. Of uw kat kan aanvoelen dat het te gevaarlijk is om bij de kattenbak te komen als het andere dier er niet is. Uw kat kan zich ook “gedragen” als er een nieuw mens in huis is.

Katten zijn gevoelig voor de kleinste veranderingen in hun omgeving. Wat de bron van de stress ook is, zorg ervoor dat uw kat een rustig plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken. Het nieuwe dier of de nieuwe mens mag geen toegang hebben tot dit toevluchtsoord.

Oude urinegeur

Als uw kat in een ruimte heeft geplast, kan de geur blijven hangen, zelfs nadat u het ongelukje heeft opgeruimd. De reukzin van een kat is veel beter dan die van u. Als oude urinegeuren in uw huis blijven hangen, is de kans groot dat uw kat naar de plek terugkeert vanwege de geur.

Hoe stop je ongepast gedrag in de kattenbak

Misschien wel de meest voorkomende reden waarom katten ongepast plassen is dat ze een hekel hebben aan de kattenbak. Als uw kat overal plast en u medische problemen heeft uitgesloten, dan is het tijd om uw kattenbakken opnieuw te beoordelen.

 • Begin met ervoor te zorgen dat de kattenbakken van uw kat zo schoon en schoon mogelijk zijn. Kies zo groot mogelijke kattenbakken en probeer ze onoverdekt te houden. Uw kat kan zich benauwd voelen in een overdekte kattenbak, vooral als het een grote of pluizige kat is.
 • Plaats kattenbakken op een rustige maar toegankelijke plaats in huis. Zorg ervoor dat ze niet in de buurt staan waar uw kat eet of drinkt. Omwille van de privacy van uw kat en uw eigen inrichting kunt u overwegen een decoratief scherm te plaatsen om de kattenbak van andere ruimtes af te scheiden.
 • Zorg ervoor dat er op elke verdieping van uw huis een kattenbak staat.
 • Voor oudere katten moet de kattenbak gemakkelijk te bereiken zijn. Overweeg een ondiepe kattenbak te kopen of een oprit bij de ingang van de bak te plaatsen.
 • Zoek een goede kattenbakvulling die uw kat lekker vindt. Kies bij voorkeur een ongeparfumeerde, schepbare kattenbakvulling waar katten dol op zijn, zoals Dr. Elsey’s Cat Attract.
 • Veel dierenartsen raden aan om één kattenbak per kat te hebben, plus één extra. Dit betekent dat er twee kattenbakken zijn, zelfs in een huishouden met één kat. Eén reden hiervoor is dat sommige katten graag één bak gebruiken voor urine en de andere voor ontlasting. De andere reden is om te voorkomen dat katten met elkaar concurreren om het territorium van de kattenbak.5
 • Zorg ervoor dat uw huis een fijne plek is voor uw kat. Zorg voor voldoende verticale ruimte en katachtige verrijking om de omgeving van uw kat optimaal te maken. Vergeet niet om met uw kat te spelen en voor speeltjes te zorgen. Als veranderingen in de omgeving niet effectief zijn, kan uw dierenarts u een supplement of voorgeschreven medicatie aanraden om stress en angst bij uw kat te verminderen.
 • Het is van essentieel belang dat u de plaatsen waar uw kat heeft geplast grondig reinigt met een speciaal reinigingsmiddel, zoals een enzymatische reiniger, om de geur volledig te verdrijven. Anders kan uw kat daar blijven plassen.

In het algemeen is de sleutel tot het stoppen van ongewenst urineren bij katten of het voorkomen ervan heel eenvoudig: wees een verantwoordelijke, oplettende katteneigenaar. Houd uw kat gezond en bezoek de dierenarts voor routinezorg en zodra er problemen opduiken. Minimaliseer stress in de omgeving van uw kat en probeer een kat-vriendelijk, stress-arm huis te hebben.