Beste klontvormende kattenbakvulling kopen in 2023

Het goede nieuws is dat er veel soorten klontvormende kattenbakvulling op de markt verkrijgbaar zijn. Het slechte nieuws is dat een afgewogen keuze maken hierdoor wel erg lastig wordt. Omdat de beste vulling voor een kattenbak niet echt een onderwerp is waar je een dag mee bezig wilt zijn hebben wij alvast de beste klontvormende kattenbakvulling voor 2021 opgezocht, vijf uitstekende producten zelfs. Daarnaast geven we praktische gebruikstips en helpen we je het beste product te kiezen voor jouw kat.

5 beste klontvormende kattenbakvullingen in 2021

Er zijn tientallen producten die we in dit lijstje konden opnemen, toch noemen we er slechts vijf. Dit komt niet omdat de rest automatisch niet goed zijn, maar deze springen eruit wat betreft verkoopcijfers en positieve ervaringen door klanten. Per eigenaar en kat kunnen de eigenschappen anders worden gewogen, lees daarom altijd goed de beschrijving en kenmerken voordat je een keuze maakt.

1. Populair: Cat’s Best Öko Plus Kattenbakvulling – 40 liter

Cat's Best Öko Plus - Kattenbakvulling

Bekijk de dagprijs

Katten zijn heel goed in persoonlijke verzorging, de uitwerpselen die ze achterlaten ruiken een stuk minder fris. Zeker met een kattenbak in huis of zelfs in de woonkamer wil je zo min mogelijk nare luchtjes ruiken. Dan biedt Cat’s Best Öko Plus Kattenbakvulling de oplossing. Deze korrels op basis van hout houden uitstekend vieze geurtjes vast en ruiken van nature juist heel fris. Het product is per liter voordelig in aanschaf en je kunt er lang mee doen. Omdat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke vezels zijn deze korrels volledig afbreekbaar.

Kenmerken:

 • Grondstof: Hout
 • Inhoud: 40 liter
 • Klonterend: Ja

2. Best getest: Golden Grey Master Kattenbakvulling met Silicaat en Babypoeder – 14 liter

Golden Grey Master Kattenbakvulling met Silicaat en Babypoeder

Bekijk de dagprijs

Droge kleikorrels hebben een hoge absorptie van vocht. Zodra de kat zijn of haar behoefte doet zal het vocht worden opgenomen in de korrels van de Golden Grey Master Kattenbakvulling met Silicaat en Babypoeder. De vervuilde delen zullen klonteren waardoor de rest van de vulling niet aangetast wordt. Je kunt de vieze delen zo snel uit de bak scheppen. Daarnaast is er babypoeder toegevoegd. Dit is goed voor de pootjes van de kat en zorgt ook voor een aangename geur in huis.

Kenmerken:

 • Grondstof: Klei
 • Inhoud: 14 liter
 • Klonterend: Ja

3. Aanrader: BreederCelect 100% Gerecycled Kattenbakvulling – 30 liter

BreederCelect 100% Gerecycled - Kattenbakvulling

Bekijk de dagprijs

Je denkt aan je kat en je wilt ook een bijdrage leveren aan een gezond en schoon milieu. Kattenbakvulling die klontert zorgt ervoor dat je minder vaak de bak hoeft te verschonen wat op zich al voordelig is. Daarnaast is BreederCelect 100% Gerecycled Kattenbakvulling volledig samengesteld uit hergebruikt papier en er zijn ook geen onnatuurlijke producten toegevoegd. Dit maakt deze vulling geschikt om in de GFT bak te deponeren. Vieze geurtjes worden geabsorbeerd evenals vocht uit de ontlasting. Er komen geen fijne stofdeeltjes vrij in huis wat goed is voor zowel de kat als de omgeving.

Kenmerken:

 • Grondstof: Papier
 • Inhoud: 30 liter
 • Klonterend: Ja

4. Happy Home Optimum Hygienic Pure Sensitive Kattenbakvulling – 13 liter

Happy Home Optimum Hygienic Pure Sensitive

Bekijk de dagprijs

Schoon en veilig, dat wil je voor je kat en de omgeving. Happy Home Optimum Hygienic Pure Sensitive Kattenbakvulling biedt dat en nog veel meer. De korrels zijn zacht voor de kat maar hard tegen viezigheid. Zodra de klei in contact komt met vocht zullen er klonters ontstaan die zowel urine als drollen zullen omsluiten om zo vieze geurtjes binnen te sluiten. Sommige katten reageren sterk op geur- en andere onnatuurlijke stoffen in kattenbakvulling, die zullen met dit product geen problemen ervaren. Dit geldt ook voor de rest van het gezin, daarmee is dit één van de meeste veilige vullingen voor je kattenbak.

