Skip to Content

Hoe u uw huis kittenproof kunt maken: 6 essentiële tips

Persoon die een klein oranje kitten vasthoudt

Het is moeilijk om schattigere en meer lieve dieren te vinden dan kittens. Die heldere ogen, kleine oren en grote gezichten kunnen zelfs de hardste harten doen smelten! Ook hun speelsheid, nieuwsgierigheid en behoefte aan aandacht zijn onvergelijkbaar als het gaat om dierenbaby’s.

Kittens zijn van nature erg speels en nieuwsgierig, wat bijdraagt aan hun algehele schattigheid. Ze houden van rennen, klimmen, spelen en hun omgeving verkennen.

Dat gezegd hebbende, hun speelsheid, nieuwsgierigheid en jeugdige energie kunnen vaak leiden tot destructief gedrag en soms zelfs verwondingen. Het is dus erg belangrijk dat uw huis goed is voorbereid voordat u adopteert om ervoor te zorgen dat u mogelijke schade aan hen en eventuele schade aan uw huis vermijdt.

Daarom geven we u in dit artikel enkele belangrijke informatie over hoe u uw huis kunt voorbereiden op kittens, en geven we u enkele nuttige tips over hoe u uw nieuw geadopteerde kittens kunt voorzien van wat ze nodig hebben om een gelukkig en gezond leven te leiden.

In één oogopslag: dingen om te overwegen bij het kittenproof maken van uw huis

  • Snoeren en kabels – Elektrische snoeren moeten worden afgedekt of op zijn minst worden losgekoppeld wanneer ze niet in gebruik zijn, en alle blinde snoeren moeten buiten het bereik van uw kittens zijn. Kauwen op elektrische kabels is erg gevaarlijk en kittens kunnen zichzelf gemakkelijk wurgen als ze verstrikt raken in blinde snoeren.
  • Ramen en gordijnen – Ramen moeten worden gesloten, raamschermen mogen niet worden blootgesteld en gordijnen moeten ook nauwlettend worden gecontroleerd. Kittens houden ervan om te klimmen, wat ertoe kan leiden dat ze zichzelf verwonden en uw huis beschadigen.
  • Planten en andere oneetbare stoffen – Planten, bloemen en andere niet-eetbare items kunnen erg aantrekkelijk zijn voor nieuwsgierige kittens. Zorg er dus voor dat uw planten en bloemen niet giftig zijn als ze worden ingenomen en houd alle medicijnen en schoonmaakmiddelen veilig buiten hun bereik.
  • Houd kittens binnen – Kittens houden ervan om te verkennen, maar ze moeten binnenshuis worden gehouden terwijl ze hun groeiende immuunsysteem ontwikkelen en om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan ongewenste roofdieren.
  • Quarantaine – Als u andere, reeds bestaande katten in uw huis heeft wanneer u uw nieuwe kittens adopteert, houd uw kittens dan in quarantaine van uw reeds bestaande katten totdat uw kittens oud genoeg zijn om hun juiste vaccinaties te krijgen.
  • Voedselmonitoring – Zorg ervoor dat u heel goed let op wat uw nieuw geadopteerde kittens eten en zorg ervoor dat ze geen voedsel eten dat u weglaat voor andere dieren die mogelijk al in uw huis leven.

Dingen om in gedachten te houden over het kittenproof maken van uw huis

Klein oranje kitten op een grijs kleed

Het kittenproof maken van uw huis is niet moeilijk en het is een essentieel onderdeel van het beschermen van zowel uw nieuwe kitten als uw huis.

In dit artikel zullen we enkele van deze belangrijke dingen uitweiden om te overwegen wanneer u uw huis kittenproof kunt maken.

En vergeet niet dat alle kittens hun eigen unieke persoonlijkheden hebben, dus je moet misschien wat experimenteren om te ontdekken wat het beste voor hen werkt en wat het beste voor jou werkt. Toch kunnen kittens het leven van bijna iedereen verbeteren, en u kunt zeker het leven van de kittens die u adopteert verbeteren.

#1 Houd snoeren en kabels veilig buiten bereik

Kauwen is een veel voorkomend iets dat kittens doen, hetzij vanwege tandjes, nieuwsgierigheid of gewoon jeugdige speelsheid. Kauwen kan echter ook erg gevaarlijk zijn als het gaat om snoeren en kabels.

Kittens kunnen gemakkelijk in de knoop raken en zichzelf mogelijk wurgen tijdens het spelen met blinde snoeren, en kauwen op elektrische kabels, al dan niet aangesloten, kan ook extreem gevaarlijk voor hen zijn.

Zorg er dus voor dat elektrische snoeren zijn afgedekt of losgekoppeld wanneer ze niet in gebruik zijn en dat blindsnoeren buiten hun bereik zijn.

Dit is vooral belangrijk als het gaat om kabels die vaak op de vloer liggen, zoals voor telefoonopladers, computers, lampen, ruimteverwarmers en papierversnipperaars. Wij mensen merken deze kabels misschien niet altijd op, maar nieuwsgierige kittens zullen ze meestal vinden!

#2 Let op ramen en gordijnen

Vanwege hun speelsheid en nieuwsgierigheid houden kittens ervan om op zowat alles te klimmen waar ze hun klauwen in kunnen laten zakken. Hoe goed het ook voor hen is om wat beweging te krijgen en een deel van die jeugdige energie op te gebruiken, ramen, raamschermen, gordijnen en jaloezieën moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden om verwondingen aan hen te voorkomen, evenals mogelijke schade aan uw huis te voorkomen.

