Hebben katten een goed geheugen?

Geheugen is de mogelijkheid van de hersenen om informatie op te slaan en vervolgens op te halen wanneer het nodig is. We gebruiken de hele tijd het geheugen: waar we onze sleutels hebben neergelegd, hoe ons huisdier uit onze kindertijd heette, hoe de partner van die collega wordt genoemd en het telefoonnummer van een vorig huis, als enkele voorbeelden. Huidige informatie, ervaringen uit het verleden, willekeurige stukjes trivia – het is allemaal ergens opgeslagen in de grijze massa.

Snel overzicht

01

Katten bezitten zowel korte- als langetermijngeheugencapaciteit en hun herinneringen zullen afhangen van de ervaringen, vitale behoeften en emoties van de katten.

02

Katten hebben de neiging om herinneringen vast te houden aan dingen die belangrijk voor hen zijn, zoals voedsel, veiligheid en sociale interacties.

03

Katachtige cognitieve disfunctie, die enigszins lijkt op de ziekte van Alzheimer bij mensen, kan ervoor zorgen dat oudere katten lijden aan geheugenverlies, waaronder vergeten waar de voedselbakken zijn, veranderde interacties met gebonden metgezellen en veranderingen in slaap-waakcycli.

Dus, hoe zit het met onze katten? Hebben zij een herinnering zoals wij? Mijn ondeugende katten lijken zich zeker te herinneren waar de voerbak is en hoe laat deze gevuld moet worden! Het gebied van dierlijke cognitie wordt voortdurend bijgewerkt terwijl we nieuwe en interessante feiten leren over onze huiskatten en andere soorten.

Lees verder terwijl we leren welke informatie katten zich het beste herinneren (en waarom!), En hoe hun geheugen verschilt van het onze.

Soorten geheugen

hebben katten een goed geheugen?

Katten gebruiken verschillende soorten geheugen, waaronder korte termijn, lange termijn, sensorisch en episodisch.

Het geheugen is een complex en mysterieus vermogen van onze geest. Waarom kan ik me de outfit herinneren die ik droeg voor mijn zesde verjaardagsfeestje, maar kan ik het wachtwoord niet meer weten voor een online account dat ik zojuist heb ingesteld? Er zijn verschillende soorten geheugen, die iets andere paden in onze hersenen vereisen om te activeren.

Het kortetermijngeheugen gaat over de onmiddellijke gebeurtenissen in onze wereld: waar ik gewoon mijn trui neerleg, de prijs van mijn boodschappen die de caissière me voorleest. Ook wel “werkgeheugen” genoemd, deze faciliteit is constant actief, verwerkt en gebruikt informatie. Het duurt slechts een paar seconden tot ongeveer een minuut.

Sensorisch geheugen houdt zich bezig met gegevens uit onze omgeving – wat we zien, horen en aanraken. Het is erg snel, waardoor een onmiddellijk begrip van onze wereld mogelijk is zoals we het in realtime ervaren, maar vervalt snel.

Het langetermijngeheugen kan grote hoeveelheden informatie gedurende lange perioden opslaan. Het kortetermijngeheugen wordt voornamelijk geactiveerd door de frontale kwab en pariëtale kwab van de hersenen. Langetermijngeheugen vereist dat de hippocampus het geheugen “vertaalt” naar een stabieler proces dat moet worden opgeslagen. Deze herinneringen kunnen jarenlang bewaard worden.

Episodisch geheugen is een vorm van langetermijngeheugen waarbij specifieke gebeurtenissen tot in detail kunnen worden herinnerd, zoals een bruiloft.

Lees ook: Hoe lang onthouden katten andere katten?

1. Katten en kortetermijngeheugen

hebben katten een goed geheugen?

Onderzoek heeft aangetoond dat het werkgeheugen van katten veel sneller lijkt af te nemen dan dat van andere gedomesticeerde zoogdieren.

Interessant onderzoek heeft verschillende soorten geheugen bij katten onderzocht.

Het kortetermijngeheugen van katten is getest met behulp van een studie naar verdwijnende objecten. De katten krijgen een voorwerp te zien en worden vervolgens voor een korte periode weggehaald voordat ze terugkeren. Het bleek dat katten het vermogen behouden om een object te onthouden tot 60 seconden nadat het is verborgen, hoewel de nauwkeurigheid van de katten snel slechter werd in de eerste 30 seconden.

