Kunnen katten homoseksueel zijn?

Tegenwoordig willen ouders van huisdieren de unieke persoonlijkheden van onze katten begrijpen, wat hen drijft en waarom ze de eigenzinnige dingen doen die ze doen. Een aspect van de individuele kenmerken van uw kat dat misschien moeilijker volledig te begrijpen is, is hun seksualiteit.

Snel overzicht

01

Aanhankelijke vertoningen tussen katten, zoals wederzijdse verzorging, hoofdstoten en samen slapen, zijn geen seksueel gedrag.

02

Bij katten is paring een puur instinctief gedrag dat bedoeld is voor reproductie.

03

Het is theoretisch mogelijk dat katten homoseksueel, biseksueel of op een andere manier identificeren, we hebben geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Met de langverwachte nadruk op educatie, begrip en acceptatie van de diversiteit van menselijke seksualiteit, is het natuurlijk om jezelf af te vragen of katachtige seksualiteit minder eenvoudig is dan we eerder hebben gedacht. Dus, kunnen katten homoseksueel, biseksueel of panseksueel zijn? Is het verkeerd om aan te nemen dat alle katten heteroseksueel zijn? Laten we het uitzoeken.

Wat betekent het om homo te zijn?

Het definiëren van “homo” wanneer het gaat om mensen is een zeer complex onderwerp.

Het definiëren van “homo” wanneer je naar mensen verwijst, is complexer dan je zou denken. Er zijn veel verschillende termen en labels die elkaar vaak lijken te overlappen. Bij mensen leidt homoseksualiteit geen seksuele aantrekkingskracht af; iemand kan homoseksueel en aseksueel zijn. Evenzo kunnen mensen die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht panseksueel, biseksueel of homoseksueel zijn. Sommige mensen gebruiken de term homo als een overkoepelende term om mensen te dekken die niet heteroseksueel zijn, terwijl anderen er de voorkeur aan geven dat de term strikt wordt gebruikt voor homoseksuelen.

Voor de doeleinden van dit artikel zullen we de term homo gebruiken om seksueel aangetrokken tot hetzelfde geslacht te betekenen.

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

Waarom is het zo lastig om menselijke en katachtige seksualiteit en gedrag te vergelijken?

Net als mensen zijn katten individuen. Er is dus waarschijnlijk enige natuurlijke diversiteit. Het probleem met het proberen te vergelijken van kattengedrag met menselijk gedrag is echter dat het concept van seksualiteit, in menselijke termen, niet echt vertaalt. Hier zijn een paar voorbeelden:

1. Aanhankelijk gedrag is niet seksueel

Bij katten is knuffelen, wrijven en allogroomen niet gerelateerd aan seksualiteit.

Je zou kunnen aannemen dat als een kat zich naast een andere kat opkrult, ze likt of met hun hoofd knuffelt, dit komt omdat ze verliefd zijn. Dus als je kater super knuffelig is met een andere kater, zou je kunnen aannemen dat ze homoseksueel zijn.

Uitingen van kattenliefde, zoals wederzijdse verzorging, head butting (allorubbing) en samen slapen, zijn echter geen seksgedrag. Dit gedrag kan echter een teken zijn van nabijheid, vertrouwen en vriendschap, dus het betekent wel dat je kat een band heeft met zijn maatje.

Lees ook: Feline Genitalia Guide: wat u moet weten

2. Gedrag dat seksueel lijkt, is dat misschien niet

Bij katten is neukgedrag vaak niet seksueel van aard.

Hoe zit het met meer voor de hand liggend “seksueel gedrag” zoals neuriën? Als je kat een kat of een ander dier van hetzelfde geslacht bult, betekent dat dan dat ze homoseksueel zijn? Hoewel het je zou vergeven als je aanneemt dat neuriën seksueel gedrag is, zijn er eigenlijk veel redenen waarom katten andere katten of objecten bulderen. Het zijn ook niet alleen mannelijke katten.

Vrouwelijke katten en gecastreerde mannelijke katten zullen soms ook bulderen. In plaats van puur seksueel te zijn, kunnen katten bulderen omdat ze opgewonden of gefrustreerd zijn, om dominantie te verdringen of gewoon uit gewoonte.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

3. Katten paren om zich voort te planten

Paring is een puur instinctief gedrag dat bedoeld is voor reproductie.

Als je poes paart met een kater, komt dat omdat ze in het seizoen is en de voortplanting in haar instinct zit. Er is niet zo veel gewicht op wie de mannelijke kat is en hoe hij eruit ziet – vrouwelijke katten hebben geen “type” zoals sommige mensen doen!

Het enige criterium voor seksuele relaties is dat zij in het seizoen is en hij er is (en niet gecastreerd!). Het zal je misschien verbazen dat als het seizoen voorbij is als ze dezelfde kater tegenkomt waarmee ze heeft gepaard, het onwaarschijnlijk is dat ze hem het tijdstip van de dag geeft en zelfs agressief kan worden.

Omdat katten geen romantische gevoelens vormen of hun seksuele ontmoetingen romantiseren zoals mensen dat zouden kunnen, is het duidelijk waarom er niet veel informatie beschikbaar is over hun seksuele identiteit. In feite zijn de enige andere soorten dan mensen waarvan bekend is dat ze seksuele interacties hebben voor hun plezier tuimelaars.

