Waarom haten katten water net zo veel als zij?

Het is een van de meest gestelde vragen over katten, daarboven met “waarom spinnen katten?” en “waarom miauwen katten?”

Net als spinnen, miauwen en het vermogen om te slapen in posities die je wekenlang pijn kunnen doen, lijkt de katachtige angst voor water bijna een bepalend onderdeel van hun programmering.

Maar… Waarom?

Zoals zoveel vragen over kattengedrag, weet niemand echt waarom katten water haten.

De leidende theorieën wijzen op de nauwgezette schoonmaakgewoonten van katten, hun neiging om koud te worden na een duik en hun woestijnoorsprong. Maar totdat we een kat kunnen interviewen over zijn afkeer van water, zijn deze antwoorden slechts een paar stukjes van een complexe puzzel.

Hier zijn een paar ideeën over waarom katten – de meeste van hen, tenminste – zo bang zijn voor water.

#1 Je kat stamt af van woestijnwildkatten, wat betekent dat ze nooit een natuurlijke interesse in of ervaring met water hebben ontwikkeld.

Aai agressie

Naast het gevoel als een drassige deken van 10 pond, verlaagt een natte vacht snel de lichaamstemperatuur van uw kat.

Een stuk gepubliceerd door de Canadian Veterinary Medical Association suggereert dat de afkomst van katten een rol kan spelen in hun afkeer van water. De wilde voorouders van je kat evolueerden in droge klimaten waar water schaars was en katten niet veel meren, rivieren, beken of zelfs plassen ervoeren.

Dr. John Bradshaw, professor aan de School of Veterinary Science van de Universiteit van Bristol, vertelde Mental Floss dat katten “… nooit hoeven leren zwemmen. Er zat geen voordeel aan.”

Met andere woorden, in het water zijn was gewoon niet zo nuttig voor de voorouders van je kat, dus het werd geen onderdeel van het dagelijks leven van de kat. En voor een dier dat zo voorzichtig is als je kat, zien dingen die onbekend zijn er meestal behoorlijk eng uit.

Terzijde, deze woestijngeschiedenis beïnvloedt de relatie van uw kat met water in een ander gebied – de waterbak.

De lage dorstige drift van de moderne huiskat wordt beschouwd als een overblijfsel van hun woestijnerfgoed en een omgeving die het vermogen beloonde om te overleven op prooien met een hoog vochtgehalte.

Die desinclinatie om uit een kom te drinken betekent dat katten zelden genoeg water schuiven om gehydrateerd te blijven. Daarom is het zo belangrijk om je kat een vochtrijk dieet te geven in plaats van brokjes.

En hoewel zijn woestijnvoorouders misschien lange tijd weg zijn gegaan van de drinkplaats, moet uw kat een constante toevoer van vers, schoon water hebben, zodat hij kan drinken wanneer hij maar wil.

#2 De vacht van je kat wordt zwaar en ongemakkelijk als het nat is.

Kat bijt in een hand

Dat hyperbewustzijn en die gevoeligheid zorgen ervoor dat katten anders reageren op ervaringen dan andere dieren.

De vacht van een kat is niet die van een Chesapeake Bay Retriever. Het is niet vettig of waterdicht en gemakkelijk uit te schudden. Het nemen van een bad laat je kat waarschijnlijk onhandig en kwetsbaar voelen.

Purina.co.uk suggereert dat het voelt als “een kletsnatte deken op je schouders moeten dragen totdat het weer droog wordt.”

En naast het gevoel als een drassige deken van 10 pond, verlaagt een natte vacht snel de lichaamstemperatuur van uw kat. Vooral als ze in koele klimaten of tochtige huizen leven, zullen veel katten beginnen te rillen zodra ze uit het bad komen.

#3 Een waterbad verstoort de natuurlijke verzorgingsroutine van uw kat.

Dat water en shampoo kunnen helpen om vuil en vet te verwijderen, maar het verwijdert ook een deel van de natuurlijke geur van je kat.

Uw kat besteedt waarschijnlijk uren van elke dag aan het verzorgen van zichzelf. Niet alleen lukt al dat likken om je kat schoon te houden, maar het houdt ook zijn vacht op orde en zorgt ervoor dat hij ruikt, nou ja, zoals hijzelf.

Wanneer je je kat in water stopt, muss je zijn vacht en verwijder je een deel van die natuurlijke geur, en vervang je het door alles van de geur van kraanwater tot een intense shampoogeur.

