Waarom spelen katten met hun prooi?

Zelfs als volwassen katteneigenaar kan het moeilijk zijn om elk genuanceerd katachtig gedrag te aanvaarden. Voor sommige mensen kunnen katten wreed lijken wanneer ze aan het jagen zijn, en zelfs voor kattenmensen is een onverwacht dood geschenk te veel.

Maar het begint pas echt verontrustend te worden als je katten ziet spelen met hun prooi. Is het mogelijk om dit gedrag te verklaren en onze katachtige metgezellen te verlossen?

Waarom spelen katten überhaupt met hun prooi?

In sommige gevallen is “spelen” een praktische manier voor katten om hun prooi uit te putten en hun risico op verwondingen te verminderen. Katten jagen ook regelmatig als ze geen honger hebben en het lijkt erop dat katten genieten van het vermaak van het rondslaan van dode of stervende prooien, net zoals ze dat zouden doen met een opgezette muis.

Als je meer wilt weten over waarom katten hun prooi op zo’n speelse manier loslaten en weer vangen, dan ben je hier op de juiste plaats!

Waarom spelen katten met hun prooi?

Hoewel we onze kittens misschien zien als kleine en schattige bolletjes vacht, moeten we ook erkennen dat er een randje zit aan hun spinnende zoetheid. Huiskatten zijn roofdieren, en ze moeten jagen voor hun voedsel om te overleven in het wild.

Eeuwenlang hebben we geprofiteerd van hun jachtvaardigheden door katten in te huren als mousselors en ongediertebestrijders, maar we hebben ook gemerkt dat katten niet alleen jagen, maar er ook plezier in schijnen te hebben met hun prooi te spelen. Voordat we dit gedrag verontrustend noemen, denk ik dat we moeten begrijpen waar onze kitties vandaan komen.

Reden 1: ze weten niet hoe ze moeten doden

Ik weet dat het logisch lijkt dat een kat die onder welke omstandigheden dan ook geboren en opgevoed is, van nature goed zal zijn in jagen, maar je hebt iets meer nodig dan alleen het roofdierinstinct om er daadwerkelijk goed in te zijn, je hebt ook oefening nodig.

De bioloog Roger Tabor stelt dat “kittens die in staat zijn om hun moeders te observeren bij het jagen en doden, zelf beter worden in deze vaardigheden.” Katten leren dus de kunst van het besluipen en grijpen van het spelen met hun nestgenoten, maar het toebrengen van de dodelijke slag leren ze alleen van hun moeder.

Katten die te vroeg van hun moeder werden gescheiden en in een beschutte omgeving werden grootgebracht, zouden niet noodzakelijk weten hoe ze hun prooi efficiënt moeten doden. In plaats daarvan zouden zij hun prooi waarschijnlijk besluipen, bespringen en aanvallen totdat deze te uitgeput was, en het hen veel meer tijd zou kosten om deze daadwerkelijk te doden.

Als uw kat een huiskat is geweest en er slechts per ongeluk in slaagde een beestje te vangen, zouden ze er hoogstwaarschijnlijk mee spelen. Een studie gedaan door het Journal of Veterinary Behavior legt uit dat harige muizen het favoriete speeltje zijn voor de meerderheid van de katten, en als u zo’n speeltje bezit, kan het zijn dat uw kat een levende muis behandelt als een recreatief speeltje en zich niet realiseert dat het echt is.

Reden 2: Ze scherpen hun vaardigheden aan

Zelfs een kitten dat binnenshuis zit en weinig tot geen ervaring heeft met levende prooien, houdt van jagen. Zoals de RSPCA zegt: “Katten hebben een natuurlijk roofdierinstinct, dus ze genieten van speelgoed dat hen aanmoedigt om te jagen en te springen”.

Dit dagelijkse spel, of het nu gedaan wordt door een buitenkat met knaagdieren of vogels of een binnenkat met speelgoed, is deels voor hun vermaak, maar het is ook een voortdurende training om alert en fit te blijven. Met andere woorden, katten stoppen nooit met jagen, en daarom hebben ze verschillende benaderingen ontwikkeld, afhankelijk van hun prooi.

