Het beste kattenvoer in Zuid-Afrika

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Vanaf 2021 was de geschatte bevolking van Zuid-Afrika iets meer dan 60 miljoen mensen. Statistieken verzameld in 2022 suggereren dat het bezit van huisdieren in Zuid-Afrika toeneemt en dat de huisdierenindustrie naar verwachting tussen 2021 en 2026 met 2,5% zal groeien.

In deze gids bespreken we kort de voedingsbehoeften van uw kat voordat we ingaan op een paar details over de markt voor dierenvoeding in Zuid-Afrika. Van daaruit laten we u kennismaken met onze topkeuzes voor het beste kattenvoer dat beschikbaar is in Zuid-Afrika in winkels en online.

OPMERKING: We hebben een lijst samengesteld met enkele van de hoogste kwaliteit kattenvoermerken die beschikbaar zijn in Spanje op basis van productbeschikbaarheid in online dierenwinkels die Zuid-Afrika bedienen. Voor meer informatie over hoe we tot onze topkeuzes zijn gekomen, bekijkt u het gedeelte Waar kattenvoer in Zuid-Afrika te kopen hieronder.

In deze gids bespreken we kort wat uw kat nodig heeft op het gebied van voeding. We zullen het ook hebben over het soort kattenvoer dat je in Zuid-Afrika zult vinden en je kennis laten maken met onze topkeuzes.

In één oogopslag: beste kattenvoer om te kopen in Zuid-Afrika

Wil je snel kijken naar de beste kattenvoer die in dit artikel wordt besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

#1

aac-table__image

10.0

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Doggobone Alfies Origineel Recept Raw Kattenvoer

 • Top zeven ingrediënten zijn allemaal dierlijk
 • Nutritioneel compleet rauw voedsel gemaakt met vlees, organen en botten
 • Gemaakt van lokaal geproduceerde grondstoffen

#4

aac-table__image

9.4

Geplukt door 21 mensen vandaag!

Weruva Paw Lickin’ Chciken Ingeblikte Kattenvoer

 • Kip is het hoofdingrediënt en de enige bron van eiwitten
 • Bevat een beperkt aantal plantaardige ingrediënten
 • Vrij van granen, vulstoffen en kunstmatige toevoegingen

#7

aac-table__image

9.1

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Orijen Six Fish Droog Kattenvoer

 • Top tien ingrediënten zijn allemaal dierlijk
 • Een volledig op vis gebaseerd recept, geen andere veel voorkomende allergenen
 • Relatief laag koolhydraatgehalte voor droog kattenvoer

#8

aac-table__image

9.0

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Acana Wild Prairie Graanvrij Droog Kattenvoer

 • Top zes ingrediënten zijn hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • De belangrijkste bronnen van toegevoegd vet zijn beide op dierlijke basis
 • Vrij van kunstmatige toevoegingen zoals kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen

Waarom zou u ons vertrouwen?

Na het beoordelen van meer dan 190 van ’s werelds populairste kattenvoermerken en honderden formules. We hebben uren besteed aan onderzoek, contact opgenomen met dierenvoedingsbedrijven en etiketten geanalyseerd. Met de hulp van onze katten hebben we ook uren na uren praktijkervaring opgedaan met verschillende kattenvoer.

Op basis van dat onderzoek brengen we u een bijgewerkte lijst met de beste kattenvoermerken en -producten die beschikbaar zijn in Zuid-Afrika. We hebben de merken zelf onderzocht en individuele recepten geëvalueerd om u onze topkeuzes te bieden.

Hoe ziet evenwichtige voeding eruit voor katten?

Waar je ook woont, het is jouw verantwoordelijkheid als katteneigenaar om te voorzien in de voedingsbehoeften van je katachtige vriend. Het belangrijkste om te onthouden is dat katten obligate carnivoren zijn.

De term obligate carnivoor verwijst naar dieren die een biologische behoefte hebben aan een op vlees gebaseerd dieet.

Het lichaam van uw kat is eenvoudigweg niet ontworpen om plantaardig voedsel efficiënt te verwerken, dus de meerderheid van de ingrediënten in zijn voedsel moet dierlijk zijn – zeker eh eerste ingrediënt en idealiter drie van de top vijf. Vermijd recepten die te koolhydraatrijk zijn, vooral als die koolhydraten afkomstig zijn van laagwaardige granen zoals maïs, tarwe en soja of zetmeelrijke bonen en peulvruchten.

Volwassen katten hebben minimaal 26% ruw eiwit nodig in hun dieet (gemeten op basis van droge stof), terwijl kittens 30% nodig hebben. Het minimale vetgehalte van het dieet van een kat of kitten moet 9% zijn, maar diervoedingsdeskundigen raden over het algemeen een muc aanh hoger vetgehalte rond de 20%.

Afgezien van ervoor te zorgen dat het voedsel van uw kat de ideale verhouding tussen eiwit en vet bevat (met minimale koolhydraten), moet u op zoek gaan naar mogelijk schadelijke ingrediënten.

