Waarom slapen katten graag bovenop je?

Als je een kat hebt, is de kans groot dat je harige vriendje graag in slaap valt waar hij maar wil – ook bovenop jou. Dit is vrij normaal gedrag voor katachtigen, maar waarom vinden zoveel katten het fijn om op je schoot of borst te liggen en zichzelf in slaap te spinnen? Speelt het gevoel van veiligheid en geborgenheid een rol? Maakt het knuffelen met u het uw kat gemakkelijk, omdat hij weet dat er niets ergs kan gebeuren als hij bij u is?

Katten houden van warmte

Is het u wel eens opgevallen dat uw kat ’s ochtends graag het eerste straaltje zonlicht opvangt? Of hij nu op de grond ligt of bij het raam, uw kat ligt het allemaal lekker op te snuiven. Dit komt omdat katten het liefst rusten op warme plekken. Volgens Dr. Fosters en Smith zijn de temperatuurreceptoren van katten, vooral hun gezicht, bijzonder gevoelig, zodat katten graag warmte opzoeken. Katten zoeken externe warmtebronnen op zodat hun lichaam niet zo hard hoeft te werken om een basistemperatuur te behouden. Dit kan de reden zijn waarom je wakker wordt met je kat op je hoofd, want je hoofd is de warmste plek!

Katten willen behaaglijk liggen

Katten slapen zo’n 15 uur per dag of meer, dus natuurlijk zoeken ze een comfortabel plekje om een paar knipogen te krijgen. Of het nu op een bank is of languit in een wasmand, katten hebben een zacht en knus plekje nodig om te ontspannen. Stelt u zich eens voor hoe knus u zich voelt bij een kat die u in bed ontdekt onder een aantal pluchen dekens. Je buik wordt meteen de gezelligste plek op aarde, veel beter dan een gewoon kussen of kattenbed.
Waarom slapen katten graag bovenop je.

Uw kat is dol op u (geloof het of niet!)

Als je zoals de meeste mensen bent, ben je meestal de hele dag (of nacht) aan het werk. Als u dan eindelijk thuis komt, wil uw pelsvriendje alleen nog maar bij u zijn en u volgen tot u gaat zitten of naar bed gaat, zodat hij bovenop u kan klimmen. Waarom? Omdat uw kat van u houdt.

Om zich veilig en geborgen te voelen

Alles en iedereen verlangt naar en heeft behoefte aan veiligheid. Uw kat is geen uitzondering! Wanneer uw kat op zoek is naar een slaapplaats, wil hij niet alleen comfort en warmte, hij wil ook een veilige plek. Er zijn geen gevaarlijke roofdieren in de buurt wanneer zijn favoriete persoon er is, dus kitty dromen komen gemakkelijk voor uw kat wanneer hij niets te vrezen heeft.

Uw kalmerende geluiden en geuren

De natuurlijke geluiden van uw lichaam kunnen rustgevend zijn voor uw kat wanneer hij bovenop u slaapt. Het regelmatige ritme van uw hartslag en ademhaling en het stijgen en dalen van uw in- en uitademing helpen uw kat in slaap te sussen. Uw geur is ook aangenaam omdat uw kat die associeert met u en de zorg, het gezelschap en de veiligheid die u hem biedt.

Uw kat speelt een favoriet!

Katten zijn territoriale wezens, en willen vaak hun favoriete mensen als hun eigen markeren. Beschouw het als een teken van vertrouwen dat uw kat op u slaapt, omdat uw kat u als de veiligste plek beschouwt.