Kenmerken:

 • Grondstof: Klei
 • Inhoud: 13 liter
 • Klonterend: Ja

5. Sanicat Ultra Kattenbakvulling – 15 liter

Sanicat Ultra Kattenbakvulling

Bekijk de dagprijs

Het merk Sanicat is een bekende verschijning in dierenspeciaalzaken en daar is een reden voor. Sanicat Ultra Kattenbakvulling is een product dat zeer snel en effectief klonters vormt zodra er een kleine of grote boodschap wordt gemaakt. Hierdoor worden geurtjes geëlimineerd en de rest van de vulling blijft droog en schoon. Dit bespaart grit en je hoeft niet na ieder bezoek de bak door te spitten op zoek naar ontlasting. Omdat het een zuinig product is vallen de kosten in gebruik reuze mee.

Kenmerken:

 • Grondstof: Klei
 • Inhoud: 15 liter
 • Klonterend: Ja

Je kunt veel informatie halen uit klantervaringen, uiteraard blijven het persoonlijke ervaringen die niet altijd voor iedereen van toepassing zijn. Volg de links, bekijk de algemene waardering en lees de ervaringen om een goed beeld te vormen van de kwaliteit en het gebruik in de praktijk.

Dit moet je weten bij klontvormende kattenbakvulling kopen

Eerst moet je kiezen tussen vulling voor de kattenbak die wel of juist niet klontert. Als je deze keuze hebt gemaakt kom je erachter dat ook hier weer een groot aantal opties zijn. Verschillende merken, andere grondstoffen en ook uiteenlopende prijzen maken het maken van een beslissing er niet makkelijker op. En dan heb je ook nog eens een kat in huis die niet zomaar tevreden te stellen is. Om de keuze wat eenvoudiger te maken zullen we beginnen met de voordelen van klontvormende kattenbakvulling om zo tot de beste kattenbakvulling te komen in jouw situatie.

4 voordelen van klontvormende kattenbakvulling

Er zijn diverse voordelen bij vulling die klontert ten opzichte van standaard grit voor de kattenbak. Denk bijvoorbeeld aan:

Standaard grit klontert niet. Je kat poept en plast en woelt alles lekker om. Na pakweg een week kun je het schone grit niet langer onderscheiden van het vervuilde deel. Je gooit alles weg en vult de bak opnieuw. Dit betekent dat niet-klontvormende kattenbakvulling veel minder lang meegaat.
Vaker vervangen betekent ook hogere kosten. De goedkoopste kattenbakvulling per liter of kilo is zeker niet altijd de meest voordelige optie in gebruik. Een zak van 5 euro die je wekelijks moet vervangen valt toch duurder uit dan een zak van 10 euro waar je vier weken mee doet.
Je hoeft geen drollen meer uit de bak te vissen die ergens verstopt zitten tussen het grit. Vochtige delen in de bak zullen direct gaan klonteren waardoor de vervuilde delen snel terug te vinden zijn. Met een zeef schepje heb je deze viezigheid snel gevonden.
Steeds weer een complete bak legen heeft ook invloed op het milieu. Je zult minder kattenbakvulling verspillen wat duurzaam is. Daarnaast zijn er ook nog biologisch afbreekbare producten die je in de GFT bak mag afvoeren.

Let altijd op met welk type kattenbakvulling de kattenbak gevuld moet worden. Niet alle bakken zijn op dezelfde manier gemaakt. Zo zijn er zeefbakken of andere constructies die niet altijd werken met klontvormende kattenbakvulling.

Welke soorten kattenbakvulling vormen klonters?

Je bent helemaal overtuigd, klontvormende kattenbakvulling is de beste oplossing voor jouw kat. Dan zul je ontdekken dat er meerdere soorten te koop zijn, op basis van andere grondstoffen. De drie meest voorkomende soorten worden hoofdzakelijk van klei, hout of kalk gemaakt.

