Hoe katten stoppen met krabben in huis: behang, meubels, tapijt …

Sommige katten scheuren stoelleuningen met hun klauwen, krabben stukken behang van de muur of verscheuren tapijten. De meeste katten veroorzaken dit soort schade niet, dus waarom voelen anderen de behoefte om zich zo te gedragen in onze huizen?

Krabben heeft verschillende functies – een van de belangrijkste is het scherp houden van de jachtwapens van de kat. Krabben laat ook geursporen achter in een territorium. Afscheidingen van waterig zweet tussen de voetzolen van de kat laten een geurboodschap achter naast de fysieke sporen.

Katten krabben meestal buiten, kiezen bomen of palen. Hout heeft precies de juiste textuur om klauwen in te graven en naar beneden te trekken, waarbij de oude klauwhuls wordt losgetrokken om de scherpe punt van de nieuwe klauw te onthullen.

Als u naar een gewone krabplaats kijkt, zult u deze stukjes omhulsel in het oppervlak terugvinden.

Waarom krabben katten in huis?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat aan meubels, tapijten of behang krabt. Als u weet waarom de kat krabt, kunt u een oplossing vinden (zie verderop).

Klauwen oefenen

Binnenkatten die niet naar buiten kunnen, moeten dit natuurlijke gedrag toch kunnen uitvoeren. Als er niets geschikt voorhanden is, zoeken ze iets in huis dat een geschikt oppervlak heeft.

In het wild zijn de klauwen van een kat een uitstekend hulpmiddel om te klimmen en te jagen. Het is uiteraard van essentieel belang om ze scherp te houden, maar dit kan een probleem vormen als het binnenshuis gebeurt in plaats van buitenshuis.

Gewoonte of plezier

Sommige katten hebben de gewoonte ontwikkeld om hun klauwen binnenshuis te scherpen. Anderen genieten van de textuur van tapijten of meubelbekleding en de vorm van meubilair kan het uitnodigend maken om eraan te krabben. Sommige katten schijnen te genieten van het krabben en het kan soms een voorloper zijn van, of deel uitmaken van, opgewonden spel.

Verveling of nieuwsgierigheid

Een fascinatie voor behangpapier kan ontstaan nadat een los stukje aanzet tot spelen, of een per ongeluk vastgrijpen aan de muur resulteert in een spannend spelletje papier verwijderen met als bonus het najagen van alle kleine stukjes die eraf vallen. Het kan als bijkomend voordeel hebben dat de eigenaren plotseling aandacht beginnen te krijgen en de kat aandacht geven, zij het boze aandacht.

Communicatie met andere katten

Sommige katten zullen meer krabben in het bijzijn van andere katten. Wat ze precies proberen over te brengen wordt niet goed begrepen, maar dit soort krabben kan gedaan worden als vertoon en om een geurmarkering achter te laten om te communiceren met andere katten in de buurt.

Vergroten van hun gevoel van veiligheid

Wanneer katten zich kwetsbaar voelen, zullen ze proberen hun eigen geur op prominente plaatsen in een kamer te wrijven om zich veiliger te voelen. Hoewel ze misschien niet hun toevlucht nemen tot sproeien (urine gebruiken als geurmarkering), kunnen ze in plaats daarvan de geuren gebruiken die door het krabben worden geproduceerd. Als de kat zich veiliger wil voelen, kan hij aan veel oppervlakken krabben, vooral aan die op strategische plaatsen, zoals de randen van stoelen die het dichtst bij de deuropening staan.

Hoe katten stoppen met krabben aan tapijten en in huis

Geef de kat niet de schuld. Besef allereerst dat de kat dit niet doet uit wrok of in een poging om opzettelijk vernieling aan meubilair aan te brengen.

Zorg voor een krabpaal

Het is belangrijk om een uitlaatklep voor het scherpen van de klauwen te voorzien in de vorm van een krabpaal, vooral als uw kat een binnenkat is, of er een gewoonte van heeft gemaakt om de klauwen in huis te scherpen.

Plaats de paal voor de beschadigde plek, veeg voorzichtig met de pootjes van de kat over de paal om er wat geur op achter te laten en laat de kat zien wat hij moet doen. Doe dit verschillende keren als de paal nieuw is. Als u uw kat betrapt op het krabben op een andere plaats, draag de kat dan naar de paal en moedig het dier aan om in plaats daarvan daar te krabben. U kunt uw kat ook aanmoedigen de paal te gebruiken door er kattenkruid op te strooien, of door een speeltje of veertjes aan de bovenkant van de paal te bevestigen.
kat krabt behang kapot
Als uw kat aan behang of meubels krabt, moet u het gekrabde oppervlak afdekken met dik plastic om te voorkomen dat de kat daar gaat krabben. Plaats vervolgens een krabpaal direct naast de plaats waar gekrabd is. Wanneer uw kat de paal gebruikt, moet u hem prijzen of u kunt er zelfs kleine traktaties op achterlaten. Na verloop van tijd zal uw kat leren om de paal te gebruiken in plaats van uw muur of meubels. Wanneer dit gebeurt, kunt u het plastic verwijderen en de paal verplaatsen naar een meer geschikte plaats in uw huis.