Volgens Applied Animal Behavior Science, hebben katten verschillende jachtvoorkeuren. Terwijl sommigen genieten van de uitdaging van moeilijke prooien, zullen anderen gaan voor de makkelijke prooi. Dus, Als u uw kat een prooi ziet vangen en weer loslaten om hem vervolgens voor de honderdste keer te vangen, is dat waarschijnlijk omdat ze verschillende benaderingen uitproberen, of omdat ze niet zo zeker zijn van hun vaardigheden en dus proberen hun vaardigheden te testen.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat katten weliswaar plezier ervaren wanneer ze jagen en spelen met hun prooi, maar dat het niet gepast is om die emotie te vermenselijken. Het jachtgedrag van een kat komt niet voort uit wreedheid, maar uit overleving. Opdat zij de jachtervaring zouden herhalen telkens wanneer zij een beschikbare prooi zien, moeten hun hersenen dit zien als een positieve mentale stimulans, anders zouden zij niet voldoende gemotiveerd zijn om te jagen.

Reden 3: Het is een deel van hun jachtmethode

Katten brengen hun kittentijd door met het leren hoe ze hun prooi op de juiste manier moeten besluipen en vangen en wanneer ze oud genoeg zijn beginnen ze te oefenen totdat het jagen een tweede natuur voor ze wordt. Tijdens deze periode leren katten een aantal verschillende trucs en technieken die hun jachtsessies succesvol kunnen maken.

Afhankelijk van de grootte van de kat en de grootte van hun prooi, zal de jacht ofwel op spelen lijken of op een snelle vangst en doding. Als u uw kat betrapt bij het jagen op levende dieren, of zelfs als ze spelen met een stuiterbal, zult u ook de verschillende methoden opmerken, die ze gebruiken om hun prooi te vangen. In sommige situaties zullen ze vertrouwen op korte energie-uitbarstingen, door hun prooi te besluipen en er snel achteraan te rennen en te springen.

Onder andere omstandigheden zal een kat voorzichtiger zijn en minder actief lijken, omdat ze het grootste deel van de jacht zittend zullen doorbrengen en wachten op het juiste moment om toe te slaan. Het tijdschrift Animal Behavior toont aan dat “hoe groter en gevaarlijker de prooi, hoe langer de kat ermee speelt.

Een kat die niet gewend is om te jagen zal ook angstiger zijn, en zich speelser gedragen om om ofwel de prooi te vermoeien en te verzwakken en mogelijke verwondingen te vermijden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat grote en sterke katers dankzij hun grotere lichaamsmassa en bijtkracht een groter bereik van de prooi aankunnen.

Dit betekent niet dat kleinere katten geen grotere en gevaarlijkere prooien hebben geprobeerd of niet hebben neergehaald. Wat echt meespeelt in de grootte van de prooi is de leeftijd van de kat, omdat een oudere kat de vaardigheden en de ervaring zou hebben om dat soort wild te verslaan.

Reden 4: ze hebben geen honger en spelen met hun prooi is leuk

Ik denk dat de beste verklaring waarom een kat met zijn prooi zou spelen, het feit is dat het meestal gebeurt als ze geen honger hebben. Katten zijn opportunistische jagers en volgens onderzoek zijn katten eerder geneigd een dier te doden als ze honger hebben, als de prooi klein en gemakkelijk te vangen is. Als dat niet het geval is, dan zal uw kat waarschijnlijk langere tijd met het pas gevangen dier spelen, totdat ze ofwel verveeld zijn ofwel honger krijgen.

Zowel wilde katten als boerderijkatten zijn eerder neofiel als het op voedsel aankomt en ze zullen er geen probleem mee hebben om hun voedselvariabiliteit uit te breiden. Het is dus logisch dat zelfs een goed doorvoede boerderijkat van tijd tot tijd op een ander dier zal jagen. Meer nog, omdat de hongerfactor meestal niet aanwezig is, zullen zij meer tijd besteden aan het spelen met hun prooi alvorens deze op te eten.

Wat u misschien als spelen beschouwt, kan ook zijn dat uw kat de prooi van de ene plaats naar een veiliger plaats brengt, waar ze hem rustig kunnen opeten of voor later bewaren, en tenslotte kan het ook zijn dat ze u de prooi brengen als een geschenk van liefde!

Waarom azen huiskatten?

Ik weet dat het misschien vreemd lijkt om uw katachtige metgezel te zien spelen met prooi, vooral als ze een kom vol met hun favoriete voedsel hebben, maar zoals we hebben vastgesteld en Debra Horwitz, DVM, DACVB kan bevestigen “de katachtige wens om te jagen is niet verbonden met het gevoel van honger en het maakt niet uit hoe goed u uw kat voedt hij zal nog steeds reageren op de aanblik en het geluid van prooi met een instinctieve stalk.

Dus, of een kat nu verwilderd is of een huiskat, ze zullen op zoek gaan naar die mentale en fysieke stimulatie die jagen en spelen bieden. Als je een kat hebt die het huis in en uit kan gaan wanneer hij wil, dan is de kans groot dat hij je uiteindelijk een dood geschenk brengt, of dat je hem spelend met dat geschenk aantreft.

