Waarom zitten katten op pleinen?

Katten hebben veel eigenzinnige manieren die niet noodzakelijkerwijs logisch zijn voor hun huisdierouders. Ze proberen vaak in de meest onrealistisch kleine containers te passen, of hebben een moment van zoomies waarbij ze op en neer klimmen over het hoofdeinde van het bed, met grote ogen alsof ze bezeten zijn.

Snel overzicht

01

Katten begrijpen of herkennen waarschijnlijk geen verschillende vormen zoals mensen dat doen, maar kunnen de zijkanten en hoeken van een vierkant herkennen.

02

Zelfs als het vierkant plat en tweedimensionaal is, geeft het omringd zijn door een grens katten het gevoel dat ze zich verbergen en worden beschermd.

03

Katten kunnen op stukjes papier, karton of andere vierkanten zitten, simpelweg omdat ze de textuur leuk vinden.

Maar heb je je kat ooit op een stuk papier in het midden van de kamer zien zitten? Of een afgeplatte kartonnen doos? Wat is het toch met pleinen? Waarom kiezen katten ervoor om op pleinen te zitten als ze zoveel andere opties hebben? Laten we meer te weten komen over dit vreemde kattengedrag.

Waarom zitten katten op pleinen?

Het lijkt erop dat katten de voorkeur geven aan vierkanten, dus waarom zou dat zijn?

1. Het is een grens

waarom zitten katten graag op pleinen?

Zelfs als een vierkant plat en tweedimensionaal is, kunnen katten zich nog steeds veilig ingesloten voelen binnen een grenslijn.

Huiskatten worden graag ingesloten, en zelfs als het vierkant plat en tweedimensionaal is, kan het hen nog steeds een veilig gevoel geven. Omringd zijn door een grens zal hen de perceptie geven dat ze zich verbergen en beschermd zijn tegen bedreigingen en minder “in de open lucht” zijn dan wanneer ze buiten het plein zouden zijn.

Natuurlijk zijn ze niet veiliger op een stuk papier dan op het tapijt ernaast, maar mentaal voelen katten zich veel beter. Dit komt door een optische illusie die hen doet denken dat ze ingesloten en veilig zijn voor roofdieren.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

2. Ze houden van dozen

waarom houden katten van vierkanten

Katten houden er gewoon van om zichzelf in kleine dozen te persen.

Katten houden van dozen, vooral als ze klein zijn, en het is een beetje knijpen om erin te komen. Nogmaals, dit komt omdat ze zich ingesloten voelen en de geruststellende druk van de wanden van de doos voelen, hen helpt zich veilig te voelen.

Hoewel het driedimensionaal is, is een doos een vierkant. Katten kunnen ook de rechte zijden en de haakse hoeken van een plat, vierkant object als vergelijkbaar met een kartonnen doos beschouwen.

Lees ook: 11 beste kattenbakken in 2022 – we hebben ze allemaal geprobeerd

3. Ze houden van kleine ruimtes

Katten verstoppen zich graag en vierkante vormen kunnen ervoor zorgen dat ze zich minder blootgesteld voelen, zelfs als ze dat in werkelijkheid niet zijn.

In sommige opzichten zijn katten niet erg avontuurlijk. Ze voelen zich niet graag blootgesteld en worden liever ergens veilig weggestopt. Om deze reden geven ze de voorkeur aan kleine ruimtes. Hoewel een stuk karton op de vloer, een krant, tijdschrift of eigenzinnig bankkussen relatief vlak is, geven ze uw kat nog steeds de indruk comfortabel verborgen te zijn.

Lees ook: Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

4. Het is van jou

Katten weten dat ze je aandacht kunnen trekken als ze op iets liggen dat belangrijk voor je is.

Iedereen weet dat katten graag op het toetsenbord van je computer of je laptop zitten als je je probeert te concentreren. Het duurt niet lang voordat ze zich realiseren dat ze je aandacht kunnen trekken als ze je in de weg zitten of op iets belangrijks loungen.

Daarom vind je ze misschien liggend op een van je belangrijke werkdocumenten of een leerboek wanneer je ze probeert te herzien.

Lees ook: 7 tekenen dat je kat niet genoeg liefde krijgt

5. Ze houden van de warmte

Soms kiezen katten vierkante oppervlakken vanwege hun warmte in plaats van hun vorm.

Het spreekt voor zich dat als een oppervlak warm is, uw kat daar wil zitten. Daarom zoeken katten het deel van de vloer op waar de warmwaterleidingen lopen, of ze houden van hun radiatorbed. Niet alle vierkante objecten genereren warmte, maar ze kunnen een goede isolatie bieden, waardoor uw kat zich warmer voelt dan op de grond.