Het is het beste als u uw ramen waar mogelijk gesloten kunt houden. Maar, als je musopen uw ramen, zorg ervoor dat ze beveiligde schermen hebben om te voorkomen dat uw kittens ontsnappen of per ongeluk uitvallen.

En laat een kitten nooit onbeheerd achter met een open raam, of je nu wel of niet een beveiligd scherm hebt. Wat gordijnen en jaloezieën betreft, probeer uw jaloezieën waar mogelijk omhoog te houden en gordijnen over hun gordijnroeden te draperen om ze buiten het bereik van uw kitten te houden.

#3 Controleer uw planten, bloemen en andere oneetbare items

Zoals gezegd houden kittens ervan om op zowat alles te kauwen, of het nu echt voedsel is of niet. Het is een natuurlijke en veel voorkomende gewoonte voor kittens (en veel volwassen katten) om planten en bloemen te eten – soms voor de toegevoegde vezels, soms voor de smaak en soms gewoon uit verveling.

Dus, voordat u een kitten mee naar huis neemt, controleert u alle soorten planten en bloemen die u mogelijk moet controleren om ervoor te zorgen dat ze niet mogelijk giftig zijn als ze worden ingenomen. Het is een goed idee om ze gewoon buiten hun bereik te plaatsen om veilig te zijn.

Wat betreft andere oneetbare en potentieel gevaarlijke items in uw huis, moet u er zeker voor zorgen dat medicijnen, toiletartikelen en schoonmaakmiddelen allemaal veilig worden opgeslagen op plaatsen waar nieuwsgierige kittens ze niet kunnen vinden. Zorg er ook voor dat prullenbakken en vuilnisbakken worden opgeborgen en niet in de open lucht worden achtergelaten, en zorg ervoor dat uw toiletbrillen gesloten zijn.

#4 Houd uw kittens te allen tijde binnen

Het is heel verleidelijk om je kittens buiten te laten, zodat ze kunnen spelen, wat extra kunnen verkennen en kunnen genieten van een beetje frisse lucht. Ze buiten laten kan echter een potentieel gevaarlijk idee zijn.

Kittens kunnen vatbaar zijn voor het krijgen van verschillende infecties en ziekten terwijl hun immuunsysteem zich ontwikkelt tijdens de vroege fase van hun leven. Ook kunnen kittens vaak weerloos zijn tegen roofdieren en kunnen vrouwelijke kittens geïmpregneerd raken als ze zo jong zijn als vier maanden oud.

Weersta dus de drang om uw kittens buiten te laten zwerven en ze binnen te houden, vooral als ze nog niet zijn gesteriliseerd, gecastreerd of hun vaccinaties hebben ontvangen. Ook kan het binnenhouden van uw kittens tijdens deze vroege fase van hun leven helpen om hun drang om mogelijk weg te rennen te verminderen als ze per ongeluk naar buiten worden gelaten.

#5 Zorg ervoor dat uw kittens in quarantaine worden geplaatst

Zoals eerder vermeld, hebben kittens tijd nodig om hun immuunsysteem te ontwikkelen terwijl ze groeien, en kittens moeten een bepaalde leeftijd bereiken voordat ze hun juiste vaccinaties kunnen krijgen. Ook kunnen vaccinaties meerdere dierenartsbezoeken en boostershots vereisen om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van uw kitten bestand is tegen mogelijke ziekten of infecties.

Als u andere katten heeft die al in uw huis wonen, zorg er dan voor dat u uw nieuw geadopteerde kittens in quarantaine houdt totdat ze zijn gefixeerd en al hun noodzakelijke vaccinaties hebben ontvangen om er zeker van te zijn dat ze geen potentiële ziekten of infecties zullen oplopen.

Geef uw kittens hun eigen voer- en waterbakken, hun eigen kattenbak en houd uw kittens in deze periode tijdelijk geïsoleerd van uw andere katten.

#6 Houd het voedsel en water van uw kitten in de gaten

Kittens die een kom met voedsel delen

Zorg er niet alleen voor dat uw kittens de juiste voeding hebben, maar zorg er ook voor dat uw kittens uit de buurt van de voer- en waterbakken van andere huisdieren worden gehouden.

Kattenvoer, of het nu nat of droog is, is er in verschillende soorten die specifiek zijn gemaakt, afhankelijk van de leeftijd en voedingsbehoeften van een kat. Kittens en volwassen katten hebben allemaal verschillende voedselbehoeften, dus u moet een nieuw geadopteerd kitten een gezond en uitgebalanceerd dieet geven om hen te helpen zich te ontwikkelen tot gezonde, volwassen katten.

Lees meer: Top 7 beste kittenvoeding

Kittens (evenals andere dieren) hebben echter de neiging om voedsel- en waterbakken te verkennen die niet voor hen zijn bestemd vanwege hun nieuwe aroma’s en smaken.

Het is dus uiterst belangrijk om de voer- en waterbakken van uw kitten gescheiden te houden van andere dieren in uw huis om de verspreiding van mogelijke ziekten of infecties te voorkomen. Zorg er ook voor dat u de voer- en waterbakken van uw kitten dagelijks desinfecteert.

Laatste gedachten

Kittens zijn ongelooflijk leuke en aanhankelijke dieren en ze kunnen zich meestal in zeer korte tijd aanpassen aan de meeste thuisomgevingen. Er zijn echter veel dingen om te overwegen als het gaat om het kittenproof maken van uw huis voordat u adopteert.

Maar als u een veilige omgeving voor hen creëert, kunt u uw kittens helpen opgroeien tot gelukkige en gezonde volwassen katten, evenals het creëren van veel langdurige, gelukkige herinneringen voor uzelf.