Houd bij nat kattenvoer rekening met mogelijk kankerverwekkende verdikkingsmiddelen zoals carrageen. Zelfs opties zoals guargom die minder gevaarlijk kunnen zijn, kunnen bijdragen aan spijsverteringsproblemen zoals diarree. Zorg ervoor dat u vaag genoemde dierlijke ingrediënten en bijproductenmaaltijden vermijdt, evenals kunstmatige kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen.

De huisdierenindustrie in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse markt voor dierenvoeding is veruit de grootste in het Midden-Oosten en Afrika, goed voor meer dan 50% van de jaarlijkse omzet in deze regio.

Hoewel het nog een lange weg te gaan heeft om de omvang van de Noord-Amerikaanse en Europese markten te bereiken, groeit de Zuid-Afrikaanse markt voor huisdiervoeding in zowel omvang als concurrentievermogen. Volgens GlobalPETS groeide de Zuid-Afrikaanse markt tussen 2010 en 2015 in reële termen met 14% – een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 3%. In deze periode halveerde het jaarlijkse tempo van de reële bbp-groei in Zuid-Afrika.

Een van de belangrijkste aanjagers van groei in de Zuid-Afrikaanse markt voor huisdiervoeding is het toenemende aantal eigenaren van gezelschapsdieren dat overschakelt op bereid voedsel voor huisdieren van tafelresten en restjes.

Een Insight Survey-rapport uit 2018 suggereert dat fabrikanten van huisdiervoeding in Zuid-Afrika profiteren van wereldwijde trends in de huisdierenindustrie. Eigenaren van gezelschapsdieren over de hele wereld blijven hun huisdieren als familie bekijken en behandelen en een natuurlijk neveneffect van deze trend is een stijgende vraag naar premium huisdiervoedingsproducten.

De Zuid-Afrikaanse markt voor dierenvoeding heeft sinds 2014 een gestage toename van de verkoop gezien, voornamelijk van buitenlandse import. Een rapport uit 2018 van Euromonitor International suggereert echter dat stijgende prijzen voor geïmporteerde merken Zuid-Afrikaanse eigenaren van gezelschapsdieren naar binnenlandse merken drijven. Verschillende fabrikanten zijn begonnen met het introduceren van huismerkmerken op verschillende prijspunten om een groter deel van de markt te veroveren.

Huisdiervoeding die vanuit de Verenigde Staten naar Zuid-Afrika wordt geïmporteerd, moet voldoen aan de voedselveiligheids- en etiketteringsvereisten van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Hoewel ze geen regelgevende macht hebben, heeft de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) veel macht in de Amerikaanse huisdiervoedingsindustrie die zich uitstrekt tot buitenlandse markten.

De meerderheid van de in de VS gemaakte huisdiervoeding is geformuleerd volgens voedingsprofielen die zijn vastgesteld door AAFCO en verschillende buitenlandse regelgevende instanties volgen dezelfde richtlijnen.

Een soortgelijke organisatie genaamd de Pet Food Industry Association of South Africa (PFI) bestaat in Zuid-Afrika. De organisatie wordt zelf omschreven als: “een brancheorganisatie die zich toelegt op het handhaven van kwaliteitsnormen en veiligheid in huisdiervoeding.” Zoals het geval is met AAFCO, is lidmaatschap van de PFI niet vereist voor leveranciers van huisdiervoeding, maar eigenaren van gezelschapsdieren die zich zorgen maken over het voeden van hun huisdieren, zouden er verstandig aan doen om een PFI-lidmerk te overwegen, gewoon voor hun gemoedsrust.

Welke merken zijn beschikbaar in Zuid-Afrika?

Veel van de meest beschikbare kattenvoer in Zuid-Afrika komt van grote namen die vallen onder de Mars Petcare-merkenfamilie.

Enkele van de beste merken kattenvoer zijn:

Deze en andere populaire merken zoals Hill’s worden grotendeels geïmporteerd uit de Verenigde Staten en van fabrikanten in heel Europa. In sommige gevallen zijn de namen echter gewijzigd.

Hill’s Science Diet (eigendom van de Colgate-Palmolive Company) opereert bijvoorbeeld als Science Plan in het Verenigd Koninkrijk, en dit zijn de producten die in Zuid-Afrika worden geïmporteerd.

De situatie met Friskies kattenvoer (een merk van Nestle Purina) in Zuid-Afrika is een beetje anders. Friskies is al jaren populair in Zuid-Afrika, maar begon in 2017 met de overgang naar een nieuw merk genaamd Pamper. Dit gebeurde nadat Martin &Martin, een Brits bedrijf in de gezondheidszorg voor huisdieren, in 2016 een Nestle Purina-fabriek voor nat kattenvoer kocht en begon met het lokaal inkopen, produceren en distribueren van Friskies-producten onder de nieuwe naam Pamper.

Andere amerikaanse merken die gemakkelijk te vinden zijn in Zuid-Afrika zijn Acana, Orijen, Weruva en Pro Pac.

Alleen omdat deze merken bekend en direct beschikbaar zijn, betekent dit echter niet noodzakelijkerwijs dat ze de gezondste optie zijn. In feite vond ik een paar zuid-Afrikaanse merken die een hogere kwaliteit lijken te bieden, meer soort-geschikte voeding voor katten dan opties zoals Whiskas en Sheba. Ik heb ervoor gekozen om deze producten bovenaan mijn lijst met aanbevelingen te markeren.