Je zou kunnen denken dat een kat in de buitenwijken of in de stad niet veel prooi zal vinden om te vangen, maar onderzoekers hebben ontdekt dat “knaagdieren de meest voorkomende prooi waren in beide omgevingen (stedelijk en landelijk), maar spitsmuizen en reptielen werden vaker door katten gedood in de landelijke omgeving, terwijl vogels (voornamelijk mussen en duiven) vaker voorkwamen in de stedelijke omgeving.”

Elk seizoen biedt ook andere mogelijkheden voor buitenkatten, dus je kunt ze zien spelen met verschillende soorten dieren, en zelfs als je denkt dat je kat niet deelneemt aan dergelijke spelletjes omdat ze gedomesticeerd en goed gevoed zijn, zul je verrast zijn wat ze buiten je huis doen als je niet kijkt.

Waarom speelt mijn kat met dode prooi?

Je kat vinden terwijl hij naar een rennend knaagdier slaat klinkt misschien als een verschrikkelijke situatie, maar het kan nog ongemakkelijker zijn als de prooi dood is, en je katje lijkt er niets om te geven. Voordat je je kat gaat beschuldigen van duistere magie, wil ik je vertellen dat dit heel normaal is.

Je kat is er misschien niet zeker van dat het dier dat voor hem ligt dood is, vooral als de jacht nieuw voor hem is. Katten zullen naar dingen om hen heen slaan en porren om veilig hun omgeving te verkennen en ermee om te gaan.

Het is ook mogelijk dat toen ze het dier vonden, het al dood was. Beweging is wat katten interesseert en door het dode dier te slaan, probeerden ze waarschijnlijk een speelsessie na te spelen, zoals ze met hun speelgoed zouden doen. Ook van luipaarden en andere grote katten is vastgesteld dat zij zowel met dood als levend gebid spelen.

Een kat die met dode prooi speelt kan gewoon voorzichtig zijn. Ze hebben zich waarschijnlijk niet gerealiseerd dat ze zo snel een prooi gedood hebben. Als de kat onervaren is of de prooi is groter en misschien gevaarlijker dan zal de kat de prooi blijven rondgooien tot hij zeker is dat hij dood is, of tot hij zich verveelt.

Is het veilig voor mijn kat om met een dode prooi te spelen?

Jagen en spelen met prooi is normaal voor katten en een noodzakelijke activiteit als ze in het wild zijn, maar voor huiskatten kan dit een gevaarlijk spel zijn om te spelen. Patricia Walters van het New England Animal Medical Center, zegt dat botten het meest voorkomende vreemde voorwerp zijn dat vast kan komen te zitten in de slokdarm, en veroorzakenovermatig kwijlen, kokhalzen, regurgitatie, en herhaalde pogingen om te slikken. ”

Katten die niet gewend zijn om te jagen of levende prooi te consumeren, zullen meer moeite hebben met de spijsvertering en voedselvergiftiging. Als verantwoordelijke kattenouders weten we hoe gezond onze katten zijn en zorgen we ervoor dat ze de beste voeding krijgen die er is, maar kunnen we zeker zijn over de gezondheid van knaagdieren en vogels die onze kat zou kunnen eten?

Meestal dragen deze dieren bacteriën bij zich die maagklachten kunnen veroorzaken, zoals overgeven of braken, diarree en algehele zwakte. Ratten en allerlei andere beestjes kunnen gastheren zijn van uitwendige en inwendige parasieten die op katten kunnen worden overgedragen, zoals rondwormen, lintwormen, vlooien, teken en mijten, en sommige van deze parasieten kunnen ook een gevaar vormen voor de mens, en de beruchtste en gevaarlijkste van allemaal is toxoplasmose.

Behalve parasieten en ziektes, kan uw kat ook gevaarlijke gifstoffen binnenkrijgen, zoals rattengif, wat fataal kan zijn. Laten we niet vergeten dat het eten van een volledig gemiddelde en ook het eten van prooi kan leiden tot gewichtstoename en zwaarlijvigheid, waar een groot aantal huiskatten over de hele wereld last van heeft.

Als je van plan bent je kat als huisdier voor buiten te houden, zorg er dan voor dat ze gevaccineerd zijn, en medicijnen krijgen om parasieten te voorkomen, zoals voorgeschreven door je dierenarts. Het kan nodig zijn ze regelmatig voor controle mee te nemen, omdat buitenkatten in hun dagelijks leven meer gevaren lopen. Katten kunnen ook ziektes bij zich dragen zonder symptomen, dus om veilig te blijven is het wassen van uw handen na contact met uw kat een must, en vermijd het kussen van uw kat, of uw kat toe te staan uw gezicht te likken.