Het maakte voor hen geen verschil of er aanwijzingen rond de objecten waren geplaatst en hun werkgeheugen lijkt veel sneller af te nemen dan andere gedomesticeerde zoogdieren zoals honden. Dit kan zijn omdat katten sterk afhankelijk zijn van een zeer snel sensorisch geheugen, vooral bij het jagen, het zeer snel analyseren van hun omgeving en vervolgens verder gaan.

Sommige eenvoudige dagelijkse acties vereisen een geheugenfunctie. Wandelen, bijvoorbeeld, omvat kortetermijn- en sensorisch geheugen: mensen kijken meestal één of twee stappen naar objecten op de grond voordat ze het bereiken, vertrouwend op hun kortetermijngeheugen om over het obstakel te stappen, zelfs als ze er niet langer actief naar kijken.

Katten doen dit ook, omdat katten een paar stappen voor de plek kijken waar ze lopen. Katten ontwikkelen echter ook langetermijnherinneringen door hun omgeving visueel te beoordelen.

Lees ook: Herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

2. Katten en langetermijngeheugen

hebben katten een goed geheugen?

Katten herkennen menselijke gezichten minder goed dan honden, maar directe en langdurige interactie met iemand leidt eerder tot een blijvende herinnering.

Wij can splitst de manieren waarop katten het langetermijngeheugen gebruiken in verschillende categorieën:

  • Ruimtelijk geheugen: Zo onthouden katten hun omgeving. Katten zijn uitstekend in het navigeren door obstakels en moeiteloos en vakkundig klimmen. Dit type geheugen is de reden waarom katten zich herinneren waar hun voerbak is, of hun favoriete bed.
  • Impliciet geheugen: Deze herinneringen lijken instinctief te worden geleerd, of door vroege interacties met nestgenoten, en omvatten jachtgedrag en verzorging.
  • Expliciet geheugen: Deze herinneringen worden bewuster opgeroepen, zoals het onthouden met welk familielid ze graag slapen, de weg naar huis of het herkennen van een rivaliserende katachtige.
  • Visueel geheugen: Dit is vaak slecht bij katten – er is bijvoorbeeld aangetoond dat ze menselijke gezichten minder goed herkennen dan honden. Directe en langdurige interactie met een object of wezen leidt echter eerder tot een blijvende herinnering.

Studies hebben aangetoond dat katten een episodisch geheugen hebben en zowel “wat” als “waar” kunnen onthouden wanneer ze voedselcontainers mogen onderzoeken. Er zijn vergelijkbare resultaten bij honden en er wordt gedacht dat voedsel een krachtige trigger is voor het geheugen, omdat het zo belangrijk is voor het leven.

Lees ook: Hoe je ervoor zorgt dat je kat nog meer van je houdt [8 Ways]

Wat triggert de herinneringen van katten?

Het langetermijngeheugen van een kat kan ertoe leiden dat ze wrok koesteren!

Herinneringen bij katten hebben de neiging om te worden gevormd onder twee soorten omstandigheden. Ten eerste is de kans groter dat een herinnering wordt gemaakt als deze wordt getriggerd door iets dat zeer belangrijk of belangrijk is voor uw kat. Voedsel, water, toiletteren, jagen, slapen, spelen en gebonden metgezellen zijn allemaal erg belangrijk voor katten. Dit is de reden waarom uw kat onthoudt waar zijn kattenbak is, de tijd en plaats waar kattenvoer verschijnt en hoe hij familieleden herkent.

Ten tweede kunnen herinneringen worden getriggerd door emoties, zoals angst of geluk. Je kat kan een associatie vormen met een bepaald deel van de tuin als hij een aantal negatieve ervaringen heeft gehad, zoals ruzies daar met een andere kat.

Het langetermijngeheugen van een kat kan ertoe leiden dat ze wrok koesteren! Op een meer positieve noot, je kat kan bij je favoriete stoel op je wachten, omdat ze daar eerder mooie schootknuffels hebben gehad.

Lees ook: Waarom negeert mijn kat mij?

Hebben katten last van geheugenverlies?