De 8 beste kattenvoer in Zuid-Afrika: onze topkeuzes

Het is moeilijk om te zeggen dat een bepaald kattenvoer het “beste” is, aangezien één kat voorkeuren of dieetwensen die uniek zijn van die van een ander.

Om deze lijst samen te stellen, heb ik de beschikbare kattenvoeropties in Zuid-Afrika onderzocht en geëvalueerd op basis van de principes van een ideaal kattendieet. De merken die ik heb gekozen zijn niet noodzakelijkerwijs de meest populaire of gemakkelijk te vinden, maar ze zijn gemaakt met meer dierlijke ingrediënten en minder koolhydraten dan sommige van de bestsellers op Zuid-Afrikaanse websites voor dierenwinkels.

Nogmaals, ik heb de in Zuid-Afrika gemaakte merken bovenaan de lijst geplaatst. Ik heb ook geprobeerd om een verscheidenheid aan producttypen en smaken op te nemen om katteneigenaren zoals jij te helpen de juiste optie voor je kat te vinden.

#1 Doggobone

Koop op Howlistic Pets

Doggobone is een rauw dierenvoedingsbedrijf gevestigd in Kaapstad. Alle recepten zijn strikt graanvrij en conserveermiddelvrij, geformuleerd rond hoogwaardige dierlijke eiwitten en ontworpen om het natuurlijke dieet van wilde honden en katten na te bootsen. Hun formules zijn flash bevroren om de voedingsintegriteit te behouden.

Uitgelicht recept: Doggobone Alfies Origineel Recept Raw Kattenvoer

Eerste 5 ingrediënten: Kip, Rund/Hert, Eend, Pilchards, Harten

Doggobone biedt een assortiment recepten voor honden, maar slechts één kattenvoerformule. Alfies is een multi-eiwit rauw bevroren kattenvoer gemaakt met vers vlees, organen en bot.

Dit recept begint sterk met kip, rundvlees, hert, eend en pilchards (ook bekend als sardines) als de top vijf ingrediënten. Doggobone merkt op dat alle kip, eend en pilchards fijngemalen bot bevatten en dat alle organen, tenzij anders aangegeven, afkomstig zijn van rundvlees- of schapenbronnen.

Ik kon alleen de gegarandeerde analyse van dit product vinden, gemeten in grammen per kilogram, dus de onderstaande percentages zijn mogelijk niet helemaal nauwkeurig. Gezien deze cijfers lijkt het er echter op dat dit recept voor rauw kattenvoer vrij veel eiwitten en vetten bevat, maar het koolhydraatgehalte is nog steeds vrij hoog, vooral in vergelijking met sommige rauwe diepvriesproducten die we hebben beoordeeld.

De formule is echter rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen en bevat een soort-geschikte mix van vers vlees, organen en bot. Het is ook vrij van granen, granen en kunstmatige additieven zoals kleuren, smaken en conserveermiddelen.

Ingrediënten

Kip, rundvlees / hertenvlees, eend, pilchards, harten, lever, ei (inclusief schaal), cichoreiwortel, yoghurt, rode biet, wortels, kruiden, gemalen lijnzaad, verrijkt met goedgekeurde vitamines, mineralen en taurine.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 12%

Ruw vet: 6%

Ruwe celstof: 2%

Vocht: 75%

As: 4.5%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 48%

Vet: 24%

Vezel: 8%

Koolhydraten: 2%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 44.33%

Vet: 53.83%

Koolhydraten: 1.85%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip, Rund/Hert, Eend, Pilchards, Harten, Lever, Ei

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Gemalen lijnzaad

Veel voorkomende allergenen: Kip, Rundvlees, Vis

Wat we leuk vonden

 • Top zeven ingrediënten zijn allemaal dierlijk
 • Nutritioneel compleet rauw voedsel gemaakt met vlees, organen en botten
 • Gemaakt van lokaal geproduceerde grondstoffen
 • Rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen

Wat we niet leuk vonden

 • Bevat verschillende plantaardige ingrediënten
 • Het koolhydraatgehalte is hoger dan sommige rauwe diepvriesproducten

#2 Montego Karoe

Koop op Epetstore

Montego is gevestigd in Zuid-Afrika en is bekend onder eigenaren van gezelschapsdieren. Het merk werd gelanceerd in 2000 met zijn kenmerkende product, Montego Classic. Het merk werd uitgebreid met senior en volwassen kattenrecepten in 2003 en kittenvoer in 2011. Tegenwoordig lijkt Montego te worden verkocht door veel online Zuid-Afrikaanse dierenvoedingswinkels en in meer dan een dozijn dierenwinkels in Pretoria.

Uitgelicht recept: Montego Karoo Slow-Cooked Stoofpot met Echte Kip, Lam & Wortelen Volwassen Nat Kattenvoer

Eerste 5 ingrediënten: Water, Kip, Lam, Struisvogel, Wortelen

Dit natte kattenvoer wordt verkocht in 3-packs van 125g (4.4oz.) kuipen. Het bevat kip als het primaire ingrediënt, aangevuld met extra eiwitten uit lamsvlees, struisvogel en heel ei.

