Waarom vinden katten het leuk om te zitten ?

Ben je ooit thuisgekomen om je kat vanaf de bovenkant van de koelkast op je te zien gluren? Of misschien heb je boeken en ornamenten gevonden die uit je boekenkasten zijn geslagen met je kat die je de onschuldige “het moet een poltergeist zijn geweest” ogen geeft, ondanks de stoffige pootafdrukken die hun spel weggeven? Dan ben je niet de enige! Katten zijn hard-wired om te willen klimmen en hoog te zijn, en de redenen voor dit kattengedrag zijn fascinerend.

 

Snel overzicht

Hoog zijn biedt katten verschillende voordelen, waaronder de mogelijkheid om verder weg te kijken om gevaar te zoeken en buiten het bereik van potentiële bedreigingen te blijven.

Hoog zijn creëert een gevoel van veiligheid voor je kat, daarom kiezen katten er soms voor om zich ergens hoog te verstoppen.

Door de omgeving van uw kat te verrijken door verticale ruimte te creëren, kunnen ze natuurlijk gedrag uitdrukken, wat kan helpen om stress te verminderen.

 

Waarom houden katten ervan om hoog te zitten?

Hoog zijn waar katten overal kunnen zien, geeft hen een veilig gevoel.

De drang voor katten om een hoge schuilplaats te vinden is vast verankerd in hun natuurlijke instincten, zelfs voor binnenkatten. Wanneer we aan katten in het algemeen denken, zien we ze als roofzuchtige jagers die wachten om hun volgende nietsvermoedende prooiobject te bespringen.

Wist je echter dat katten ook prooidieren zijn? In het wild worden kleine katachtige soorten bedreigd door wezens zoals grote roofvogels, coyotes, wolven of vossen bijvoorbeeld.

Dit betekent dat uw kat van nature altijd alert is op gevaren en op zoek is naar een veilige plek om te zijn. Door zich hoog te verstoppen, kan uw kat een beter zicht krijgen op zijn omgeving, waardoor hij bedreigingen kan zien, maar zich ook veilig verborgen voelt.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Waarom u thuis verticale ruimte nodig heeft voor uw kat(en)

Katten houden ervan om te klimmen en te zitten, dus zorg voor zoveel mogelijk verticale objecten en ruimtes om te klimmen als je kunt.

Door uw kat verticale ruimte te bieden om te verkennen, kunnen ze dit natuurlijk gedreven gedrag thuis vertonen. Als katten niet de mogelijkheid hebben om hun natuurlijke gedragspatronen te uiten, kan dit soms leiden tot gedragsproblemen door stress, frustratie of verveling.

Deze kunnen op hun beurt een uitdaging zijn om op te lossen zonder de inbreng van uw dierenarts of een erkende dierengedragsdeskundige. Als huisdierouder is het essentieel om te proberen uw kat zoveel mogelijk verrijking te bieden om aan zijn gedragsbehoeften te voldoen en hem gelukkig en gezond te houden.

Verticale ruimte verhoogt ook aanzienlijk de hoeveelheid leefruimte waarin uw kat moet leven. Dit kan enorm nuttig zijn als je in een meerdere katten huishouden. Sociale dynamiek in huizen met twee of meer katten kan een beetje ingewikkeld zijn, en zelfs als je katten schijnbaar de beste vrienden zijn, moeten ze hun eigen ruimte en middelen (zoals voedsel- en waterbakken of een kattenbak) van elkaar weg hebben.

Het bewaken van hulpbronnen bij katten kan subtiel zijn en kan gemakkelijk leiden tot stress voor uw kat. Door optimaal gebruik te maken van de verticale ruimte in uw huis, is het gemakkelijker om middelen over het huis te verspreiden, zodat iedereen toegang heeft tot wat ze nodig hebben zonder zich zorgen te maken dat ze onderweg een andere kat tegenkomen.

Lees ook: Beste Kattenstoel bij het raam & Zitstokken

Hoe kan ik verticale ruimtes maken voor mijn kat

Er zijn tal van geweldige middelen en producten voor het creëren van fantastische verticale ruimtes voor uw kat, ongeacht uw budget. Hieronder denken we na over enkele van de mogelijke opties:

1. Kattenbomen

Een geweldige krabpaal kan veel verrijkingsmogelijkheden bieden, waaronder klimmen, zitten, krabben en verstoppen.

Er zijn talloze verschillende kattenbomen die passen bij elke esthetiek van het huis en elk mogelijk budget. Kattenbomen bieden vaak een combinatie van verborgen gaten, kattenbedden, klimruimtes en krabpalen om te voldoen aan veel van de natuurlijke gedragsdriften van uw kat, wat zorgt voor een geweldige verrijkingsspeelgoed in het huis van uw kat.

Als u enkele van onze beste krabpaalkeuzes voor 2022 wilt verkennen, klikt u op hier.