Bepaalde medische aandoeningen, waaronder cognitieve disfunctie bij katten, kunnen de cognitie, probleemoplossende vaardigheden en het geheugen beïnvloeden.

Bij sommige soorten is gebleken dat het geheugen afneemt met de leeftijd. Verschillend van deze andere dieren, zoals honden, het is aangetoond dat het vermogen van katten om voedsel te vinden met behulp van hun geheugen niet zo veel lijkt af te nemen met de leeftijd.

Oudere katten kunnen echter lijden aan medische aandoeningen die hun hersencellen kunnen beïnvloeden, en dus hun cognitie, probleemoplossende vaardigheden en geheugenspanne. Katachtige cognitieve disfunctie, die in sommige opzichten vergelijkbaar is met de ziekte van Alzheimer bij mensen, beïnvloedt de hersenen van de kat en veroorzaakt meerdere symptomen.

Deze kunnen een schijnbaar geheugenverlies omvatten, waaronder vergeten waar de voedselbakken zijn, veranderde interacties met gebonden metgezellen en veranderingen in slaap-waakcycli.

Lees ook: Dementie bij katten: symptomen, diagnose & behandeling

Katten en geheugen: samenvatten

Katten hebben de neiging om vast te houden aan herinneringen aan de dingen die voor hen het belangrijkst zijn, zoals voedsel, veiligheid en sociale interacties.

Katteneigenaren zullen niet verbaasd zijn om te ontdekken dat katten zowel korte- als langetermijngeheugencapaciteit bezitten. Deze herinneringen zullen afhangen van de ervaringen, vitale behoeften en emoties van de katten. Kattengedrag kan veranderen afhankelijk van deze herinneringen. Katten hebben de neiging om herinneringen vast te houden aan dingen die belangrijk voor hen zijn, zoals voedsel, veiligheid en sociale interacties.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een kat zich herinneren?

Het is aangetoond dat katten jarenlang langetermijnherinneringen kunnen vasthouden, hoewel de exacte lengte waarschijnlijk afhangt van de sterkte van het geheugen. Sterke herinneringen worden meestal gevormd door gebeurtenissen die verbonden zijn aan sterke gevoelens, of die te maken hebben met iets dat van vitaal belang is voor het leven, zoals voedsel.

Kunnen katten zich een persoon herinneren?

Ja, katten kunnen zich mensen herinneren. Hun vermogen om gezichten te herkennen is minder dan het vermogen van honden, maar het is aanwezig als ze iemand zijn die belangrijk is in hun leven (een verzorger, een familielid), of als ze een sterke negatieve of positieve ervaring met die persoon hebben gehad.

Herinneren katten je voor het leven?

Katten lijken een goed langetermijngeheugen te hebben dat niet zo veel afneemt met de leeftijd als sommige andere soorten. De exacte lengte van katten’ herinneringen is onbekend en kan worden beïnvloed door cognitieve achteruitgang en andere gezondheidsproblemen.

Kunnen katten hun baasjes missen?

Katten kunnen sterke sociale banden vormen en onthouden menselijke gezichten, hoewel minder goed dan honden. Katten kunnen last hebben van verlatingsangst, hoewel het onzeker is of dit verband houdt met een specifieke persoon.

Bronnen weergeven

Fiset, S. & Dore, F. (2005) ‘Duur van katten’ (Kats Katus) werkgeheugen voor verdwijnende objecten.” Dierlijke cognitie 9 blz. 62-70

McCune, S., Stevenson, J., Fretwell, L., Thompson, A. & Mills, D. (2008) ‘Veroudering heeft geen significante invloed op de prestaties in een ruimtelijke leertaak bij de huiskat (Felis silvestrus catus |)’ App Een Behav Sci 112(3-4) blz.345-356

McVea, D. & Pearson, K. (2007) ‘Het stappen van de voorpoten over obstakels zorgt voor langdurige herinneringen bij katten.’ Huidige biologie 17,16, blz.621-623

Takagi, S., Tsuzuki, M., Chijiiwa, H., Arahori, M. & Watanabe, A. (2017) ‘Gebruik van incidenteel gecodeerd geheugen uit een enkele ervaring bij katten.’ Gedragsprocessen 141, lid 3, blz. 267-272