Montego Karoo nat voedsel wordt langzaam gekookt om voeding en smaak te behouden. Ze zijn rijk aan vocht om te ondersteunen de hydratatie van uw kat en bevatten een beperkte lijst met ingrediënten om ze goed verteerbaar te maken. Gezien de opname van nieuwe eiwitten zoals lamsvlees en struisvogel, kunnen deze voedingsmiddelen ook een goede optie zijn voor katten met voedselallergieën (zolang ze kip kunnen verdragen).

Hoewel dit recept geen kunstmatige kleuren, smaakstoffen of conserveermiddelen lijkt te bevatten, bevat het wel twee zetmeelrijke verdikkingsmiddelen: guargom en xanthaangom. Deze zijn niet zo gevaarlijk als carrageen, een ander verdikkingsmiddel dat vaak wordt gebruikt in nat kattenvoer, maar het is bekend dat ze bij sommige katten bijdragen aan spijsverteringsstoornissen.

Over het algemeen biedt deze formule voor nat kattenvoer een matig eiwit- en hoog vetgehalte met een hoog koolhydraatgehalte. Het is rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen.

Ingrediënten

Water, Kip, Lam, Struisvogel, Wortelen, Rijstmeel, Heel Eipoeder, Palmolie, Bietenpulp, Natriumtrifosfaat, Calciumcarbonaat, Guargom, Xanthaangom, Vitamine A, Vitamine D3, Vitamine E, Kaliumchloride, Zinksulfaat, Ijzersulfaat, Kopersulfaat, Mangaansulfaat, Kaliumjodide, Natriumseleniet, Taurine.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 7%

Ruw vet: 5%

Ruwe celstof: 1%

Vocht: 82%

As: 2%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 38.89%

Vet: 27.78%

Vezel: 5.56%

Koolhydraten: 16.67%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 31.61%

Vet: 54.84%

Koolhydraten: 13.55%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip, Lam, Struisvogel, Heel Ei Poeder

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Wortelen, Rijstmeel, Palmolie

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • De eerste drie hoofdingrediënten zijn dierlijke eiwitten
 • Bevat twee nieuwe dierlijke eiwitten
 • Rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen
 • Vrij van kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen

Wat we niet leuk vonden

 • Hoog koolhydraatgehalte
 • Guargom kan gevoelige spijsverteringssystemen irriteren

#3 K-9

Koop op PetHeaven

K-9 werd 22 jaar geleden opgericht door een groep bezorgde eigenaren van gezelschapsdieren die hondenvoer in hun eigen keuken begonnen te maken. Het merk groeide toen vrienden en buren geïnteresseerd waren en K-9 Pet Foods heeft nu eigen keukens in Montague Park, Montague Gardens. Hun producten zijn verkrijgbaar in het hele Metropole van Kaapstad in geselecteerde dierenwinkels, dierenartsen en supermarkten.

Uitgelicht recept: K-9 Malse Tonijn Brokken in Jelly Wet Cat Food Pouch

Eerste 5 ingrediënten:

K-9 biedt vier natte kattenvoerproducten verkocht in 85g (3oz) zakjes. Hun grootste productlijn is een lijn van bevroren gekookte maaltijden, maar ze zijn alleen geformuleerd voor honden. Hetzelfde geldt voor hun 380g natvoerkuipen. K-9 biedt echter twee aanvullende maaltijden voor katten die worden verkocht in kuipen van 100 g (3,5 oz).

Dit tonijnrecept bevat minimaal 26% tonijn in combinatie met extra eiwitten uit niet nader genoemde vleesbronnen. Kippenvet is de primaire bron van toegevoegd vet en het recept is verdikt met rijstmeel samen met verschillende “geleermiddelen” en “emulgatoren”.

K-9 vermeldt de gegarandeerde analyse voor hun producten niet op de website van het bedrijf, noch was deze informatie beschikbaar bij online retailers. Evenmin specificeren ze van welke dieren het ingrediënt met het label “vlees” is afgeleid.

Gezien de beperkte informatie die beschikbaar is over dit product, kan ik geen uitgebreide evaluatie maken. Ik wilde echter K-9 op deze lijst opnemen omdat hun producten in Zuid-Afrika zijn gemaakt en ze een van de weinige merken zijn die bevroren gekookte maaltijden voor huisdieren aanbieden. Misschien zullen ze in de toekomst deze lijn uitbreiden met kattenrecepten.

Ingrediënten

Water, tonijn (min 26%), vlees, kippenvet, rijstmeel, smakelijkheidsversterkers, geleermiddelen, mineralen, dextrose, emulgatoren, zout, vitamines en taurine.

Ingrediënten die we leuk vonden: Tonijn, Kippenvet

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Rijstmeel, Smakelijkheidsverbeteraars, Geleermiddelen, Emulgatoren

Veel voorkomende allergenen:Vis

Wat we leuk vonden

 • Gemaakt met minimaal 26% tonijn
 • Kippenvet is een voedzame bron van dierlijk vet
 • Rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen

Wat we niet leuk vonden

 • Bevat naamloze meat ingrediënten
 • Bevat toegevoegde smaak

#4 Weruva

Koop op PetHeaven

Lees onze volledige merkbeoordeling

Weruva is een in de VS gevestigd kattenvoerbedrijf met hoofdkantoor in Massachusetts en geproduceerd in Thailand. Ze bieden een brede selectie van natte kattenvoerproducten in verschillende productlijnen, waaronder klassiek ingeblikt voedsel en cats in the kitchen-zakjes.