Zorg voor voldoende beweging

Als nieuwsgierigheid of de bevrediging van het krabben aan zacht meubilair de kat aanmoedigt om dat gebied te gebruiken, zult u een andere uitlaatklep moeten vinden voor de energie van de kat. Probeer regelmatiger met uw kat te spelen, weinig en vaak gedurende de dag, en zorg voor speeltjes die een uitlaatklep bieden voor zijn jachtcapaciteiten.

Als uw kat het behangpapier aanvalt, kunt u proberen het soort papier dat u gebruikt te veranderen (katten lijken de voorkeur te geven aan papier met een verhoogde textuur) of de ruimte in plaats daarvan te verven. Moedig dit gedrag niet aan door de kat aandacht te geven wanneer u hem ziet krabben.

Verbeter de veiligheid

Als krabben op veel plaatsen voorkomt, kan het een vorm van markeergedrag zijn en een teken dat de kat zich onzeker voelt. De oplossing zal afhangen van het identificeren van de oorzaak van deze stress of onveiligheid. Mogelijke oorzaken zijn vreemde katten die in huis komen, conflicten tussen huiskatten, veranderingen in het huishouden, of angst voor iets buiten.

U kunt uw kat helpen zich zekerder te voelen door:

  • het kattenluik te sluiten en de kat zelf in en uit te laten – of een selectief type aan te brengen dat vreemde katten buiten houdt
  • goed te kijken naar de relaties tussen katten – zorgen voor rustplaatsen hoog op de grond, zodat de kat zich kan ontspannen terwijl hij toch kan zien wat er gebeurt, zal de veiligheid vergroten
  • de toegang van uw kat in huis te beperken en zich erop te concentreren dat de kat zich veilig voelt in één of twee kamers
  • de eigen geur van uw kat te gebruiken om de kat zich veiliger te laten voelen. Katten gebruiken hun wangklieren om hun territorium af te bakenen en de aanwezigheid van deze geuren zal ervoor zorgen dat ze zich ontspannen voelen. U kunt helpen de geur te verspreiden door een zachte doek te nemen en deze rond het gezicht van uw kat te wrijven. Dep het doekje in de kamer waar u uw kat hebt zien wrijven en waar de kat krabt (er zijn ook geurtjes verkrijgbaar die op dezelfde manier werken – vraag uw dierenarts om meer informatie).
  • Straf uw kat nooit, want dan zal hij zich nog onzekerder gaan voelen. U moet door uw kat worden gezien als een bron van veiligheid, niet als een extra bedreiging.

Nerveuze katten zullen elke nieuwe uitdaging als bedreigend ervaren. Wanneer we onze huizen opknappen of onze meubels vervangen, verwijderen we onbedoeld alle geuren die de kat een veilig gevoel hebben gegeven. We vervangen ze door sterk ruikende tapijten, overtrekken, verf, schoonmaakmiddelen enz. die heel storend kunnen zijn voor een kat die geobsedeerd is door geuren. Wanneer u een kamer opnieuw gaat inrichten, kan het de moeite waard zijn uw kat een tijdje uit de nieuwe kamer te houden, totdat de nieuwe geuren zich vermengd hebben met andere vertrouwde geuren in huis, en u geholpen heeft de eigen geur van uw kat te vervangen met behulp van de hierboven gegeven methode.

Krabplekken schoonmaken

Als krabben wordt gebruikt als een vorm van territorium markering, dan zal de kat terug worden aangetrokken naar de plek om de markeringen aan te vullen als de geur wegebt. Als dit een plek is waar u de kat niet meer wilt laten krabben en het oppervlak is schoon te maken, dan kan het nuttig zijn om te proberen de geur zo veel mogelijk te verwijderen. Dit kunt u doen met een milde oplossing van een biologisch waspoeder en vervolgens schrobben met spiritus (controleer of dit de kleur van stoffen niet verwijdert).

Houd uw kat uit de buurt van het gebied totdat het droog is. De kat zo lang mogelijk weghouden helpt ook om de gewoonte te doorbreken en de geurtjes te laten verdwijnen. U kunt dan wat wanggeurtjes op de bredere plek deppen om de kat te helpen zich ontspannen.