Lees ook: Beste kattenbomen, torens en appartementen voor grote katten

2. Aan de muur gemonteerde “Cat Superhighways”

Aan de muur gemonteerde “kattensnelwegen” zijn een geweldige manier om verticale ruimte toe te voegen aan kleine huizen.

Als u onderzoek hebt gedaan naar verticale ruimtes voor uw kat, heeft u waarschijnlijk de extravagante opties gezien die beschikbaar zijn voor aan de muur gemonteerde “kattensnelwegen” op sociale media. Dit zijn combinaties van ladders, planken, bruggen, platforms, bedden en verborgen gaten, allemaal bevestigd aan uw muren voor uw kats om te klimmen en te verkennen.

Deze kunnen zo uitgebreid zijn als je wilt, en sommige mensen kiezen ervoor om ze uit te breiden naar meerdere kamers in het huis (het is OK om te beperken tot één kamer als je dat liever hebt). Hoewel het geweldig is voor je kat, is deze optie niet voor iedereen, omdat ze ruimte innemen en snel duur kunnen worden, tenzij je goed bent in doe-het-zelf.

Lees ook: Hebben katten een goed geheugen?

3. Planken

Als uw kat het leuk vindt om in uw boekenkasten te zitten, kunt u er een kopen en aanpassen die speciaal voor hem is bedoeld.

Als je het idee van een “kattensnelweg” leuk vindt, maar een minimaal budget hebt, of misschien kun je jezelf er niet toe brengen om je muren te bedekken met een kattensnelweg van platforms en stapstenen, dan kunnen sommige goedkope stellingkasten werken als een handig compromis.

Het kopen van een goedkope stellingkast en het snijden van enkele gaten ter grootte van een kat in de planken kan zorgen voor een geweldige, on-a-budget, verticale ruimte voor uw kat zonder uw hele leefruimte in beslag te nemen. Gebruik muurbevestigingsbeugels om ervoor te zorgen dat de plank niet omvalt als uw kat de zoomies van 3 uur ’s nachts krijgt!

Lees ook: Waarom zitten katten op pleinen?

4. Raam- of radiatorbedden

Veel katten zullen zowat overal zitten en slapen, waardoor het gemakkelijk is om ze speciale ruimtes te geven.

Een eenvoudige, budgetvriendelijke oplossing is om een kattenbed aan te schaffen dat aan een vensterbank, een ruit of een radiator wordt bevestigd. Dit geeft uw kat een veilige slaapplek die van de grond is. Bovendien houden veel katten van een raambaars om de wereld voorbij te zien gaan!

Lees ook: Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

Veiligheid voorop

Denk als een kat bij het kattendicht maken van je huis, zodat je kat niet gewond raakt tijdens het klimmen en verkennen.

Katten zullen katten zijn, of er nu een veilige optie is om te doen wat ze willen doen of niet. Daarom is het beter om het natuurlijke verlangen van je kat om te klimmen en hoog te zijn te voorkomen dan te wachten tot hij in een kleverige situatie terechtkomt of, erger nog, gewond raakt. Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om de risico’s in verband met de hoge klimgewoonten van uw kat te verminderen:

  • Houd de ramen boven of appartement gesloten.
  • Houd potentieel schadelijke of giftige stoffen opgeborgen.
  • Zet fragiele ornamenten vast op rekken.
  • Zorg ervoor dat planken zijn bevestigd met muurbevestigingen om te voorkomen dat ze vallen.
  • Vergeet niet dat je kerstboom onweerstaanbaar is voor je kat. Het heeft kat-proofing nodig!

Lees ook: Hoe u uw huis kittenproof maakt: 6 essentiële tips

Een opmerking voor eigenaren van hoogbouw- en appartementskatten

Als u in een hoog appartementencomplex woont, zorg er dan speciaal voor dat uw kat veilig blijft.

Als u in een appartement woont, is het noodzakelijk om rekening te houden met de klimgewoonten van uw kat. Katten zullen vaak onbevreesd op balkons of vensterbanken klimmen, zelfs als u in het penthouse woont. Dit kan leiden tot problemen met katten die vast komen te zitten of, erger nog, vallen. Een veel voorkomende presentatie in de dierenkliniek is het hoogbouwsyndroom.

Dit is de term voor de soorten verwondingen die worden gezien door van een hoogte te vallen, waaronder verbrijzelde botten (de kaak, het bekken en de wervelkolom worden vaak aangetast), breuk naar inwendige organen (zoals de blaas) en blauwe plekken aan weefsels en organen (waarvan de meest ernstige de longen kunnen zijn).

Hoewel katten ongelooflijk veerkrachtig zijn en velen zelfs catastrofale verwondingen zullen overleven, zijn er vaak veel complexe operaties en uitgebreide ziekenhuisopname nodig. De kosten hiervan kunnen extreem hoog oplopen. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw ramen en balkons volledig kattenbestendig zijn om te voorkomen dat uw kat schade oploopt.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor een klein appartement

Hoe zit het als mijn kat naar buiten gaat?

