Waarom houden katten van rondjes?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Als je ooit een schootkat hebt gehad, dan heb je waarschijnlijk de verwondering en opwinding gevoeld, elke keer als je katachtige metgezel op je schoot klom om zich op te krullen tot een klein bolletje vacht.

Voor sommigen kan het deel uitmaken van hun normale routine, het moment dat je op de bank of achter de computer gaat zitten is je kat er om je gezelschap te houden, terwijl het voor anderen een zeldzame maar adembenemende gebeurtenis kan zijn!

Dus, waarom houden sommige katten van schootjes? Sommige katten zitten graag op schoot omdat het hen warm houdt, en ze voelen zich veilig in de buurt van hun baasje. Het is ook een manier voor hen om hun vertrouwen en genegenheid te tonen, evenals hun behoeften kenbaar te maken en aandacht van hun mens te zoeken.

Als je je afvraagt waarom sommige katten graag op hun baasje zitten en andere niet, dan hebben wij de antwoorden waar je naar op zoek bent!

Laten we beginnen!

Reden 1: Voor comfort en warmte

Je hebt misschien gemerkt dat je kat het liefst op de zachtste en warmste plekken in je huis ligt, en je schoot is daar zeker één van. De normale lichaamstemperatuur van een kat bedraagt 38,3 tot 39,2°F (101,0 tot 102,5°F), wat hoger is dan de normale temperatuur van de mens, 37°C (98,6°F). Dit betekent dat onze kleine pluisjes meer moeite moeten doen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Als slimme wezens hebben katten verschillende technieken om zich comfortabel en warm te houden. Een van de schattigste strategieën is de pootplooi, of kittypet, die van hun hele lichaam één warm bolletje maakt.

Het lijkt erop dat tamme katten ergens onderweg ook hebben ontdekt dat onze schoot de warmste en waarschijnlijk ook de veiligste plek is om een dutje op te doen. Ik bedoel, ze moeten zich gerealiseerd hebben dat wij niet alleen de beste brokjes leveren, maar ook alles doen om hen te beschermen of in ieder geval genoeg warmte uitstralen om de winter door te komen!

De kleren die we dragen kunnen ook een deel van de aantrekkingskracht zijn, omdat we meestal gaan voor zachte pyjama’s, oversized truien, of we bedekken onszelf met wollen dekens die veel katten graag kneden en bijten. Uw geur, het regelmatige ritme van uw ademhaling, het geluid van uw toetsenbord, en natuurlijk af en toe een aai, werken allemaal samen in harmonie om de perfecte slaapomgeving te creëren voor uw katachtige metgezel.

Reden 2: Ze vertrouwen je

Natuurlijk kan niemand nee zeggen tegen een knus plekje dat altijd warm is, maar voor de meeste katten is de eigenaar van de schoot waar ze op het punt staan in te gaan zitten en te slapen veel belangrijker. Volwassen katten slapen 12-20 uur per dag, en tijdens deze uren is uw kat op zijn kwetsbaarst. Van nature en instinctief kiezen ze de veiligste slaapplaats om te overleven, en bij huiskatten is dat meestal hun baasje.

Door jouw schoot als hun bed te kiezen, laten ze je zien hoe veilig jij hen laat voelen en hoeveel ze je vertrouwen, en als kattenouder is dat het hoogste compliment, dat je je ooit kunt wensen! Katten hebben natuurlijk ook andere manieren om hun genegenheid te uiten en dat doen ze vaak door gebruik te maken van de communicatievaardigheden die ze als kitten aangeleerd kregen, en die ze gebruiken tussen hun soortgenoten.

Volgens John Bradshaw, een kat-gedragsdeskundige aan de Universiteit van Bristol, veranderen honden hun gedrag als ze interactie hebben met mensen, maar katten zien ons als hun gelijken. Hij legt uit: “Ze weten duidelijk dat we groter zijn dan zij, maar ze lijken hun sociale gedrag niet veel te hebben aangepast. Hun staart in de lucht steken, tegen onze benen wrijven, naast ons zitten en ons borstelen is precies wat katten met elkaar doen,” legt Bradshaw uit.

Dus, als je een zachte pluizenbol hebt die zijn tijd op je schoot doorbrengt, kun je merken dat ze de liefdestaal laten zien die ze met hun moeder hebben ontwikkeld. Ze zullen waarschijnlijk spinnen en je schoot kneden en hun wangen tegen de jouwe wrijven, waarbij ze jullie beider geuren uitwisselen, zoals twee aan elkaar gebonden katten dat zouden doen.