Uitgelicht recept: Weruva Paw Lickin’ Chciken Ingeblikt Kattenvoer

Eerste 5 ingrediënten: Kip, Kippenbouillon, Aardappelzetmeel, Zonnebloemolie, Calciumlactaat

Weruva’s Paw Lickin ‘Chicken is een van hun meest populaire klassieke ingeblikte voedingsmiddelen, gemaakt met verse kipfilet als hoofdingrediënt en een unieke bron van dierlijke eiwitten.

Dit recept bevat wel een paar plantaardige ingrediënten – namelijk aardappelzetmeel en zonnebloempitolie – maar het totale koolhydraatgehalte is erg laag. Het aardappelzetmeel dient voornamelijk om het recept samen met de xanthaangom in te dikken.

Ik zou liever zien dat een dierlijk vet de zonnebloempitolie vervangt. Deze olie is rijk aan oliezuur, een niet-essentieel omega-9 vetzuur. Een dierlijke bron van omega-3’s en omega-6’s zou biologisch waardevoller zijn voor uw kat.

Dat gezegd hebbende, dit recept is rijk aan vocht om optimale hydratatie te ondersteunen en omdat de ingrediëntenlijst kort is, zou het voor de meeste katten gemakkelijk te verteren moeten zijn. Het is ook vrij van granen, vulstoffen en kunstmatige additieven.

Ingrediënten

Kip (zonder been, borst zonder vel), kippenbouillon, aardappelzetmeel, zonnebloempitolie, calciumlactaat, xanthaangom, tricalciumfosfaat, cholinechloride, taurine, zinksulfaat, vitamine E-supplement, ijzersulfaat, nicotinezuur (vitamine B3), thiaminemononitraat (vitamine B1), calciumpantothenaat, kopersulfaat, riboflavinesupplement (vitamine B2), pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), vitamine A-supplement, mangaansulfaat, vitamine D3-supplement, foliumzuur, Kaliumjodide, Natriumseleniet, Biotine, Vitamine B12 Supplement.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 1.4%

Ruwe celstof: 0.5%

Vocht: 85%

As: 1.2%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 66.67%

Vet: 9.33%

Vezel: 3.33%

Koolhydraten: 12.67%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 65.36%

Vet: 22.22%

Koolhydraten: 12.42%

Ingrediënten die we leuk vonden:Kip

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Aardappelzetmeel, Zonnebloemolie

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • Kip is het hoofdingrediënt en de enige bron van eiwitten
 • Bevat een beperkt aantal plantaardige ingrediënten
 • Vrij van granen, vulstoffen en kunstmatige toevoegingen
 • Vrij laag algemeen koolhydraatgehalte

Wat we niet leuk vonden

 • Enige bron van vet is plantaardig

#5 Kleine grote poot

Koop op PetWorld

Little Big Paw is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd huisdiervoedingsbedrijf dat werd opgericht in 2016 en momenteel wordt gedistribueerd in meer dan 40 landen over de hele wereld. Dit merk maakt gebruik van Brits vlees, gevogelte en vis afkomstig – ze gebruiken geen rundvlees, lamsvlees of varkensvlees, waarvan ze zeggen dat het “het slechtste vlees voor koolstofvoetafdruk” is.

Uitgelicht recept: Little Big Paw Gourmet Malse Kalkoen Mousse voor Katten

Eerste 5 ingrediënten: Kalkoen, Kip, Kippenlever, Vitamine A, Taurine

Little Big Paw biedt zeven recepten voor nat kattenvoer die een moussetextuur hebben en worden verkocht in bekers van 85 g (3oz). Dit specifieke recept bevat verse kalkoen als het primaire ingrediënt met verse kip en kippenlever als aanvullende bronnen van dierlijke eiwitten.

Dit is voornamelijk op dieren gebaseerd natvoer. Zonnebloemolie lijkt het enige toegevoegde plantaardige ingrediënt te zijn, maar het wordt voorafgegaan door zalmolie als de belangrijkste bron van toegevoegd vet. Zalmolie biedt huid- en vachtondersteunende omega-3 vetzuren, terwijl zonnebloemolie rijk is aan omega-9 vetzuren zoals oliezuur.

Naast het feit dat het eiwitrijk is, heeft dit natvoer veel vocht om je kat gehydrateerd te houden. Bovendien is de donzige moussetextuur gemakkelijk te kauwen, waardoor het een goede keuze is voor kittens en oudere katten. Houd er echter rekening mee dat het vetgehalte erg hoog is rond 36% op basis van droge stof – het kan te hoog zijn voor katten die al overgewicht of obesitas hebben.