Hoe stop ik mijn kat van het spelen met hun prooi?

Er zijn meerdere redenen waarom u uw kat zou willen stoppen met het spelen met prooi. Afhankelijk van het land en het gebied waar u woont, evenals de populatie buitenkatten, zullen sommigen van u wellicht de gevolgen van het jagen door katten in overweging nemen, aangezien deze aanzienlijk kunnen zijn voor de plaatselijke fauna.

Er is ook de gezondheids- en veiligheidsfactor die u het gevoel kan geven dat het jachtgedrag van uw kat gevaarlijk kan zijn, niet alleen voor de prooi, maar ook voor de kat zelf, voor u, en uw gezin. U vraagt zich misschien af hoe u dit instinctieve gedrag kunt stoppen. Voordat u de gedachte opgeeft, laten we eerst een paar opties bekijken!

Juiste voeding

Honger is misschien niet de enige motivator als het op jagen aankomt, maar bepaalde veranderingen in het dieet van uw kat kunnen de hoeveelheid tijd die ze besteden aan het zoeken naar prooi verminderen. Een studie van de Universiteit van Exeter heeft aangetoond dat “het introduceren van een premium commerciële voeding waar de eiwitten afkomstig waren van vlees, het aantal prooidieren dat katten mee naar huis namen met 36% verminderde, en ook dat vijf tot tien minuten dagelijks spelen met een eigenaar resulteerde in een vermindering van 25%.”

Afgezien van het overschakelen op een eiwitrijk kattenvoer, kunt u hun dagelijkse inname splitsen in kleine porties gedurende de dag en nacht, in zekere zin de voedingspatronen nabootsend die ze in het wild zouden hebben. Als u niet de hele dag rond de voerbak van uw kat wilt doorbrengen, raad ik u aan onze toplijst met automatische kattenvoerautomaten te bekijken, die perfect zijn voor zowel nat- als droogvoer!

Het heroriënteren van hun jachtinstincten

Eén ding dat we moeten accepteren is dat we onze katten en hun jachtinstincten niet kunnen veranderen, maar we kunnen deze energie wel heroriënteren naar iets anders dan levende prooi. Zoals ik hierboven heb uitgelegd, is wat voor ons op spelen lijkt, voor katten niet echt spelen, of althans dat is er maar een klein deel van. Jagen is een serieuze zaak, niet alleen omdat het hen voorziet van voedsel, maar het is ook een mentale en fysieke uitlaatklep.

Volgens dierenartsen, “regelmatig spelen kan helpen uw kat actief te houden en haar helpen een gezond gewicht te behouden. Interactief spel tussen u en uw kat kan ook helpen om sommige gedragsproblemen te voorkomen die kunnen ontstaan door verveling.” En door het vervullen van die behoefte zal uw goed gevoede kat minder geneigd zijn om buiten op prooi te jagen.

Het is de moeite waard om te experimenteren met verschillende speeltjes die hun roofdiergedrag het meest succesvol triggeren en hun betrokkenheid vergroten. Als je kat echt houdt van het stalken, achtervolgen en vangen van prooien, dan kun je kijken naar speeltjes die brokjes vrijgeven als ze worden rondgeslagen. De PetSafe SlimCat Food op Amazon is zeker mijn persoonlijke favoriet in deze categorie!

Daarnaast stel ik voor dat je voor stuiterend speelgoed gaat en probeert de beweging van vogels of muizen na te bootsen tijdens je speelsessies. Als je klaar bent met spelen, leg deze speeltjes dan weg, zodat je katje de nieuwigheid niet verliest. Leg in plaats daarvan verschillende muizen in huis, zodat ze verschillende speeltjes hebben om mee te spelen als je niet thuis bent of als je het te druk hebt om met ze te spelen.

Het dragen van een Belled Collar

Als je van plan bent je kat als buitenhuisdier te houden, of je hebt katten op je boerderij of in de buurt wonen, dan denk ik echt dat je moet overwegen ze een halsband met een bel te geven. Volgens twee verschillende studies gedaan in Nieuw Zeeland en Engeland, lijken belletjes aan halsbanden de hoeveelheid gevangen prooidieren met ongeveer de helft te verminderen, wat genoeg zou kunnen zijn om niet langer een grote bedreiging voor ecosystemen te vormen.

