Chippen van uw huisdierkat

Waarom zou ik mijn kat laten chippen? Welnu, het chippen van uw kat zal u helpen uw kat te vinden als ze verdwaald zijn en in een dierenasiel terechtkomen.

Meer dan 100 000 katten worden per jaar vermist bij hun baasjes. Bijna de helft van die katten wordt herenigd met hun eigenaren nadat ze zijn geïdentificeerd door hun microchip.

Uw kat hoeft niet langer een halsband met een identificatielabel te dragen om te worden geïdentificeerd als ze verloren zijn gegaan.

Ik weet dat ik me slecht zou voelen met mijn huisdier dat vrij buiten rondloopt en toch gevangen zit door een halsband, constant om hun nek. Er is ook de zorg dat je kat zijn halsband aan een tak krijgt, door iemand wordt verwijderd of, doe wat de mijne doen, en vind gewoon een manier om het te verliezen!

Zelfs als je kat binnen blijft, zal het chippen van hem je dat extra beetje geruststelling geven als hij buiten komt. Ze zouden zich waarschijnlijk in een onbekende omgeving bevinden en ervoor kunnen zorgen dat ze dan verdwaald raken.

Een microchip geeft hen vrijheid van dit vagevuur en geeft je wat gemoedsrust.

Wat is chippen en hoe verhoudt dit zich tot mijn kat?

Tussen de schouderbladen van uw kat wordt een microchip ingebracht door een dierenarts of een andere gekwalificeerde persoon.

De microchip is klein, kleiner dan een rijstkorrel. Het veroorzaakt zeer weinig ongemak voor uw huisdier en is zeer snel toe te dienen via een injectie.

Een dierenarts of RSPCA-inspecteur kan een speciale scanner gebruiken om uw huisdier te identificeren. De microchip heeft een uniek 15-cijferig nummer en u, als eigenaar van uw kat, kunt uw contactgegevens tegen dit unieke nummer in een database plaatsen. De grootste van deze databases is Petlog.

Er zijn verschillende databases, maar ze zijn allemaal onderling gekoppeld en doorzoekbaar. U kunt deze gegevens online controleren en zelfs wijzigen om uw adres bij te werken of de naam van de eigenaar te wijzigen. De microchip fungeert niet als GPS-tracker.

Microchip Cat Kosten

Het chippen van uw huisdier zou u slechts tussen de £ 10-30 moeten kosten. Mogelijk kunt u dit gratis laten doen door uw lokale Cat Protection-vestiging. Gezien het bedrag, ik weet zeker dat je aan je kat uitgeeft, zal dit niet erg veel zijn, in het grote geheel der dingen.

Is het verplicht om uw kat te laten chippen in het VK?

Hoewel het een wettelijke vereiste is om uw hond te laten chippen, is het vanaf april 2016 en u een boete van maximaal £ 500 kunt krijgen als u dit niet doet, niet verplicht om uw kat te microchipen. Het wordt echter sterk aangeraden om uw kat te laten chippen, omdat dit helpt om veilig en gezond te worden teruggebracht, in plaats van vast te zitten in een kattenasiel en vervolgens mogelijk opnieuw te worden gehuisvest.

Als uw kat vermist raakt, moet u de lokale dierenartspraktijken en de database waarin uw kat is geregistreerd op de hoogte stellen. Kattenorganisaties en dierenwelzijnsorganisaties vinden sterk dat chippen verplicht moet worden gesteld, net als voor honden. Zozeer zelfs dat er elk jaar in juni een Nationale Microchipmaand is om het bewustzijn van dit probleem te vergroten.

Eigendomsgeschillen

Katten kunnen ook het centrum zijn van voogdijgevechten, soms zeer kostbare, wanneer ze verloren gaan en worden opgenomen door goedbedoelende nieuwe eigenaren, of zelfs gewoon worden gestolen. In deze gevallen kan de microchip van een kat worden gebruikt om de eigenaar van de kat te identificeren en deze geschillen te beslechten.