Ingrediënten

Kalkoen (26%), Kip (24%), Kippenlever (20%), Vitamine A, Taurine, Vitamine E, Ijzer, Zinksulfaat, Mangaansulfaat, Kopersulfaat, Calciumjodaat, Zalmolie, Zonnebloemolie.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 9%

Ruwe celstof: 0.5%

Vocht: 75%

As: 3.5%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 40%

Vet: 36%

Vezel: 2%

Koolhydraten: 8%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 29.54%

Vet: 64.56%

Koolhydraten: 5.91%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kalkoen, Kip, Kippenlever

Ingrediënten die we niet leuk vonden:Zonnebloemolie

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • Top drie ingrediënten zijn hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Zalmolie is een rijke bron van omega-3 vetzuren
 • Rijk aan vocht met een zachte, gemakkelijk te kauwen textuur

Wat we niet leuk vonden

 • Het vetgehalte kan voor sommige katten te hoog zijn

#6 Sheba

Koop op PetWorld

Lees onze volledige merkbeoordeling

Sheba kattenvoer wordt geproduceerd door Mars, Inc. – hetzelfde bedrijf dat verantwoordelijk is voor andere populaire merken in Zuid-Afrika zoals Whiskas, Royal Canin en Iams. In de Verenigde Staten biedt Sheba een verscheidenheid aan nat kattenvoer dat in kleine porties wordt verkocht. In Zuid-Afrika blijkt echter dat Sheba vooral kleine blikjes aanvullend nat kattenvoer online aanbiedt (beschikbaarheid in winkels kan anders zijn).

Uitgelicht recept: Sheba Succulent Kipfilet in Jus

Eerste 5 ingrediënten:

Dit Sheba-recept voor ingeblikt voedsel bevat één hoofdingrediënt: kipfilet. Dit maakt het een recept met één eiwit dat een goede keuze kan zijn voor katten die allergisch of gevoelig zijn voor andere veel voorkomende eiwitten.

Net als het Doggobone-recept hierboven, wordt de gegarandeerde analyse voor dit recept alleen vermeld in grammen per kilogram, dus de percentages zijn mogelijk niet helemaal nauwkeurig. Gezien deze aantallen lijkt dit Sheba kattenvoer echter zeer hoog te zijn in eiwitten en vocht en laag in koolhydraten.

Het ding om in gedachten te houden met deze formule is dat, net als andere Sheba-ingeblikt voedsel dat beschikbaar is in Zuid-Afrika, het alleen bedoeld is voor aanvullende voeding. Het is qua voedingswaarde niet compleet.

Ingrediënten

Kipfilet, gemodificeerd zetmeel, guargom.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 8.7%

Ruw vet: 0.02%

Ruwe celstof: 0.05%

Vocht: 88%

As: 3%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 72.5%

Vet: 0.17%

Vezel: 0.42%

Koolhydraten: 1.92%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 96.9%

Vet: 0.54%

Koolhydraten: 2.56%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kipfilet

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Guar Gom

Veel voorkomende allergenen:Kip

Wat we leuk vonden

 • Bevat meer dan 70% eiwit op basis van droge stof
 • Gemaakt met een enkele bron van hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Rijk aan vocht om de hydratatie van uw kat te ondersteunen

Wat we niet leuk vonden

 • Geen qua voedingswaarde complete formule
 • Guargom kan gevoelige magen irriteren

#7 Orijen

Koop op PetHeaven

Lees onze volledige merkbeoordeling

Orijen is het vlaggenschipmerk van Champion Petfoods, oorspronkelijk opgericht in 1985. Het is gevestigd in Canada en heeft momenteel productiefaciliteiten in Alberta, Ontario en Kentucky in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot veel grote fabrikanten zoals Mars, Inc., besteedt Orijen niet uit – ze produceren alleen Orijen en Acana dierenvoeding in hun eigen keukens.

Uitgelicht recept: Orijen Six Fish Droog Kattenvoer

Eerste 5 ingrediënten: Hele Makreel, Hele Haring, Bot, Acadische Roodbaars, Zeeduivel

Dit recept begint sterk met de top 10 ingrediënten die allemaal dierlijk zijn – op basis van vis, om specifiek te zijn. Naast zes hele visingrediënten bevat deze formule vijf geconcentreerde vismaaltijden (verse vis met het vocht verwijderd) als evenals koolvisolie.

Hoewel dit recept vol zit met dierlijke eiwitten, bevat het een aanzienlijk aantal plantaardige ingrediënten, waaronder zetmeelrijke bonen en linzen. Gelukkig ligt het totale koolhydraatgehalte nog steeds onder de 20% wat – hoewel hoger dan ik zou willen – lager is dan het gemiddelde droge kattenvoer.

Houd er rekening mee dat, zoals alle droge kattenvoeding, dit recept niet het vocht biedt dat uw kat nodig heeft voor een goede hydratatie. Overweeg om een topper met nat voedsel toe te voegen of dit voedsel te bevochtigen met bouillon.

Over het algemeen is dit een eiwitrijk, matig vet en vrij koolhydraatarm recept voor een droog kattenvoer.