Reden 3: Voor verbinding en aandacht

Ik weet zeker dat de meeste katteneigenaren wel eens mensen hebben gehad die hen erop wezen dat katten afstandelijk zijn, of dat ze onmogelijk van mensen kunnen houden, maar gelukkig is de wetenschap hier om ons te steunen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Processes toonde aan dat wanneer katten moesten kiezen tussen voedsel, speelgoed, en sociale interactie met mensen, de meeste van de katten kozen voor het laatste.

Dus, als je merkt dat je kat op je schoot komt zitten terwijl jij aan je computer werkt, of je kijkt een film, dan is de kans groot dat ze op zoek is naar interactie met jou. De aandacht waar uw kat naar hunkert kan in de vorm van lange aai-sessies zijn, of ze kunnen willen horen dat u tegen ze praat terwijl ze terug miauwen. Anderen hebben deze methode succesvol gevonden en gebruiken het om u mee te lokken naar een speelsessie of naar hun etensbakje.

Mijn kat springt meestal op mijn schoot om verzorgd te worden en als ik dan niet gehoorzaam, krijg ik een lange miauw en een intense blik!

Omdat op onze schoot springen onze kittens alles kan opleveren wat ze willen, zullen behoeftigere katten deze techniek gebruiken om de aandacht te krijgen waar ze gedurende de dag naar hunkeren, terwijl anderen het meer sporadisch zullen doen. Kristyn R. Vitale, Ph.D., een onderzoeker en pedagoog in mens-dier interactie legt dit uit door te zeggen dat, “de huidige gegevens de hypothese ondersteunen dat katten een gelijkaardig vermogen vertonen voor de vorming van veilige en onzekere gehechtheid aan menselijke verzorgers, zoals eerder aangetoond bij kinderen.”

Met andere woorden, u kunt zich voorstellen dat de kat op uw schoot in zekere zin een huilende baby is, alleen veel hariger!

Waarom zijn sommige katten schootkatten en andere niet?

Nu we de mogelijke en meest voorkomende redenen kennen waarom uw katje graag zijn tijd op uw schoot doorbrengt, is er een grote mogelijkheid dat sommigen van u zich niet tot deze ervaring kunnen verhouden. Het lijkt erop dat katten echt verschillend zijn in elk aspect, maar het is echt fascinerend dat sommige katten het heerlijk vinden om op schoot te zitten en anderen maken er hun full-time baan van om ze te vermijden.

Dus, wat zijn de invloeden achter deze tegenstrijdige voorkeuren?

Vroege socialisatie

Zoals ik hierboven al zei, speelt vertrouwen een grote rol in de beslissing van een kat om een mens al dan niet te benaderen, vooral als het gaat om op schoot te gaan zitten. Dit soort band hangt af van de voorgeschiedenis van uw kat, hun socialisatie als kitten, hun vroege ervaringen met andere mensen, en natuurlijk hun ervaring met u.

De socialisatieperiode van katten duurt de eerste 7-9 weken van hun leeftijd, en na dat punt zal het beginnen af te nemen. Deze periode is uiterst belangrijk omdat positieve blootstelling aan andere katten, dieren, en natuurlijk mensen hoogstwaarschijnlijk zal resulteren in een gevoel van veiligheid. Als uw kat nooit eerder is blootgesteld aan menselijk contact, zal hij zich waarschijnlijk bang voelen in hun buurt. Traumatische ervaringen rond mensen in hun vroege of zelfs late jaren kunnen een kat gemakkelijk wantrouwig en angstig maken.

Wanneer je een kitten adopteert heb je natuurlijk meer controle over hun mens-kat interacties en ben je op de hoogte van hun geschiedenis. Dit geeft je tot op zekere hoogte een voordeel, om je kat te trainen, gemakkelijk hun vertrouwen te winnen, en een positieve houding ten opzichte van schootzitten te cultiveren. Dit betekent natuurlijk niet dat alle kittens uitgroeien tot schootkatten, en asiels hebben genoeg sociale katten die graag bij je op schoot zitten op een gegeven moment.

Meerkattenhuishouden

Een mishandelende eigenaar is niet het enige dat uw kat ervan kan weerhouden uw schoot te benaderen, het kan ook de machtsdynamiek zijn die in uw huis met meerdere katten speelt. Katten zijn van nature territoriale wezens, “agressie tussen huiskatten is subtieler en complexer dan de conflicten tussen twee buitenkatten. Het kan zelfs zo subtiel zijn, dat kattenouders het niet opmerken.”