Als u ervoor kiest dat uw kat naar buiten gaat, onthoud dan dat deze natuurlijke kliminstincten een rol zullen spelen, ongeacht de omgeving waarin uw kat zich bevindt. Dit betekent dat uw kat waarschijnlijk in bomen zal klimmen of op andere hoge plaatsen buiten zal komen. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals bekneld raken of gewond raken. Er zijn enkele belangrijke veiligheidsstappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw kat zo veilig mogelijk is als hij het huis uitgaat:

1. Ga kraagloos

Een quick-release kraag heeft een veiligheidsmechanisme dat de kraag openklapt als deze ergens aan vast komt te zitten.

Kattenhalsbanden kunnen er gemakkelijk toe leiden dat uw kat vast komt te zitten aan boomtakken, wat helaas fataal kan zijn. Als u in een staat woont waar kraagloos geen optie is, zorg er dan voor dat u alleen snelsluitende veiligheidshalsbanden voor uw katten gebruikt. Het veiligheidsmechanisme laat de kraag los zodra er druk wordt uitgeoefend.

2. Chippen

Sommige kattenluiken werken met de microchip van uw kat, zodat alleen zij de klep kunnen gebruiken om in en uit te gaan.

Zorg ervoor dat uw kat is gechipt en dat uw gegevens up-to-date zijn. Op deze manier, als ze ergens vast komen te zitten of vastzitten, kunnen ze snel naar je worden teruggebracht als ze eenmaal zijn gered. Het chippen van uw kat is vooral belangrijk als uw kat geen halsband draagt.

3. Niet declaw

Close-up van de poot van een kitten met een menselijke vinger voor contrast

Declawing omvat het amputeren van de uiteinden van de tenen van een kat, wat hun klimvermogen remt.

Er zijn veel redenen waarom het declameren van katten niet wordt aanbevolen. Je kat zal klimmen of proberen te klimmen, of hij nu klauwen heeft of niet. Als ze hun natuurlijke klauwen niet op hun plaats hebben, hebben ze meer kans om te vallen of vast te komen te zitten tijdens het klimmen, wat kan leiden tot mogelijk ernstige verwondingen. Zelfs als uw kat alleen binnen is, wordt declameren niet aanbevolen.

Conclusie

Katten zijn vindingrijk en zullen altijd manieren vinden om op hoge plaatsen te klimmen en te zitten.

Wees gerust, uw kat op zoek naar hoge schuilplaatsen is een normaal kattengedrag. Als huisdierouder moet u ervoor zorgen dat uw kat dit natuurlijke gedrag veilig kan uitvoeren. Het verrijken van de omgeving van uw kat door verticale ruimte te creëren, kan helpen om stress of frustratie te verminderen, wat kan leiden tot gedrags- of medische problemen voor uw kat.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat zich verveelt of thuis tekenen van gedragsproblemen vertoont, is het de moeite waard om met uw dierenarts te praten voor hulp. Er zijn veel geweldige manieren om je verticale ruimte te gebruiken, zelfs met een krap budget, en je kunt er zeker van zijn dat je kat je er dankbaar voor zal zijn.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Veelgestelde vragen

Waarom beklimmen katten dingen?

Katten beklimmen dingen als gevolg van natuurlijke gedragsdriften. Katten zijn zowel roofzuchtige als prooisoorten, wat betekent dat hoog zijn verschillende voordelen heeft, zoals verder weg kunnen kijken om gevaren te zoeken. Dit hoge uitkijkpunt houdt uw kat buiten het bereik van potentiële bedreigingen.

Kunnen katten zien wanneer ze hoog zijn?

Alle zoogdieren kunnen de hoogte tot op zekere hoogte waarnemen. Dit is het gevolg van aangeboren diepteperceptie en aangeleerde ervaring gedurende het hele leven. Jonge dieren zijn minder snel voorzichtig of zich bewust van de gevaren van hoogte.

Wanneer u een nieuw kitten mee naar huis neemt, moet u altijd stappen ondernemen om hen te helpen hun nieuwe omgeving veilig te verkennen terwijl ze de nodige vaardigheden leren om zichzelf uit de problemen te houden.

Waarom houden katten van verticale ruimte?

Verticale ruimtes verrijken de omgeving van uw kat en stellen haar in staat om normaal instinctief gedrag te vertonen, wat helpt om haar algehele welzijn te verbeteren.

Waarom verstoppen katten zich hoog?

Dit is een natuurlijk kattengedrag. Het wordt gedreven door het feit dat je kat natuurlijke jagersinstincten heeft, maar ook omdat katten in het wild wezens hebben die ook op hen jagen. Hoog zijn creëert een gevoel van veiligheid voor je kat, daarom kan ze ervoor kiezen om zich ergens hoog te verstoppen als ze zich bang voelt.