Ingrediënten

Hele makreel, hele haring, bot, Acadische roodbaars, zeeduivel, hele heek, makreelmeel, haringmeel, blauwe wijtingmeel, koolvisolie, hele rode linzen, hele pintobonen, zalmmeel, koolvismeel, hele groene erwten, hele groene linzen, hele marinebonen, hele kikkererwten, zonnebloemolie, erwtenzetmeel, natuurlijke zalmsmaak, saffloerolie, linzenvezel, hele gele erwten, cholinechloride, Vitamine E-supplement, gemengde tocoferolen (conserveermiddel), gedroogde kelp, hele pompoen, hele pompoen, collard greens, hele appels, hele peren, zinkproteïne, thiaminemononitraat, riboflavine, niacine, pyridoxinehydrochloride, foliumzuur, koperproteïneaat, gedroogde cichoreiwortel, kurkuma, sarsaparillawortel, altheawortel, rozenbottels, jeneverbessen, rozemarijnextract, citroenzuur (conserveermiddel), gedroogd lactobacillus acidophilus fermentatieproduct, gedroogde bifidobacterium animalisfermentatie Product, Gedroogde Lactobacillus Casei Fermentatie Product.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 40%

Ruw vet: 20%

Ruwe celstof: 3%

Vocht: 10%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 44.44%

Vet: 22.22%

Vezel: 3.33%

Koolhydraten: 30%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 34.61%

Vet: 42.03%

Koolhydraten: 23.36%

Ingrediënten die we leuk vonden: Hele makreel, hele haring, bot, Acadische roodbaars, zeeduivel, hele heek, makreelmeel, haringmeel, blauwe wijtingmeel, koolvisolie, zalmmeel, koolvismeel

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Hele rode linzen, hele pinto bonen, gat groene erwten, hele groene linzen, hele marinebonen, hele kikkererwten, zonnebloemolie

Veel voorkomende allergenen:Vis

Wat we leuk vonden

 • Top tien ingrediënten zijn allemaal dierlijk
 • Een volledig op vis gebaseerd recept, geen andere veel voorkomende allergenen
 • Koolvisolie is een rijke bron van omega-3 vetzuren
 • Relatief laag koolhydraatgehalte voor droog kattenvoer

Wat we niet leuk vonden

 • Levert niet het vocht op dat uw kat nodig heeft
 • Bevat zetmeelrijke bonen en peulvruchten

#8 Acana

Koop op Zuki

Lees onze volledige merkbeoordeling

Het tweede merk dat valt onder de Champion Petfoods-kop, Acana pet foods, wordt ook geproduceerd in de Verenigde Staten en Canada en over de hele wereld geëxporteerd. Acana produceert alleen droog kattenvoer, wat Orijen tot voor kort ook deed.

Uitgelicht recept: Acana Wild Prairie Graanvrij Droog Kattenvoer

Eerste 5 ingrediënten: Uitgebeende kip, ontbeende kalkoen, kippenlever, kippenmeel, meervalmeel

Dit Wild Prairie droog kattenvoer van Acana blijkt het Meadowlands recept te zijn dat in de VS en Canada wordt verkocht. Het bevat verse kip en kalkoen als de primaire eiwitten, aangevuld met verschillende op vis gebaseerde eiwitten en gevogelteorganen.

De top zes ingrediënten zijn allemaal op dierlijke basis, hoewel ze worden gevolgd door zetmeelrijke rode linzen, pintobonen, groene linzen en kikkererwten met wat kippenvet en erwtenzetmeel erin gegooid. Het totale koolhydraatgehalte van deze formule is veel hoger dan het hierboven besproken Orijen-recept. Het eiwitgehalte is ook iets lager, maar het vetgehalte is zeer vergelijkbaar.

Hoewel dit recept een aanzienlijk aantal plantaardige ingrediënten bevat, zijn de belangrijkste bronnen van toegevoegd vet beide dierlijk: kippenvet en koolvisolie.

Dit recept bevat niet het vocht dat uw kat nodig heeft, dus nogmaals, we raden aan om het aan te vullen met vocht elders in het dieet van uw kat. Het is echter vrij van kunstmatige toevoegingen zoals kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Ingrediënten

Uitgebeende kip, ontbeende kalkoen, kippenlever, kippenmeel, meervalmeel, koolvismeel, hele rode linzen, hele pinto beans, Kippenvet, Erwtenzetmeel, Hele Groene Linzen, Hele Kikkererwten, Regenboogforel, Eieren, Meerval, Koolvisolie, Natuurlijke Kippensmaak, Kippenhart, Linzenvezel, Kalkoenmeel, Kalkoenlever, Kalkoenhart, Kippenkraakbeen, Kalkoenkraakbeen, Gevriesdroogde Kalkoenlever, Cholinechloride, Gedroogde Kelp, Hele Veenbessen, Hele Pompoen, Collard Greens, Wortelen, Appels, Zinkproteïne, Vitamine E-supplement, Gemengde Tocoferolen (Conserveermiddel), Taurine, Vitamine D3 Supplement, Vitamine A Acetaat, Niacine, Thiamine Mononitraat, Riboflavine, Calcium Pantothenaat, Pyridoxine Hydrochloride, Foliumzuur, Vitamine B12 Supplement, Biotine, KoperProteïne, L-Carnitine, Dl-Methionine, Ascorbinezuur (Vitamine C), Cichorei wortel, Kurkuma, Sarsaparilla Wortel, Althea Wortel, Rozenbottels, Jeneverbessen, Citroenzuur (Conserveermiddel), Rozemarijn Extract, Gedroogde Lactobacillus Acidophilus Fermentatie Product, Gedroogde Bifidobacterium Animalis Fermentatie Product, Gedroogde Lactobacillus Casei Fermentatie Product.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 36%