Het is dus niet onwaarschijnlijk dat een van uw katten uw schoot heeft opgeëist, en dat de rest er gewoon niet bij in de buurt mag zitten. Het hoeft niet eens na een gevecht te gebeuren, maar het kan ook gewoon de geur van de andere kat op jou en je kleren zijn die al je andere katten bij je weghouden.

Kattenras

Mijn katten zijn de typische poesjes die je in de straten van Griekenland ziet rondzwerven en ze zijn super knuffelig, maar er zijn rassen die bekend staan als extra knuffelig. Als je een Perzische kat hebt, kun je misschien de geruchten bevestigen dat ze “de ultieme schootkat” zijn, of als je de trotse ouder bent van de exotische Sphynx weet je waarschijnlijk dat ze graag dicht bij hun mensen blijven, en het gebrek aan vacht kan daarbij een grote rol spelen!

Ragdoll, Maine Coon, of Exotic Shorthair, de lijst van rassen die beweren knuffelig te zijn is enorm, maar het is belangrijk om te onthouden dat het waarschijnlijk afhangt van de individuele kat, zoals Dr. Dantas opmerkt!

Zal mijn kat ooit een schootkat worden?

Het hebben van een knuffelige kat die graag zijn vrije tijd op je schoot doorbrengt klinkt misschien als een droom die uitkomt, maar zoals we hebben vastgesteld zijn niet alle katten zo. Het is belangrijk om te begrijpen dat verschillende katten verschillende voorkeuren hebben in de manier waarop ze hun dagelijks leven leiden en de manier waarop ze met ons willen omgaan.

Als je een nieuwe katteneigenaar bent dan moet je je nieuwe pluizige huisgenoot zeker wat tijd geven. Dwing ze niet om op je schoot te zitten, maar laat ze zelf beslissen of ze zich daar prettig bij voelen. Kittens zijn misschien gemakkelijk over te halen, maar een verlegen kat zal zeker een zachtere aanpak nodig hebben, anders loopt u het risico dat u hun pas opgebouwde vertrouwen in u beschaamt.

Voor diegenen onder jullie die al een tijdje met dezelfde kat samenleven, en nog geen enkel teken van interesse in je schoot hebben gezien, is het heel goed mogelijk dat dit nooit zal gebeuren. Natuurlijk kun je altijd proberen om je kat te laten zien dat jouw schoot een geweldige plek is om te ontspannen, maar er zijn geen garanties dat ze het ooit leuk zullen vinden.

Wat je moet onthouden is dat er zoveel andere manieren zijn waarop je met je katje kunt omgaan, en als kattenouder hoef je alleen maar voorzichtig hun interesses te verkennen, en als ze nu geen schootkat zijn, misschien zullen ze na al je moeite eindelijk besluiten om dat warme plekje te verkennen.

Hoe kun je van een kat een schootkat maken?

Hoewel een kat dwingen zich op een bepaalde manier te gedragen nooit het antwoord is, zijn er technieken die uw kat kunnen helpen zich veilig genoeg te voelen om op uw schoot te zitten, of de positieve aspecten van een dergelijke interactie te zien.

Positieve Versterking

De reden waarom positieve bekrachtiging zo’n geweldige trainingsmethode is, ligt in een genmutatie die verband houdt met het vermogen van een kat om herinneringen te vormen en te leren van stimulus-beloning leren. Tot op zekere hoogte is het makkelijker om je kat nieuwe trucjes te leren als hij nog jong is en zijn gedrag gaandeweg aan te passen, maar dat betekent niet dat oudere katten niet getraind kunnen worden, het kan alleen wat meer tijd kosten.

Het eerste wat je moet doen als je je kat aan het trainen bent, is ze naar je toe laten komen. Gebruik wat lekkers, trek een zacht en uitnodigend dekentje over je schoot, en vermijd dat je de ruimte om je heen volpropt met personeel dat je kat kan afleiden of afschrikken. Zorg ervoor dat er meerdere uitgangspunten zijn, vooral als ze verlegen en onervaren zijn. Als u meer dan één kat heeft, kunt u ze misschien scheiden om de schoot-hatende kat een kans te geven deze plek te verkennen zonder afleiding of concurrentie.

Je zou hun kattenbed naast je kunnen leggen en ze langzaam op je schoot lokken met traktaties, maar zorg ervoor dat je voorzichtig bent en ze niet te veel aait, want dat zou ze weer kunnen irriteren. Als je kat dan weer in een speelse modus raakt wanneer hij op je schoot zit, gebruik dan een speeltje om hem af te leiden.

Merk op aan wat voor texturen je pluizige metgezel de voorkeur geeft, blijven ze langer op je schoot als je een zachte badjas draagt of geven ze de voorkeur aan een wollen deken?