1. Klontvormende kattenbakvulling van klei

In de meeste gevallen zal de vulling grotendeels uit kleikorrels bestaan. De korrels kleven goed aan vochtige delen en zullen daarmee snel gaan klonteren. Droge klei heeft ook een hoog absorptievermogen. Zo wordt vocht snel opgenomen waardoor er minder vulling vervuild raakt. Daarnaast betekent een snellere opname ook minder nare geurtjes die verspreid worden. Het is mogelijk dat er ook nog geurstoffen worden toegevoegd zodat de bak lekker fris blijft ruiken.

Een mogelijk nadeel van kleikorrels is dat ze de neiging hebben aan de pootjes te blijven hangen. Dan kan de kat dus korrels door het huis verspreiden. Dit kun je oplossen door een kattenbak te kopen met een mat of zeef aan de voorzijde die werkt als een soort deurmat. Zo weet je zeker dat jouw kat met schone pootjes de kattenbak verlaat. Je zou natuurlijk ook een dekentje of doek kunnen neerleggen maar die zal sneller gaan schuiven.

2. Klontvormende kattenbakvulling van hout

Een andere optie voor dit type vulling is het gebruik van houtkorrels. Net als klei betreft dit een natuurproduct. De samenstelling kan per type verschillen, meestal betreft het houtsnippers die samengeperst worden. Houtkorrels zijn biologisch afbreekbaar waarmee het een duurzame oplossing is. Het is wel mogelijk dat er hulpmiddelen toegevoegd zijn om de vaste vorm te verkrijgen.

Hout heeft als extra voordeel dat het van nature al een aangename geur verspreidt. Zo worden nare luchtjes gemaskeerd. De opname van grotere houtkorrels is niet zo snel als bij fijne kleikorrels het geval is, het absorptievermogen is wel goed. Bij klei wordt regelmatig babypoeder toegevoegd terwijl bij houtsnippers de natuurlijke geur al voldoende is.

3. Klontvormende kattenbakvulling van kalk

Dan is er nog de klontvormende kattenbakvulling van kalk. Het voornaamste voordeel is de prijs, dit product is relatief goedkoop in aanschaf. Het is een vulling die lang schoon blijft en niet zo snel zal verbrokkelen. De vochtabsorptie is niet slecht maar haalt het niet bij korrels van klei of hout. Een voordeel van kalk vulling is dat de pootjes van je kat schoon blijven. Als je veel last hebt van korrels in huis dan kan dit type grit dus uitkomst bieden.

Andere soorten vulling voor de kattenbak

Klei, hout en kalk mogen dan de drie meest populaire opties zijn, het zijn niet de enige producten op de markt. Zo kun je ook nog kiezen voor papier basis, wat wel iets weg heeft van houtkorrels. Er zijn producten met toegevoegde geur. Als dit niet te sterk is dan zal jouw kat er geen bezwaar tegen maken. Het is wel mogelijk dat hierdoor het product niet langer (geheel) biologisch afbreekbaar is.

Hoe werkt niet-klontvormende kattenbakvulling?

Als bovenstaande producten zo goed zijn, waarom zou je dan eigenlijk niet-klontvormende kattenbakvulling kopen? In de eerste plaats zijn er kattenbezitters die absoluut niet een drol uit de bak zullen scheppen, ook niet met een krokant laagje eromheen. Zij verschonen wekelijks de volledige bak. Daarnaast zijn er mensen die fysiek niet in staat zijn de kattenbak schoon te houden vanwege een lichamelijke aandoening of beperking. Ook lopen er katten rond die heel kieskeurig zijn als het om de kattenbak gaat. De juiste vulling is ook afhankelijk van het type bak, zo zijn er zelfreinigende systemen die wel of juist niet werken met klontvormende kattenbakvulling. Zorg daarom dat de vulling past bij het type kattenbak.

De beste klontvormende kattenbakvulling kopen

Nu heb je genoeg informatie om een weloverwogen keuze te maken. Houd daarbij wel rekening met het feit dat jij zelf niet op bak kruipt om je behoefte te doen. Je kunt letten op prijs, hygiëne en duurzaamheid maar jouw kat bepaalt uiteindelijk of het product gebruikt zal worden. Dit heeft ook te maken met de levensfase. Sommige soorten grit zijn minder geschikt voor kittens terwijl andere producten weer niet zo populair zijn onder senior katten. Een grote zak zal per liter voordeliger uitvallen, toch is het zeker niet verkeerd om eerst met een kleinere zak te beginnen. Dan weet je snel of de vulling zowel bij de eigenaar als de kat bevalt. Lees ook zeker de klantervaringen via de links op deze pagina.