Andere voordelen van het laten chippen van uw kat

kattenhalsband2

Niet alleen maakt het laten chippen van uw kat ze veel gemakkelijker te identificeren voor het geval ze verdwalen, maar er zijn ook andere voordelen. Er zijn een reeks slimme producten beschikbaar die gebruik maken van het chippen van huisdieren.

Microchip Cat Flappen

Microchip kattenluiken scannen uw kat op dezelfde manier als ze worden gescand door uw dierenarts met hun speciale scanner. Door uw kat te herkennen, krijgt hij toegang via het kattenluik van de microchip en in uw huis. Zwerfkatten kunnen niet naar binnen, omdat hun microchip niet wordt herkend.

Ik denk echt dat microchip kattenluiken een geweldig idee zijn en het overwegen waard als je geen kattenluik hebt of een meer conventionele. Microchip kattenluiken geven uw katten de vrijheid om te komen en te gaan wanneer ze willen, terwijl ze zwerfkatten of naburige katten buiten houden die de uwe kunnen lastigvallen, zoals katten soms kunnen doen als ze zich in elkaars territorium bevinden.

Ik weet zeker dat velen van ons zich van tijd tot tijd zorgen maken over het feit dat onze katten in een schaafwond raken met andere katten en ze veilig en stressvrij willen houden. Ik geloof dat een kattenluik met microchip daar deel van kan uitmaken. Je kunt mijn recensie van de best verkochte microchip kattenluik hier lezen.

Microchip Kattenvoeders

Als je meer dan één kat hebt, kan een microchip kattenvoeder worden gebruikt om te voorkomen dat ze voedsel van elkaar stelen en ervoor zorgen dat ze allemaal eno krijgenugh om te eten.

Net als de microchip kattenluik, lezen microchip kattenvoeders de microchips van uw katten en laten ze toe welke katten selectief kunnen eten. Dit is vooral handig als andere katten het voedsel van een van uw katten eten en ze niet genoeg eten of misschien hebben ze hun eigen speciale voedsel nodig om voedingsredenen.

Ik denk dat deze microchip kattenvoeders erg handig zijn en het deksel dat het voedsel bedekt, houdt het voedsel ook langer vers en kan voorkomen dat een jong kind of peuter bij het voedsel van je kat komt.

Conclusies

Katlove

Je kat, of een ander huisdier van jou trouwens, laten chippen is een no brainer. De procedure voor het implanteren van de microchip is eenvoudig, snel en kost zeer weinig.

Als je katten op de mijne lijken, zullen ze van tijd tot tijd vermist raken. Een gechipte kat wordt geïdentificeerd met behulp van een speciale scanner door een dierenarts of iemand in een kattenasiel en aan u geretourneerd.

Hoewel een microchip geen garantie is dat uw verloren huisdier veilig en wel aan u wordt geretourneerd, kan het verliezen van een kat hartverscheurend zijn en een microchip helpt dit te voorkomen.

Als u uw kat laat chippen, kunt u ook profiteren van ingenieuze producten zoals microchip kattenluiken en microchip kattenvoeders die van groot voordeel kunnen zijn voor uw katten. Meld je hier aan voor mijn gids voor het krijgen van een kattenluik met microchip, van het kiezen van een tot het laten werken in je huis.

Over de auteur

Sean Dean is in de eerste plaats een kattenliefhebber en de eigenaar en auteur van TopCatFlaps.co.uk tweede. Hij heeft een passie om zijn ervaring met het verzorgen van katten te gebruiken om anderen te helpen en te informeren over het veilig en gezond houden van hun katten, vooral met kattenluiken met microchips. Sean heeft er een hekel aan om in de derde persoon over zichzelf te praten, maar kan van tijd tot tijd worden overtuigd om dit te doen. Bezoek Sean op