Katten geven bijna altijd de voorkeur aan een warm plekje, dus je zou kunnen proberen een zelfverwarmend kattenbed op je schoot te leggen om het extra verleidelijk te maken. Deze van FurHaven is mijn favoriet en je kunt hem op Amazon bekijken door hier te klikken. Door het over je schoot te leggen hou je je kat extra knus en warm, en wie kan daar nou nee tegen zeggen?

Onthoud dat deze ervaring positief moet zijn als je wilt dat je kat blijft terugkomen. Als je je kat op je schoot houdt terwijl je zijn nagels knipt of hem medicijnen geeft, dan zal het erg moeilijk zijn om hem op andere gedachten te brengen dat deze eens zo beangstigende of stress veroorzakende plek hem sereniteit en plezier geeft.

Tot slot, je katje op je schoot trekken of tegen hun wil houden is geen onderdeel van de positieve bekrachtigingsmethode en het zal alleen maar leiden tot wantrouwen. Dus, probeer geduldig te zijn, accepteer de dingen die je niet kunt veranderen, en probeer de persoonlijkheid van je pluizenbol te waarderen zoals hij is!

Blijft mijn kitten een schootkat?

Zoals je nu waarschijnlijk wel doorhebt werkt het niet om een kat te dwingen dingen op onze manier te doen, maar je kunt wel de juiste basis leggen die je kat zal helpen in te zien hoe leuk het is om een schootkat te zijn. Het opvoeden van een kitten maakt het trainen gemakkelijker, en het volgen van de positieve bekrachtigingsmethode zou je de resultaten moeten geven die je zoekt. U kunt kleine en smakelijke traktaties of zelfs een stuiter speeltje gebruiken om hen te laten zien dat uw schoot een plek is die ze kunnen benaderen, en waar ze spannende ervaringen kunnen opdoen.

Dit katje weet zeker dat er niets beters is dan een schootspelletje!

Dat gezegd hebbende, sommige katten ontgroeien de schoot-cat faze of ze zijn gewoon niet geïnteresseerd in het doorbrengen van hun dutjes zittend op de schoot van hun eigenaar, maar ik weet zeker dat ze andere manieren hebben waarop ze in plaats daarvan met hun liefhebbende mens zouden willen communiceren!

Waarom zit mijn kat naast me maar niet op me?

Als uw kat niet graag op u zit, kan het zijn dat hij uw gezelschap verkiest op een kleine afstand. Dit kan gebeuren bij een nieuwe kattenouder wiens katachtige metgezel nog steeds de wateren aan het testen is, voordat hij dichterbij komt, of het kan de realiteit zijn van veel doorgewinterde mens-kat relaties.

Hoe dan ook, het is belangrijk dat je er niet te veel in leest, want het is heel goed mogelijk dat ze dat gezellige en warme plekje na verloop van tijd zullen benaderen, of dat je kat gewoon niet zo knuffelig is.

Mijn beide katten zijn bijvoorbeeld knuffelig, degene die ik als volwassene geadopteerd heb zit urenlang bij me op schoot, terwijl degene die ik als kitten geadopteerd heb het liefst naast me zit. Ik denk wel dat deze afkeer van op schoot zitten tot op zekere hoogte het gevolg is van zijn grootte, want hij past nauwelijks op mijn schoot, en als hij toch probeert op me te zitten springt hij er snel vanaf op het moment dat hij zich ongemakkelijk voelt.

Rekening houden met de grootte van je kat is dus ook belangrijk, want als ze een dutje willen doen en urenlang op je willen liggen, betekent dat dat het oppervlak comfortabel moet zijn. Het kan ook zijn dat u actiever bent en dat uw kat zich realiseert dat hij het zich niet te lang comfortabel kan maken op uw schoot. Ik denk dat een kat die naast hun baasje zit gelijk staat aan schootzitten en het toont ons ook hun genegenheid en vertrouwen, vooral wanneer ze hun pootje uitsteken om je te aaien!

Waarom gaat mijn kat op me zitten en bijt me dan?

Voor sommigen zijn schootkatten de beste metgezellen, maar voor anderen kan het een gevaarlijke bezigheid zijn. Het ene moment zit uw kat op u en spint, en het volgende moment zit u daar met bijtwonden op uw hand. Op zo’n moment is het natuurlijk om dit gedrag te wijten aan demonische bezetenheid, maar de dingen zijn niet zo tragisch als ze misschien lijken.