Lees ook: Waarom houden katten ervan om te zonnebaden?

6. Ze houden van de textuur

Een stuk papier of kartonnen doos lijkt misschien niet bijzonder gezellig, maar het kan je kat aanspreken.

Het lijkt misschien vreemd, maar een stuk papier, dunne deken of karton kan heel gezellig aanvoelen voor je kat. Als het niet is om te knuffelen of te slapen, kunnen ze het zeker gebruiken om hun klauwen te kneden of te slijpen.

Lees ook: Waarom houden katten zoveel van papier als zij?

7. Het is comfortabel

Uw kat kan op zoek gaan naar certain vierkante objecten simpelweg omdat ze zacht en comfortabel zijn.

Zelfs als het niet warm is, kan het voor uw kat comfortabeler zijn om op een vierkant voorwerp te zitten. Niet omdat het vierkant is natuurlijk, maar vanwege het materiaal waarvan het is gemaakt. Als het een doek, handdoek, kussen, deken of zelfs een dik stuk karton is, is het misschien comfortabeler dan de harde, koude vloer.

Lees ook: Waarom zuigen katten op dekens? Een dierenarts legt uit

8. Ze markeren het

Wanneer katten op een favoriete rustplaats liggen, brengen ze hun feromonen erop over en markeren ze het als het hunne.

Katten communiceren via geur en ze markeren graag hun territorium. Door op hun favoriete rustplaats te zitten, brengen ze hun feromonen erop over en zorgen ze ervoor dat andere katachtigen weten dat het van hen is.

Lees ook: Hoe communiceren katten met elkaar? Een dierenarts legt uit

Hoe voorkom je dat een kat op je spullen gaat zitten?

De beste manier om te voorkomen dat uw kat ergens op ligt, is door hem op te bergen in een kast of een andere afgesloten ruimte.

Het is niet gemakkelijk om te voorkomen dat een kat op je spullen zit. Ze willen gewoon je aandacht. Als u echter probeert belangrijke bezittingen veilig te bewaren in kasten of achter gesloten deuren, kunt u uw kostbare bezittingen beschermen.

Het is ook de moeite waard om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende speeltijd, aandacht en mentale en fysieke stimulatie krijgt. Als ze zich vervelen of eenzaam zijn, hebben ze meer kans om interactie met je te zien en contact met je bezittingen.

Conclusie

Katten voelen zich om vele redenen aangetrokken tot pleinen, waardoor ze zich allemaal veilig en comfortabel voelen.

Als je erover nadenkt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom katten liever op een object zitten dan op de grond! Ze voelen zich beschermd, ze voelen zich comfortabeler en als het object van jou is, hebben ze het extra voordeel dat ze je aandacht krijgen.

Lees ook: Vinden katten het leuk als je met ze praat?

Veelgestelde vragen

Waarom zitten katten op dozen?

Katten kunnen op dozen zitten omdat ze comfortabel zijn en omdat karton een goede isolator is, warmen ze snel op. Dozen bieden ook een verhoogd uitkijkpunt voor het in de gaten houden en onderzoeken van roofdieren of andere bedreigingen.

Waarom zitten katten op dingen op de grond?

Zitten op de kale vloer kan meer blootgesteld en kwetsbaar aanvoelen dan zitten op een object op de grond. Zelfs als het object waarop ze zitten hen niet omsluit, kan het visualiseren van de randen van het object om hen heen uw kat helpen zich veiliger en veiliger te voelen.

Waarom houden katten van te kleine dozen?

Voor katten is grootte alles, en hoe kleiner hoe beter! Klein betekent veilig en zeker, dus hoe strakker de pasvorm, hoe kleiner de kans dat ze door roofdieren worden gevonden. Natuurlijk betekent dat soms dat ze het uiteindelijk opgeven terwijl ze half in en half uit de doos zijn, wat het perfecte fotomoment is voor jou als katteneigenaar!

Begrijpen katten vormen?

Katten begrijpen vormen niet zoals mensen dat doen. Hun visie stelt hen in staat om een breder scala aan kleuren te zien dan wij, en ze kunnen zeker de zijkanten van een vorm zien. Het lijkt er echter niet op dat ze verschillende vormen kunnen begrijpen of herkennen op de manier waarop wij dat doen. Desondanks zijn ze in staat om de zijkanten en hoeken van een vierkant te herkennen.