Lees ook: Spuiten Vrouwelijke Katten?

4. We kunnen hun gedachten niet lezen

Katten vormen geen romantische gevoelens of romantiseren seksuele ontmoetingen niet zoals mensen dat doen.

Het starten van een gesprek met mensen over hun seksualiteit is een van de manieren om ze volledig te begrijpen. Natuurlijk is dit geen optie als het gaat om katten. Omdat je ze niet kunt vragen naar hun seksuele identiteit, kan het altijd een beetje een mysterie blijven.

5. Katten vormen verschillende soorten relaties

Katten vormen vriendschappen en liefdevolle banden, maar deze zijn niet gebaseerd op seksuele aantrekkingskracht.

Net zoals we verschillende relaties hebben met familieleden, vrienden en romantische partners, zijn niet alle kattenrelaties hetzelfde. Dus als je ziet dat je kat een lief moment deelt met de kat naast de deur, of geniet van vriendelijke speeltijd met een van hun kathuisgenoten, betekent dat niet dat ze zich tot hen aangetrokken voelen.

Katten kunnen zich binden aan nestgenoten, nieuwe kittens, geadopteerde “broers en zussen” en zelfs oudere katten. Ze vormen solide vriendschappen en liefdevolle banden, maar dit lijkt niet gebaseerd te zijn op seksuele aantrekkingskracht, maar eerder op vertrouwen. Ze kunnen levenslange partnerschappen aangaan met katten met wie ze een niet-seksuele band hebben, maar evengoed kunnen hun relaties van voorbijgaande aard zijn.

Lees ook: 8 dingen om te weten voordat je een kat adopteert

6. Katten vormen geen exclusieve relaties

Een kat kan zijn seksuele partner vergeten kort nadat de ontmoeting voorbij is.

In de kattenwereld is exclusiviteit geen ding. Alleen omdat je kat een keer met één kat heeft gepaard, betekent niet dat ze voor het leven aan hen gebonden zijn. Het lijkt misschien promiscue, maar het is gewoon de katachtige manier.

Kunnen katten seksualiteiten hebben?

Seksualiteit bij katten is heel anders dan seksualiteit bij mensen.

Katten houden zich wel bezig met seksueel gedrag, wat betekent dat ze een seksualiteit moeten hebben, maar het is niet hetzelfde als menselijke seksualiteit. Oppervlakkig gezien lijkt het misschien het meest waarschijnlijk dat katten heteroseksueel zijn, omdat ze de neiging hebben om met het andere geslacht te paren om zich voort te planten. Dat is echter niet het hele verhaal.

Kunnen katten homoseksueel zijn?

Hoewel het theoretisch mogelijk is dat katten homoseksueel, biseksueel of op een andere manier kunnen identificeren, hebben we geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Net als sommige andere dieren zijn katten gezien die typisch seksueel gedrag vertonen met hetzelfde geslacht. Om de hierboven besproken redenen is het echter vrij moeilijk om dat gedrag nauwkeurig te interpreteren. Daarom, hoewel het mogelijk is dat katten homoseksueel, biseksueel of op een andere manier kunnen identificeren, missen we het bewijs om hoe dan ook zeker te zijn.

Laatste gedachten

Op dit moment kunnen we niet zeker weten of katten net zo’n diverse seksualiteit hebben als mensen.

Onze katten zijn erg belangrijk voor ons en zijn echte leden van het gezin. Het is dus gemakkelijk te begrijpen waarom katteneigenaren ze als mensen zien en soms proberen ze als zodanig te behandelen.

Op dit moment is er echter niet genoeg bewijs om zeker te zijn of katten verschillende seksualiteiten kunnen hebben zoals mensen dat doen. Wat de seksualiteit of seksuele voorkeur van je kat ook is, het belangrijkste is dat hij gelukkig en gezond is.

Lees ook: 10 vragen om te stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

Veelgestelde vragen

Kunnen katten en honden homoseksueel zijn?

Een aantal studies naar de seksuele activiteit van dieren en vond dat van sommige katten en honden (en andere dieren) bekend is dat ze zich bezighouden met leden van hetzelfde geslacht. Wat echter niet bekend is, is of dit gedrag echt seksueel van aard is. Dit komt omdat er veel motivaties zijn voor kattengedrag dat seksueel kan lijken voor mensen.

Daarom werkt het niet altijd om dieren in menselijke concepten te plaatsen, en er is op dit moment gewoon niet genoeg bewijs om dierlijke homoseksualiteit te bewijzen.

Waarom is mijn kat homoseksueel?

Het is onmogelijk om zeker te weten of je kat homoseksueel is, maar dat kan ook zo zijn. De jury is eruit. Vergeet niet dat kattengedrag heel anders is dan menselijk gedrag en niet op dezelfde manier kan worden geïnterpreteerd.

Waarom neukt mijn kater mijn andere kater?

Katten kunnen bulten omdat ze gefrustreerd, opgewonden of angstig zijn. Ze kunnen het ook uit gewoonte doen. Het zijn niet alleen hele mannelijke katten die bulderen, vrouwelijke katten en gecastreerde mannetjes doen dat ook. Dit komt omdat het niet altijd een door testosteron gevoed gedrag is. Sommige katten bulderen elkaar, terwijl anderen voorwerpen zoals kleding, kussens of dekens kunnen bulderen.