Door aaien veroorzaakte Agressie of Overstimulatie

Aai-agressie, “treedt op wanneer een kat zich plotseling geïrriteerd voelt doordat hij geaaid wordt, de persoon die hem aait een kneepje geeft of lichtjes bijt, en dan opspringt en wegloopt.” Meestal wordt dit gedrag veroorzaakt door de herhaaldelijkheid van het aaien, wat irritant wordt, vooral als het gebeurt op een gevoelige plek zoals de basis van hun staart, of hun buik. Het kan ook een teken zijn van een pijnlijke medische aandoening die de vlucht- of vechtreactie van de kat op gang brengt.

Agressie spelen

Maar sommige katten bijten hun baasje op een speelse manier. “Speelagressie is de meest voorkomende vorm van agressief gedrag die katten vertonen naar hun baasjes toe.” Sommige katten die niet goed gesocialiseerd zijn en te vroeg van hun moeder zijn gescheiden, kunnen dergelijk gedrag vertonen. Katten die niet mentaal gestimuleerd worden door te spelen, zullen zich ook wenden tot andere middelen om hun jacht-energie kwijt te raken door andere mensen of katten te slaan, te bijten en te krabben.

Lichaamstaal van katachtigen

Of het nu agressief gedrag is of de manier van je kat om controle te hebben over wanneer het aaien begint, en wanneer het stopt, door op te letten op de stemmingswisselingen van je kat zou het bijten moeten stoppen. Volgens dierenartsen “zullen sommige eigenaren melden dat hun kat zich plotseling omdraait en hen bijt. Echter, als de eigenaar heel goed oplet, zullen bepaalde aanwijzingen vaak duidelijk worden.”

Deze aanwijzingen zullen waarschijnlijk bestaan uit naar achteren getrokken oren, de pupillen kunnen verwijden en het hele lichaam zal stijf worden. Sommige katten kunnen grommen of sissen, hun klauwen kunnen ongeheven lijken, en hun staart zal beginnen te trillen. Als u een van deze tekenen opmerkt, zorg er dan voor dat u stopt met aaien, en haal voorzichtig uw hand terug. Je kunt proberen het agressieve gedrag van je af te leiden door ze hun favoriete speeltje te geven of door de interactie met ze helemaal te stoppen.

Op deze manier laat je ze zien dat je niet blij bent met dit gedrag, maar net zoals je wilt dat ze jouw wensen respecteren, zul je ook je aaien moeten aanpassen. Wees oplettend wanneer je je kat aait, overdrijf het niet en vind de manier van aaien die zij het prettigst vinden. Op deze manier zullen jullie beiden kunnen genieten van een drama-vrije schoot tijd!

Waarom zit mijn kat op iedereen behalve mij?

Als u de enige in uw huis bent die zich buitengesloten voelt, en u wilt meedoen aan al het schoot-plezier, dan zult u er voor moeten werken! Maar serieus, als het alleen jij bent die niet de aandacht van je kat krijgt in de vorm van schoot-zitten, dan wil je misschien werken aan je benaderbaarheid. Om een kat jou te laten kiezen als hun slaapkussen, moet je zachtaardig zijn en vooral stil blijven zitten. Als je elke vijf minuten opstaat, gaan ze voor iemand die minder actief is.

Het hart van een kat voor je winnen is niet gemakkelijk, maar rustig zijn wanneer ze je benaderen, degene zijn die de beste huisdieren geeft, hun stemming begrijpen door hun lichaamstaal te lezen, en ze van eten voorzien zou je in de bovenste rangen moeten brengen als hun favoriete mens!

Wat echt werkt voor mij en mijn kat-mens relatie, is veel tijd doorbrengen met spelen met mijn katten. Ik dwing ze ook nooit om op mij te zitten en ik pak ze zelden op, vooral niet als ik zie dat ze met iets bezig zijn dat veel interessanter is dan mijn schoot.

Ik laat ze gewoon doen wat ze willen en als dat mijn schoot is, dan houd ik dat plekje graag vrij en warm voor ze!

Slotgedachten

Wederom zien we dat katten gecompliceerde wezens zijn, hun ervaringen met mensen in het verleden, hun opvoeding, hun relatie met hun baasje, en natuurlijk hun eigen unieke persoonlijkheden bepalen of ze graag bij ons op schoot zitten of niet. En hoewel het heerlijk is om een schootkat te hebben die knuffelig is, is het ook belangrijk om te begrijpen dat het hun keuze is, en het betekent niet dat ze minder van je houden, je moet gewoon kijken naar alle andere manieren waarop ze hun waardering tonen!

Vertel ons, zit jouw kat op jou? Moest je ze op je schoot lokken, of waren ze natuurlijk?