Nadat ze uit het water zijn gekomen, gaan de meeste katten onmiddellijk aan de slag met hun eigen soort bad, waarbij ze hun normale geur herstellen en elk haartje weer op orde krijgen.

Maar geen van deze redenen verklaart waarom je kat zo bang is als hij water tegenkomt.

Hoewel deze verklaringen interessante stukjes van de puzzel zijn, geven ze geen volledig antwoord op onze hoofdvraag. Het onderliggende probleem is dat je kat een hoogsensitief wezen is en zich ongemakkelijk voelt bij zowat alles wat onbekend is.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Alles aan uw kat is strakgewonden, ultrabewust en klaar om op elk moment in actie te komen.

Zijn ogen verschuiven zijwaarts. Zijn oren draaien. Zijn snorharen trillen. Hij let op prooien. Luisteren naar een tjilp van over de overkant van de huis. Hij drijft zelden in een diepe slaap, in plaats daarvan blijft hij op de rand van het ontwaken hangen.

Of u nu rust, verkent of naar stof staart in een zonnestraal, elk deel van het lichaam van uw kat is klaar om te reageren.

Dat hyperbewustzijn en die gevoeligheid zorgen ervoor dat katten anders reageren op ervaringen dan andere dieren. In vergelijking met honden, bijvoorbeeld, hebben ze meer kans om zich te verstoppen wanneer gasten op bezoek komen, weigeren een ander type nest te gebruiken of te stoppen met eten vanwege stress.

Dus ja. De vacht van je kat voelt zwaar aan als hij nat is. Water maakt hem koud. Het verwijdert zijn geur en heeft een vreemde geur van zichzelf. En het is geen diepgeworteld onderdeel van de historische kattenervaring.

Maar de intense gevoeligheid van je katten is de reden waarom al die factoren – en misschien andere die we nog niet hebben geïdentificeerd – zo verontrustend zijn.

Maar… Niet alle katten haten water!

Sommige grote katten, zoals luipaarden, tijgers en jaguars, lijken het leuk te vinden om doorweekt te worden.

Sommige katten zijn uitzonderingen op de regel. Of ze nu graag een poot in de gootsteen dopen of gaan zwemmen, een paar zeldzame katten genieten ervan om in en rond water te zijn. Rassen met een bijzondere affiniteit voor water zijn Turkse Vans, Turkse Angoras en Savannahs.

Zonder bekend fysiek verschil tussen een van deze rassen of individuen, is persoonlijkheid de grootste beslissende factor in het al dan niet genieten van een beetje H2O.

Hebben wilde katten ook een hekel aan water?

Of ze nu graag een poot in de gootsteen dopen of gaan zwemmen, een paar zeldzame katten genieten ervan om in en rond water te zijn.

Niet allemaal!

Sommige grote katten, zoals luipaarden, tijgers en jaguars, lijken het leuk te vinden om doorweekt te worden. De Vissende Kat gaat hiermee tot het uiterste.

Dit kleinere familielid van het luipaard leeft langs rivieren, getijdenkreekjes en moerassen en staat erom bekend onder water te zwemmen terwijl hij zijn aquatische prooi achtervolgt. Klik hier om een geweldige video over de Fishing Cat te bekijken.

Kun je je kat trainen om van water te houden?

Hoewel kittenschap de beste tijd is om een goede relatie met water op te bouwen, kan het nemen van de juiste stappen de badtijd minder stressvol maken voor katten van alle leeftijden.

Hoewel er geen manier is om te garanderen dat uw kat dol zal zijn op baden en spetteren in plassen, kunt u hem helpen een relatief gezonde relatie met water op te bouwen.

Door uw kitten vroeg in het leven kennis te laten maken met water, hem nooit te dwingen een duik te nemen tenzij hij er klaar voor is, en soortengeschikte spelletjes met water te spelen, kunt u hem misschien leren dat nat worden niet angstaanjagend hoeft te zijn.

Hoewel kittenschap de beste tijd is om een goede relatie met water op te bouwen, kan het nemen van de juiste stappen de badtijd minder stressvol maken voor katten van alle leeftijden.

Baad je kat alleen als er geen beter alternatief is – je kat is besmeurd met vet of heeft een vlooienplaag – en maak het zo comfortabel als je kunt. Als u op zoek bent naar tips over hoe u uw kat veilig een traumavrij bad kunt geven, bekijk dan deze video van Dr. Karen Becker.

Wil je meer weten over waarom je kat doet wat hij doet? Ontdek meer artikelen over kattengedrag.