Ruw vet: 18%

Ruwe celstof: 4%

Vocht: 10%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 40%

Vet: 20%

Vezel: 4.44%

Koolhydraten: 35.56%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 32.23%

Vet: 39.13%

Koolhydraten: 28.64%

Ingrediënten die we leuk vonden: Uitgebeende Kip, Uitgebeende Kalkoen, Kippenlever, Kippenmeel, Meervalmeel, Koolvismeel, Kippenvet, Regenboogforel, Eieren, Meerval, Koolvisolie, Kippenhart, Kalkoenmeel, Kalkoenlever, Kalkoenhart, Kippenkraakbeen, Kalkoenkraakbeen, Gevriesdroogde Kalkoenlever

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Hele rode linzen, hele pintobonen, erwtenzetmeel, hele groene linzen, hele kikkererwten

Veel voorkomende allergenen: Kip, Vis

Wat we leuk vonden

 • Top zes ingrediënten zijn hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • De belangrijkste bronnen van toegevoegd vet zijn beide op dierlijke basis
 • Vrij van kunstmatige toevoegingen zoals kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen

Wat we niet leuk vonden

 • Vrij hoog koolhydraatgehalte
 • Bevat niet het vocht dat uw kat nodig heeft

Waar kattenvoer te kopen in Zuid-Afrika

Omdat ik in de Verenigde Staten ben gevestigd, kon ik de selectie kattenvoer in Zuid-Afrikaanse dierenwinkels niet evalueren. Mijn onderzoek was beperkt tot de ongeveer tien online retailers die ik vond in combinatie met blogposts en opmerkingen van kattenliefhebbers online.

De online retailer die de grootste selectie kattenvoermerken leek te hebben, was Pet World. Waar veel online winkels die ik tegenkwam ergens tussen de zes en tien verschillende merken op voorraad hadden (grotendeels dezelfde selectie), biedt Pet World producten van meer dan 30 merken. Pet World heeft ook negen in-store locaties verdeeld tussen Kaapstad en het Johannesburg gebied.

Als u op zoek bent naar speciale diëten, is het gemakkelijk om merken zoals Royal Canin en Hill’s Science Plan te vinden, zowel in winkels als online. VetEx Online is een geweldige plek om te winkelen voor deze diëten. Ze hebben een beperkte selectie van veterinair kattenvoer online beschikbaar en een iets grotere selectie veterinair hondenvoer.

Andere Zuid-Afrikaanse online retailers die de moeite waard zijn om te bekijken, kunnen zijn:

Wereldwijde online retailers zoals Amazon hebben mogelijk enkele opties beschikbaar voor katteneigenaren in Zuid-Afrika, maar voornamelijk via onafhankelijke leveranciers. Amazon verzendt naar Zuid-Afrika, maar ze verkopen niet alle producten zelf – u moet uw zoekresultaten filteren om leveranciers te vinden die naar Zuid-Afrika verzenden.

Volgens een rapport van het Global Agriculture Information Network (GAIN) uit 2017, uitgegeven door de USDA Foreign Agricultural Service, is huisdiervoeding vervaardigd door drie bedrijven het meest toegankelijk in grote Zuid-Afrikaanse winkelketens. Deze omvatten:

 • Mars Afrika Pty Ltd – Verantwoordelijk voor Pedigree, Sheba, Perfect Fit en Whiskas
 • Foodcorp Pty Ltd – Verantwoordelijk voor Bobtail, Ultra Dog, Dogmor en Catmor
 • Martin & Martin Pty Ltd – Verantwoordelijk voor Beeno, Bob Martin, Epol en Lopis

Deze bedrijven komen voornamelijk tegemoet aan de behoeften van klanten met een laag tot gemiddeld inkomen, hoewel opties beschikbaar zijn voor alle prijsklassen. Je zult deze merken waarschijnlijk vinden in grote Zuid-Afrikaanse winkelketens zoals Shoprite-Checkers, Spar, Pick n Pay, Woolworths en Game.

Laatste gedachten

Veel van de belangrijkste kattenvoermerken die beschikbaar zijn in Noord-Amerika en in heel Europa kunnen ook be gevonden in winkels en online in Zuid-Afrika. Hoewel grote namen zoals Royal Canin en Whiskas gemakkelijk te vinden zijn, zijn ze niet noodzakelijkerwijs de meest voedzame of voor soorten geschikte opties voor katten.

Ik heb mijn best gedaan om een uitgebalanceerde mix van populaire Amerikaanse of Europese kattenvoeding samen te stellen die beschikbaar is in Zuid-Afrika met merken die in eigen land worden vervaardigd.

Ongeacht waar u woont, de voedingsbehoeften van uw kat moeten de drijvende factor zijn als het gaat om het winkelen voor voedsel voor huisdieren. Uw kat verdient voedsel van de hoogste kwaliteit dat u zich consequent kunt veroorloven.

Opfriscursus nodig over kattenvoeding? Bekijk onze uitgebreide gids.