Als je je zorgen maakt over het feit dat je kat de halsband niet leuk vindt, dan hoef je alleen maar te weten dat het bij bepaalde katten enige tijd kan duren voordat ze eraan gewend zijn. Maar zoals met de meeste onderdelen van kattentraining, hoe eerder ze beginnen met het dragen ervan, hoe gemakkelijker het zal zijn. Het is ook nuttig te weten dat het geluid dat deze belletjes produceren niet luid genoeg is om de meeste katten te beïnvloeden of grotere roofdieren te waarschuwen voor de aanwezigheid van een kat.

Het belangrijkste waar u zich echter zorgen over moet maken bij het aanschaffen van een halsband met belletje is het kiezen van een halsband van goede kwaliteit, bij voorkeur met een snelsluitingsmechanisme. De GoTags Breakway Halsbanden op Amazon is perfect, niet alleen voor hun quick-release mechanisme, maar het feit dat het biedt een aangepaste, geborduurde ID voor uw kat. Op deze manier hoeft u zich niet echt zorgen te maken over de persoonlijke informatie die wegslijt, of verloren gaat.

U zou een gebelde halsband ook kunnen combineren met een strikt buitenschema, door uw kat alleen buiten te laten wanneer de prooisoorten in uw omgeving niet zo actief zijn. Katten kunnen goed zien bij weinig licht, dus het is beter ze ’s morgens vroeg en ’s avonds laat binnen te houden. Het gaat er in feite om de kans op succes van uw kat bij elke jachtpartij te verkleinen.

De Buitenkant Beperken

De laatste en meest succesvolle optie om uw kat te weerhouden van het spelen met prooidieren en hen te beschermen tegen het eten van dode dieren, is hen te houden als binnenkatten. Als ik het over veiligheid heb, dan meen ik dat echt, want studies hebben aangetoond dat “stadskatten die naar buiten gaan een veel kortere levensduur hebben (gemiddeld 2 jaar of minder), terwijl de meeste binnenkatten meer dan 15 jaar zullen leven.” Maar ook boerderijkatten of katten in minder bevolkte gebieden kunnen gewoon ziek worden van het jagen, spelen en eten van prooi.

Een kat altijd binnen houden zal ook andere dieren beschermen waar onze katachtige metgezellen op jagen. We kunnen dit instinct natuurlijk verminderen en ombuigen, maar de National Park Service, waarschuwt dat “huiskatten zeer bekwame roofdieren zijn en buitenkatten die in de buurt van of grenzend aan natuurgebieden leven, zullen waarschijnlijk op veel van onze natuurlijke buren jagen.”

Het leven van uw kat in één dag veranderen is onmogelijk en het kan alleen maar leiden tot problematisch gedrag. Daarom is het van cruciaal belang dat u geleidelijk de tijd die ze buiten doorbrengen vermindert en hun ervaring binnenshuis verandert in een positieve. Krabpalen, krabpalen en veel speelgoed kunnen helpen bij de overgang van het jagen op echte vogels naar het brengen van opgezette speeltjes. Een schone kattenbak, lekker eten en een warm plekje in uw bed zullen ook bijdragen aan hun welzijn binnenshuis.

Vergeet niet dat je ook de optie hebt om je katachtige opperheer te trainen om aan de lijn te lopen, waarbij je ze kunt weerhouden van het vangen van prooien en laat staan het spelen met een prooi. Of als je een tuin hebt, zou je kunnen investeren in een buitenverblijf voor katten, zoals een catio, waar ze het beste van twee werelden kunnen hebben zonder de gevaren van het jagen op dieren.

Tot slot, of je er nu voor kiest om ze binnen te houden of niet, castratie en castratie zal hun behoefte om naar buiten te gaan om te paren of om de hele buurt als hun persoonlijk territorium te markeren, verminderen! Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/sterilisatie klinieken over de hele wereld vinden, dankzij PetSmart, door hier te klikken.

Afsluitende gedachten

Het is waar dat je de kat uit de jachtarena kunt halen, maar je kunt het jachtinstinct niet uit een kat verwijderen. Maar we zijn hier om de motivatie achter dit gedrag te begrijpen en vooral om het stigma weg te nemen dat katten omringt.

Mensen hebben katten wreed genoemd of dat ze ervan genieten andere dieren te martelen, zonder echt te weten dat het een overlevingsinstinct is en dat we geen menselijke emoties en moraal op andere dieren kunnen plaatsen, in feite zal de menselijke geschiedenis ons laten zien dat zoiets enigszins onoprecht zou zijn.

Heb jij je kat ooit met prooi zien spelen en vond je het storend of verkiezen ze jouw gevederde-wand spelletjes boven het echte werk?